Oppiaineiden kurssien sisällöt

HUOMIO! Tämän opinto-oppaan kurssien nimet, sisällöt ja suoritusjärjestys ovat vanhan opetussuunnitelman mukaisia ja koskevat opiskelijoita, jotka ovat aloittaneet lukion ennen vuotta 2021. Uuden opetussuunnitelman mukaiset opintojaksot ja muut sisällöt löytyvät uudesta opinto-oppaasta.

Opinto-ohjaus

Ohjauksen tavoitteena on tukea sinua itsenäisyyteen ja vastuullisuuteen niin, että voisit opiskella täysipainoisesti koko lukion ajan. Tavoitteena on auttaa sinua tunnistamaan ja kehittämään omia vahvuuksia ja taitoja, jotta voit tehdä itsellesi mielekkään opinto-ohjelman ja jatko-opintoihisi liittyviä valintoja. Opotuntien ohella sinulla on mahdollisuus varata aikaa henkilökohtaisiin tapaamisiin.

Opinto-ohjauksen kurssit arvioidaan asteikolla hyväksytty/hylätty eli hyväksytystä suorituksesta saa S-merkinnän. Sen edellytyksenä on annettujen tehtävien teko ja läsnäolo.


Kurssien suoritusjärjestys:

1. vuosi: OP01 (1. jaksossa), (OP04), (OP05)

2. vuosi: OP02 (OP04)

3. vuosi: OP03

OP05 alkaa 1. vuoden keväällä koulutuksella ja kestää 2. vuoden. Opinpassia eli OP06-kurssia varten voi kerätä merkintöjä koko lukion ajan.


PAKOLLISET

OP01 MINÄ OPISKELIJANA

Opiskelija tutustuu lukio-opintojen käytänteisiin, opintojen suunnitteluun ja ylioppilastutkinnon rakenteeseen. Opiskelija omaksuu lukio-opinnoissa vaadittavia opiskelutaitoja (myös tarvittavia tvt-taitoja), pohtii omien vahvuuksien, kiinnostuksen kohteiden ja itsensä kehittämiseen liittyviä kysymyksiä. Opiskelija harjoittelee lukio-opintojen - ja ylioppilastutkinnon suunnittelua, opettelee laatimaan jatko-opintosuunnitelmaansa sähköisten ohjaus- ja hakujärjestelmien sekä tietolähteiden avulla. Opiskelija tekee ensimmäisen lukuvuoden opinto-ohjelman Wilmaan. Opiskelija tutustuu opiskelijan tukipalveluihin.


OP02 JATKO-OPINNOT JA TYÖELÄMÄ

Kurssi käsittelee jatko-opintomahdollisuuksia Suomessa ja ulkomailla, työelämätietoutta, muuttuvaa ja monimuotoista työelämää sekä yrittäjyyttä. Aiheena myös ylioppilaskirjoitukset. Henkilökohtaisessa ohjauskeskustelussa selvitetään jatko-opintoihin hakeutumiseen ja lukio-opintojen päätökseen viemiseen liittyviä kysymyksiä. Kurssiin kuuluu omavalintainen TET-vierailupäivä 4. jaksossa.


SOVELTAVAT

OP03 PÄÄKAUPUNKISEUDUN JATKO-OPINTOMAHDOLLISUUDET

Ylioppilaskirjoitukset, korkeakoulujärjestelmä ja hakumenettelyt, ylempi ja alempi korkeakoulututkinto, amk-tutkinto. Messukäynnit, vierailuja/vierailijoita tai oppilaitosesittelyitä. Tarvittaessa henkilökohtaiset ohjauskeskustelut, joissa selvitetään jatko-opintoihin hakeutumiseen ja lukio-opintojen päätökseen viemiseen liittyviä kysymyksiä.


OP04 OPISKELIJAKUNTATOIMINTA

Kaikki opiskelijat kuuluvat opiskelijakuntaan, joka valitsee hallituksen. Hallitus ajaa opiskelijoiden asiaa ja järjestää tapahtumia. Lumon opiskelijakunnan hallituksen toimintaan voit hakeutua jo ensimmäisenä vuonna. Hallitus tiedottaa uusien jäsenien hausta. Vuonna 2019-20 vastuuopettajina toimivat Jenny Viitanen ja Pia Strang.


OP05 TUTOR-TOIMINTA

Haku tutoriksi alkaa 1. vuoden kevättalvella, hausta tiedotetaan Wilmassa. Lisätietoja saat tutoreista vastaavalta opettajalta, vuonna 2019-20 tutorvastaava on Maia Häkli.


OP06 OPINPASSI

Käymällä eri tukimuodoissa riittävästi ja keräämällä niistä merkinnän opinpassiin voit saada S-merkinnän eli kurssin. Kysy lisää aineenopettajilta ja opoilta.


OP07 Ryhmänohjaus

Kurssi, jonka saat suoritetuksi osallistumalla koko lukio-opintojesi ajan aktiivisesti ryhmänohjauksiin.


OP09 KESÄTYÖPORTFOLIO

Itsenäinen kurssi, jossa teet portfoliota kesätyöstäsi: haastattelet työnantajaasi ja pidät oppimispäiväkirjaa ym. Kurssin alussa ja lopussa on oposi pitämä haastattelu. Jos haluat suorittaa kurssin, ota yhteyttä omaan opoosi.


Suomen kieli ja kirjallisuus

Sujuvaa ja virheetöntä suomen osaamista tarvitaan kaikilla aloilla. Äidinkielen yo-arvosanasta saa lähtöpisteitä sekä ammattikorkeakouluihin että yliopistoihin. Työtä haettaessa suomen kielen taito erottelee jyvät akanoista. Hyvä äidinkielen osaaminen korostuu useimmilla aloilla: journalistiikka, viestintä, media-ala, markkinointi, yhteiskuntatieteet, valtiotieteet, psykologia, poliisi, politiikkatieteet, historia, kielet, kulttuurintutkimus, teologia, maantiede, opetusala, teatteri- ja elokuva-ala.


Suomi toisena kielenä -oppiaine puolestaan on tarkoitettu niille opiskelijoille, joiden äidinkieli on jokin muu kuin suomi, ruotsi, saame tai romani. S2- kurssien nimet on yhdenmukaistettu äidinkielen kurssien kanssa, mutta kurssien painotukset ovat hieman erilaiset S2-opetuksen keskittyessä enemmän kielen rakenteiden opettteluun, kulttuurin tuntemukseen ja kulttuuritietoisuuteen. S2-opettaja kirjoittaa opiskelijan pyynnöstä todistuksen puutteellisesta suomen kielen taidosta ennen ensimmäisiin ylioppilaskirjoituksiin ilmoittautumista, yleensä toisen opiskeluvuoden keväällä. Opiskelijan suomen kielen opettajan, reaaliaineen opettajan ja erityisopettajan antamien lausuntojen perusteella opiskelija voi anoa erityisjärjestelyjä ylioppilaskirjoituksiin.

Äidinkieli ja kirjallisuus

Kurssien suoritusjärjestys:

1. vuosi: ÄI01, ÄI02, ÄI03

2. vuosi: ÄI04, ÄI05 syventävän ÄI07 voi suorittaa joko 2. tai 3. lukuvuonna

3. vuosi: ÄI06, syventävät ÄI07, ÄI08, ÄI09

Soveltavat kurssit ÄI11 (luova kirjoittaminen) ja ÄI13 (kielenhuollon kurssi) voi suorittaa milloin vain.

Äidinkielen ja kirjallisuuden oppiaineen ylioppilaskirjoituksiin osallistutaan aikaisintaan 3. vuoden keväällä.


Kurssiarvosanaan vaikuttavat jokaisella kurssilla opettajan määräämät kurssityöt (muun muassa kurssilla luettavasta kaunokirjallinen teos tai tietokirja, lukutaidon ja kirjoitustaidon tehtävät, suulliset esitykset) sekä tuntiaktiivisuus.

Oppimateriaalit

JUKOLA kurssikohtainen tehtävävihko, Sanoma Pro (paperi- tai digiversio)

JUKOLA Tekstioppi, Sanoma Pro (paperi- tai digiversio)

KIELIKIRJA, Sanoma Pro (paperi- tai digiversio)


PAKOLLISET

ÄI01 TEKSTIT JA VUOROVAIKUTUS

Eritellään erilaisia tekstilajeja ja tekstikokonaisuuksia. Opitaan referoimaan ja kommentoimaan tekstejä. Opitaan arvioimaan ja hankkimaan tietoa kriittisesti sekä käyttämään kirjastoa. Perehdytään aineistosta kirjoittamiseen, proosa-analyysiin, tekstin moniäänisyyteen ja monimuotoisuuteen. Harjoitellaan ryhmäviestintätaitoja ryhmäkeskusteluissa sekä syvennetään omaa viestijäkuvaa puhujana, kuuntelijana, kirjoittajana ja lukija.


ÄI02 KIELI, KULTTUURI JA IDENTITEETTI

Perehdytään kielen, kirjallisuuden ja kulttuurin merkitykseen identiteetin rakentamisessa tutkimalla kielen rakenteita, käyttämällä kieliopillisia käsitteitä tekstien erittelyssä ja lukemalla kaunokirjallisia tekstejä. Perehdytään suomen kielen asemaan maailman kielten joukossa sekä Suomen kulttuuriseen ja kielelliseen moninaisuuteen.

Tutustutaan äidinkielen kirjoitustaidon ja lukutaidon kokeeseen ja harjoitellaan aineistopohjaista kirjoittamista sekä kirjoittamisen vaiheita esimerkiksi kuva-analyysiä tehden. Rakennetaan informatiivinen puheenvuoro ja opitaan antamaan ja vastaanottamaan palautetta.


ÄI03 KIRJALLISUUDEN KEINOJA JA TULKINTAA

Perehdytään kaunokirjallisuuden lajeihin, erityisesti lyriikan ja draaman analyysiin sekä syvennetään novellianalyysiin tarvittavia käsitteitä. Analysoidaan ja tulkitaan monenlaisia kaunokirjallisia tekstejä. Keskustellaan analysoiden ryhmässä kirjallisuudesta, teatterista, elokuvista tai muista taiteen lajeista. Kirjoitetaan kaunokirjallisuuden pohjalta ja painopiste on lukutaidon tehtävissä.


ÄI04 TEKSTIT JA VAIKUTTAMINEN

Perehdytään vaikuttamisen ja argumentoinnin tapoihin sekä retorisiin keinoihin ja harjoitellaan vaikuttavaa puheenvuoroa. Opitaan tunnistamaan tekstien ideologisuus sekä mielipiteen ja tutkimustiedon erot. Tutustutaan kantaa ottaviin ja vaikuttaviin kauno- ja tietokirjallisuuden keinoihin ja lajeihin. Tutustutaan aiheisiin, kuten sananvapaus, sensuuri, lähdekritiikki, tekijänoikeudet, mediakritiikki. Kurssin aikana käydään teatterissa.


ÄI05 TEKSTI JA KONTEKSTI

Opitaan tunnistamaan ja huoltamaan tekstin tyyliä myös kielenhuollon näkökulmasta. Tarkastellaan tekstien ihmiskuvaa, maailmankuvaa, arvo- ja aatemaailmoja ilmestymisajankohdan ja nykyajan kontekstissa. Luetaan suomalaisen ja maailmankirjallisuuden keskeisiä teoksia. Tehdään kirjallisuusaiheisia kirjoitus- ja puhetehtäviä, esimerkiksi puheenvuoro, draama, essee.


ÄI06 NYKYKULTTUURI JA KERTOMUKSET

Käsitellään ajankohtaisia kielen ja kulttuurin ilmiötä. Perehdytään kertomuksiin ja kertomuksellisuuteen kauno- ja tietokirjallisuudessa sekä mediateksteissä. Perehdytään vuorovaikutuksen etiikkaan, myös verkossa. Tutustutaan intertekstuaalisuuteen. Käsitellään nykyteoksia puhe- ja kirjoitustehtävien avulla.


SYVENTÄVÄT

ÄI07 PUHE- JA VUOROVAIKUTUSTAITOJEN SYVENTÄMINEN

Syvennetään ja monipuolistetaan puhe- ja vuorovaikutustaitoja ja niihin liittyviä tietoja sekä kehitetään kykyä ennakoida, mukauttaa ja arvioida viestintää. Opitaan arvioimaan puhe- ja vuorovaikutustaitojen merkitystä ihmissuhteissa, opiskelussa ja työelämässä. Mahdollisuus osallistua puheviestintätaitojen päättökokeeseen eli Puhvi-kokeeseen.


ÄI08 KIRJOITTAMISTAITOJEN SYVENTÄMINEN

Syvennetään taitoja tuottaa erilaisia tekstejä, erityisesti asiatyylisiä laajoja aineistopohjaisia tekstejä. Perehdytään ajankohtaisiin kulttuurin, median ja yhteiskunnallisen keskustelun aiheisiin.


ÄI09 LUKUTAITOJEN SYVENTÄMINEN

Syvennetään ja monipuolistetaan taitoja eritellä, tulkita, tuottaa ja arvioida erilaisia tekstejä. Kriittinen ja kulttuurinen lukutaito syvenee. Harjaannutaan tuottamaan tekstien tulkintoja sekä puhuen että kirjoittaen.


SOVELTAVAT

ÄI10 PROJEKTIKURSSI

Tämän kurssin voi suorittaa osallistumalla esimerkiksi koulun matkalle tai muuhun koulun ulkopuoliseen projektiin.


