Google Presentaties

BASIS

Hieronder vind je filmpjes die je tonen hoe je aan de slag kan met Google Presentaties!

Stap 1 - Wat is 'een presentatie'?

Voor deze stap hebben we geen filmpje gemaakt! Je vindt alle zaken die je moet weten in de leerlingenbundel of in dit boekje terug! Lees de tekst zeer goed zodat je weet hoe je aan een presentatie kan beginnen!

Wat is een presentatie.pdf

Stap 2 - Een nieuwe presentatie maken

In deze stap leer je hoe je een nieuwe Google Presentatie kan maken.

Belangrijke woorden en begrippen

  • Bestand: een Google Document, een Google Presentatie, een filmpje... dit zijn allemaal voorbeelden van bestanden. Het zijn zaken die je op de computer maakt en gebruikt.

  • Bestanden een naam geven: misschien heb je op dit moment maar een paar bestanden op je Google Drive staan. Je vindt alles nog heel snel en makkelijk terug. Maar binnenkort heb je misschien honderden bestanden en begin daar maar eens in te zoeken! Het is dus heel belangrijk om je bestanden een goede naam te geven zodat je ze snel terugvindt. Bijvoorbeeld: “Presentatie Voetbal 3A” of “Robo Meester - 3A - presentatie voetbal”. Je merkt, met een goede naam vind je snel alles terug!


Stap 3 - Werken met dia's

In dit filmpje leer je wat dia's zijn, waar je ze voor kan gebruiken, hoe je nieuwe dia's maakt en hoe je ze van plaats wisselt.

Belangrijke woorden en begrippen

  • Dia: dit is de plaats waar je al je tekst, afbeeldingen... kan plaatsen. Als je gaat presenteren, is dit ook wat je publiek zal zien!

  • Dia-overzicht: hier zie je alle dia’s die je gemaakt hebt. Meestal vind je deze plaats aan de linkerkant van je scherm. Hier kan je dia’s ook van plaats wisselen.

  • Dia-opmaak: dit is hoe je dia eruit ziet voor je iets aan de dia wijzigt. In de meeste presentatieprogramma’s vind je heel wat opmaken voor dia’s terug: met een titel, met een titel en tekst, met enkel tekst, een lege dia...

Stap 4 - Werken met thema's

In dit filmpje leer je wat een thema is en hoe je een thema kan kiezen.

Belangrijke woorden en begrippen

  • Thema: een thema verandert hoe je dia's er uit zien. Het past (bijvoorbeeld) het letterype, de achtergrond, de plaats van de tekst... aan. Als je en nieuwe dia toevoegt, worden deze aanpassingen allemaal automatisch gedaan.

Stap 5 - Tekst bewerken

In dit filmpje leer je hoe je het lettertype, de lettergrootte, de kleur van de tekst... kan aanpassen. We bekijken ook hoe je een opsomming in je presentatie kan plaatsen!

Belangrijke woorden en begrippen

  • Regelafstand: tussen de verschillende lijnen tekst, zie je witte ruimte. Als die er niet zou zijn, zou mijn tekst tegen elkaar kleven en dan zou het heel moeilijk worden om hem te kunnen lezen! Deze 'witte ruimte' noemen we 'regelafstand' of de afstand die er tussen onze regels tekst zit! Je kan deze 'regelafstand' groter of kleiner maken waardoor je presentatie er heel anders uit zal zien.

Stap 6 - Werken met afbeeldingen

Afbeeldingen zeggen soms meer dan woorden! En ze zien er vaak ook heel wat mooier uit! In dit filmpje tonen we je hoe je een afbeelding kan invoegen in je presentatie en hoe je de afbeelding bijwerkt.

Belangrijke woorden en begrippen

  • De knop 'Ongedaan maken': heb je iets fout gedaan? Geen probleem! Via de knop "Ongedaan maken" kan je steeds één of meerdere stapjes terug gaan.

  • Opmaakopties: via dit menu kan je allerlei zaken aan je foto veranderen: de kleuren, de grootte... en je kan onder de foto ook schaduw of een reflectie van de foto toevoegen.

Stap 7 - Werken met vormen

Om je presentatie aantrekkelijker te maken, kan je ook met vormen zoals rechthoeken, cirkels, hartjes, pijlen... aan de slag. In dit filmpje tonen we je hoe je dit moet doen!

Belangrijke woorden en begrippen

  • Rand van de vorm: rond iedere vorm die je tekent zit een rand. Dit is de lijn die rond de omtrek van je vorm loopt. Deze rand kan je op verschillende manieren aanpassen! Je kan hem: verbergen, dikker maken, een kleur geven, er anders uit laten zien...

Stap 8 - Presenteren

Nu komt de belangrijkste stap: je presentatie voor een publiek brengen! Hoe je dat doet, leer je in dit filmpje.

Belangrijke woorden en begrippen

  • Presenteren: je presentatie voor een publiek brengen is de stap waar je de hele tijd naar toe werkt! Jij gaat vertellen wat je hebt ontdekt, wat je weet, wat je plannen zijn... Het is dan ook belangrijk om tijdens je presentatie een goede indruk te maken! Zorg dat je je tekst goed kent, lees hem niet zomaar af of lees niet zomaar wat er op de dia's staat. Spreek duidelijk en verzorgd, dan verstaat iedereen je goed! Lukt dat nog niet zo goed? Geen nood! Zelfs de beste sprekers hebben heel veel moeten oefenen, je komt er zeker en vast wel!