Kuinkas sitten kävikään

Jälkitunnelmat

Niin siinä sitten kävi, että LunchBunch onnistui paremmin kuin kukaan meistä osasi arvata. Mutkikkaiden vaiheiden jälkeen mukaan lähti lopulta kolmekymmentä oppilasta kuudesta eri koulusta. Aikuisia osallistujia oli yhteensä reilut neljäkymmentä. Heistä kymmenen oli opettajia, viisi erinomaisen oivalllista tuli mukaan WWF- nuoristaa, kolme korvaamatonta Avoin ry;n kautta ja loput saapuivat vaikka ja mistä.

Tässä koko komea lista tahoista, jotka olivat edustettuina:

  • KOULUT: Ruusuvuori, Vantaan kansainvälinen koulu, Havukoski, Koivukylä, Mikkola ja Vuoniitty

  • Luomus, Korso valittaa, Helsinki Think Company, Avoin ry, WWF Suomi, UniCafe, BMOL ,Sykli, Nuorten akatemia, Helsingin yliopisto, LUKE, FEE, Maa- ja metsätalousministeriö, Dodo, Vantaan kaupunki, Palmia, Vantti, Fazer Amica

... jatkuu kuvien jälkeen

Päivien kulku lyhyesti

LunchBunch kesti kolme tammikuista koulupäivää. Ihmiset ilmestyivät paikalle aamulla kello yhdeksän ja työskentelivät yhdessä kolmeen saakka iltapäivällä. Välissä syötiin UniCafen tarjoamat erinomaiset pöperöt.

Ensimmäisenä päivänä pohdimme yhdessä ONGELMAA. Melko rankka aloitus monestakin syystä! Ensinnäkin kuulimme monta alustusta, jotka piirsivät melko masentavan kuvan maailmasta. Ilmastokriisi on todellinen ongelma ja ruualla valtava merkitys sen ratkaisemisessa. Päivän raskautta lisäsi vielä se, että heti aamupäivästä jakauduimme ryhmiin, joissa kukaan ei tuntenut toisiaan. Ryhmiä tuli yhteensä seitsemän ja niissä jokaisessa oli nuoria eri kouluista ja yksi tai useampi aikuinen.

Toisena päivänä pääsimme miettimään RATKAISUA ja koska ryhmäkin rupesi olemaan jo tutumpi saimme todistaa ihmeellistä tunnelmanvaihdosta. Edellisen päivän raskaus lähti purkautumaan ja nuoret (kuten myös aikuiset....) huomasivat olevansa lähes hepulinomaisissa tunnelmissa. Tiedekulmassa kaikui nauru, hömpötys, innokaat äänet ja luottavainen keskustelu. Tunnelma oli mahtava ja tulosta syntyi.

Kolmantena päivänä keskityimme saamaan IDEAT ESIIN. Aamupäivällä järjestimme tiedotustilaisuuden, johon oli kutsuttu väkeä kuulemaan mistä tässä on kyse ja keskustelemaan kouluruokailusta ja ilmastokriisistä. Olimme varanneet aikaa liian vähän, sillä keskustelua olisi voinut jatkaa vaikka ja kuinka. Lienee melko harvinaista, että saman pöydän ääressä istuu kasvattajia, ruoka-alan ammattilaisia, päättäjiä ja ympäristöalan ihmisiä ratkomassa jotakin näin suurta.

Iltapäivällä ryhmät esittelivät ideansa ja niistä keskusteltiin. Olimme kaikki aivan hämmästyneitä siitä, miten monipuolisesti ryhmät olivat lähestyneet ongelmaa. Syntyi upeita ratkaisuehdotuksia.

Mitä seuraavaksi?

Ratkaisu ei ole ratkaisu ellei se pääse oikeasti päivänvaloon. Hackathon tapahtumana oli varmasti tärkeä ja arvokas jo sinänsä, mutta meillä on vakaa aikomus saada ryhmien ideat ihan käytäntööön saakka.

KUTSUMME PIAN YHTEEN ENSIN AIKUISET, jotka ovat kiinnostuneita miettimään asiaa eteenpäin. Avoin ry on onneksemme luvannut pysyä mukana menossa, ilman heitä olisimmekin melkoisessa pulassa.

Toukokuussa on vuorossa mahtava re-union koko porukalle. Vietämme yhden koulupäivän jossakin Helsingissä ihmetellen mitä kaikkea hackathonin jälkeen on tapahtunut ja miten tästä eteenpäin.

Meillä on vakaa aikomus tehdä koululaisten ja järjestöjen yhteisestä ilmastohackathonista ihan jokavuortinen, pysyvä tapa käydä koulua.

Jos olet kiinnostunut kuulemaan lisää, laita ihmeessä viesti: sanni.virtanen@eduvantaa.fi

Seuraavalle sivulle