ÄI11 KIRJOITAN LUOVASTI

Kurssilla pidetään hauskaa, kokeillaan erilaisia kirjoitustyylejä ja genrejä. Tavoitteena on kehittää itseään kirjoittajana ja löytää oma kirjallinen tyyli.


ÄI12 RAKASTAN KIRJALLISUUTTA

Kurssin voi suorittaa itsenäisesti tai osallistumalla järjestettyihin kirjallisuuspiireihin.


ÄI13 HUOLLAN KIELTÄ

Kurssilla käydään läpi suomen kielen perusasioita ja kirjoitetaan joitakin tekstilajeja prosessikirjoittamisen tekniikalla.

Suomi toisena kielenä

Kurssien suoritusjärjestys:

1. vuosi: S201, S202, S203

2. vuosi: S204, S205, S207 (syventävä) (S211)

3. vuosi: S206, syventävät S208, S209, S210, (S211)

Suomi toisena kielenä -oppiaineen ylioppilaskirjoituksiin osallistutaan kolmannen vuoden keväällä.


Kurssiarvosanaan vaikuttavat jokaisella kurssilla opettajan määräämät kurssityöt (muun muassa kurssilla luettavasta kaunokirjallinen teos tai tietokirja, luetun ymmärtämisen tehtävät ja kirjoitustehtävät, suulliset esitykset) sekä tuntiaktiivisuus.


Oppimateriaali

Mahdollinen kurssimateriaali ilmoitetaan kurssin alussa.


PAKOLLISET

S201 TEKSTIT JA VUOROVAIKUTUS

Opiskelijan käsitys kielestä, teksteistä ja vuorovaikutuksesta syvenee. Monilukutaito sekä kyky toimia vuorovaikutustilanteissa tavoitteellisesti ja tarkoituksenmukaisesti lisääntyy. Opiskelija harjaantuu tarkkailemaan ja kehittämään omia taitojaan kuuntelijana, puhujana, lukijana ja kirjoittajana erilaisissa viestintäympäristöissä. Opiskelija osaa käyttää luontevasti ja monipuolisesti suomen kielen keskeisiä rakenteita.


S202 KIELI, KULTTUURI JA IDENTITEETTI

Opiskelijan käsitys suomen kielen rakenteesta, kielen vaihtelusta ja vuorovaikutuksesta monipuolistuu. Opiskelija saa yleiskuvan kielen ja kulttuurin merkityksestä yksilön identiteetille ja yhteiskunnalle.


S203 KIRJALLISUUDEN KEINOJA JA TULKINTAA

Opiskelijan käsitys kaunokirjallisuudesta, kielen taiteellisesta tehtävästä ja sen kulttuurisesta merkityksestä monipuolistuu. Opiskelija harjaantuu tulkitsemaan kaunokirjallisia tekstejä sekä suullisesti että kirjallisesti.


S204 TEKSTIT JA VAIKUTTAMINEN

Opiskelija oppii tarkastelemaan tekstejä, niiden kieltä ja vuorovaikutusta erityisesti vaikuttamisen ja osallisuuden näkökulmista. Hän perehtyy vaikuttamisen ja argumentoinnin keinoihin sekä syventää niihin liittyviä tietoja ja taitoja.


S205 TEKSTI JA KONTEKSTI

Opiskelija oppii tarkastelemaan tekstejä, niiden piirteitä ja konteksteja. Opiskelija harjaantuu erittelemään, tulkitsemaan ja tuottamaan erityylisiä ja –lajisia tekstejä.


S206 NYKYKULTTUURI JA KERTOMUKSET

Opiskelija oppii tarkastelemaan suomalaista nykykulttuuria ja ilmiöitä. Hän syventää tietojaan vuorovaikutuksesta ja vahvistaa suomen kielen taitoaan teksteillä ja tehtävillä.


SYVENTÄVÄT

S207 PUHE- JA VUOROVAIKUTUSTAITOJEN SYVENTÄMINEN

Opiskelija syventää ja monipuolistaa puhe- ja vuorovaikutustaitojaan ja niihin liittyviä tietojaan sekä kehittää kykyään ennakoida, muuttaa ja arvioida viestintäänsä erilaisissa vuorovaikutustilanteissa. Opiskelija oppii arvioimaan puhe- ja vuorovaikutustaitojen merkitystä ihmissuhteissa, opiskelussa ja työelämässä.


S208 KIRJOITTAMISTAITOJEN SYVENTÄMINEN

Opiskelija syventää taitojaan tuottaa erilaisia tekstejä. Hän perehtyy ajankohtaiseen kulttuuriin, median aiheisiin sekä kulttuuri- ja yhteiskunnalliseen keskusteluun eri tavoin.

S209 LUKUTAITOJEN SYVENTÄMINEN

Opiskelija syventää ja monipuolistaa taitojaan eritellä , tulkita, tuottaa ja arvioida erilaisia tekstejä. Kriittinen ja kulttuurinen lukutaito syvenee.


SOVELTAVAT

S210 ELOKUVA KULTTUURIN KUVASTAJANA

Tutustutaan eri kulttuureihin elokuvan kautta. Harjoitellaan eri tekstilajeja kirjoittamalla arvosteluja, kolumneja, esittelyjä, elokuva-analyysejä ym. muuta elokuvien pohjalta. Käydään elokuvateatterissa.


S211 KIELENHUOLLON KURSSI

Syvennytään kielenhuollollisiin asioihin. Tarkoituksena on parantaa kirjallisia sana- ja lausetason viestintätaitoja.


Matematiikka

Matematiikan opetuksen tehtävänä on tutustuttaa opiskelija matemaattisen ajattelun malleihin sekä matematiikan perusideoihin ja rakenteisiin, opettaa käyttämään puhuttua ja kirjoitettua matematiikan kieltä sekä kehittää laskemisen, ilmiöiden mallintamisen ja ongelmien ratkaisemisen taitoja. Matematiikalla on merkittävä ja ratkaiseva rooli muun muassa tieteissä, teknologiassa, taloudessa, yrittäjyydessä, terveydenhuollossa ja turvallisuudessa. Opiskelija harjaannutetaan käyttämään tietokoneohjelmistoja oppimisen, tutkimisen ja ongelmanratkaisun apuvälineenä.


Kurssi MAY01 on kaikille opiskelijoille sama. Tämän jälkeen kurssit jatkuvat joko pitkän matematiikan tai lyhyen matematiikan kursseilla.

Suosittelemme pitkän matematiikan opiskelua, jos sinua kiinnostavat mm. teknilliset alat, tietotekniikka, lääketiede, farmasia, arkkitehtuuri, luonnontieteet, kauppatieteet, psykologia tai tilastotiede.


Arviointikäytänteet

Arvioinnissa kiinnitetään huomiota laskutaitoon, menetelmien ja teknisten apuvälineiden valintaan ja käyttöön sekä päätelmien täsmälliseen ja johdonmukaiseen perustelemiseen.

Kursseilla on pakollisia sähköisesti palautettavia tehtäviä ja kursseista pidetään pääosin kirjalliset (sähköiset) päätöskokeet. Myös tuntiaktiivisuus otetaan huomioon arvosanassa.

Arvosanaan 4 vaaditaan tehtyinä pakolliset tehtävät ja läsnäoloa tunneilla sekä päätöspäivänä. Lyhyen matematiikan kursseilla annetuista tehtävistä on 1/3 näytettävä tehtynä.


Matematiikan oppimäärän vaihtaminen

Pitkä matematiikka kannattaa vaihtaa lyhyeen, jos useammasta kurssista on tullut arvosana 4. Oppimäärän vaihtamiseen tarvitaan huoltajan kirjallinen lupa.

Matematiikan oppimäärää vaihdettaessa pitkästä lyhyeen kursseja luetaan hyväksi seuraavasti: MAA02 => MAB02, MAA03 => MAB03, MAA06 => MAB07, MAA08 => MAB04 ja MAA10 => MAB05. Muut hyväksytysti suoritetut pitkän oppimäärän kurssit merkitään lyhyen matematiikan soveltaviksi kursseiksi.

Hyväksytysti suoritetut (as 5-10) pitkän oppimäärän kurssit siirretään lyhyeen oppimäärään samalla arvosanalla. Opiskelijan pyytäessä hänelle järjestetään mahdollisuus lisänäyttöihin osaamistason toteamiseksi ja arvosanan korottamiseksi.

Pitkä matematiikka

Kurssien suoritusjärjestys:

1. vuosi: MAY01, MAA02-MAA05

2. vuosi: (MAA05), MAA11, MAA06-MAA09

3. vuosi: MAA10, (MAA11), MAA12, MAA13 ja soveltavat MAA14, MAA15


Pitkän matematiikan kirjoittajille suositellaan suoritettavaksi kaikkia syventäviä kursseja ja soveltavista ainakin abikurssia MAA15. Suosittelemme kirjoittamaan matematiikan kolmannen vuoden keväällä. Huonosti menneitä kursseja voi kerrata ja korottaa 3. opiskeluvuonna korotuskurssilla MAA16.


Pakollisten kurssien jälkeen voi yo-kirjoituksissa kirjoittaa myös lyhyen matematiikan. Tällöin suositellaan lyhyen matematiikan kurssien MAB06 ja MAB09 käymistä.


Apuvälineinä käytetään tietokoneohjelmistoja (TI-Nspire, Geogebra6, LibreCalc), digitaalista taulukkokirjaa sekä YTL:n tarjoamaa kaavaeditoria. Näiden hankinnasta ohjeistetaan kurssien aikana.


Oppimateriaali

Taulukkokirja: e-Maol, Otava

MAY01: Lukion yhteinen matematiikka, Edita

MAA02: TEKIJÄ, Pitkä matematiikka 2, Sanoma Pro

MAA03: TEKIJÄ, Pitkä matematiikka 3, Sanoma Pro, tai opettajalta saatava uuden oppikirjan kokeiluversio

MAA04: TEKIJÄ, Pitkä matematiikka 4, Sanoma Pro

MAA05: TEKIJÄ, Pitkä matematiikka 5, Sanoma Pro, tai opettajalta saatava uuden oppikirjan kokeiluversio

MAA06-MAA13: TEKIJÄ, Pitkä matematiikka 6 - 13, Sanoma Pro

MAA14: Materiaali ilmoitetaan myöhemmin

MAA15: Aikaisemmat yo-kokeet ratkaisuineen


PAKOLLISET

MAY01 LUVUT JA LUKUJONOT

Käydään läpi peruslaskutoimituksia, prosenttilaskentaa, lukujonoja ja niiden summia sekä logaritmi ja potenssi.


MAA02 POLYNOMIFUNKTIOT JA –YHTÄLÖT

Tutkitaan polynomifunktioita, -yhtälöitä ja -epäyhtälöitä. Käydään läpi mm. toisen asteen yhtälön ratkaisukaava, binomikaavat ja polynomin jakaminen tekijöihin.


MAA03 GEOMETRIA

Kurssin tavoitteena on harjaantua hahmottamaan ja kuvaamaan tilaa ja muotoa koskevaa tietoa kaksi- ja kolmiulotteisissa tilanteissa. Ratkaistaan geometrisia ongelmia mm. seuraavien avulla: yhdenmuotoisuus, suorakulmaisen kolmion trigonometria sekä sini- ja kosinilause. Lasketaan kuvioihin ja kappaleisiin liittyviä pituuksia, kulmia, pinta-aloja ja tilavuuksia.


MAA04 VEKTORIT

Ratkaistaan yhtälöryhmiä ja tutustutaan vektorien perusominaisuuksiin. Ratkaistaan geometrisia ongelmia vektorien avulla 2- ja 3-ulotteisessa avaruudessa.


MAA05 ANALYYTTINEN GEOMETRIA

Analyyttinen geometria luo yhteyksiä geometristen ja algebrallisten käsitteiden välille. Kurssin aiheita ovat pistejoukon yhtälö, suoran, ympyrän ja paraabelin yhtälöt, itseisarvoyhtälö ja -epäyhtälö sekä pisteen etäisyys suorasta.


MAA06 DERIVAATTA

Kurssi aloitetaan tutkimalla rationaaliyhtälöitä ja -epäyhtälöitä. Tästä jatketaan funktion raja-arvoon ja sen kautta jatkuvuuteen ja derivaattaan. Derivoidaan funktioita mekaanisesti ja tutkitaan polynomifunktion kulkua ja ääriarvoja.


MAA07 TRIGONOMETRISET FUNKTIOT

Tutkitaan trigonometrisia funktioita mm. derivoimalla niitä. Käydään läpi myös yhdistetyn funktion derivointi.


MAA08 JUURI- JA LOGARITMIFUNKTIOT

Käydään läpi potenssien laskusäännöt ja tutkitaan juuri-, eksponentti- ja logaritmifunktioita. Edellisillä kursseilla alkanut derivointi jatkuu.


MAA09 INTEGRAALILASKENTA

Opitaan ymmärtämään integraalifunktion käsite. Integroidaan, lasketaan määrättyjä integraaleja ja tutkitaan integraalifunktioiden avulla pinta-aloja ja tilavuuksia. Jatkoa kursseille MAA6-MAA8.


MAA10 TODENNÄKÖISYYS JA TILASTOT

Kurssilla lasketaan eri tapahtumien todennäköisyyksiä, käydään läpi todennäköisyyksien laskusääntöjä sekä kombinatoriikkaa. Havainnollistetaan ja tutkitaan erilaisia diskreettejä ja jatkuvia jakaumia (mm. normaalijakauma) sekä lasketaan niiden tunnuslukuja.


