ACTIVITATS

Les experiències que viuen els infants dia a dia a les aules d’educació infantil són sovint efímeres i invisibles si no hi ha algú que les reculli i les faci evidents. Aquí trobareu part de la documentació que anem fent.

Colònies I5 

Els alumnes d'I5 han anat de colònies a La Granja de Santa Maria de Palautordera. 

En un entorn màgic, els infants han viscut dos dies de diverses activitats molt motivadores i connectades directament amb les seves emocions.

Entre les activitats realitzades han gaudit moltíssim dels animals de la granja, dels tobogans gegants, de l'entorn natural tan privilegiat que envolta la casa de colònies, passejades màgiques, històries de dia i de nit... 

Han estat dos dies de convivència plens d'emocions, d'aprenentatges i d'il·lusió!

Europa a través d'eTwinning a Educació Infantil

A Educació Infantil participem també de projectes europeus com són els que formen part de la plataforma eTwinning. Allà les mestres poden compartir projectes i activitats de col·laboració amb altres escoles. Aquest curs hem participat del projecte 3R FOR A SUSTAINABLE GREEN FUTURE amb escoles de Turquia. També teniu informació a l'apartat international project del web de l'escola.

Dir-vos que els infants, a poc a poc, senten que formen part d'una societat amplia i diversa plena d'oportunitats i que viuen amb motivació la història que tenim amics en altres escoles arreu del món. Que hi ha nens i nenes que fan les mateixes activitats o que necessiten la nostra ajuda per formar un títol ben gran amb lletres fetes amb fulles per exemple.

Aquest projecte ens ha permès aprendre sobre sostenibilitat i poder fer accions per tenir cura del nostre entorn natural. Fins i tot les famílies heu participat acompanyant-nos amb l'activitat de fer testos reciclats per guarnir el nostre pati. Compartir i donar a conèixer la nostra escola més enllà de les fronteres ens enriqueix!

MUSEU DEL FERROCARRIL

Els infants d'I4 han realitzat una sortida al Museu del ferrocarril, ubicat a Vilanova i la Geltrú.

La primera part de la nostra visita va consistir a visitar el Museu per apropar-se als cotxes de viatgers i locomotores i descobrir, de manera amena i dinàmica, diferents tipus de tren i els seus principals elements. A la segona part de l'activitat vam fer un taller amb peces de colors i sons, on els alumnes podien crear un tren mentre experimentaven amb colors, sons i formes.

A tot això, li va precedir un treball a l'aula de sobre els diferents mitjans de transport i les seves característiques. 

sant jordi

Sant Jordi hem celebrat i tot el dia hem cantat, ballat i jugat.

La llegenda de Sant Jordi hem representat amb els personatges disfressats.

Un conte gegant hem creat i així tothom ha pogut disfrutar.

La sardana no pot faltar i amb una gran xocolatada hem acabat.

VISCA SANT JORDI, LA PRINCESA I EL DRAC!!!

TARDA AMB FAMILIES

La tarda en famílies és un moment molt gratificant tant per als infants com per a les famílies, ja que és un moment on les mares, els pares, els avis, les àvies, els tiets, les tietes, etc... poden compartir allò que saben i entre tots poder gaudir d'una tarda on als nostres infants poden fer una activitat juntament amb els seus familiars.


EL PATI

"El pati és l’espai de llibertat dels infants: un espai on, sense la permanent direcció dels adults, els infants aprenen de manera autònoma a organitzar-se, prendre decisions, posar en marxa la seva creativitat, superar conflictes, etc. I és aquí, en aquest marc de llibertat i autonomia del joc dels infants, on la nostra presència encoratjadora, amatent, interessada per tota la vida que allà es dona, motivadora, disposada a participar del joc, en la mesura que els infants ens ho demanin, es fa espurna de nous aprenentatges i afavoridora de la capacitat de jugar dels infants.” 

Imma Marín (2014) 

LA PRIMAVERA 

El pas del temps i les estacions són moments a l'escola que podem observar, experimentar... l'hivern ens ha deixat una pinzellada de tons blaus, grisos... el nostre pati amb arbres pelats, sense flors...

