3. Pedagogisk utveckling

3. Utvecklingsmål och tyngdpunktsområden inom verksamhetsområdet fostran och lärande (FoL)


Vi arbetar tillsammans för att stöda språkutvecklingen

 

Serviceområdets tyngdpunktsområde läsåret 2023-2024 är språkstödjande arbete. Vi arbetar alla tillsammans för att stöda språkutvecklingen. Ett starkt språk hos eleven är en grundpelare för ett framgångsrikt lärande.

 

Genom att arbeta språkmedvetet och ta tillvara de språk som barnet omges av, skapar man en verksamhetskultur som samtidigt stärker verksamhetens språk. Genom att bejaka två- och flerspråkighet stärker man barnens språkliga identiteter och deras språkliga medvetenhet.

 

Under läsåret utvärderar enheterna verksamheten med fokus på språkstödjande arbete.  Vad gör vi redan i vår enhet, vad behöver vi utveckla och vad behöver vi mera kunskap om? På vilket sätt kan var och en stöda barnens språkutveckling.


3.1 Pedagogisk utveckling 

Teman och målsättningar för läsåret 2023-2024:



De pedagogiska tutorerna Clarissa Tolppanen och Ann-Britt Sandbacka leder utvecklingsarbetet tillsammans med rektor. Målet är att inspirera och puffa kollegerna till att utveckla sitt pedagogiska tänkande kring mångsidig bedömning och språkstärkande undervisning, så att de modigt vågar prova på nya arbetssätt och vartefter få in dem i skolvardagen.

Vi arbetar i Kyrkoby skola enligt den pedagogiska trappan.


3.2 Tyngdpunktsområden inom serviceområdet för svenskspråkig service 


Tyngdpunktsområden för verksamheten i skolan för läsåret 2023 - 2024 är,


Utöver språk som stöd för pedagogiken och välmående fortsätter vi med satsningar på utmanande lärande och ett vänligt och jämlikt bemötande av andra människor. Vi stöder och uppmanar eleverna till att tala svenska under skoldagen. Vi stöder eleverna i att vara goda vänner och använda sig av sina karaktärsstyrkor för att förbättra sina relationer till andra i skolan och för att utnyttja sina styrkor för ett bättre lärande.

För att förverkliga utmanande lärande i undervisningen kommer vi att följa skolans pedagogiska handlingsplan för läsåret 2023 - 2024. Handlingsplanen beskriver våra pedagogiska mål för läsåret samt hur vi tänker arbeta för att uppnå målen.


Skolan strävar till en öppen kommunikation mellan ledningen, personalen, eleverna och vårdnadshavarna. Vårdnadshavarnas delaktighet och samarbete ses som ett stort stöd för skolans fostringsarbete. Vi informerar hemmen regelbundet om skolans verksamhet, arbetsmetoder, utvärdering och avvikelser i elevernas vardag och tar gärna emot utvecklingsförslag och idéer från föräldrarna. 

3.3 Miljömedvetenhet

Vi följer Vanda stads Miljöprogram; åtgärder fram till år 2025. De fyra målen nedan arbetar vi för under läsåret 2023 - 24. Kyrkoby skola är en Grön flagg skola. Temat för Grön Flagg läsåret 2023 - 24 är vatten och hur vi kan använda vatten på ett miljömedvetet sätt. Kyrkoby skolas elevvård fungerar som skolan miljöråd.



3.4 Övriga utvecklingsprojekt


3.4.1 Jämlikhetsarbete i skolan

Under läsåret 2023 - 24 fortsätter vi med jämlikhets- och likabehandlingsarbetet i Mårtensdals skola. Vi fokuserar oss på språkanvändningen bland elever samt vuxna och undviker att generalisera genusskillnader och stereotypier. Elevvårdsgruppen behandlar temat minst en gång under ett av sina möten läsår 2023 - 24.


3.4.2 Grön flagg

Vi fortsätter med arbete kring Grön flagg. Temat för läsåret 2023–2024 är vatten inom ramrna gör hållbar utveckling. Miljörådet planerar och delger idéer till undervisningen. Varje klass ansvara för att genomföra de valda idéerna. Alla klasser repeterar Grön flagg - rutinerna i början av läsåret och ansvara för att rutinerna följs.