SYVENTÄVÄT

MAA11 LUKUTEORIA JA TODISTAMINEN

Käydään läpi logiikan alkeet, lukuteorian peruskäsitteet, alkuluvut, jaollisuusoppia, todistusperiaatteet ja lukujonoja.


MAA12 ALGORITMIT MATEMATIIKASSA

Syvennetään algoritmista ajattelua. Käydään läpi mm. polynomien jaollisuus, iterointi ja Newton-Cotes-kaavat.


MAA13 DIFFERENTIAALI- JA INTEGRAALILASKENNAN JATKOKURSSI

Syvennetään differentiaali- ja integraalilaskennan perusteiden tuntemusta. Kurssi on jatkoa MAA6-MAA9-kursseille, joten niistä vaaditaan hyvät perustiedot.


SOVELTAVAT

MAA14 KERTAUSKURSSI

Pitkän matematiikan kirjoittajille abivuonna suositeltava kurssi. Kerrataan rauhalliseen tahtiin kurssien MAY01-MAA10 teorioita ja käydään läpi perustehtäviä.


MAA15 YO-KIRJOITUKSIIN VALMENTAVA KURSSI

Abikurssi, jolla valmistaudutaan kirjoituksiin vanhojen yo-kokeiden avulla.


MAA16 TUKI- JA KOROTUSKURSSI

Kolmannen vuoden opiskelijoille suunnattu kurssi. Tällä kurssilla voi korottaa yhtä huonosti mennyttä pakollista pitkän matematiikan kurssiaan (tai poikkeustilanteissa myös arvostelua K) kirjoittaa yo-kirjoituksissa sitten pitkän tai lyhyen matematiikan. Käy myös syksyn yo-kirjoituksiin tukea tarvitseville.


Lyhyt matematiikka

Kurssien suoritusjärjestys:

1. vuosi: MAY01, MAB02, MAB03

2. vuosi: MAB04, MAB05, MAB06 (MAB07)

3. vuosi: MAB07, MAB08, MAB09


Korotuskurssit MAB11 ja MAB12 on suunnattu vain enemmän tukea tarvitseville opiskelijoille (ks. kurssikuvaukset alla).


Kurssi MAB2 on suoritettava hyväksytysti ennen MAB4:ää ja MAB4 ennen MAB7:ää. MAB5 on suoritettava ennen MAB6- ja MAB8-kursseja.


Lyhyen matematiikan voi kirjoittaa sekä syksyllä että keväällä. Suosittelemme kolmannen vuoden kevättä.


Apuvälineinä käytetään digitaalista taulukkokirjaa ja laskinohjelmistoja tietokoneella (mm. GeoGebra6 ja LibreCalc) sekä YTL:n tarjoamaa kaavaeditoria. Näiden hankinnasta ohjeistetaan ensimmäisen kurssin aikana.


Oppimateriaali:

Taulukkokirja: e-Maol, Otava

MAY01: Lukion yhteinen matematiikka, Edita

MAB02- MAB08: Summa 2-8, Edita

MAB09: Materiaali ilmoitetaan myöhemmin

MAB11, MAB12: Aikaisempien kurssien kirjat


PAKOLLISET

MAY01 LUVUT JA LUKUJONOT

Käydään läpi peruslaskutoimituksia, prosenttilaskentaa, lukujonoja ja niiden summia sekä logaritmi ja potenssi.


MAB02 LAUSEKKEET JA YHTÄLÖT

Vahvistetaan 1. asteen yhtälöiden ratkaisemisen taitoa ja opetellaan ratkaisemaan toisen asteen yhtälöitä. Opitaan lineaarisen riippuvuuden, verrannollisuuden ja toisen asteen polynomifunktion käsitteet ja piirretään niihin liittyviä kuvaajia.


MAB03 GEOMETRIA

Kurssin keskeisinä sisältöinä ovat kuvioiden yhdenmuotoisuus, suorakulmaisen kolmion trigonometria, Pythagoraan lause, kuvioiden ja kappaleiden pinta-alan ja tilavuuden määrittäminen sekä geometristen menetelmien käyttö koordinaatistossa.


MAB04 MATEMAATTISIA MALLEJA

Opiskellaan lineaarisen ja eksponentiaalisen mallin soveltamista, potenssiyhtälöiden ratkaisemista, eksponenttiyhtälöiden ratkaisemista logaritmin avulla sekä lukujonot matemaattisina malleina.


MAB05 TILASTOT JA TODENNÄKÖISYYS

Opetellaan käsittelemään ja tulkitsemaan tilastollisia aineistoja ja niihin liittyviä tunnuslukuja. Tutustutaan laskimen tilasto-ominaisuuksiin. Opitaan todennäköisyyden käsite ja siihen liittyviä laskulakeja. Perehdytään todennäköisyyslaskennan perusteisiin.


MAB06 TALOUSMATEMATIIKKA

Kurssilla perehdytään indekseihin, valuuttakursseihin, laina-, verotus- ja muihin vastaaviin laskelmiin. Käytetään lukujonoja ja sarjoja talouteen ja tilastoihin liittyvissä ongelmissa. Tällä kurssilla jatketaan tilastollisten menetelmien käyttöä, joten hyväksytty arvosana kurssista MAB05 auttaa opiskelussa.


SYVENTÄVÄT

MAB07 MATEMAATTINEN ANALYYSI

Tutkitaan funktion muutosnopeutta. Opitaan derivaatan käsite ja sen käyttö muutosnopeuden mittana. Tutkitaan polynomifunktion kulkua ja opitaan määrittämään polynomifunktion suurin ja pienin arvo. Hyväksytty arvosana kurssista MAB04 auttaa opiskelussa. Tämän kurssin voi suorittaa jo heti MAB04-kurssin jälkeen.


MAB08 TILASTOT JA TODENNÄKÖISYYS II

Kurssilla vahvistetaan tilastojen käsittelytaitoja sekä opitaan, mitä ovat toistokoe, binomijakauma, normaalijakauma sekä luottamusväli. Hyväksytty arvosana kurssista MAB05 auttaa opiskelussa.


SOVELTAVAT

MAB09 YO-KIRJOITUKSIIN VALMENTAVA KURSSI

Kerrataan ja syvennetään jo opittua ennen yo-kokeita.

MAB11 TUKI- JA KOROTUSKURSSI 1

Tällä kurssilla voi korottaa huonosti mennyttä MAY01-, MAB02- tai MAB03-kurssiaan (arvosanan pitää olla siis 4-6). Näistä kursseista pitää olla suoritus, K:ta ei voi korottaa. Opettaja päättää, voiko opiskelija suorittaa kurssin.


MAB12 TUKI- JA KOROTUSKURSSI 2

Tällä kurssilla voi korottaa huonosti mennyttä MAB04- tai MAB05-kurssiaan (arvosanan pitää olla siis 4-6). Näistä kursseista pitää olla suoritus, K:ta ei voi korottaa. Opettaja päättää, voiko opiskelija suorittaa kurssin.


Ruotsi ja vieraat kielet

Ruotsi

Ruotsi on englannin jälkeen käytetyin kieli suomalaisissa yrityksissä. Kaikkiin korkeakouluopintoihin sisältyy pakollisena ruotsin kielen opintoja. Hyvä ruotsin osaaminen korostuu seuraavilla aloilla: paperiteollisuus, finanssiala, rakennusala, palvelualat, hoitoala, yhteiskunta- ja valtiotieteet, kauppatieteet, oikeustieteet, lääketiede, matkailuala, tietoliikennetekniikka, myynti.

Ruotsi A-kielenä

Kurssien suoritusjärjestys:

1. vuosi: RUA01, RUA02, RUA03

2. vuosi: RUA04, RUA05, RUA06

3. vuosi: syventävät RUA07, RUA08, (soveltava RUA09, RUB19 (kielioppikurssi RUB-opiskelijoiden kanssa))

Soveltavat kurssit kannattaa suorittaa yo-kirjoitusvuonna. A-ruotsi suositellaan kirjoitettavaksi kolmannen vuoden keväällä.


Kurssiarvosanaan vaikuttavat tehdyt kirjalliset työt, mahdolliset suulliset esitykset sekä tuntityöskentely. Tuntityöskentely arvioidaan numeroin 4 – 10 erillisten ohjeiden mukaan, ja se vaikuttaa kurssiarvosanaan. Itsearviointi on osa kurssityöskentelyä. Myös kirjalliset ja suulliset työt sekä kotitehtävät vaikuttavat arvosanaan.


Oppimateriaali

Kursseilla käytetään uuden opetussuunnitelman (OPS 2016) mukaista INNE-kirjasarjaa (Finn Lectura):

RUA01-7: INNE 1-7, Finn Lectura

RUA08 ja RUA09: materiaali opettajalta


PAKOLLISET

RUA01 RUOTSINKIELINEN MAAILMANI

Kurssilla vahvistetaan sanaston ja perusrakenteiden hallintaa opiskelijoiden tarpeiden mukaan. Aihepiirit ja tilanteet liittyvät jokapäiväiseen elämään ja henkilökohtaiseen kanssakäymiseen ja kieli on tuttavallista ja epämuodollista. Kurssilla painotetaan keskustelua, mielipiteen ilmaisua ja keskeisiä puheviestinnän strategioita.


RUA02 IHMINEN VERKOSTOISSA

Kurssilla harjoitetaan puheviestintää monipuolisesti ja vahvistetaan ja laajennetaan rakenteiden hallintaa. Aihepiireinä ovat ihmissuhteet ja hyvinvointiin liittyvät asiat. Kirjoittamista harjoitellaan viestinnällisten tehtävien avulla. Puheviestinnän strategioiden hallintaa vankennetaan ja kiinnitetään huomiota ilmaisuvarmuuteen.


RUA03 POHJOISMAISIA KULTTUURI-ILMIÖITÄ

Aihepiireinä ovat kulttuuriset ilmiöt, ruotsinkieliset mediat,valokuvaus ja muu luova toiminta. Opiskelija syventää ja kehittää kirjallisen tuottamisen taitoja monipuolisesti.


RUA04 YHTEISKUNTAA YMPÄRÖIVÄ MAAILMA

Kurssin keskeisinä aihepiireinä ovat yksilön ja yhteisöjen toiminta ja vastuu yhteiskunnassa. Käsitellään mm. luonnon moninaisuutta ja yksilön toimintaa hyvän tulevaisuuden puolesta. Kurssilla käytetään monipuolisia tiedonhankintamenetelmiä.


RUA05 TIEDE JA TULEVAISUUS

Kurssilla korostuu oppilaan tiedonhankintataidot, pohditaan erilaisia tulevaisuuden visioita eri näkökulmista.


RUA06 OPISKELU, TYÖ JA TOIMEENTULO

Aihepiireinä ovat työ, opiskelu ja elinkeinot yhteiskunnassamme. Harjoitellaan niille tyypillistä suullista ja kirjallista viestintää.


SYVENTÄVÄT

RUA07 KESTÄVÄ ELÄMÄNTAPA

Syvennetään taitoa tulkita ja tuottaa ruotsin kieltä. Käsitellään mm. fiktiivisiä tai ei-fiktiivisiä, kertovia, kuvaavia, pohtivia, ohjaavia tai kantaa ottavia tekstejä. Jatketaan pakollisten kurssien teemojen käsittelyä.


RUA08 VIESTI JA VAIKUTA PUHUEN

Syvennetään taitoa tuottaa kieltä suullisesti, taitoa ymmärtää puhuttua kieltä ja rakentaa dialogia.


SOVELTAVAT

RUA09 YLIOPPILASKIRJOITUKSIIN VALMENTAVA KURSSI

Kurssilla kehitetään tekstin- ja kuullunymmärtämistaitoja, kerrataan keskeiset rakenteet, kirjoitetaan aineita ja kartutetaan sanavarastoa.

Ruotsi B1-kielenä

Kurssien suoritusjärjestys:

1. vuosi: RUB11, RUB12, (RUB13 nopeuttajalle)

2. vuosi: RUB13, RUB14, RUB15

Kurssit suoritetaan numerojärjestyksessä. Suositeltavat kurssit yo-kirjoituksiin osallistuville: RUB16-RUB19.

Kirjoitusajankohdaksi suositellaan kolmannen vuoden kevättä.


Arviointikäytänteet

Kurssien arvioinnissa huomioidaan kielen eri osa-alueita monipuolisesti. Arvosanaan vaikuttavat esimerkiksi tuntityöskentely, kirjalliset ja suulliset tuotokset, kotitehtävät ja kurssikoe.


Oppimateriaali

RUB1 1-5: PRECIS 1-5, Sanoma Pro

RUB1 6: PRECIS 6

RUB1 7: PRECIS 7, Sanoma Pro

RUB1 8: materiaali opettajalta

RUB1 9: Kaunisto-Paasonen-Salonen-Vaaherkumpu: Galleri Grammatik, Otava

RUB1 10: Blom-Friis-Liukkala-Pukonen: Megafon+, Otava

RUB1 12: ilmoitetaan myöhemmin


PAKOLLISET

RUB11 MINUN RUOTSINI

Kurssi vahvistaa sanaston ja perusrakenteiden hallintaa opiskelijoiden tarpeen mukaan. Aihepiireinä ovat opiskelu ja nuorten harrastukset ja vapaamuotoiset arkipäivän tilanteet. Kurssilla painotetaan keskustelua, mielipiteen ilmaisua ja keskeisiä puheviestinnän strategioita.


