Presentació

Les Tecnologies de la Informació i la Comunicació (TIC) han esdevingut eines que han modificat el model social, econòmic i educatiu. Aquest canvi de primer ordre ha reformulat el punt de vista de l’educació amb aquestes eines. L’escola ha de fer front a aquest nou repte per adequar el processos d’ensenayment i aprenentage a aquest canviant món tecnològic. És necessari que l’escola incorpori les TIC en el dia a dia perquè esdevinguin Tecnologies per a l’Aprenentatge i el Coneixement (TAC) en el context educatiu, facilitant a tot l’alumnat i a la comunitat educativa la seva utilització per aprendre i comunicar-se.

El repte que afronta el nostre centre és el d’utilitzar les TIC com una eina habitual en les activitats d’ensenyament i aprenentatge, en l’organització del centre i en la gestió acadèmica. Es tracta de materialitzar aquest apropament entre les tecnologies de la informació i la comunicació i el món educatiu, i facilitar l’aprenentatge en l’era digital, adaptant els continguts i aplicacions per transformar un model educatiu basat en metodologies tradicionals, en un educació fomentada en la Societat del Coneixement.

La nostra escola cerca el desenvolupament integral de la competència digital de tot el seu alumnat. Un desenvolupament que es duu a terme aplicant noves metodologies i eines digitals en els processos d’ensenyament i aprenentatge perquè els infants assoleixin una competència digital que els permeti ser autònoms i crítics en l’ús de les TIC. L’escola ha de ser garant d’aquest assoliment i afavorir la reducció de la fractura digital que encara és vigent en la nostra societat.

Contextualització

L’escola L’Assumpció és un centre educatiu públic ubicat al municipi de Deltebre, al bell mig del Delta de l’Ebre. Actualment, compta amb 296 alumnes i un equip docent de 24,75 docents que ha apostat per la integració de les tecnologies en els processos d’ensenyament-aprenentatge. Aquesta integració ha esdevingut un motiu de reflexió més profunda en el si del centre educatiu sobre les pràctiques docents i ha servit per compartir les visions metodològiques del professorat.

La diagnosi de la digitalització del centre s’ha obtingut de l’anàlisi inicial a través de l’aplicatiu del Pla TAC per als centres docents ofert pel Departament d’Educació, així com de la pròpia observació del Grup Impulsor del Pla Tac 2017 i la revisió i l’actualització d’aquest per part de la Comissió de Cultura Digital el curs 21-22 amb l’objectiu de sotmetre’l a debat i anàlisi.


Espais físics i virtuals per a l’aprenentatge

L’escola compta amb els següents espais físics que l’alumnat utilitza de manera regular per a la realització de diferents activitats: espais amb encant, pista poliesportiva, espai de psicomotricitat, pavelló d’usos múltiples, biblioteca, espai de joc simbòlic, aula STEAM amb material d’informàtica, de robòtica i de programació, espai artístic i espai d’atenció a la diversitat.

Pel que fa a l’Entorn Virtual d’Aprenentatge, l’alumnat de 3r a 6è de l’escola treballa a través de l’eina Classroom de Google Workspace for Education.


Objectius

Després de portar a terme un rigorós procés democràtic i participatiu, entre tota la comunitat educativa el curs 2019-2020 la comunitat educativa va determinar que la missió de l’escola L’Assumpció era:

Descobrim per avançar, creem per aprendre i eduquem per respectar.

A partir d'aquest, l’equip ha consensuat les finalitats educatives del centre, definint el saber, el saber fer i el saber ser dels infants.

● Treballar i afrontar reptes mitjançant situacions i estratègies de la vida quotidiana amb la finalitat de desenvolupar l’empatia i l’emprenedoria per a viure en societat.

● Saber resoldre conflictes i problemes de la vida diària per mitjà del diàleg amb la intenció de saber comportar-se, ser educat, honrat i respectuós.

Desenvolupar l’habilitat d’organitzar, interpretar i extreure informació per mitjà de les tecnologies de l’aprenentatge i la comunicació amb la finalitat de ser autònom, creatiu i competent.

● Aplicar tècniques d’estudi mitjançant el desenvolupament de conceptes claus amb el propòsit de desenvolupar el pensament propi i el raonament crític.

● Comunicar idees i pensaments, mitjançant els diferents llenguatges (musical, plàstic o corporal) i llengües per conviure en societat i ser bon ciutadà.

Com a escola pública i relacionat amb les l'ús de les tecnologies, el centre destaca:

  • La integració de les tecnologies en el procés d'ensenyament/aprenentatge. Tot l'alumnat, des de 1r fins a 6è, té assignada una sessió d'una hora setmanal de Cultura Digital, la qual s'imparteix a la pròpia aula amb el mestre especialista en TAC. A més, tot l'alumnat fa ús de dispositius TAC dintre les diferents àrees curriculars. Des de l'escola es fa un esforç organitzatiu i de gestió de recursos per tal de poder gaudir d'unes condicions bàsiques que permetin l'ensenyament i l'aprenentatge de les noves tecnologies tot lligant-ho amb el desplegament curricular.


  • La transformació pedagògica relacionada amb l'àmbit digital (metodològica i didàctica) per millorar la capacitat d'aprenentatge, les habilitats i potencialitats personals, l'èxit escolar de tot l'alumnat i la tasca docent.


  • La iniciativa de l'equip docent per integrar la competència digital a les diferents àrees curriculars i optimitzar els recursos digitals per atendre a la diversitat.


  • El treball en equip i la participació en la presa de decisions actuant sota el principi de cooperació a l'hora de programar activitats mitjançant l'ús dels recursos digitals.


  • L'adhesió a programes d'innovació (GEP, Xarxa de competències bàsiques, Escoles verdes, Punt Edu i a PACTE), que promouen el treball globalitzat per a la millora de les competències bàsiques i amb previsió d’iniciar projectes a través de la plataforma eTwinning.


  • La inclusió a entorns virtuals d'aprenentatge com el Google Workspace i el Nodes, per a fomentar la competència digital del nostre alumnat amb el propòsit de desenvolupar el pensament propi i el raonament crític.


Una de les finalitats educatives de la nostra escola és desenvolupar l'habilitat d'organitzar, interpretar i extreure informació per mitjà de les tecnologies de l'aprenentatge i la comunicació, amb la finalitat de ser persones autònomes, creatives i competents.