Ara, per fi ha arribat la primavera amb els colors vius de les plantes florides, han començat a sortir les fulles als arbres, la temperatura ha pujat i comencem a veure petits insectes, el nostre hort comença a funcionar amb plenitud i hem pogut fer una tarda de col·laboració amb les famílies que han decorat el pati amb testos reciclats. Cuidem del nostre planeta! Gràcies  famílies!

FESTA DEL COLOR BLAU

Al llarg del curs treballem d'una manera motivadora i vivencial tots els colors. Però als colors primaris els donem una especial atenció. 

Per acomiadar l'hivern, hem treballat d'una manera molt enriquidora el color BLAU, hem buscat coses de color blau a l'aula i al pati, hem fet servir paper de cel·lofana blau per mirar objectes, hem fet un gran mural,  cantat la cançó i per acabar, una bonica festa!


Els infants descobreixen, gaudeixen i aprenen moltes coses. No hem d'oblidar que tot el temps d'escola és educatiu i estem en constant aprenentatge.

Antoni Gaudí

A I5 hem realitzat el Projecte de l'Antoni Gaudí. 

Hem conegut la vida i l'obra d'aquest gran arquitecte a través d'un munt de propostes i d'activitats.

Les activitats que més hem gaudit han estat totes les propostes manipulatives i plàstiques.

També un dia molt especial va ser el de la sortida a La Pedrera on vam poder visitar tota la Casa Milà i a més a més van poder fer un trencadís!

Celebrem el dia de les matemàtiques

Aquest curs 2021/22 la Comissió de Matemàtiques ens ha proposat celebrar el Dia Internacional de les Matemàtiques. 

Us han proposat un petit concurs de reptes i problemes matemàtics que trobareu en el següent SITE.


I també hem fet un dia intensiu amb propostes matemàtiques de tota mena en tots els nivells. Des de les que impliquen classificació, seriació, identificació de grafies i quantitat, contar a la recta numèrica, càlcul mental, fins a reconeixement de formes geomètriques, reptes de lògica i contacontes matemàtic.

LES DONES DE LA NOSTRA VIDA

Amb l'arribada del 8 de març hem treballat l'expressió oral amb la temàtica de les dones. 

Les famílies  ens van ajudar des de casa treballant amb els seus infants la conversa  i el dibuix d'una de les dones importants de la seva vida.

Finalment, hem creat un mural col·laboratiu entre tots els infants i ha quedat preciós.

ELS PLANETES

Al llarg de l'etapa d'Educació Infantil els infants descobreixen i coneixen moltes facetes de l'entorn.

El sistema solar suscita molt d'interès en aquest període i, per això, a I4 comencem a fer un tastet del nostre Univers. Mitjançant diferents activitats manipulatives i vivencials treballem les diferents àrees i continguts del currículum. 

ENS ESTIMEM MOLT

 Créixer en els afectes i en les relacions. 

L’educació emocional és un procés educatiu, continu i permanent, que pretén potenciar el desenvolupament de les competències emocionals, com a element essencial del desenvolupament integral de la persona, per tal de capacitar-la per afrontar millor els reptes que se li plantegen en la vida quotidiana. 

ANEM AL TEATRE

Aprofitant el treball de les emocions  hem anat al teatre del poble a veure l´obra :  " L´important és que t´estimin"

Les sortides no són únicament un canvi d’escenari.

L’educació emocional es practica mitjançant metodologies vivencials i participatives que provenen de l’experiència personal del nen, el seu entorn i les seves necessitats. Viure amb els infants el dia a dia i fomentar l’aprenentatge dialògic ens pot ajudar a posar nom als seus sentiments i emocions, així com a fer-los reconèixer les emocions d’un mateix i les  dels altres.

TREBALLEM LA POR

La por és sovint un tema delicat i una emoció difícil de  controlar, sobretot a les etapes d’infantil. Per aquesta raó és fonamental treballar-la i oferir als infants tècniques i recursos d’autocontrol d’aquesta. 