RUB12 HYVINVOINTI JA IHMISSUHTEET

Kurssilla jatketaan sanaston ja rakenteiden vahvistamista. Aihepiireinä ovat nuorten elämä, hyvinvointi ja ihmissuhteet. Vankennetaan suullisen viestinnän strategioiden hallintaa ja kiinnitetään huomiota ilmaisuvarmuuteen.


RUB13 KULTTUURI JA MEDIAT

Kurssin keskeisinä aihepiireinä ovat suomenruotsalaisuus ja pohjoismaiset kulttuuri-ilmiöt. Kirjoittamistaitoa harjoitellaan kirjoittamalla erilaisiin tarkoituksiin sopivia tekstejä.


RUB14 MONENLAISET ELINYMPÄRISTÖMME

Kurssilla aihepiireinä ovat monikulttuurisuus Pohjoismaissa ja muut ajankohtaiset ilmiöt. Harjoitellaan eri tekstilajien kirjoittamista.


RUB15 OPISKELU- JA TYÖELÄMÄÄ RUOTSIKSI

Kurssilla harjoitellaan työelämässä tarvittavia vuorovaikutustaitoja ja pohditaan tulevaisuudensuunnitelmia. Harjoitellaan työn hakemista ja ansioluettelon kirjoittamista.


SYVENTÄVÄT

RUB16 VIESTI JA VAIKUTA PUHUEN

Syvennetään taitoa tuottaa kieltä suullisesti, taitoa ymmärtää puhuttua kieltä ja rakentaa dialogia.


RUB17 KESTÄVÄ ELÄMÄNTAPA

Syvennetään taitoa tulkita ja tuottaa ruotsin kieltä. Käsitellään mm. fiktiivisiä tai ei-fiktiivisiä, kertovia, kuvaavia, pohtivia, ohjaavia tai kantaa ottavia tekstejä. Jatketaan pakollisten kurssien teemojen käsittelyä.


SOVELTAVAT

RUB18 YLIOPPILASKIRJOITUKSIIN VALMENTAVA KURSSI

Kurssilla kehitetään tekstin- ja kuullunymmärtämistaitoja, kerrataan keskeiset rakenteet, kirjoitetaan aineita ja kartutetaan sanavarastoa.


RUB19 KIELIOPPIKURSSI

Kurssilla kerrataan koko lukion kielioppi.


RUB114 RUKE

Ruotsin kertauskurssi. Kurssilla voi korottaa suoritetun kurssin hylättyä arvosanaa.

Englanti

Englannin hyvä kirjallinen ja suullinen osaaminen on useimmilla aloilla oletusarvo. Asiantuntijatehtävissä työskentelevät käyttävät paljon kirjallista englantia, johtotehtävissä työskentelevät tarvitsevat lisäksi erittäin sujuvaa puhekieltä. Monilla työpaikoilla englanti on pääasiallinen työkieli. Englantia käytetään kaikilla aloilla.

Kurssien suoritusjärjestys:

1. vuosi: (ENA10), ENA01, ENA02, ENA03, (ENA14)

2. vuosi: ENA04, ENA05, ENA06, ENA07, ENA08, (ENA11, ENA12, ENA14)

3. vuosi: ENA07, ENA08, ENA09, (ENA11, ENA12, ENA14)

Pakollisia englannin kursseja on kuusi, mutta yo-koe pohjautuu kahdeksan kurssin oppimäärään. Suorita siis myös syventävät kurssit ENA07 ja ENA08.

Ne opiskelijat, jotka kirjoittavat englannin jo syksyllä, suorittavat ENA07-kurssin 2. vuoden keväällä. Syksyn kirjoittajat valitsevat abikurssin (ENA09) 1. jaksoon ja kevään kirjoittajat 3. jaksoon. Englannin voi kirjoittaa joko syksyllä tai keväällä. Suosittelemme kevättä, jos englanti on opiskelijalle haastavaa.


Arviointikäytänteet

Kurssiarvosanaan vaikuttavat kurssikokeen lisäksi kurssin aikana tehtävät muut kirjalliset ja suulliset työt (kirjoitelmat, sanakokeet, esitelmät, tiivistelmät yms). Eri kursseilla määritellään erikseen töiden painoarvo arvosanaa varten. Opiskelijoille jaetaan joka kurssilla lista tehtävistä töistä ja kurssin tarkasta arvioinnista. Myöhässä palauttaminen voi vaikuttaa alentavasti arvosanaan.


Oppimateriaali

ENA01-ENA07: Otavan Insights-sarjan oppikirjat tai digikirjat

ENA09: Abilities - englantia abiturienteille, Otava (sähköinen materiaali)

ENA10 & ENA14: Elements Basics, Sanoma Pro (sähköinen materiaali)

Muut kurssit: Opettaja ilmoittaa materiaalin kurssin alussa


PAKOLLISET

ENA01 ENGLANNIN KIELI JA MAAILMANI

Oman kielitaidon kartoittaminen, opiskelutaitojen kehittäminen sekä tutustuminen englantiin maailmankielenä.


ENA02 IHMINEN VERKOSTOISSA

Käsitellään hyvinvointia, ihmissuhteita ja verkostoitumista nykymaailmassa.


ENA03 KULTTUURI-ILMIÖITÄ

Tutkitaan eri tekstilajeja kulttuuristen ja taiteellisten ilmiöiden kautta.


ENA04 YHTEISKUNTA JA YMPÄRÖIVÄ MAAILMA

Kehitetään tiedonhankintataitoja ja kriittistä lukutaitoa sekä harjoitellaan aktiivista toimijuutta englannin kielellä.


ENA05 TIEDE JA TULEVAISUUS

Syvennetään tekstin tulkinnan ja tuottamisen sekä tiedonhankinnan taitoja.


ENA06 OPISKELU, TYÖ JA TOIMEENTULO

Syvennetään käsitystä kielitaidosta työelämätaitona ja sosiaalisena pääomana. Käsitellään talousasioita, joka liittyvät itsenäistyvän, työelämään astuvan nuoren elämänpiiriin.


SYVENTÄVÄT

ENA07 KESTÄVÄ ELÄMÄNTAPA

Kurssilla syvennetään taitoa tulkita ja tuottaa englantia erilaisissa kirjallisissa vuorovaikutustilanteissa ja erilaisille yleisöille. Kurssilla analysoidaan tai tuotetaan eri tekstilajien tekstejä, kuten fiktiivisiä tai ei-fiktiivisiä, kertovia, kuvaavia, pohtivia, ohjaavia tai kantaa ottavia tekstejä. Pyritään lukemaan haastavampia tekstejä esim. ajankohtaisista ympäristöön liittyvistä aiheista. Kurssin sisällöt ovat tärkeitä ylioppilaskirjoituksissa.


ENA08 VIESTI JA VAIKUTA PUHUEN

Kurssilla syvennetään taitoa tuottaa kieltä suullisesti, taitoa ymmärtää puhuttua kieltä ja rakentaa dialogia. Kurssilla suoritetaan suullisen kielitaidon koe, josta saa todistuksen. Kurssia suositellaan kaikille opiskelijoille taitotasosta riippumatta.


SOVELTAVAT

ENA09 YLIOPPILASKIRJOITUKSIIN VALMENTAVA KURSSI

Kurssilla kehitetään tekstin- ja kuullunymmärrystaitoja, kerrataan keskeiset rakenteet, kirjoitetaan aineita ja kartutetaan sanavarastoa.


ENA10 KERTAUSKURSSI LUKION ALKUUN

Kurssi järjestetään 1. jaksossa ja on tarkoitettu sellaisille opiskelijoille, joille englanti on ollut peruskoulussa haastavaa. Kurssilla kerrataan peruskoulun oppimäärä ja valmistaudutaan englannin lukio-opintoihin.


ENA11 LUOVA KIRJOITTAMINEN

Käsitellään erilaisia tekstilajeja ja harjoitellaan niiden kirjoittamista englanniksi. Aiheina esimerkiksi päiväkirja, runo, käsikirjoitus, kirje, puhe, narratiivi, dialogi, sähköposti, käännös ja muistiinpanotekniikka. Kurssin aikana syntyneet tuotokset kerätään portfolioon ja/tai blogiin.


ENA12 WORLD ENGLISH

Perehdytään englanninkielisten maiden kulttuureihin ja historiaan.


ENA14 KERTAUSKURSSI JATKAVILLE OPISKELIJOILLE

Tarkoitettu opiskelijoille, joille englanti on haastavaa (lukiossa enimmäkseen arvosanoja 4-6) ja jotka haluavat vielä kerrata kielen perusasioita. Kurssilla kerrataan perusteellisesti kielioppia ja sanastoa opiskelijoiden toiveiden ja tarpeiden mukaan. Käsitellään myös opiskelutaitoja.


Ranska

Ranskan osaaminen korostuu seuraavilla aloilla: oikeustiede, EU-työ, kansainvälinen kauppa, lääkärit, matkailuala, poliisit, sairaanhoitajat ja kätilöt, kosmetiikka-ala, muoti ja kauneus, tanssi, elokuva-ala, taide, kääntäjät, tulkit, kieltenopettajat, kemianteollisuus, elektroniikka- ja sähköteollisuus, sosiaaliala.

Ranska A-kielenä

Kurssien suoritusjärjestys:

1. vuosi: RAA01, RAA02, RAA03

2. vuosi: RAA04, RAA05, RAA06

3. vuosi: RAA07, RAA08

Kirjoitusajankohdaksi suositellaan kolmannen vuoden kevättä.


Kurssien arvioinnissa huomioidaan kielen eri osa-alueita monipuolisesti. Arvosanaan vaikuttavat esimerkiksi kirjalliset ja suulliset tuotokset, kotitehtävät ja kurssikoe.


Oppimateriaali

Escalier-sarja, Sanoma Pro (2. kirjasta lähtien)


PAKOLLISET/SYVENTÄVÄT

RAA01 KIELI JA MAAILMANI

Kurssilla kartoitetaan opiskelijan osaamista ja asetetaan tavoitteita opiskelulle. Aihepiirit ja tilanteet liittyvät opiskeluun, nuoren elämänpiiriin ja kielen käyttötarpeisiin. Painotetaan suullisia valmiuksia.


RAA02 IHMINEN VERKOSTOISSA

Harjoitellaan erilaisia vuorovaikutustilanteita ja mielipiteen ilmaisua. Käsitellään ihmissuhteisiin liittyviä teemoja ja niiden yhteydessä psyykkistä, fyysistä ja sosiaalista hyvinvointia.


RAA03 KULTTUURI-ILMIÖITÄ

Aihepiireinä ovat mediat ja erilaiset kulttuuriset ilmiöt. Painotetaan kirjallista tuottamista.


RAA04 YHTEISKUNTA JA YMPÄRÖIVÄ MAAILMA

Kehitetään tiedonhankintataitoja ja kriittistä lukutaitoa sekä harjoitellaan aktiivista toimijuutta kohdekielellä.


RAA05 TIEDE JA TULEVAISUUS

Syvennetään tekstin tulkinnan ja tuottamisen sekä tiedonhankinnan taitoja.


RAA06 OPISKELU, TYÖ JA TOIMEENTULO

Syvennetään käsitystä kielitaidosta työelämätaitona ja sosiaalisena pääomana. Tutustutaan tekstilajeihin, pohditaan jatko-opinto- tai urasuunnitelmia ja työntekoa myös kansainvälisessä kontekstissa.


RAA07 KESTÄVÄ ELÄMÄNTAPA

Syvennetään taitoa tulkita ja tuottaa ranskan kieltä. Käsitellään mm. fiktiivisiä tai ei-fiktiivisiä, kertovia, kuvaavia, pohtivia, ohjaavia tai kantaa ottavia tekstejä. Jatketaan pakollisten kurssien teemojen käsittelyä.


RAA08 VIESTI JA VAIKUTA PUHUEN

Kurssilla syvennetään taitoa tuottaa kieltä suullisesti ja ymmärtää sitä. Kurssilla kerrataan myös yo-kokeeseen.


Ranska B3-kielenä

Kurssien suoritusjärjestys:

1. vuosi: RAB31, RAB32, RAB33

2. vuosi: RAB34, RAB35, RAB36

3. vuosi: RAB37, RAB38, RAB39

Kirjoitusajankohdaksi suositellaan kolmannen vuoden kevättä.


Kurssien arvioinnissa huomioidaan kielen eri osa-alueita monipuolisesti. Arvosanaan vaikuttavat esimerkiksi kirjalliset ja suulliset tuotokset, kotitehtävät ja kurssikoe.


Oppimateriaali

Escalier-sarja, Sanoma Pro


SYVENTÄVÄT

RAB31 TUTUSTUTAAN TOISIIMME JA UUTEEN KIELEEN

Kurssilla tutustutaan ranskan kielen asemaan maailmassa, harjoitellaan arjessa tapahtuvia vuorovaikutustilanteita ja opetellaan tärkeimpiä kohteliaisuuteen liittyviä ilmauksia.


RAB32 MATKALLA MAAILMASSA

Kurssilla harjoitellaan erityisesti matkustaessa tarvittavia taitoja.


RAB33 ELÄMÄN TÄRKEITÄ ASIOITA

Kurssilla harjoitellaan vuorovaikutustaitoja eri viestintäkanavia käyttäen. Aihepiirit liittyvät nuorten elämään, kiinnostuksen kohteisiin ja harrastuksiin.


RAB34 MONENLAISTA ELÄMÄÄ

Kiinnitetään huomiota sosiaalisten koodien mahdollisiin eroavuuksiin vuorovaikutuksessa. Harjoitellaan pienimuotoista kirjallista viestintää.


