Projecte Educatiu



Com som? La nostra manera de ser

Línia Tac: Cultura Digital

“Necessitem la tecnologia a cada aula i en les mans de cada estudiant i de cada professor, perquè és el bolígraf i el paper del nostre temps i és la lent a través de la qual experimentem gran part del nostre món”

David Warlick


El Projecte Digital de l’escola té com a principals objectius:

  • Afavorir els processos d’aprenentatge fent que aquests estiguin alineats amb els interessos dels nenes i de les nenes. Cal garantir que aquests processos tinguin en compte que la l’alumnat viu en un mon altament digitalitzat.

  • Millorar les competències digitals de l’alumnat. Aquestes competències han d’esdevenir una eina fonamental en el futur acadèmic i laboral de l’alumnat. A la vegada que, amb l’ús de la tecnologia s’ha d’afavorir l’assoliment de les competències transversals.

  • Garantir la igualtat d’oportunitats, donant accés a la tecnologia, fins i tot la més avançada, a tot l’alumnat sense cap mena de diferència, ni econòmica ni social.

  • Potenciar el treball cooperatiu, el treball autònom, el treball per projectes i la personalització de l’aprenentatge, donant resposta a les necessitats educatives de cada alumnat.

Per assolir aquests objectius hem creat 4 línies de treball que s’han d’integrar a l’aula.

GSuite / Chromebook:

A l’escola estem desenvolupat el projecte Gsuite/Chromebook, que ha de ser fonamental en la millora de la Competència Digital de l’alumnat i del professorat.

Hem implantat un ordinador chromebook per cada un dels alumnes de sisè i cinquè i un per cada dos alumnes de quart, tercer i segon.

L’entorn Gsuite For Education (Classroom, Docs, Slide, …) s’ha convertit en una eina més del nostre dia a dia que, juntament amb un conjunt d'aplicacions i espais web, ens ajuden a treballar cooperativament, en compartir i a personalitzar l’aprenentatge.

Narrativa Digital:

Les eines digitals i les diferents tècniques ajuden a l’alumnat a millorar l’expressió escrita i oral, l’organització del contingut i l’esperit crític envers un mateix i envers els altres, a la vegada que millora la seva competència digital. El procés de creació és essencial per treballar el contingut de les diferents àrees i l’elaboració de l’Storytelling incideix de manera cabdal en un bon procés de creació.

Aquesta línia engloba des d’explicar una petita història, crear un conte, realitzar informacions audiovisuals a fer una exposició formal d’un tema especialitzat.

Mitjançant la narrativa transmedia hem modificat tant la manera de presentar el contingut com la forma en la que el consumidor rep, connecta i interactua amb aquest.

Son moltes i molt variades les maneres amb les que l’alumnat crea les seves produccions, des de vídeos soportats en diferents tècniques (Stop Motion, Chroma, Mà de contes), presentacions, creacions en formats digitals o en entorns de programació, produccions en format 360 o en Realitat Virtual.

Les plataformes en les que es comparteixen les produccions son diverses videos, codis Qr, Realitat Augmentada o diferents formats digitals.


Pensament Computacional:

L’alumnat d’avui son els futurs treballadors i treballadores d’una societat en la que la programació i la robòtica seran cabdals. A l’escola donem sortida a aquest escenari i des de la línia de pensament computacional afavorim l'adquisició de les competències necessàries per desenvolupar aquests continguts.

L’alumnat des de P5 comença a treballar amb continguts relacionats amb la programació de manera jugada i que, a la vegada, l’ajuden a definir la pròpia lateralitat, treballar la direccionalitat i el coneixement de l’espai. Els beebots i CODE.ORG s’inicien a P5 però es treballen fins a segon i tercer respectivament

A primer i segon introduïm Matatalab i Scratch Jr en els projectes d’aula.

A partir de tercer implementem el treball de programació amb Scratch i els tallers de geometria amb Probot.

De quart a sisè incorporem les plaques programables (micro:bit, arduino i Mackey Mackey) als projectes de classe.


Línía LEGO

La implantació de la línia LEGO a partir de 1r de primària fa que arribem a la programació de robots i a la creació de propis prototips mitjançant la construcció del pensament computacional.

A primer i segon de primària introduïm Lego MoreMath en el que l’alumnat ha de resoldre problemes matemàtics amb els blocs de Lego, entendre el problema, buscar solucions, seqüenciar-les i representar-les son els primers passos en la construcció del pensament.

A tercer amb Lego Màquines Simples ampliem aquest pensament dissenyant diferents màquines. L’alumnat ha de explorar els principis mecànics bàsics com ara els engranatges les politges i les rodes per resoldre les diferents activitats.

A quart passem a motoritzar les màquines i a programar-les amb Lego WeDo 2.0. L’alumnat integra els seus coneixements a la robòtica i mitjançant sensors i actuadors dóna resposta als diferents reptes que se li plantegen d’una manera integrada, cooperativa i competencial.

Tecnologies Avançades:

A l’escola monitoritzem la tecnologia més avançada per conèixer com millorem els processos d’ensenyament aprenentatges del nostre alumnat. Per la qual cosa estem implicats en diferents projectes envers a l’ús de les següents tecnologies:

-Intel·ligència Artificial:

L’Escola Els Pins som pioners a Catalunya en l’ús de la Intel·ligència Artificial per la millora del rendiment acadèmic. L’any passat vam iniciar aquest camí de la mà d’IBM i WatsomApp. Enguany La Direcció General d’Innovació Recerca i Cultura Digital va entomar el projecte i som escola mentora d’altres sis centres educatius, aquest ha de ser l'embrió d’un projecte a arreu del territori.

-Realitat Virtual i Realitat Augmentada:

Amb la Col·laboració de Lenovo vam iniciar un projecte per veure com l’Educació Immersiva pot millorar els processos d’ensenyament aprenentatge i, sobre tot, com ens pot ajudar a Personalitzar l’aprenentatge del nostre alumnat.

L’any passat, ja vam fer les primeres proves de manera molt puntual i vam presentar un projecte d’Innovació Tecnològica “TVRPins” que el Departament d’Educació ens va aprovar. Enguany amb l’adquisició de 4 ulleres de realitat virtual Mirage Solo més, una càmera de gravació VR i dues 360) ja l’hem posat en marxa. Aquest curs hem tingut grans experiències de com l’Educació Immersiva pot incidir de manera molt positiva a l’aula d’Educació Especial i en àrees com Coneixement de Medi

Fa 3 cursos vam fer les primeres activitats per integrar la Realitat Augmentada als projectes d’aula i d’escola, a cada cicle i en diferents àrees: Anglès, Català o Educació Física van ser les primeres i en els cursos següents hem anat integrant aquesta tecnologia explorant la seves possibilitats pedagògiques.

-Disseny i impressió 3D:

La impressió de peces 3D serà, sense cap mena de dubte, una de les tecnologies que més projecció té en el futur, per tant, fem que el nostre alumnat tingui experiències reals tant de disseny com de creació. El disseny de peces ens ajuda a posar en joc l’assimilació i l’abstracció del contingut treballat a classe, ,càlculs matemàtics,, competències digitals i estètica. Passar de dibuixos o esbossos en 2D a 3D és un procés molt enriquidor per l’alumnat.

A la nostra escola ja tenim diverses experiències d’integració del disseny i impressió 3D a l’activitat quotidiana de l’aula. Per l’alumnat és molt emocionant veure com, per exemple, el disseny que ha fet de Castell de l’Edat Mitjana o l’eina de la prehistòria que ha creat, es converteix en realitat.