“No és valent aquell qui no té por sinó aquell que és capaç de superar-la”

Nelson Mandela

MAQUILLATGE I DISFRESSES

Un joc que els agrada molt i amb el qual desenvolupen destreses i habilitats com vestir-se i desvestir-se sols.

També treballen l’esquema corporal (alhora que es maquillen), la creativitat (ja que han de crear un personatge), les habilitats socials (perquè sovint es disfressen en conjunt i no ells sols) i les habilitats comunicatives, és a dir, la comunicació verbal (el llenguatge) com també la comunicació no verbal (postura corporal, gestos, expressió verbal, etc.).

AL CARNAVAL TOT  S'HI VAL

Ha arribat la setmana del Carnaval i ho hem celebrat amb unes activitats i propostes d'allò més divertides i motivadores.

Hi ha molts infants que gaudeixen amb les disfresses i amb el maquillatge i aquests dies amb més il·lusió encara, ja que hem disfrutat de moltes propostes que giren entorn a aquesta festa tan esperada.

Ha arribat el Rei Carnestoltes que ens ha ordenat unes consignes engrescadores! Aquest any el tema del Carnaval ha girat entorn al "Rescat Planeta i Animals en Perill d'Extinció".

Des del maquillatge, les meravelloses creacions plàstiques de barrets i antifaços decorats amb mil colors, les propostes de llengua on han après vocabulari entorn a la festa, ...  tot acompanyat de les cançons i balls de la festa.


Visca el Carnaval! Visca el Rei Carnestoltes!

dia de la dona i la nena científica

El dia 11 de febrer vam celebrar el dia  de la dona i la nena científica. 

Aquest dia durant el matí vam conèixer dones que van contribuir a la ciència de diverses formes, com ara JANE GOODALL, RACHEL CARSON, MARÍA JOSEFA YZUEL, MARÍA SYBILLA I MARY ANNING.

A la tarda vam gaudir fent diversos experiments científics relacionats amb aspectes de la ciència com el color, els volcans, creació de neu, fer nevar, inflar globus, transformació de l'aigua, la força i la gravetat mitjançant les rampes o experimentar amb l'electricitat estàtica.

Va ser un dia molt especial ja que també els infants d'I5 van poder visitar al passeig marítim els alumnes de primària a la demostració dels seus experiments.

LA IMPORTÀNCIA DEL LLENGUATGE VERBAL

El llenguatge a educació infantil és el mitjà principal per acompanyar, comprendre, aprendre, ensenyar, experimentar, sentir... tant per l'infant com per les persones que es comuniquen amb ell.

A l'escola vetllem per a què la llengua oral sigui un dels mitjans per comunicar-se i expressar les seves necessitats, sentiments, situacions viscudes.

Les rutines, els contes, l'assemblea, els poemes, les cançons, el joc... són moments per expressar i desenvolupar el llenguatge verbal amb l'ajuda del llenguatge matemàtic, musical, corporal i plàstic.

HIVERN

L'hivern ha arribat i a les aules d´infantil no parem de fer propostes maques i engrescadores amb els infants sobre aquesta temàtica.

Amb aquestes imatges us volem fer partícips dels nostres aprenentatge diaris a l´aula.

Totes les àrees es treballen d'una manera globalitzada i transversal, respectant els ritmes d'aprenentatge i els interessos dels infants.

MATEMÀTIQUES HIVERNALS

El fred i la baixada de temperatures també ha arribat a les nostres propostes matemàtiques d'aquestes setmanes. 

Treballem les seriacions amb els floquets de neu, practiquem la relació grafia-quantitat amb pedretes màgiques i resseguim els números amb elements naturals. Tot això, per acabar dibuixant (amb guixos o llapis de colors de l'hivern), fent la pinça correctament, les grafies practicades.

També creem mandales i practiquem la motricitat fina. I els més important de tot... ens ho passem genial a l'hora que aprenem!

ELS MINIMONS 

Una altra manera de convidar als nostres infants a desenvolupar el joc simbòlic, tan important en aquesta etapa de la vida, és a través dels minimons. Mitjançant una gran varietat de materials inespecífics, presentats de manera acurada en un espai delimitat els nens i les nenes poden posar en pràctica diferents habilitats com la imaginació i la creativitat, el vocabulari i l'experimentació. 