RAB35 HYVINVOINTI JA HUOLENPITO

Opetellaan toimimista keskustelijana ja toista kuuntelevana kielenkäyttäjänä. Harjoitellaan taitoa muotoilla mielipiteitä ja käydä keskusteluja arkipäiväiseen elämään liittyvistä asioista.


RAB36 KULTTUURI JA MEDIAT

Vahvistetaan monilukutaitoa. Tutustutaan ranskan kielialueen kulttuuri-ilmiöihin ja medioihin.


RAB37 OPISKELU, TYÖ JA TULEVAISUUS

Kiinnitetään huomiota viestinnän kulttuuriseen sopivuuteen. Aihepiirit liittyvät kouluun, opiskeluun ja työelämään sekä tulevaisuuden suunnitelmiin.


RAB38 YHTEINEN MAAPALLOMME

Jatketaan keskusteluharjoituksia ja kerrataan kielitietoa. Aihepiireinä luonto, asuinympäristöt ja kestävä elämäntapa.


SOVELTAVA

RAB39 KERTAUSKURSSI

Kerrataan kielioppiasioita ja laajennetaan sanavarastoa. Harjoitellaan yo-kokeeseen.


Saksa

Saksaa puhuu äidinkielenään yli 100 miljoonaa ihmistä ja se on EU:n yleisin äidinkieli. Saksa on Suomen merkittävimpiä kauppakumppaneita ja saksan osaaminen korostuu seuraavilla aloilla: kauppatieteet, kirjallisuus- ja kulttuurialat, EU-ura, muotoilu- ja suunnitteluala, puunjalostusteollisuus, matkailuala, tekniikka (insinöörialat), valtiotieteet, kieltenopettajat, tulkit ja kääntäjät, paperiteollisuus, kone- ja metalliteollisuus.

Saksaa voi Lumossa opiskella B3-kielenä. Lukiossa alkava saksa alkaa aivan alkeista ja sen voi aloittaa minä opiskeluvuonna tahansa. Jos olet opiskellut saksaa peruskoulussa pitkänä kielenä eli hallitset perusasiat, voit aloittaa ensimmäisenä vuonna suoraan kurssista SAB34. Kurssit suoritetaan numerojärjestyksessä.


Kurssien suoritusjärjestys

1. vuosi: SAB31, SAB32, SAB33

2. vuosi: SAB34, SAB35, SAB36

3. vuosi: SAB37, SAB38, SAB39

Saksan kielen ylioppilaskirjoituksiin kannattaa osallistua viimeisen opiskeluvuoden keväällä.


Kurssien arvioinnissa huomioidaan kielen eri osa-alueita monipuolisesti. Arvosanaan vaikuttavat esimerkiksi kirjalliset ja suulliset tuotokset, kotitehtävät ja kurssikoe.


Oppimateriaali

SAB31-SAB38: Magazin.de 1-8, Otava

SAB39: Magazin.de Abi, Otava


SYVENTÄVÄT

SAB31 TUTUSTUTAAN TOISIIMME JA UUTEEN KIELEEN

Kurssilla tutustutaan saksan kielen asemaan maailmassa, harjoitellaan arjessa tapahtuvia vuorovaikutustilanteita ja opetellaan tärkeimpiä kohteliaisuuteen liittyviä ilmauksia.


SAB32 MATKALLA MAAILMASSA

Kurssilla harjoitellaan erityisesti matkustettaessa tarvittavia taitoja.


SAB33 ELÄMÄN TÄRKEITÄ ASIOITA

Kurssilla harjoitellaan vuorovaikutustaitoja eri viestintäkanavia käyttäen. Aihepiirit liittyvät nuorten elämään, kiinnostuksen kohteisiin ja harrastuksiin.


SAB34 MONENLAISTA ELÄMÄÄ

Kiinnitetään huomiota kulttuurien välisiin eroavaisuuksiin vuorovaikutuksessa. Harjoitellaan pienimuotoista kirjallista viestintää.


SAB35 HYVINVOINTI JA HUOLENPITO

Opetellaan toimimista keskustelijana ja toista kuuntelevana kielenkäyttäjänä. Harjoitellaan taitoa muotoilla mielipiteitä ja käydä keskusteluja arkipäiväiseen elämään liittyvistä asioista.


SAB36 KULTTUURI JA MEDIAT

Tutustutaan saksan kielialueen kulttuuri-ilmiöihin ja medioihin. Aiheina mm. musiikki, elokuva, teatteri, kuvataide ja kirjallisuus.


SAB37 OPISKELU, TYÖ JA TULEVAISUUS

Kiinnitetään huomiota viestinnän kulttuuriseen sopivuuteen. Aihepiirit liittyvät kouluun, opiskeluun ja työelämään sekä tulevaisuuden suunnitelmiin.


SAB38 YHTEINEN MAAPALLOMME

Jatketaan keskusteluharjoituksia ja kerrataan kielitietoa. Aihepiireinä luonto, asuinympäristöt ja kestävä elämäntapa.


SOVELTAVA

SAB39 PROJEKTIKURSSI

Kurssilla valmistaudutaan saksan kielen ylioppilaskirjoituksiin kertaamalla aiempien kurssien asioita.


Espanja

Espanjaa voi Lumossa opiskella B3-kielenä. Espanjan opinnot rakentavat omaa kansainvälistä kieli-identiteettiä. Vieraan kielen osaaminen korostuu seuraavilla aloilla: liiketalous, matkailu, asiakaspalvelu, muotoilu, muoti, elokuvat, musiikki ja kirjallisuus, kansainvälinen kauppa, ravintola-ja hotelliala, kehitysyhteistyö, elektroniikka- ja sähköteollisuus.

Espanja on yksi maailman suurimmista valtakielistä. Kulttuurialue on maantieteellisesti laaja ja kielen variantit vaihtelevat alueittain. Espanja on helppo omaksuttava, sillä ääntämisen säännöt ovat melko yksinkertaisia ja sanaston ymmärtämisessä muusta kielitaidosta on usein apua.


Kurssien suoritusjärjestys:

1. vuosi: EAB31, EAB32, EAB33

2. vuosi: EAB34, EAB35, EAB36

3. vuosi: EAB37, EAB38, EAB39

Kieleen voi tutustua myös käymällä ensimmäisiä kursseja missä vaiheessa opintoja tahansa.

Kirjoitusajankohdaksi suositellaan kolmannen vuoden kevättä.


Kurssit arvioidaan monipuolisesti mm. kirjoitelmien, kuunteluiden, kokeiden ja testien, suullisten tuotosten ja portfolioiden avulla.


Oppimateriaali

Kurssit 1-8 Otava ¡Nos vemos!


SYVENTÄVÄT

EAB31 TUTUSTUTAAN TOISIIMME JA UUTEEN KIELEEN

Kurssilla tutustutaan opiskeltavan kielen asemaan maailmassa ja hahmotetaan omaa kieli-identiteettiä sekä uuden kielen suhdetta opiskelijoiden aikaisempaan kielitaitoon. Harjoitellaan vuorovaikutusta arkeen liittyvissä tilanteissa ja niissä tarvittavia viestintästrategioita sekä opetellaan tärkeimpiä kohteliaisuuteen liittyviä ilmauksia. Opiskelijaa rohkaistaan käyttämään uutta kieltä virheistä huolimatta. Teknologiaa käytetään hyödyksi heti ensimmäisestä kurssista alkaen ja opiskelijaa kannustetaan käyttämään mm, sanastoa harjoittavia sovelluksia myös vapaa-aikanaan. Kurssin lopussa opiskelija osaa kertoa yksinkertaisia asioita itsestään ja selviytyy arkisissa tilanteissa kohdekielellä.


EAB32 MATKALLA MAAILMASSA

Kurssilla harjoitellaan selviytymistä sosiaalisissa tilanteissa ja tavanomaisissa asiointitilanteissa. Opiskelijaa ohjataan olemaan aktiivinen keskustelukumppani ja käynnistämään keskusteluja.


EAB33 ELÄMÄN TÄRKEITÄ ASIOITA

Kurssilla harjoitellaan vuorovaikutustaitoja eri viestintäkanavia käyttäen. Aihepiirit ja tilanteet liittyvät nuorten jokapäiväiseen elämään, ihmissuhteisiin ja verkostoihin, kiinnostuksen kohteisiin, vapaa-ajan viettoon ja harrastuksiin. Kurssilla rohkaistaan opiskelijaa tutustumaan kohdekielisiin materiaaleihin. Opiskelijaa voidaan kannustaa seuraamaan autenttisia keskusteluja eri viestintäkanavissa.


EAB34 MONENLAISTA ELÄMÄÄ

Kiinnitetään huomiota sosiaalisten koodien mahdollisiin eroavuuksiin vuorovaikutuksessa. Harjoitellaan pienimuotoista kirjallista viestintää.


EAB35 HYVINVOINTI JA HUOLENPITO

Opetellaan toimimista keskustelijana ja toista kuuntelevana kielenkäyttäjänä. Harjoitellaan taitoa muotoilla mielipiteitä ja käydä keskusteluja arkipäiväiseen elämään liittyvistä asioista.


EAB36 KULTTUURI JA MEDIAT

Vahvistetaan monilukutaitoa. Tutustutaan espanjan kielialueen kulttuuri-ilmiöihin ja medioihin.


EAB37 OPISKELU, TYÖ JA TULEVAISUUS

Kiinnitetään huomiota viestinnän kulttuuriseen sopivuuteen. Aihepiirit liittyvät kouluun, opiskeluun ja työelämään sekä tulevaisuuden suunnitelmiin.


EAB38 YHTEINEN MAAPALLOMME

Jatketaan keskusteluharjoituksia ja kerrataan kielitietoa. Aihepiireinä luonto, asuinympäristöt ja kestävä elämäntapa.


EAB309 ABIKURSSI

Kurssilla syvennetään kielitaitoa ja vahvistetaan osaamistasoa ylioppilaskirjoituksia varten.

Japani

Japania voi Lumossa opiskella B3-kielenä.


Oppikirja: Saari Ulla: Naruhodo 1, japania nuorille


SYVENTÄVÄT

JPB31 Tutustutaan toisiimme ja uuteen kieleen

Tutustutaan japanin kielen asemaan maailmassa ja hahmotetaan japanin kielen suhde opiskelijoiden aiemmin opiskelemiin tai osaamiin kieliin. Harjoitellaan vuorovaikutusta arkeen liittyvissä tilanteissa ja niissä tarvittavia viestintästrategioita, sekä opetellaan tärkeimpiä kohteliaisuuteen liittyviä ilmauksia. Tutustutaan japanilaiseen kirjoitusjärjestelmään. Opetellaan hiragana-merkit ja harjoitellaan niiden tunnistamista, kirjoittamista ja lukemista. Tutustutaan joihinkin yksinkertaisiin kanji-merkkeihin. Opetellaan kirjoittamaan oma nimi katakana-merkeillä.


JPB32 Matkalla maailmalla

Kurssilla harjoitellaan selviytymistä erilaisissa sosiaalisen kohtaamisen tilanteissa ja tavanomaisissa asiointitilanteissa. Opetellaan lisää viestintästrategioiden ja erilaisten kompensaatiokeinojen käyttöä. Tutustutaan myös joihinkin sosiaalisen kohtaamisen ei-kielellisiin piirteisiin. Vahvistetaan hiragana-merkkien osaamista. Tutustutaan joihinkin uusiin kanji-merkkeihin, jotka tulevat vastaan tavanomaisissa asiointitilanteissa. Tutustutaan katakana-merkkeihin. Kirjoitetaan suppeita viestejä japaniksi. Tutustutaan mahdollisuuksien mukaan siihen, kuinka japanin kieltä kirjoitetaan tietokoneella.


JPB33 Elämän tärkeitä asioita

Kurssilla harjoitellaan vuorovaikutustaitoja eri viestintäkanavia käyttäen. Käsitellään aihepiirejä ja tilanteita, jotka liittyvät nuorten jokapäiväiseen elämään, ihmissuhteisiin ja verkostoihin, kiinnostuksen kohteisiin, vapaa-ajan viettoon ja harrastuksiin. Opetellaan katakana-merkit ja joitain uusia kanji-merkkejä, jotka liittyvät jokapäiväiseen elämään, ihmissuhteisiin, kiinnostuksen kohteisiin, vapaa-ajan viettoon ja harrastuksiin. Tutustutaan kanji-merkkien muodostamiseen, kanji-radikaaleihin, ja opetellaan kanji-merkkien tunnistamista käyttäen apuna sanakirjoja. Tuotetaan omia lyhyitä tekstejä hiragana-, katakana- ja kanji-merkeillä turvautuen tarpeen mukaan tieto- ja viestintäteknologiaan. Kurssi painottuu yhä puhuttuun kieleen.




Italia

Italia on yksi romaanisista kielistä. Euroopan unionin väestöstä noin 13 prosenttia puhuu italiaa äidinkielenään ja noin kolme prosenttia toisena kielenään. Italia on tunnettu mm. muodista ja ruuasta. Se on myös tärkeä matkailumaa.


Oppimateriaali

Imperato, Kuusela, Meurman, Feroldi: Bella Vista I, Sanomapro


SOVELTAVAT

IA01 PERUSKURSSI

Käydään läpi helppoja keskustelutilanteita. Painotetaan suullisia valmiuksia. Kieliopissa substantiivien ja tärkeimpien verbien taivutusta.


IA02 JATKOKURSSI

Perehdytään harrastuksiin ja vapaa-ajan viettotapoihin. Pääpaino on suullisessa ilmaisussa. Laajennetaan kieliopin tuntemusta.


