Estratègia digital de centre (EDC)

Inici

Aquest document desenvolupa l’estratègia digital de centre, és un instrument per formalitzar la governança de la tecnologia en el marc de l’autonomia de cada centre educatiu. Els objectius de l'EDC, recollits en el Pla d’educació de Catalunya 2020/2023, es poden agrupar en cinc àmbits, que tenen com a fita el màxim assoliment de la competència digital de l’alumnat, del professorat i del centre:











Contextualització

L’Institut Esteve Terradas està situat a Cornellà de Llobregat, un municipi de la comarca del Baix Llobregat amb 86.072 habitants l’any 2016 (dades Idescat). Cornellà de Llobregat té una història definida per tres factors principals: la proximitat de la ciutat de Barcelona, el fet de ser un territori de pas de les vies d'entrada i sortida de la capital de Catalunya, i la presència del riu Llobregat. A partir de 1950, es multiplica l'arribada de nous habitants i comença el procés industrialitzador i urbanístic, sovint desordenat. Es construeixen els barris de Sant Ildefons (anys 60) i Fontsanta (1974), satèl·lits de Barcelona i amb una alta densitat de població. Aquest creixement ha fet confluir a Cornellà de Llobregat persones de diverses procedències, aportant la seva personalitat, la seva cultura i la seva història a la pròpia de la ciutat. El moviment associatiu i les festes que s'hi realitzen fan patent aquesta varietat i riquesa de continguts culturals.


 En els darrers vint-i-cinc anys, s'ha racionalitzat l'expansió urbanística i s'han fet arribar els serveis i equipaments a tota la població. Han nascut tres grans zones verdes, els parcs de Can Mercader, de la Infanta i de la Ribera (ara desaparegut amb la construcció de l'estadi del RCD Espanyol). Avui el teixit econòmic de Cornellà està molt més equilibrat, acull nombroses empreses de logística i també de vinculades a la nova economia. Cornellà de Llobregat, ha passat de ser un poble agrícola fins a la meitat del segle XX, a ser una ciutat imbricada en el nucli econòmic i productiu més dinàmic de l’àrea de Barcelona. També cal destacar la seva proximitat al riu Llobregat i el Parc Agrari del Baix Llobregat. 


L’Institut Esteve Terradas es va fundar l’any 1975. Durant els dos primers cursos va estar ubicat al centre Joan Maragall, a Can Mercader, a Can Bagueria, i en uns barracons provisionals al costat de la via de la RENFE. Va ser el curs 1977-78 quan es va inaugurar l’edifici actual, al carrer Bonavista, 70. Fins al curs 1994-1995 s’imparteixen els estudis de Formació Professional de Primer i Segon Grau, de diferents branques professionals. És a partir del curs 1995-96 quan s’implanta la reforma educativa de la LOGSE a Cornellà, que l’Institut imparteix ESO (Educació Secundària Obligatòria), Batxillerat i Cicles Formatius. 


Inicialment, va rebre el nom de “Centro Nacional de Formación Profesional”; posteriorment “Institut Politècnic de Formació Professional de Cornellà” i, amb la implantació de la LOGSE, “Institut d’Educació Secundària”. L’any 2000, en reconeixement al bon funcionament del centre, el Departament d’Ensenyament el nomena “Institut Superior d’Ensenyaments Professionals”. A partir de l’any 2011, la denominació va ser “Institut”. 


La procedència de l’alumnat, en general de classe treballadora, varia en funció dels estudis que realitzen. L’alumnat de l’ESO i Batxillerat prové bàsicament dels centres de primària i secundària de la ciutat. L’alumnat de PFI i cicles formatius, gràcies a una bona situació i comunicació, a més de la qualitat dels ensenyaments impartits, prové d’una àrea geogràfica molt més àmplia que la de la nostra ciutat. Oferim atenció individualitzada a l’alumnat amb necessitats educatives específiques. 


