RACONS

El treball per racons és una proposta metodològica que consisteix en organitzar l'aula en diversos espais on els alumnes, distribuïts en petits grups, realitzen activitats simultànies i diferents, on el paper de l'adult és el de dinamitzar els aprenentatges i atendre de manera més individualitzada les experiències de l'alumnat.

Alguns racons els mantindrem fixos al llarg del curs i d'altres seran puntuals, però amb aquesta metodologia atorguem el protagonisme dels aprenentatges a l'infant, ja que participa activament en el seu aprenentatge, fa de model i de guia de la resta dels companys/es i permet als nens i a les nenes planificar i trobar les seves pròpies estratègies per anar progressant d’una manera responsable i autònoma i que d'aquesta manera guanyin seguretat i confiança en si mateixos.

A més a més, el treball per racons afavoreix la creativitat, a través del joc i la manipulació de materials, i l’adquisició d’aprenentatges significatius i funcionals adaptats als diferents ritmes d'aprenentatge, alhora que facilita una resposta educativa ajustada per a atendre adequadament la diversitat de l'alumnat per l'ampli ventall d'activitats que ofereix i per la seva flexibilitat.

RACÓ DELS ARTÍSTES

Al racó dels artistes coneixem i experimentem amb diverses tècniques plàstiques per desenvolupar, amb tots els recursos i materials, la nostra expressió artística i creativa. Els colors prenen un paper important en aquest espai que ens permet treballar-los amb molt de gust i de manera significativa.

Podreu veure propostes de retallar, pintar, enganxar, estampar amb aquarel·la, pinzells, dits, rodets, etc.

RACÓ DELS ESCRIPTORS

Al racó dels escriptors treballem el grafisme, el reconeixement de lletres i paraules, associació de fonema-grafema, paraula-imatge i composició de paraules.

Ens iniciem amb el treball del nom que els resulta molt significatiu, motivador i funcional.

RACÓ DELS MATEMÀTICS

Racó essencial on desenvolupar les habilitats matemàtiques bàsiques com:

  • Identificació, discriminació i associació d'atributs dels objectes.

  • Conteig, recta numèrica, relació quantitat-grafia.

  • Seriacions i classificacions.

  • Estimació de quantitats i mesures.

  • Orientació espacial

RACÓ CONSTRUCCIONS

Aquest racó dóna l'oportunitat de construir i destruir, de planificar, ordenar i estructurar pensaments, idees i objectes.

Sovint és un racó d'actuació en grup d'iguals que genera interaccions, tot treballant la cohesió, la convivència i l’aprenentatge cooperatiu.

També té relació amb els aprenentatges matemàtics: orientació espacial, classificar peces, seriar-les, observar-ne l’alçada, el volum… i amb el desenvolupament de la creativitat i la imaginació.

RACÓ TOCA TOCA

El racó del "Toca, toca" és una finestra oberta a la descoberta de l'entorn a través dels sentits dels infants ja que miren, oloren, tasten, toquen i escolten.

En ell, els nens i les nenes exploren lliurement diferents objectes i materials i s'inicien en el reconeixement de les qualitats dels objectes i en la realització de prediccions/hipòtesi.

A més, les safates sensorials ajuden a estimular en els infants l'experimentació i la creativitat.

RACÓ DEL JOC SIMBÒLIC

El racó de joc simbòlic permet als infants desenvolupar el joc i la capacitat representar accions socials i rols mitjançant la interacció amb els altres.

A més, l'escenificació de diferents situacions de la vida quatidiana afavoreix en l'alumnat la capacitat de representar una cosa per mitjà d’una altra (p.e. una calculadora fer-la servir de telèfon mòbil) ja que els objectes i l'espai són utilitzats en funció de la simbologia que aporten els infants en el joc.

En aquest racó podem trobar l'espai de la cuineta, dels metges, les disfresses o la botiga.