Projecte Educatiu



La nostra manera de fer

A l’escola, ens organitzem en tres cicles: Cicle Infantil (P3-P4-P5), 1r cicle (1r-2n-3r) i 2n cicle (4t-5è-6è).

A cada cicle hi ha un equip de mestres organitzats en tutories i especialitats que vetllen per l’organització i funcionament del mateix i que treballen conjuntament per tal proposar els entorns més adients i fer un seguiment continu que els permeti transformar i millorar les diferents accions del procés d'ensenyament-aprenentatge.

Els tres cicles tenen un coordinador/a referent que els representa.

Educació Infantil

En aquesta etapa els infants de 3, 4 i 5 anys establiran vincles i relacions entre ells i iniciaran el seu sentiment de pertinença amb l’escola. El joc els aproparà a descobrir el seu entorn més immediat. Es tracta d’una etapa sensitiva i emocional en la que cal que se sentin acollits en un clima de seguretat i confiança, i on s’iniciarà les relacions amb els iguals i també la cohesió de grup. Aquests, són aspectes bàsics pel seu desenvolupament.

Al llarg d’aquests cursos el joc esdevé una de les principals estratègies d’aprenentatge. Mentre juguen, experimenten de manera segura, aprenen sobre tot el que els envolta, resolen conflictes, proven nous desafiaments i conductes i s’adapten a noves situacions...

A més, es desenvolupen les bases de l’aprenentatge, del desenvolupament emocional, social, cognitiu i motriu.

Es fomenta el joc simbòlic que consisteix a simular situacions, personatges i objectes. Alguns dels beneficis més destacats són: assimilar i comprendre el món en què viuen, afavorir la imaginació i la creativitat, desenvolupar el llenguatge, practicar i aprendre coneixements, etc.

A cada un dels cursos de l’etapa es desenvolupen diferents projectes globalitzats que giren al voltant d'un centre d’interès determinat. Així mateix també s’implementen diferents recursos metodològics i d’agrupaments per tal d’anar construint els aprenentatges ( tallers, racons manipulatius, propostes matinals...).

Aquests recursos donen resposta a les diferents necessitats d’expressió, de descoberta, de recerca, de creativitat i d’investigació dels infants.

El treball de la psicomotricitat és molt important en aquests cursos. Es realitzen dues sessions setmanals amb mig grup.

A través del moviment, els infants podran explorar el seu entorn, situar-se en l’espai i amb els altres. L’objectiu general és afavorir el desenvolupament global i harmònic, no només a nivell d’habilitats motores, sinó també les intel·lectuals, lingüístiques i relacionals-afectives.

Per aconseguir-ho, es duu a terme una metodologia vivenciada on el lligam entre cognició i motricitat amb les emocions és molt important.

Moments i entorns d’aprenentatge

  • Rotllana matinal per incorporar les rutines ( qui ha vingut, quin temps fa…) i fomentar l’expressió oral i l’escolta activa.

  • Línia de valors/emocions per mitjà de contes : P3 El Monstre de colors; P4: Paula i el cabell multicolor; P5: Berta i les ulleres empàtiques.

  • Racó de la Pau/ de l’escolta ( educació emocional, cohesió de grup).

  • Tasques a l’aula (Propostes matinals, rutines, eix transversal …) i a casa ( foto família, bosseta del 3, mascota…).

  • Psicomotricitat

  • Racons manipulatius de matemàtiques i Tallers ( d'experimentació, artístic i valors)

  • Activitats amb famílies: P3 Contacontes; P4 M’agrada…; P5 Professions

  • Projectes globalitzats: 3 centres d’interès dins de la Descoberta de l’Entorn ( unitats de programació sobre les quals giren les activitats de forma globalitzada)

  • Joc simbòlic: Restaurant, el Supermercat, les botigues, metges, disfresses... (reforç de les funcions comunicatives tant lingüístiques com socials).

  • Jocs PATI dinamitzats : cuina, bibliopati,construccions, cotxes, ….

  • HORT infantil ( unitat didàctica de P4)

  • Patis Oberts dill-dij (30’) i divendres (17:45 aprox).

  • Descobertes (observació i manipulació, coneixement del seu entorn immediat)

Considerem que aquest primer esglaó de l’infant a l’escola és la primera pedra d’un llarg camí que cuidem per a que es pugui fonamentar i a partir d’aquí créixer. Dediquem totes les mirades de l’Escola per a que així sigui i poder acompanyar de la mateixa manera durant tota l’escolaritat.


Educació Primària

L’educació primària és una etapa fonamental i privilegiada en la formació dels nens i de les nenes, que s’inicia en finalitzar l’educació infantil.

Les finalitats bàsiques d’aquesta etapa educativa són proporcionar a l’alumnat un marc d’aprenentatges que li permetin iniciar-se en l’adquisició de les competències bàsiques i en l’aplicació dels instruments necessaris per adquirir nous aprenentatges. Aquesta etapa proporciona als infants una educació que els permet assegurar el seu desenvolupament personal i posar les bases d’una formació basada en l’autonomia personal, la responsabilitat, la solidaritat, la llibertat, la participació i el compromís individual i col·lectiu: conèixer els elements bàsics de la llengua, l’entorn geogràfic, la història i les tradicions que li permetin arrelar-se al país, i poder participar en la construcció d’un món millor i continuar aprenent al llarg de la vida.

1r cicle

Aquest cicle correspon als infants de 1r, 2n i 3r, és a dir de 6, 7 i 8 anys.

Al llarg d’aquests tres anys, aprendran a establir relacions importants amb els companys-es i el els adults del seu entorn. Els infants, aprenen a partir de la realitat propera que els envolta i senten una gran curiositat pel món. S’iniciaran en el plantejaments de reptes, de dubtes i descobriran més profundament aquest món. És una etapa on els alumnes experimenten un notable desenvolupament psicomotor, cognitiu, personal, social i moral, i també un gran avenç en l’adquisició del llenguatge. La consolidació de la lectoescriptura com a instrument de comunicació serà fonamental. Van adquirint més capacitat per descriure les seves experiències i per parlar de les seves idees i sentiments.

L’aprenentatge de les Matemàtiques en aquest cicle parteix de dos eixos fonamentals: la manipulació i l’experimentació com a procediments previs a la representació i la generalització i la contextualització i funcionalitat d’allò treballat al món real.

Al final del cicle, és quan s’accentua la curiositat vers els aprenentatges i quan comencen a emmagatzemar i a assolir tècniques, habilitats, informacions i coneixements que els permetran anar progressant cada cop més en els aprenentatges de manera autònoma.

2n Cicle

En aquesta etapa hi trobarem els nens i nenes de 4t, i . Són els grans de l’escola i com a tals, començaran a proposar-se reptes de millora, aprendran ser crítics sobre el seu entorn i ells mateixos i així poder actuar amb la finalitat de millorar.

També hi ha una evolució pel que fa a la seva autonomia i la presa de decisions .És ara quan el desenvolupament de les capacitats de relació interpersonal i d’actuació social es pot potenciar més oferint als/a les alumnes models organitzatius oberts i flexibles que afavoreixin l’establiment de relacions dins el grup.

En aquest cicle cal crear un clima enriquidor d’experiències, de reflexions i d’interrogants per tal d’afavorir la interiorització d’aprenentatges, la seva síntesi i aprofundiment i el desenvolupament d’un pensament crític i actiu davant diferents fets i situacions.