El centre interactua de manera molt estreta amb el seu entorn més immediat. Mensualment participem en les reunions entre representants dels equips directius de primària i secundària que fomenta el propi ajuntament de Cornellà. L’objectiu d’aquestes reunions és assegurar la coordinació entre els projectes educatius dels centres que impartim les etapes educatives successives a un mateix alumnat. Rebem suport dels serveis educatius de Cornellà-Sant Joan Despí, en funció de les necessitats de l’alumnat, i en fem una valoració anual. Per altra banda, som una de les 40 entitats signants de l’Acord Social de Cornellà, aportant idees per protegir les persones de la ciutat que més ho necessiten i participant en programes com la jornada APROPA, en el pla “Educar x Créixer”, en les activitats de la “Setmana de la Dignitat”, en el Projecte Sharing to Learn (alumnes de secundària fan d’ajudants a les classes d’anglès dels centres de primària propers), en les activitats de la XAJI (xarxa activa de joves per a la igualtat) i en les jornades i activitats que proposa la XESCO (xarxa d’escoles sostenibles de Cornellà), entre d’altres. Participem també en premis i concursos organitzats per l’Ajuntament de Cornellà, com són el concurs de treballs de recerca de 2n Batxillerat, i el concurs del dia de la dona treballadora, entre d’altres. 

Realitzem “benchmarking” (detecció de millors pràctiques) amb altres organitzacions, fomentant entre el professorat l’assistència a jornades d’intercanvis d’experiències en funció de la temàtica, sempre amb la idea de millorar el servei que oferim i satisfer les expectatives dels nostres grups d’interès. 


Quant a la relació amb el món empresarial, el fet d’impartir Formació Professional fa que treballem en estreta col·laboració amb empreses i institucions de l’entorn, on el nostre alumnat cursa Formació en Centres de Treball, també en modalitat dual. 

 Infraestructura 

En quant als espais físics i virtuals per a l'aprenentatge, infraestructura de xarxa i connectivitat, gestió de dispositius digitals, política d'ús acceptable i protocol de suport tècnic, cal dir que l’Institut està dotat d’unes infraestructures per tal d’aconseguir els objectius esmenats anteriorment, com són:

Xarxa informàtica cablejada i cobertura wifi a totes les aules del centre.

Control d’accés a continguts no desitjats.

Dotació de pissarres digitals interactives a algunes aules.

Totes les aules tenen ordinador per al professorat i algunes d’elles tenen ordinadors (sobretaula o portàtils) per a l’alumnat, sobretot a Cicles Formatius.

Ús de correu corporatiu del centre (@iesesteveterradas.cat).

Ús del moodle com a plataforma d’aprenentatge (Entorn Virtual d’Aprenentatge).


La comunitat educativa treballa els aspectes curriculars i de gestió, amb les següents plataformes:

● Pàgina web del centre, com a difusió i comunicació (esteveterradas.cat).

● De Gestió:

○ Àgora (gestió pedagògica i documental del professorat i de l’equip directiu): http://agora.xtec.cat/iesesteveterradas/moodle/

○ SAGA (gestió de notes): https://saga.xtec.cat/sagan2/centres/08016781

○ Moodle (gestió educativa i pedagògica del professorat vs. alumnat): http://ns313918.ovh.net/moodle/

○ Plataforma de gestió a l’ESO-Batxillerat.

○ Eines Google: Drive, classroom, sites, etc.


● Pàgines consultives (web del Departament d’Educació):

○ XTEC: xtec.cat

○ GENCAT: gencat.cat/educacio

○ Portal de centre

○ ATRI

○ SAGA

○ ESFER@

○ evalisa


En quant a la infraestructura física  de l’Institut Esteve Terradas i Illa de Cornellà de Llobregat, és un centre que ha estat modernitzat, a finals del curs 2018-2019, amb la Transformació ENS 2015.

Abans d’executar la transformació, el centre va haver de complir les condicions donades pel Departament d’Educació, sobretot pel que fa a les mides dels armaris de comunicacions (Racks) i la retirada de la infraestructura wifi pròpia i del 1x1 del centre.

En aquest moments, tota la informació que va a Internet surt per un únic dispositiu (router) amb un ample de banda de 200Mbs (ampliat de 100Mbs a 200Mbps el curs 2019-20).

 Procés d'elaboració

Per arribar a elaborar la part estratègica, s'ha seguit un procés marcat per quatre grans fases: diagnosi, objectius, planificació i avaluació.