Viro, somali ja venäjä omana äidinkielenä

Viroa, somalin kieltä ja venäjää voi opiskella omana äidinkielenä kaksi kurssia lukuvuoden aikana. Opetusta järjestetään kerran viikossa koko lukuvuoden ajan.


OÄ01 Tekstit ja vuorovaikutus

Opiskelija harjaantuu erittelemään ja tulkitsemaan tekstien kieltä, merkityksiä ja rakenteita. Opiskelijan käsitys kielestä, teksteistä ja vuorovaikutuksesta syvenee. Hänen taitonsa tulkita ja tuottaa tekstejä sekä kykynsä toimia vuorovaikutustilanteissa lisääntyy. Hän harjaantuu tarkkailemaan ja kehittämään omia taitojaan kuuntelijana, puhujana, lukijana ja kirjoittajana erilaisissa viestintäympäristöissä. Oman äidinkielen rakenteiden hallinta vahvistuu.


OÄ02 Kirjallisuuden keinoja ja tulkintaa

Opiskelijan käsitys kaunokirjallisuudesta, kertomaperinteestä ja taiteesta, kielen taiteellisesta tehtävästä ja sen kulttuurisesta merkityksestä syvenee. Opiskelijan ymmärrys ryhmädynamiikasta ja ryhmäviestinnän ilmiöistä syvenee ja hänen ryhmäviestintätaitonsa monipuolistuvat.


OÄ03 Nykykulttuuri ja kertomukset

Opiskelija oppii tarkastelemaan omakielistä nykykulttuuria ja ajankohtaisia ilmiöitä erilaisten lähestymistapojen ja erityisesti kertomusten näkökulmasta. Opiskelija syventää tietojaan vuorovaikutusetiikasta ja ymmärtää dialogiin pyrkivän, moniäänisyyttä kunnioittavan vuorovaikutuksen merkityksen.


OÄ04 Kieli, kulttuuri ja kertomukset

Opiskelijan käsitys kielen ja muiden ilmaisutapojen merkityksiä rakentavasta luonteesta, kielen vaihtelusta, kulttuurin merkityksestä ja vuorovaikutuksesta monipuolistuu. Opiskelija syventää tietämystään oman äidinkielen, omakielisen kirjallisuuden ja kulttuurin merkityksestä yksilön identiteetille ja yhteiskunnalle.


OÄ05 Teksti ja konteksti

Opiskelija oppii tarkastelemaan oman kielialueen ja kertomusperinteen tekstejä sekä tekstien piirteitä ja vuorovaikutusta. Opiskelija harjaantuu erittelemään, tulkitsemaan ja tuottamaan erityylisiä, myös eri tiedon- ja tieteenalojen tekstejä.


OÄ06 Tekstit ja vaikuttaminen

Opiskelija oppii tarkastelemaan monimuotoisia tekstejä, niiden kieltä ja vuorovaikutusta erityisesti vaikuttamisen näkökulmasta. Hän perehtyy vaikuttamisen ja argumentoinnin keinoihin eri medioissa ja syventää niihin liittyviä tietoja ja taitoja. Opiskelija syventää puhumistaitojaan.

Luonnontieteet

Fysiikka

Suosittelemme fysiikan opiskelua, jos sinua kiinnostavat: teknillinen ala (insinöörit ja arkkitehtuuri), lääketiede, eläinlääketiede, luonnontieteet kuten geologia, meteorologia, akvaattiset tieteet, matematiikka, kemia tai fysiikka.


Kurssien suoritusjärjestys:

1. vuosi: FY01, FY02

2. vuosi: FY03, FY04, FY05

3. vuosi: FY06, FY07, FY08

FY09 kurssin voi käydä milloin vain, yleensä toisena tai kolmantena lukiovuotena. FY10 kurssi järjestetään yleensä kahden vuoden välein.

Kurssit voi suorittaa myös muussa järjestyksessä, mutta siitä kannattaa sopia erikseen opettajan kanssa.

Fysiikka suositellaan kirjoitettavaksi aikaisintaan kolmannen vuoden keväällä.


Kurssiarvosanaan vaikuttavat tehdyt kotitehtävät sekä tuntityöskentely. Suurimmalla osalla fysiikan kursseista on jakson päätösviikolla kurssikoe.


Oppimateriaali

FY01-FY07: FYSIIKKA 1-7, Sanoma Pro (tai vastaava digikirja)

FY08: Sähköinen Mafynetti Yo-kertauskurssi -oppimateriaali

Kaikilla kursseilla tarvitaan lisäksi taulukkokirjaa: MAOL-taulukot, Otava tai e-Maol


PAKOLLINEN

FY01 FYSIIKKA LUONNONTIETEENÄ

Kurssilla painotetaan fysiikan merkitystä nykyaikana, jatko-opinnoissa ja työelämässä. Tutustutaan aineen ja maailmankaikkeuden rakenteisiin ja perusvuorovaikutuksiin. Opiskellaan liikeilmiöitä ja voimia liikkeen muutoksen aiheuttajina. Kehitetään ymmärrystä fysikaalisen tiedon rakentumisessa tutkimusten ja mallintamisen avulla.


SYVENTÄVÄT

FY02 LÄMPÖ

Kurssilla painotetaan fysiikan merkitystä energiantuotannon ratkaisuissa ja kestävän tulevaisuuden rakentamisessa. Opiskellaan lämpö ja lämpötila käsitteitä. Tutustutaan kaasujen tilanmuutoksiin, lämpölaajenemiseen ja paineeseen. Paneudutaan aineiden lämpenemiseen, jäähtymiseen ja olomuodon muutoksiin. Opiskellaan mekaaniseen työhön, tehoon ja hyötysuhteeseen liittyviä prosesseja. Opiskellaan lämmön siirtymistä ja energian säilymistä lämpöopissa.


FY03 SÄHKÖ

Kurssilla painotetaan fysiikan ja teknologian merkitystä jokapäiväisessä elämässä ja yhteiskunnassa. Opiskellaan sähkövirran, jännitteen ja resistanssin käsitteitä ja Ohmin lakia. Tutustutaan yksinkertaisiin tasavirtapiireihin ja Kirchhoffin lakeihin. Opiskellaan sähköteho ja Joulen laki. Opiskellaan kondensaattorin, diodin ja LEDin merkitystä ja toimintaa komponentteina. Tutustutaan sähköstaattiseen vuorovaikutukseen, Coulombin lakiin ja sähkökenttään. Kurssilla kiinnitetään jatkuvasti huomiota sähköturvallisuuteen.


FY04 VOIMA JA LIIKE

Kurssilla painotetaan fysiikan merkitystä yksilön ja yhteiskunnan turvallisuudessa. Opiskellaan vuorovaikutuksen aiheuttamaa liikkeen muutosta tasaisen ja tasaisesti kiihtyvän suoraviivaisen liikkeen mallin avulla. Opiskellaan Newtonin lait. Harjoitellaan voimakuvion piirtämistä ja voimien yhteisvaikutuksen ymmärtämistä. Tutustutaan erilaisiin etä- ja kosketusvoimiin. Kehitetään liikeyhtälön käyttöä matemaattisissa tehtävissä. Opiskellaan momentin ja pyörimisen tasapainon käsitteitä yksinkertaisissa tilanteissa. Opiskellaan yksiulotteisten törmäysten avulla liikemäärän säilymislaki ja impulssiperiaate. Opiskellaan liike- ja potentiaalienergia sekä energian säilymislaki.


FY05 JAKSOLLINEN LIIKE JA AALLOT

Tutustutaan tasaiseen ympyräliikkeeseen ja gravitaatiovuorovaikutukseen. Opiskellaan värähdysliikettä ja harmonisen voiman aiheuttamia ilmiöitä. Tutustutaan aaltoliikkeen syntymekanismiin ja aaltojen etenemiseen. Paneudutaan aaltoliikkeen heijastumiseen, taittumiseen, diffraktioon, interferenssiin ja seisoviin aaltoihin. Opiskellaan ääntä aaltoilmiönä. Kurssilla painotetaan fysiikan merkitystä lääketieteessä ja musiikissa.


FY06 SÄHKÖMAGNETISMI

Kurssilla painotetaan fysiikan merkitystä energia- ja viestintäteknologiassa. Tutustutaan magnetismiin, magneettiseen vuorovaikutukseen ja magneettikenttään. Tutkitaan varatun hiukkasen liikettä sähkö- ja magneettikentässä. Opiskellaan sähkömagneettinen induktio, magneettivuo, induktiolaki ja Lenzin laki. Opiskellaan generaattorin ja muuntajan toimintaa sekä vaihtovirran syntyä ja energian siirtoa sähkövirran avulla. Opiskellaan sähkömagneettisen säteilyn spektri, valon heijastuminen, taittuminen, interferenssi ja diffraktio.


FY07 AINE JA SÄTEILY

Kurssilla kiinnitetään huomiota fysiikan ja kosmologian kehittymiseen. Opiskellaan energian ja sähkömagneettisen säteilyn kvantittuminen. Opiskellaan fotonien merkitys sähkömagneettisen säteilyn välittäjinä. Tutustutaan aaltohiukkasdualismiin ja atomiytimen rakenteeseen. Opiskellaan ydinreaktiot, ydinenergia, ytimen sidosenergia sekä energian ja massan ekvivalenssi. Opiskellaan radioaktiivisuutta ja hajoamislaki. Paneudutaan säteilyturvallisuuteen ja säteilyn hyötykäyttöön.


SOVELTAVAT

FY08 KERTAUS JA VALMISTUS

Kurssilla valmistaudutaan ylioppilaskokeeseen ja jatko-opintoihin mm. kertaamalla fysiikan kurssien keskeisimpiä asioita. Kurssilla työskennellään pääasiassa itsenäisesti omaan tahtiin edeten.


FY09 TÄHTITIEDE JA AVARUUS

Tutustutaan mm. nykyaikaisen maailmankuvan rakentumiseen, avaruuden tutkimiseen, aurinkokunnan rakenteeseen sekä gravitaatioon ja taivaankappaleiden liikkeeseen. Kurssin sisältö ja työskentelytavat muovautuvat osittain kurssilaisten kiinnostuksen ja toiveiden mukaisesti.


FY10 HIUKKASFYSIIKAN KURSSI

Opiskellaan hiukkasfysiikkaa ja tutustutaan muun muassa seuraaviin aihepiireihin: Higgsin hiukkanen, Big Bang, antimateria ja hiukkaskiihdyttimet. Kurssin sisältöön kuuluu opintomatka Euroopan hiukkasfysiikan tutkimuskeskus CERN:iin. Kurssi järjestetään yleensä kahden vuoden välein. Kurssille mahtuu n. 7 opiskelijaa, jotka valitaan halukkaista koulumenestyksen perusteella.

Kemia

Suosittelemme kemian opiskelua, jos sinua kiinnostavat: teknillinen ala, lääketiede, farmasia, ravitsemustiede, ympäristöala, yhteiskuntatieteet, insinööritieteet, biologia, luonnontieteet, farmasia, elintarviketiede.


Kemiaa tukevat oppiaineet ovat biologia, fysiikka ja terveystieto. Matematiikasta tarpeellisimpia tietoja ovat mittayksikkömuunnokset, potenssilaskusäännöt ja murtolukujen laskutoimitukset. (Kemian laskut ovat yleensä yksinkertaisia.)


Kurssien suoritusjärjestys: Syventävät kurssit on suoritettava numerojärjestyksessä.

1. vuosi: KE01, syventävä KE02

2. vuosi: syventävät KE03, KE04, soveltava KE07 (labrakurssi)

3. vuosi: syventävä KE05, soveltavat KE06 (kertauskurssi ennen kirjoituksia), KE07 (labrakurssi)

Kemia kirjoitetaan kolmannen vuoden keväällä.


Arviointiperusteet

Aktiivinen osallistuminen oppitunnilla kurssin aiheeseen liittyen vaikuttaa hyväksyttyä kurssiarvosanaa annettaessa.

Arvosanan 4 kriteerit: läsnäolo oppitunneilla, pakolliset sähköiset tehtävät tehty, koeläsnäolo, kurssin labratöiden tekeminen ja mahdollisiin vierailuihin osallistuminen syventävillä kursseilla. Syventävältä kurssilta saatu hylätty arvosana voidaan pyydettäessä muuttaa arvosanaksi K kokeiden palautuspäivänä.


Oppimateriaali

Taulukkokirja: e-Maol, Otava

KE01: MOOLI 1, Otava 2016 (myös eMooli 1 käy)

KE02: MOOLI 2, Otava 2016 (myös eMooli 2 käy)

KE03-KE04: Lukion eKemia ORBITAALI, kustantaja eOppi (elinikäinen lisenssi), lisenssistä annetaan ennen kurssin alkua lisätietoa

KE05: MOOLI 5, Otava 2016 (myös eMooli 5käy)

KE06: sovitaan yhdessä

Syventävillä kursseilla käytetään seuraavia tietokoneohjelmia: laskinohjelmisto ‘nspire tai GeoGebra, kemian piirto-ohjelma MarvinSketch, mittausohjelmisto LoggerPro, taulukkolaskenta LibreOffice.


PAKOLLINEN

KE01 KEMIAA KAIKKIALLA

Tutustutaan atomin rakenteeseen ja jaksolliseen järjestelmään. Selitetään aineiden ominaisuuksia niiden rekenteen, kemiallisten sidosten ja poolisuuden avulla.


