AVALUACIÓ


AVALUAR ÉS APRENDRE. Justificació del canvi en la cultura d'avalució

L'avaluació de l'aprenentatge és el procés de cercar, recollir i analitzar evidències d'on estan els alumnes en el seu aprenentatge. Utilitzar aquestes evidències pels alumnes i professors per prendre decisions de on han d'arribar i quina és la millor manerra de fer-ho.

A l'hora de decidir i dissenyar quines activitats es fan, quines eines d'avaluació s'empraran i quines evidències es recolliran per aprendre els estandars i entrenar les competències s'han de tenir en compte els següents prinicipìs de l'avaluació:

  1. L’alumne és el protagonista de l’avaluació, ja què és ell qui ha de corregir allò que no fa prou bé. Per tant és necessari incorporar estratègies que permetin la participació de l'alumnat en l'avaluació dels seus èxits, com l'AUTOAVALUACIÓ, l'avaluació entre iguals o la COAVALUACIÓ.
  2. Volem aplicar una avaluació que sigui gratificant per a l’alumnat i per al professorat, i que serveixi per aprendre no per qualificar.
  3. Els diferents procediments per avaluar utilititzats( observació, proves, rubriques,...) permitiran la integració de totes le competències en un marc d'avaluació coherent.
  4. Fomentar l'aprenentatge des de la reflexió i la valoració per part de l'alumne de les seves dificultats i fortaleses.


ETAPES DE L'AVALUACIÓ

DECÀLEG D'UNA AVALUACIÓ FORMATIVA

  1. Compartir amb l’alumnat els objectius educatius i comprovar que se’ls han fet seus.
  2. Compartir amb l’alumnat els criteris d’avaluació i comprovar que se’ls han fet seus. Si s’utilitza un instrument d’avaluació com rúbriques, dianes,... s’han de compartir amb l’alumnat abans de començar la tasca i s’ha de comprovar que l’han entès.
  3. Anticipar un guió o estructura de les sessions i revisar-lo constantment amb l’alumnat per ajudar-lo a situar-s’hi.
  4. Dedicar temps perquè l’alumnat anticipi i planifiqui les accions necessàries per resoldre tasques (individualment o en grup), evitant una actitud excessiva d’intervencionisme del professorat.
  5. Incentivar la intervenció de tot l’alumnat formulant bones preguntes perquè verbalitzin els aprenentatges, alhora que es comprova el seu progrés.
  6. Incentivar la discussió i posada en comú entre l’alumnat a l’inici, durant i després d’una tasca per ajudar a l’autoregulació. Promoure la reflexió i metacognició sobre el que s’ha après
  7. Promoure l’auto i co-avaluació de determinades tasques de forma regular, com una manera de conscienciar l’alumnat del seu punt de partida i del seu progrés cap a l’assoliment dels objectius. Entrenar als alumnes en la detecció dels seus propis errors i prendre decisions per esmenar-los.
  8. Desprès de qualsevol activitat d’avaluació hi ha d’haver una actuació, una toma de decisions. L’alumne amb l’avaluació i feedback rebuts ha de millorar les produccions, productes finals,... No s’ha de quedar amb el primer esborrany.
  9. Dissenyar activitats diverses per avaluar aprenentatges funcionals i contextualitzats. En aquestes activitats s’han d’aplicar coneixements apresos en situacions que no reprodueixin literalment les treballades a l’aula.
  10. Fer un retorn (feedback) de resultats individualitzat i amb prou comentaris orals i/o escrits per a la millora.

EINES D'AVALUACIÓ

QUI AVALUA?

HETERO-AVALUACIÓ

T'avalua algú extern que no ha treballat amb tú

CO-AVALUACIÓ

Els que han treball junts s'avaluen el realitzat.

AUTO-AVALUACIÓ

L'alumne avalua (valora) els seu processos i resultats

VÍDEOS SOBRE L'AVALUACIÓ FORMATIVA

En aquest vídeo es recullen algunes orientacions i propostes adreçades als centres educatius per tal de desenvolupar una avaluació orientada a la millora dels aprenentatges.

Qui és el protagonista de l’avaluació?

Coral Regí - Desafiar l'avaluació: què pot i ha de ser diferent en l'avaluació demà?

Vídeo resum de la intervenció de Mercè Mas, mestra de l’escola La Roureda de Sant Esteve Sesrovires i membre del grup Avaluar per Aprendre de Rosa Sensat

Boris Mir - 6 competències clau per a l'aprenentatge més profund