En quant als aspectes organitzatius seguits per la comunitat educativa han sigut la creació d'una Comissió d'Estratègia Digital de centre que ha implicat a diversos professors/es. La resta del claustre ha participat en l'Estratègia Digital de Centre acordant l'EVA (l'Espai Virtual d'Aprenentatge) i amb la formació FIC (Formació Interna de Centre) en la qual han aprés o millora't els coneixements sobre les eines necessàries per a la tasca docent.  A banda hi ha hagut companys del claustre que han acudit a seminaris territorials i han intercanviat idees com també s'han format mitjançant i han rebut acompanyament gràcies a les mentories digitals del Departament d'Educació.

Pràctiques del centre d'ús i aplicació de la tecnologia en Projectes (situacions d'aprenentatge)

Per arribar a elaborar la part estratègica, s'ha seguit un procés marcat per quatre grans fases: diagnosi, objectius, planificació i avaluació.

En quant als aspectes organitzatius seguits per la comunitat educativa han sigut la creació d'una Comissió d'Estratègia Digital de centre que ha implicat a diversos professors/es. La resta del claustre ha participat en l'Estratègia Digital de Centre acordant l'EVA (l'Espai Virtual d'Aprenentatge) i amb la formació FIC (Formació Interna de Centre) en la qual han aprés o millora't els coneixements sobre les eines necessàries per a la tasca docent.  A banda hi ha hagut companys del claustre que han acudit a seminaris territorials i han intercanviat idees com també s'han format mitjançant i han rebut acompanyament gràcies a les mentories digitals del Departament d'Educació.

Dona llum a les dones - Meet and Code 2022

Jam de Treballs de Recerca de Cornellà 2022 - Institut Esteve Terradas i Illa

Sortida a Soria del alumnes d’informàtica. Enllaç web


L’alumnat d’informàtica de desenvolupament d’aplicacions web i multi plataforma, juntament amb els membres del Club VR, han viatjat a Soria per compartir experiències immersives amb alumnes del IES Politécnico de Soria i del CIFP Los Enlaces de Saragossa.

També s’ha pogut conèixer la tecnologia de mocap (motion capture), amb vestits de captura de moviment que s’empraran en el projecte VR Salud 


Creacions Modding als cicles d’Informàtica. Enllaç web

Els alumnes de CFGM de Sistemes informàtics en xarxa, han desenvolupat un projecte durant 3 mesos de creacions de modding d’ordinadors. Us deixo unes mostres de les creacions. Imaginació i creativitat aplicada a l’informàtica. 

Integració de l’Estratègia Digital de Centre al Projecte Educatiu del Centre 

En aquest apartat es tractarà l'Estratègia Digital de Centre i la relació amb la Programació General Anual (PGA) i el Projecte Educatiu de Centre (PEC).

Cal dir que el sistema educatiu de Catalunya estableix a la LEC (Llei 12/2009 d’Educació de Catalunya)  certs principis específics que són la formació de la competència per a la utilització autònoma i creativa dels sistemes digitals, com també la competència per a l’anàlisi i la contrastació de tota la informació, sigui quin sigui el mitjà de transmissió. 

En quant als principis pedagògics i metodològics s’ha d’afavorir el desenvolupament màxim de les capacitats intel·lectuals i professionals. A banda, també es promouen processos actius d’aprenentatge desenvolupant metodologies centrades en l’alumnat, que afavoreixen l’aprenentatge autònom i fan a l’alumne/a protagonista del seu propi aprenentatge com també la seva educació en les Tecnologies de la Informació i la Comunicació.

A més, es promouen l’ampliació i actualització permanent dels coneixements del professorat, així com de les estratègies metodològiques i de renovació pedagògica. També s’abarca la promoció, l’ampliació i actualització permanent dels coneixements del professorat, així com de les estratègies metodològiques i de renovació pedagògica.

En quant a la coordinació pedagògica i els òrgans de coordinació existeixen les Tecnologies de la Informació i Comunicació (TIC), de Tecnologies per a l’Aprenentatge i el Coneixement (TAC), de la pàgina web del centre, de Moodle i d’innovació.


En quant a les estratègies i accions dutes a terme en la PGA (Programació General Anual) vinculades a l'Estratègia Digital de Centre hi ha la potenciació de la formació del professorat (noves metodologies, eines digitals, estades formatives a empreses i a l'estranger, equipaments específics,...). Per dur-les a terme s'utilitzaran els recursos de Beques Erasmus +, i de cursos de formació.