SYVENTÄVÄT

KE02 IHMISEN JA ELINYMPÄRISTÖN KEMIAA

Kurssin tärkeimmät asiat: opitaan laskemaan yleisimmät kemian laskut, opetellaan MarvinSketchin avulla orgaanisen kemian funktionaaliset ryhmät ja tämä on ainoa kurssi, jossa kemiassa tulee vastaan spektrit.


KE03 REAKTIOT JA ENERGIA

Opetellaan kemiallisten reaktioiden symbolista ilmaisua ja tasapainottamista. Tutustutaan kaasulakeihin. Jatketaan MarvinSketchin käytön opettelua orgaanisen kemian reaktioiden mallintamisessa.


KE04 MATERIAALIT JA TEKNOLOGIA

Tutustutaan metalleihin ja polymeereihin sekä sähkökemiaan. Tällä kurssilla on kemian vaikeimmat reaktioyhtälöt ja eniten labratöitä. Teemme vierailuja yhteiskuntaopin ryhmän kanssa mahdollisuuksien mukaan.


KE05 REAKTIOT JA TASAPAINO

Perehdytään tasapainoreaktioihin ja lasketaan tähän perustuvia tehtäviä. Titrauskuvaajien piirtäminen LoggerProlla kuuluu kurssiin.


SOVELTAVAT

KE06 KEMIAN AINEREAALIIN VALMENTAVA KURSSI

Kurssilla valmistaudutaan ylioppilaskokeeseen ja jatko-opintoihin mm. kertaamalla kemian kurssien keskeisimpiä asioita. Kurssilla työskennellään pääasiassa itsenäisesti omaan tahtiin edeten.


KE07 KEMIAN LABORATORIOKURSSI

Kokeellisen kemian kurssi, jonka tavoitteena on opiskella kemiassa yleisesti käytettäviä kokeellisia työmenetelmiä. Erityisesti painotetaan yo-kokeissa esille tulevia asioita. Vaatimuksena kurssille osallistumiselle on kaksi opiskeltua teoriakurssia.

Biologia

Suosittelemme biologian opiskelua, jos sinua kiinnostavat: lääketiede, eläinlääketiede, farmasia, luonnontieteet, insinöörialat, liikuntatieteet, terveystieteet, elintarvike- ja ravitsemustieteet, maatalous-metsätieteet, perinnöllisyystiede, hoitoala.

Kurssien suoritusjärjestys:

1. vuosi: BI01, BI02

2. vuosi: BI03, BI04, BI05, BI07 (labrakurssi), BI08 (maastokurssi)

3. vuosi: BI06 (kertauskurssi), BI07 (labrakurssi), BI8 (maastokurssi)

Suosittelemme oppiaineen kirjoittamista kolmannen opiskeluvuoden keväällä.

Kurssiarvosanaan vaikuttavat tehdyt kirjalliset työt, mahdolliset suulliset esitykset, tuntityöskentely sekä kurssikokeet. Kurssikokeet arvioidaan numeroin 4 – 10. Itse- ja vertaisarviointi on osa kurssityöskentelyä.

Kurssiarvosana neljä voi tulla, jos kirjallisten osasuoritusten ja painotetun koearvosanan keskiarvo on neljä.

Oppimateriaali:

BI01-BI05: BIOS 1-5, Sanoma Pro

BI06: Aiemmilla biologian kursseilla käytetyt oppikirjat

BI07, BI08, BIE10 ei oppikirjaa, opettajan jakama materiaali


Kaikilla kursseilla käytetään seuraavia ohjelmia: LibreOffice, Pinta, Gimp.


PAKOLLISET

BI01 ELÄMÄ JA EVOLUUTIO

Syvennytään biologiaan tieteenä ja biologisen peruskäsitteistön hallintaan. Perehdytään eliökunnan monimuotoisuuteen, luokitteluun, evoluution lainalaisuuksiin sekä solujen toimintaan.


BI02 EKOLOGIA JA YMPÄRISTÖ

Syvennetään ekologista tietämystä perehtymällä ekosysteemien toimintaan ja tarkemmin luonnon monimuotoisuuteen ja sen säilyttämiseen. Lisäksi tarkastellaan ympäristöongelmia, niiden syitä ja ratkaisumahdollisuuksia sekä kestävää kehitystä. Kurssilla perehdytään myös ekologisiin tutkimusmenetelmiin.


SYVENTÄVÄT

BI03 SOLU JA PERINNÖLLISYYS

Perehdytään solujen rakenteeseen, toimintaan ja toiminnan säätelyyn. Tarkastellaan geenien toimintaa sekä periytymisen perusteita. Kurssilla harjoitellaan risteytystehtäviä.


BI04 IHMISEN BIOLOGIA

Perehdytään ihmisen solujen, kudosten ja elimistöjen rakenteeseen ja toimintaan, elintoimintojen säätelyyn, lisääntymiseen, elämänkaareen ja perimän merkitykseen.


BI05 BIOLOGIAN SOVELLUKSET

Syvennetään solun rakenteen ja geenien toiminnan tuntemusta. Perehdytään geeniteknologian mahdollisuuksiin ja riskeihin, kasvi- ja eläinjalostukseen sekä mikrobeihin ja bioteknologian sovelluksiin.


SOVELTAVAT

BI06 BIOLOGIAN AINEREAALIIN VALMENTAVA KURSSI

Keskeisten biologian kurssisisältöjen ja digitaalisessa ylioppilaskokeessa tarvittavien ohjelmien käytön kertausta.


BI07 BIOLOGIAN LABORATORIOTYÖKURSSI

Työkurssi, joka on tarkoitettu ensisijaisesti biologiaan erikoistuville. Tutustutaan

biologisiin tutkimusmenetelmiin, tiedonhankintaan ja -käsittelyyn erilaisia laboratorio-, viljely- ja mikroskopointikokeita tehden, ja vieraillaan alan laitoksissa. Kurssilla pidetään arvioinninkin pohjana toimivaa laboratoriopäiväkirjaa, johon kirjataan tehdyt työt tuloksineen.


BI08 MAASTOKURSSI

Työ- ja retkeilykurssi. Tutkitaan ympäristön tilaa maastossa ja luokkatiloissa. Tutustutaan metsä- ja suotyyppeihin sekä vesiekosysteemiin. Tehdään muun muassa vesianalyysejä ja kasvillisuuskartoitusta. Mahdollisuuksien mukaan vieraillaan alan laitoksissa. Kurssilla kootaan arvioinnin pohjana toimiva työvihko, johon kirjataan tehdyt työt tuloksineen.


BIE10

Kurssilla opiskellaan biologian ensimmäisen kurssin asioita englanniksi. Kurssilla tutustutaan biologian alan peruskäsitteistöön englanniksi. Kurssilla on mahdollisuus kerrata biologian ensimmäisen kurssin oppisisältöjä, vahvistaa aiemmin opittua sekä päästä käyttämään ja kuulemaan englantia biologian kontekstissa. Kurssilta tehdään mahdollisuuksien mukaan vierailu esimerkiksi Luonnontieteelliseen museoon, jossa osallistutaan englanninkieliselle opastetulle kierrokselle. Kurssilla saa tehdä kurssityöt myös suomenkielellä.

Maantiede

Suosittelemme maantieteen opiskelua, jos sinua kiinnostavat: yhteiskuntatieteet, kauppatieteet, ympäristötieteet, journalistiikka, historia, uskontotieteet, kansainväliset suhteet, meteorologia, geologia, politiikka, maisema-arkkitehtuuri.


Kurssien suoritusjärjestys:

1. vuosi: GE01, (GE03)

2. vuosi: GE02, GE03, GE06 (maastokurssi)

3. vuosi: GE04, GE05 (kertauskurssi)

Maantiede –oppiaine kirjoitetaan kolmannen opiskeluvuoden syksyllä tai keväällä.

Kurssiarvosanaan vaikuttavat tehdyt kirjalliset työt, mahdolliset suulliset esitykset sekä tuntityöskentely sekä kurssikokeet. Kurssikokeet arvioidaan numeroin 4 – 10. Itse- ja vertaisarviointi on osa kurssityöskentelyä.

Kurssiarvosana neljä voi tulla, jos kirjallisten osasuoritusten ja painotetun koearvosanan keskiarvo on neljä.

Oppimateriaali:

GE01-GE04: GEOS 1-4, Sanoma Pro

GE05: aiemmilla maantieteen kursseilla käytetyt oppikirjat

GE06: opettajan jakama materiaali

Kaikilla kursseilla käytetään seuraavia ohjelmia: LibreOffice, Pinta, Gimp.



PAKOLLINEN

GE01 MAAILMA MUUTOKSESSA

Kurssi perehdyttää opiskelijan muuttuvan maailman ja sen alueellisten ongelmien tarkasteluun. Kurssin aikana seurataan ajankohtaisuutisointia eri puolilta maailmaa ja hahmotetaan globaaleja riskialueita sekä luonnonriskien, ympäristöriskien että ihmiskunnan riskien kannalta. Kurssi käsittelee myös eri puolilla maailmaa tapahtuvaa myönteistä kehitystä ja mahdollisuuksia hillitä, varautua, ennakoida sekä sopeutua riskeihin.


SYVENTÄVÄT

GE02 SININEN PLANEETTA

Kurssilla tarkastellaan luonnonmaantieteen ilmiöitä ja syvennetään ilma-, vesi- ja kivikehän rakenteen ja toiminnan tuntemusta. Keskeisenä näkökulmana ovat luonnossa tapahtuvat prosessit ja niihin liittyvät syy-seuraussuhteet. Kurssilla tutustutaan luonnonmaantieteen tutkimusmenetelmiin ja harjoitellaan geomediaa hyväksi käyttäen tulkitsemaan luonnonmaisemia ja niiden syntyä.


GE03 YHTEINEN MAAILMA

Kurssilla tarkastellaan ihmismaantieteen ilmiöitä ja syvennetään ihmistoiminnan alueellisten piirteiden tuntemusta. Keskeisenä näkökulmana on luonnonvarojen ja ympäristön tarjoamien mahdollisuuksien arviointi ihmistoiminnan kannalta. Kurssilla tutustutaan ihmismaantieteen tutkimusmenetelmiin ja harjoitellaan geomediaa hyväksi käyttäen tulkitsemaan ihmistoiminnan jäsentymistä maapallolla.


GE04 GEOMEDIA – TUTKI, OSALLISTU JA VAIKUTA

Kurssi perehdyttää aiemmilla kursseilla hankittujen maantieteellisten tietojen ja taitojen soveltamiseen tutkielman laatimisessa tai osallistumis- ja vaikuttamisprojektin toteuttamisessa. Keskeisiä näkökulmia kurssilla ovat osallistuva suunnittelu, maailmanlaajuiset kehitystrendit ja geomedian käyttö tutkimuksessa ja vaikuttamisessa.


SOVELTAVAT

GE05 MAANTIETEEN AINEREAALIIN VALMENTAVA KURSSI

Keskeisten maantieteen kurssisisältöjen ja digitaalisessa ylioppilaskokeessa tarvittavien ohjelmien käytön kertausta.


GE06 MAASTOKURSSI

Kurssin tavoitteena on kartografisten taitojen syventäminen sekä geomorfologisiin muodostumiin tutustuminen maastossa. Voidaan vierailla alan laitoksissa tai kuulla oppitunneilla vierailevia asiantuntijoita.

Ihmis- ja yhteiskuntatieteet

Historia

Historian opetus vahvistaa opiskelijan yleissivistystä ja valmiuksia ymmärtää muuttuvaa maailmaa. Historian opiskelu edistää kulttuurien tuntemusta ja moninaisuuden ymmärtämistä sekä opiskelijan mahdollisuuksia toimia vastuullisesti ja aktiivisesti globaalissa maailmassa. Historian opiskelu antaa valmiuksia oman identiteetin rakentamiselle ja ajankohtaisten asioiden ymmärtämiselle sekä laajojen asiakokonaisuuksien ja suurten kehityslinjojen hahmottamiselle.

Suosittelemme historian opiskelua erityisesti, jos olet kiinnostunut humanististen aineiden, yhteiskuntatieteiden, teologian, oikeus- tai kauppatieteiden korkeakouluopinnoista tai aloista, joissa työskentelet monikulttuurisessa ympäristössä. Historian yo-kirjoituksiin voi hyvin osallistua kolmannen vuoden syksyllä tai keväällä.


Kurssien suoritusjärjestys, 3. vuoden syksyllä kirjoittavat:

1. vuosi: HI01, HI02, HI03

2: vuosi: HI04, HI05, HI06

3. vuosi: HI07

3. vuoden keväällä kirjoittavat:

1. vuosi: HI01, HI02

2. vuosi: HI03, HI5

3. vuosi: HI4, HI06, HI07


Kurssien arviointiperusteista sovitaan yhdessä jokaisen kurssin alussa. Arviointia tehdään monipuolisesti erilaisten kurssitöiden, yhteisen työskentelyn ja kokeiden pohjalta ja käytännöt kirjataan sähköiselle alustalle. Itse- ja vertaisarviointia harjoitellaan eri yhteyksissä.


Oppimateriaali:

HI01-03: Kaikkien aikojen historia 1-3, Edita

HI04-06: Minkä tahansa kustantajan kirja kyseiselle kurssille.

HI07: Kurssilla ei ole käytössä yhteistä oppikirjamateriaalia.



