Google Documenten

BASIS

Hieronder vind je filmpjes om de basis van werken met een tekstverwerkingsprogramma zoals Google Documenten onder de knie te krijgen!

Stap 1 - Een nieuw Google Document maken

In deze stap leer je hoe je een nieuw Google Document kan maken en hoe je het een naam kan geven.

Belangrijke woorden en begrippen

  • Tabblad: in je browser of in een ander programma kan je in één venster meerdere 'deelvensters' openen. Zo kan je makkelijk van het ene naar het andere gaan. Je kan deze deelvensters herkennen de titel die erbij staat. In een browser kan je zo meerdere websites tegelijk openen en vlot van de ene naar de andere website gaan.

  • Programma: met een programma kan je verschillende dingen op je computer doen. Je hebt programma's waarmee je teksten kan typen, presentaties mee kan maken, programma's om te tekenen... De laatste tijd noemen we een programma ook vaak een 'app' of een 'applicatie'.

Stap 2 - Typen in een Google document

Nu we weten hoe we een Google Document kunnen maken, leren we hoe we in dit document kunnen typen. We bekijken in dit filmpje de shift- en de enter-toets.

Belangrijke woorden en begrippen

  • Tekstcursor: wanneer je een tekst typt op de computer, zie je een streepje 'pinken'. Dit streepje is de tekstcursor. Het geeft aan waar de letters, cijfers of symbolen die jij op je toetsenbord typt gaan terecht komen. Typ je de letter 'a' dan zal die op de plaats van de tekstcursor verschijnen. De tekstcursor zelf schuift dan een plaatsje op en begint opnieuw te 'pinken'. Je kan de tekstcursor ook verplaatsen door met je muis na een letter, woord, cijfer, getal of symbool te klikken. Maar let op! Vanaf nu zal de tekst die jij typt ook op die plaats verschijnen.


Stap 3 - Het uitzicht van de tekst veranderen

In dit filmpje leren we je hoe je met lettertypen, lettergroottes, tekstkleur... kunt werken.

Belangrijke woorden en begrippen

  • Lettertype: een lettertype bepaald hoe je tekst er uitziet. Sommige lettertypes zorger ervoor dat je tekst er uitziet alsof hij met de hand is geschreven, anderen geven de indruk dat je tekst uit een speciale machine komt... Soms wordt er voor lettertype ook het Engelse woord 'font' gebruikt.

  • Lettergrootte: net zoals je heel klein of net heel groot kan schrijven, zo kan je ook op je computer je tekst heel klein of heel groot maken. Door in een tekst de lettergrootte van de titels te vergroten zorg je ervoor dat deze titels goed opvallen en maak je zo duidelijk dat er een nieuw deeltje van je tekst begint.

Stap 4 - De tekst uitlijnen

Zonder honderden keren op de spatiebalk te drukken, kan je je tekst perfect aan de rechterkant of in het midden van je pagina plaatsen. Hoe je dat doet, leer je in deze stap!

Belangrijke woorden en begrippen

  • Centreren: een tekst of een foto in het midden van de pagina plaatsen noemt men centreren.

Stap 5 - Werken met opsommingen

Wil je ook weten hoe je tekst 'in puntjes' kan plaatsen? Bekijk dan het onderstaande filmpje over het maken van opsommingen in Google Documenten!

Belangrijke woorden en begrippen

  • Opsomming: als we over een opsomming in een tekst praten, durven we ook al eens spreken over 'tekst in puntjes plaatsen'. Je zet dan voor ieder woord of iedere zin een 'bolletje' of een pijltje of een cijfertje. Bijvoorbeeld:

      • Opsomming 1

      • Opsomming 2

Stap 6 - Een afbeelding invoegen

Soms zegt een afbeelding meer dan 1000 woorden! Daarom kan je in Google Documenten afbeeldingen toevoegen aan je document. Hoe je dit doet zie je in dit filmpje:

Belangrijke woorden en begrippen:

  • Uploaden: iets wat op de hardeschijf of het geheugen van je computer staat, kan je op internet plaatsen of in een programma dat via internet werkt gebruiken. Hiervoor moet je het bestand, de foto, het liedje... 'uploaden'. Dit wil zeggen dat je het van jouw computer naar het internet plaats om het daar te gebruiken of te bewaren.

Stap 7 - zelf op ontdekking gaan

Hoe kan je zelf nieuwe dingen leren doen in Google Documenten en wat doe je als het fout gaat? Dat zie je allemaal in dit filmpje:

´Belangrijke woorden en begrippen

  • Tooltip: een tooltip geeft je informatie over wat de knop waar je met je muispijltje over gaat zal doen als je er op klikt.

  • Ongedaan maken: Heb je iets fout gedaan? Geen probleem! Via de knop "Ongedaan maken" kan je steeds één of meerdere stapjes terug gaan.