Visklekar

Allt som går att läsa och se på nätet är inte sant, vem som helst kan starta en hemsida, blogg eller ett konto på Facebook för att sprida “nyheter” utan att redovisa sina källor eller syfte. Utan att förstå och granska källor riskerar vi att dela nyheter och budskap som inte stämmer. 

Att använda sig av olika former av visklekar får du prova på att sprida information vidare och uppleva hur det ibland kan bli fel - utan att någon upplevt att de ljugit när de återberättat informationen.

Gör så här: 

Välj ut minst 10 stycken deltagare i en stor ring eller ett långt led. Viska en kort information eller historia till förste deltagaren, gör det gärna övningen på engelska. Sedan viskar deltagarna i tur och ordning den mening som de tror sig ha hört till deltagaren bredvid, tills alla har hört historien. Den sista som lyssnat berättar sedan för alla i gruppen vad de har hört.

Exempel på kort information att sprida vidare:


Diskutera sedan:

Digital visklek

Det är ju inte bara vi människor som uppfattar fel, den kan även bli riktigt fel när vi använder digitala översättningstjänster. Ett exempel som illustrerar det är tjänsten Copypanthers

Skriv in en mening på valfritt språk. Meningen går sedan igenom 16 rundor av automatiska översättningar mellan olika språk och ut kommer troligtvis något helt annat än det du först skrev in. Se exempel nedan.


När historier förändras...

Titta på filmerna och diskutera i grupp: