Projecte @prenm

Braille

Aquest és un projecte que hem dut a terme des de la matèria d’Eines digitals de 4t de Secundària a l'escola Ramon Fuster durant el segon trimestre del curs 2016-17. El motiu és ben senzill, aquest any disposem d’una tecnologia nova a l’escola com és la impressora 3D i hem anat realitzant diferents activitats amb alumnes de cursos diversos per introduir-los en el món del disseny 3D.

Quan vam programar què podíem fer amb l'alumnat de 4t de Secundària, vam arribar a la conclusió que havíem de fer algun projecte de caire més social que no tecnològic. Mirant la realitat del centre, una realitat propera als alumnes, vam veure que era una bona oportunitat perquè pensessin què podien fer per ajudar una alumna invident que està fent a l’escola i que tot allò que ells fessin estigués a disposició de qualsevol persona via web.

Aquest web fa un petit resum de tot el projecte i ens serveix per compartir tots els fitxers STL que s'han generat al llarg d'aquest curs.

Hem dedicat unes 10 hores de classe al "Projecte @prenem" i un cop acabats els dissenys els alumnes han anat a l'aula Learning Studio per a fer les impressions en 3D. Les fases per les que ha anat passant el projecte són:

  • Empatitzem.
  • Thinking.
  • Design.
  • Maker.
  • Presentació.

Pots consultar més informació sobre cada fase al seu apartat corresponent.

Empatitzem

El primer pas lògic era cercar la manera perquè els i les alumnes entenguessin les possibles dificultats d'una persona invident en una escola com la nostra. En aquest sentit, vam organitzar un taller amb l’Organització Nacional de Cecs (ONCE). Al taller, els nois i noies van experimentar com se sent una persona invident quan ha de moure’s per la seva classe i l'edifici sense l'ús de la vista amb l'ajut d'unes màscares que els tapaven els ulls. També van poder comprovar com funciona el braille i quins són els reptes quotidians de les persones cegues a l'escola, a la feina i a casa.

Thinking

Els i les alumnes i el Derry, el professor que ha coordinat tot el projecte, van analitzar els diferents espais per poder decidir quines podien ser les necessitats i com podíem utilitzar la tecnologia 3D per donar una solució.

Finalment es va acordar fer cartells en braille per tots els espais de la planta cicle inicial de Primària, un mural amb les lletres, números i símbols bàsics amb el seu corresponent codi braille i diferents formes geomètriques amb el seu nom, tot imprès en 3D.

Els cartells tenen com a objectiu millorar l'accessibilitat dels l'espai i l'autonomia quan es mou per aquest espai una persona invident. Alguns dels cartells que van fer són els de la sala de professors, els lavabos o els cartells per identificar cadascuna de les classes de la planta.

Design

Els alumnes van dissenyar, amb ajut de Tinkercad, tots aquests elements. El Derry els va ajudar a fer una feina prèvia imprescindible: quina mida han de tenir cadascun dels punts i a quina distància s'han de col·locar perquè es puguin interpretar.

Aquesta, segurament, va ser la fase més complicada: pactar com calia fer cada peça, unificar mides, distribuir quins dissenys feia cada persona...

Maker

Un cop realitzats tots els dissenys els i les alumnes han après a imprimir utilitzant la impressora 3D que tenim, una Dremel 3D 20 Idea Builder cedida dins el projecte de Learning Studios realitzat amb les empreses Digital Global Promise, Microsoft, HP, Intel i Smart.

Han après a calibrar la impressora, a preparar el seu disseny per a ser imprès utilitzant el programari Autodesk Print Studio i a imprimir (amb l'ajut del Derry) tots els dissenys que han preparat.

Presentem el projecte

Un cop enllestit el projecte, uns quants alumnes de 4t i el Derry van anar a les classes de 1r de Primària per portar tot el material que havien fet i per explicar com havien fet tota aquesta feina. Aquesta va ser una oportunitat fantàstica perquè posteriorment els alumnes de 1r anessin a l’aula Learning Studio i veiessin en directe el funcionament de la impressora 3D.

El fet que els mateixos alumnes de 4t de Secundària els parlessin del projecte i els expliquessin tot el que havien fet va ser molt enriquidor per a tots, tant pels grans com pels petits, que van poder preguntar tots els seus dubtes i encuriosir-se pel que s’havia fet.