CREEM UN MINIMÓN D'ÓSSOS POLARS

És un joc simbòlic no estructurat on l'infant pot crear, imaginar, jugar, inventar mons i crear tot allò que se li passi pel cap. Així, l'infant explora a través dels sentits (mirar, tocar, olorar, escoltar, tastar).

Arròs i pintura blava amb les pipetes.

Cigrons i pintura blava amb pinzells.

Barrejem. Que divertit!!!!

Un cop sec afegim pedres precioses blaves i óssos polars. QUE BONIC ENS HA QUEDAT !!!

L´hivern de Vivaldi 

Ens agrada molt poder fer sessions de plàstica diferents amb els nostres infants, i aquesta setmana hem pintat la música.

Hem fet una audició de l´hivern de Vivaldi i els infants, han fet volar la seva imaginació.

LLENGUATGE HIVERN

L'hivern arriba a tot arreu i ens trobem a les classes paraules relacionades amb el fred (manta, abric, gorro, botes, bufanda, etc.). Les lletres estan barrejades dins unes boles màgiques  i els infants han de provar de confegir paraules que fan referència a la roba d'abric. És una manera divertida de treballar la consiència fonològica.

També hi ha imatges amb paraules escrites en lletra de pal i en lletra lligada. Els infants han de provar d'escriure-les en una pissarreta (poden fer-ho en lletra lligada o en lletra de pal). 

Per últim, tenim un abecedari de pingüins amb lletra de pal i han de trobar la lletra lligada que li correspon. Cada pingüí amb el seu gorro. 

L'ESQUEMA CORPORAL

L'esquema corporal és la imatge corporal o representació de cada qui té del seu propi cos. El cos és el primer mitjà de relació que tenim amb el món que ens envolta, per tant, com més el coneguem, millor. Per això, oferim diferents propostes que ajuden als nostres infants a estructurar el seu esquema corporal.

ELS INSECTES

Els insectes és un tema molt atraient pels nens i nenes d'Educació Infantil i és una altra manera de conèixer la primavera i apropar als infants a descobrir els canvis que es produeixen en el seu entorn més proper.

Mitjançant l'observació directa es desperta en els infants el seu instint investigador i arran d'això iniciem tot un treball d'aprenentatge manipulatiu on les criatures i els seus interessos són les protagonistes. 

Aprofitem per fer lectoescriptura amb el vocabulari, matemàtiques, plàstica, música, i afavorim el joc simbòlic amb el minimon dels insectes.

I sempre que és possible, capturem aquestes vivències de manera pràctica i realista, per poder transmetre aquests moments plens de detalls, sense perdre de vista que abans de tot la nostra tasca és incidir en el desenvolupament i l’aprenentatge dels infants. 



TREBALL DEL NOM A i3



EL NOM DE CADASCÚ ÉS EL PRIMER SIGNE D’IDENTITAT QUE ENS OFEREIXEN ELS PARES. POTSER ÉS EL PRIMER ELEMENT QUE SOM CONSCIENTS QUE ENS DEFINEIX O QUE PRENEM PER A DEFINIR-NOS I COMENÇAR A CONSTRUIR LA NOSTRA IDENTITAT. ELS INFANTS DE P3 ES TROBEN EN AQUEST MOMENT ON EL PROPI NOM EVOCA LA SATISFACCIÓ DE RECONÈIXER-SE A SI MATEIXOS. D’AQUESTA MANERA, UTILITZAR EL PROPI NOM PER INICIAR LA LECTOESCRIPTURA ÉS UNA GARANTIA D’INTERÈS. DESPRÉS D’AQUEST PRIMER PAS, APRENDRE A ESCRIURE I LLEGIR ELS NOMS DELS COMPANYS/ES TAMBÉ ÉS UNA FORMA D’EVOCAR ELS SENTIMENTS I PENSAMENTS SOBRE L’ALTRE I DE DONAR-LOS LLOC EN EL MÓN CREIXENT DE L’INFANT.