APARELL LOCOMOTOR

Mans i peus robòtics

Amb cel·lo, canyetes, plastilina, cartolina i blocs de construcció hem creat tot tipus de ginys que ens recorden parts del cos humà, fent servir els servomotors per a moure'ls. Hem fet mans que saluden, xutadors de penals...

Com funcionen els nervis? La màquina de l'EMG

Els nervis envien senyals als nostres músculs per a que es moguin. Aquets senyals són petits corrents elèctrics. Podem demostrar-ho amb un experiment, que recollirà els impulsos elèctrics que reben els nostres músculs quan fan un moviment.

Preparem la màquina d'EMG

Programem la màquina

Fem l'experiment!

Posa't el cable del PIN 0 al múscul de l'avantbraç i engantxa'l amb una mica de cel·lo o cinta adhesiva; serà el nostre emissor. Agafa el connector de GND a l'altra ma. 

En girar el braç vauràs que la consola de la MicroBit oscila en captar les senyals elèctriques que envien l'ordre del cervell al múscul.

Hem construït una màquina de EMG o ElectroMioGrama! Quan el cervell vol que movem un múscul, li envia un senyal elèctric a través del la medula i dels nervis, i la nostra MicroBit és capaç de detectar-los i mesurar-los.

Per millorar la lectura al gràfic, hem modificat el programa, per tal que escrigui les dades que rebi al PIN0 entre 0 (mínim) i 1023 (màxim).

Més experiments amb el EMG

Aquí podeu veure alguna EMG en funcionament: 3rA - 3rB - 3rC - 3rD

Braç Robòtic 

Amb un servo i una canyeta hem creat braços robòtics. El més interesant d'aquesta activitat és que els alumnes poden fer un paralelisme molt clar entre el funcionament d'un robot (placa, cablejat, motors...) i el cos humà (cervell, nervis, músculs...). 

Un cop feta la maqueta, podem connectar aprenentatges i intentar respondre aquestes questions: 

exemplerobotic arm.MOV

Aquí teniu el programa que hem creat.