Deep fake

Manipulerade filmer och dess konsekvenser

Ny teknik gör det relativt enkelt att manipulera filmer på ett sätt som gör det svårt att se att se att det inte är på riktigt. En deepfake är en film där en annan person klippts in och säger saker som de aldrig skulle säga eller göra. Med hjälp av maskininlärning med artificiell intelligens går det att fejka filmer som aldrig tidigare har varit möjligt. Flera forskare, bland annat Sverker Jansson vid RISE, oroas över att vi i framtiden inte kommer kunna använder bilder, ljud och video som bevismaterial längre. Den här typen av förfalskningar kan få allvarliga konsekvenser. 


En film som fått stor uppmärksamhet är bland annat när Barack Obama – med hjälp av manipulerade bilder och ljud – sågar sin efterträdare Donald Trump samt berättar att han i framtiden mest ska ägna sig åt golf.

Potentialen att skapa deepfake-filmer är här för att stanna och kommer bara bli bättre och billigare att skapa även hemma. Konstnärligt och för underhållning skapar det många spännande möjligheter men för bland annat journalister och tjänstemän som lever på att förmedla korrekt information, innebär det stora utmaningar i förtroendet. 


Uppgift: Diskutera 

-hur man kan göra för att kontrollera äktheten i ett inlägg/en bild/en film? 

-kan en ökad misstro mot film”bevis” vara lika farlig som att vara väldigt godtrogen? Kan det vara farligt att inte våga tro på någonting alls för att allt är fejk?

-vad händer om alla börjar misstro sanna händelser och fakta och avfärdar allting som en lögn?

Upptäck Deep fake! Var uppmärksam på:

Skapa med Green screen

Greenscreen är ett perfekt verktyg för att på ett lustfyllt sätt prata och laborera kring källkritik med eleverna då det är en aktivitet som engagerar både yngre och äldre elever. Låt eleverna utforska hur man på ett enkelt sätt kan manipulera bilder och filmer för att skapa en medvetenhet kring tekniken. 

Ta del av vårt material kring hur du kan arbeta med Green screen HÄR>