Hour of Code 4-6

Hour of Code började som en timmes introduktion till datavetenskap med syftet att visa att alla kan lära sig grunderna i programmering och att öka mångfalden inom IT-branschen. Idag är det en världsomspännande satsning på datavetenskap, där allt börjar med en timmes programmering men utvecklar sig i en massa olika initiativ och stöttas av över 400 företag (bl a Microsoft, Apple, Amazon, Amerikanska scouterna och universitetsstyrelsen i USA) och 200 000 lärare över hela världen. Hour of Code-veckan genomförs varje år i början av december men du kan när som helst ta del av övningar och material.

Hour of Code kan man göra både från en dator och iPad bara du har internetuppkoppling då allt görs online på en webbsida. Du och dina elever behöver inte skapa personliga konton om ni har personliga verktyg för då sparas historiken automatiskt.

De flesta av övningarna för yngre åldrar är översatta till svenska (finns på över 30 språk) och de är indelade i olika ämnen, teman och svårighetsgrad. Hour of Code´s många övningar ger en väldigt bra start till blockprogrammering i t ex Scratch och Micro:bit.

Tips på övningar!

Då det finns tusentals olika övningar så har vi på avdelningen för digitalisering och innovation valt ut några av våra favoriter här nedan för 4-6 som alla bygger på blockprogrammering. Har du testat några andra riktigt bra övningar med dina elever så tveka inte att ta kontakt med oss så lägger vi upp dem som tips.

Bild på Star Wars från code.org

Detta är en bra introduktion till blockprogrammering. Här får du i uppgift att tillsammans med BB-8 att samla ihop rymdskrot som ligger slängt överallt. Din uppgift är att styra BB-8 så att han förstår sitt uppdrag.

Alla övningar är på svenska även om introduktionen är på engelska med svensk text. Vid varje avklarat uppdrag kan du sedan se den "riktiga" koden i Javascript.

Bild på Minecraft från code.org

Dessa övningar bygger på det omåttligt populära spelet Minecraft. Du får en rad uppdrag att lösa med hjälp av blockprogrammering på Minecraft-ön men även möjlighet att skapa en egen version av Minecraft genom att skapa unika egenskaper hos djur och andra varelser.

Alla övningar är på svenska men introduktionen är på engelska med svensk text. Vid varje avklarat uppdrag kan du sedan se den "riktiga" koden i Javascript.

Bild på Frozen från code.org

Tillsammans med Elsa och Anna ska du göra mönster på isen med hjälp av blockprogrammering. Ett bra och roligt sätt att lära sig grader och hur man gör loopar, dvs upprepar koden.

Alla övningar är på svenska även om introduktionen är på engelska med svensk text. Vid varje avklarat uppdrag kan du sedan se den "riktiga" koden i Javascript.

Istället för att välja ett specifikt tema kan man välja att gå en kurs. Det är samma typ av programmeringsövningar men inom en rad olika områden och är mer omfattande. Du lär dig inte bara programmera utan även lite om bland annat upphovsrätt och vad du behöver tänka på när du är ute på internet.