PAKOLLISET

HI01 IHMINEN YMPÄRISTÖN JA YHTEISKUNTIEN MUUTOKSESSA

Kurssilla tarkastellaan yksilön, yhteiskunnan ja luonnon välistä vuorovaikutusta eurooppalaisessa ja globaalissa kulttuuriympäristössä. Kurssilla selvitetään sitä, miten nykyajan ilmiöt ovat syntyneet historiallisten prosessien myötä. Keskeisinä teemoina ovat yhteiskunnallis-taloudellisten rakenteiden keskeiset muutokset sekä sosiaali- ja ympäristöhistoria maanviljelyksen alusta nykyaikaan. Kurssilla harjoitellaan monipuolisen historiallisen lähdeaineiston hyödyntämistä ja harjoitellaan muita historian opiskelutaitoja. Kurssilla pääpaino on itsenäisen työskentelyn harjoittelemisella.


HI02 KANSAINVÄLISET SUHTEET

Kurssilla tarkastellaan kansainvälisen politiikan keskeisiä ilmiöitä ja valtasuhteiden muutoksia 1900-luvun alusta nykypäivään. Kurssilla pohditaan talousjärjestelmien ja ideologioiden vaikutusta kansainvälisessä politiikassa. Kurssin teemoja ovat maailmansotien syyt ja seuraukset, kylmän sodan aikainen ideologioiden kilpailu sekä nykyajan uudet valtakeskittymät ja konfliktit. Kurssilla harjoitellaan erilaisten lähteiden tulkintaa ja arviointia syventämällä tiedon hakemisen, analysoinnin ja tuottamisen taitoja.


HI03 ITSENÄISEN SUOMEN HISTORIA

Kurssilla tarkastellaan Suomen historian keskeisiä muutosprosesseja ja kehityslinjoja ja niiden taustoja autonomian ajan loppupuolelta nykyaikaan. Keskeisiä teemoja ovat Suomen yhteiskunnan modernisaatio 1800-luvun lopulla, itsenäistyminen ja sisällissota, Suomi toisessa maailmansodassa sekä sotien jälkeinen kehitys nykypäivään saakka. Näitä teemoja tarkastellaan huomioiden niihin liittyvät poliittiset, taloudelliset ja kulttuuriset murrokset. Kurssilla perehdytään Suomen historian erilaisiin lähteisiin, muuttuviin tulkintoihin ja historian tiedon käyttöön sekä pohditaan myös analyyttisesti ja kriittisesti suomalaisuuteen liittyviä ihanteita ja mielikuvia.


SYVENTÄVÄT

HI04 EUROOPPALAISEN MAAILMANKUVAN KEHITYS

Kurssi tarkastelee yhteiskunnallisen ajattelun, aatteiden ja ihmisoikeuksien kehittymistä sekä myyttisiä, uskonnollisia ja tieteellisiä maailmanselityksiä antiikista nykypäivään. Kurssilla perehdytään kulttuuriperintöön, taiteeseen ja tieteeseen oman aikansa ilmentäjinä Euroopassa. Tarkastelun kohteena on eurooppalainen ihminen, yksilön ja yhteiskunnan suhde, sukupuoli ja arkielämä. Kurssilla pyritään ymmärtämään sitä, miten nykyinen kulttuuri on kehittynyt ja harjoitellaan monilukutaitoa.


HI05 RUOTSIN ITÄMAASTA SUOMEKSI

Kurssi tarkastelee Suomen kehitystä osana Itämeren alueen historiaa autonomian ajalle asti. Kurssilla perehdytään yhteiskunnan, talouden ja ympäristön lisäksi yhteisöjen ja yksilöiden väliseen vuorovaikutukseen, arjen historiaan ja ihmisten elämäntapaan sekä elinkeinoihin historian eri vaiheissa. Kurssilla syvennytään erityisesti lähiympäristön historian lähteisiin ja erilaisiin tutkimusmenetelmiin.


HI06 MAAILMAN KULTTUURIT KOHTAAVAT

Kurssilla perehdytään kulttuurin käsitteeseen ja kulttuurieroja koskevaan ajatteluun ja siinä tapahtuneisiin muutoksiin. Tarkastellaan eurooppalaisten ja Euroopan ulkopuolisten kulttuurien kohtaamista ja vuorovaikutusta historian eri aikoina. Tarkasteltavia kulttuuripiirejä ovat eri maanosien alkuperäiskulttuurit, Afrikan, Aasian, Latinalaisen Amerikan ja Lähi-idän kulttuuripiirit. Kurssilla tutustutaan myös monikulttuurisuuteen ja sen vaikutukseen omassa ympäristössä.


SOVELTAVA

HI07 YLIOPPILASKIRJOITUKSIIN VALMENTAVA KURSSI

Kurssilla kerrataan ja syvennetään aiemmin opittua ja valmistaudutaan ylioppilaskirjoituksiin hiomalla reaalivastauksen taitoja.

Yhteiskuntaoppi

Suosittelemme yhteiskuntaopin opiskelua, jos sinua kiinnostavat: yhteiskuntatieteet, oikeustiede, kauppatieteet, politiikkatieteet, poliisin ammatti.


Kurssien suoritusjärjestys:

1. vuosi: YH01, YH02

2. vuosi: YH03, YH04, YH08

3. vuosi: YH05, YH06, YH07

Kurssi YH08 kannattaa suorittaa toisen vuoden keväällä (mielellään tätä ennen YH02 suoritettu) ja YH06 abivuoden syksyllä. Kurssin YH07 voi suorittaa, kun YH06 on suoritettu. Abikurssi YH05 ennen yo-kirjoituksia.

Yhteiskuntaoppi kannattaa kirjoittaa kolmannen vuoden keväällä, jolloin opiskelija on voinut suorittaa kaikki tarjolla olevat yhteiskuntaopin kurssit ennen kirjoituksia.


Kurssit arvioidaan kokonaisuuksina, joten mahdollinen kurssikoe, kurssityöt ja aktiivisuus ja mielenkiinto sisältöjä kohtaan muodostavat arvioitavan kokonaisuuden.

Arvioinnin tarkoitus on auttaa opiskelijaa kehittymään kyseisessä oppiaineessa sekä kehittää opiskelijan opiskelutaitoja.


Kurssien oppimateriaali

Oppimateriaalin rungon muodostavat kursseilla: YH01, YH02, YH03 ja YH04 sähköiset kurssikirjat. Lukion opetussuunnitelman laajuuden takia kurssien sisältöihin kuuluvat lisäksi kaikki tunneilla käydyt asiat.


YH05: Suosituksena jokin YH:n kertauskirja (perinteinen tai sähköinen)

YH06: Materiaali ilmoitetaan kurssin alussa

YH07: Kurssilla laaditaan raportti kurssisuorituksena

YH08: Materiaali kootaan kurssin aikana ohjeiden mukaan


PAKOLLISET

YH01 SUOMALAINEN YHTEISKUNTA

Valtiolliset järjestelmät ja niissä vaikuttaminen. Demokratia, kansalaisyhteiskunta, valta ja vaikuttaminen ovat keskeisiä sisältöjä. Tavoitteina on tuntea oikeusvaltion ja hyvinvointiyhteiskunnan perusperiaatteet ja oppia lähdekriittistä suhtautumista yhteiskunnalliseen tietoon.


YH02 TALOUSTIETO

Kurssi johdattaa ymmärtämään talouden toimintaperiaatteita ja ajankohtaista talouspoliittista keskustelua. Opintojen keskeisiä sisältöjä ovat mikro- ja makrotalouden kysymykset kansalaisten, yritysten ja valtioiden näkökulmista. Kestävän kehityksen ja talouskasvun välisen suhteen dynamiikan hahmottaminen on myös keskeisiä pedagogisia tavoitteita.


YH03 SUOMI, EUROOPPA JA MUUTTUVA MAAILMA

YH02-kurssi kannattaa suorittaa ennen YH03-kurssia. Kurssilla perehdytään Euroopan taloudelliseen ja poliittiseen yhdentymiseen ja yksittäisen kansalaisen asemaan yhdentyvässä Euroopassa ja globalisoituvassa maailmassa. Opitaan seuraamaan ajankohtaisia maailman tapahtumia.


SYVENTÄVÄ

YH04 KANSALAISEN LAKITIETO

Perehdytään Suomen oikeusjärjestyksen ja oikeuden käytön perusasioihin. Tutustutaan tärkeimpiin oikeudellisiin sopimuksiin ja paneudutaan tavanomaisten oikeusasioiden hoitamiseen.


SOVELTAVAT

YH05 YHTEISKUNTAOPIN AINEREAALIN VALMENTAVA KURSSI

Kurssin sisällön muodostaa aiemmin lukiossa opiskeltujen asioiden kertaaminen ja sellaisten yhteiskunnallisten ja poliittisten ilmiöiden käsittely joista voisi olla hyötyä kirjoituksissa.


YH06 YRITYSTIEDON KURSSI I

Yrittäjyyden perusteita, yritysmuodot, yrityksen rahoitus, markkinointi, yrittäjien neuvontajärjestelmät. Yrittäjän vierailu tai yrityskäynti.


YH07 YRITYSTIEDON KURSSI II

Työssäkäyntikurssi. Edellyttää YH06-kurssin suorittamista. Voi olla myös oman yrityksen pyörittämistä NUORI YRITTÄJYYS -projektin mukaisesti.


YH08 TALOUDEN INSTITUUTIOT JA SIJOITUSTOIMINTA

Tutustutaan talouden keskeisiin toimijoihin mm. vierailujen avulla. Kokeen lisäksi kurssilla laaditaan sijoitussuunnitelma. On suositeltavaa, että kurssi YH2 on suoritettu ennen tätä kurssia. Kurssilla ei ole oppikirjaa.

Kirjoittajien kannattaa valita kurssi YH08 toisen vuoden keväällä. Kurssin aikana ilmoitetaan vierailukohteet ja lähiopetuspäivät.

Psykologia

Psykologia antaa opiskelijalle valmiuksia ymmärtää ihmistä ja hänen toimintaansa vaikuttavia tekijöitä. Psykologisen tiedon ja käsitteiden avulla opiskelija voi tunnistaa, tiedostaa ja käsitellä psyykkisiä ilmiöitä. Psykologian tiedot ja taidot tukevat itsetuntemusta, itsensä kehittämistä, muiden ihmisten ymmärtämistä ja psyykkisen hyvinvoinnin ylläpitämistä.

Suosittelemme psykologian opiskelua, jos sinua kiinnostavat: kasvatustieteet, biologia, yhteiskuntatieteet, filosofia, hoitoala, terveystieto.


Kurssien suoritusjärjestys:

1. vuosi: PS01, PS02, (PS07)

2. vuosi: (PS02), PS03, PS04, PS07, (PS08)

3. vuosi: (PS03), PS04, PS05, PS06, (PS07), PS08

Psykologian kursseja voi suorittaa melko vapaasti.

Psykologian voi kirjoittaa kolmannen vuoden syksyllä tai keväällä.


Arviointiperusteet

Arvioinnissa kiinnitetään huomiota tiedolliseen osaamiseen ja kykyyn soveltaa psykologista tietoa arkipäivän tilanteisiin. Arvioinnissa painotetaan tiedon muokkaustaitoa ja kokonaisuuksien hallintaa yksittäisten tietojen toistamisen sijasta. Täsmälliset arviointiperusteet käydään yhdessä lävitse kurssin alussa.


Oppimateriaali

Otavan Oivallus-sarja


PAKOLLINEN

PS01 PSYYKKINEN TOIMINTA JA OPPIMINEN

Kurssilla havaitaan, kuinka monimutkainen olento ihminen on. Toisten ja itsensä ymmärtäminen, inhimillisten ratkaisujen selittäminen ja hyväksyminen on sekä käytännöllinen että teoreettinen haaste.


SYVENTÄVÄT

PS02 KEHITTYVÄ IHMINEN

Kurssilla tutustutaan ihmisen kehitykseen erityisesti lapsuudessa ja nuoruudessa. Elämänkaaren muotoutumisen taustalla ovat sosiokulttuuriset ja biologiset tekijät sekä kehityksen jatkuvuus. Tieto psyykkisen kehityksen muovautumisesta ja siihen liittyvistä haasteista kasvattaa itseymmärrystä ja auttaa muiden ymmärtämistä.


PS03 TIETOA KÄSITTELEVÄ IHMINEN

Kurssilla tutustutaan ihmisen tiedonkäsittelyyn neuropsykologian ja kognitiivisen psykologian tuottaman tiedon avulla. Tiedonkäsittelyn perus- ja korkeampitasoiset prosessit ovat ihmisen toimintakyvyn, ajattelun ja ongelmanratkaisun välttämätön ehto.


PS04 TUNTEET, PSYYKKINEN HYVINVOINTI JA MIELENTERVEYS

Kurssilla tutustutaan ihmisen psyykkiseen hyvinvointiin. Tunne-elämä, nukkuminen, uni, stressi, kriisit, mielenterveyden häiriöt ja psyykkisen tasapainon ylläpitäminen vaikuttavat psyykkiseen hyvinvointiin. Omaa hyvinvointia tukevat ratkaisut edellyttävät myös tietoa.


PS05 YKSILÖLLINEN JA YHTEISÖLLINEN IHMINEN

Kurssilla tutustutaan persoonallisuuspsykologian keskeisiin käsitteisiin, persoonallisuuden selittämiseen ja tutkimisen mahdollisuuksiin. Keskeisiä kurssisisältöjä ovat lisäksi yksilölliset erot, tilannetekijät, ryhmäilmiöt ja toimiminen yhteisöissä. Ihmisen toimintaperusteiden tunnistaminen kasvattaa yksilöllisyyden ja erilaisuuden ymmärtämistä.


SOVELTAVAT

PS06 ABIKURSSI

Kurssi auttaa valmistautumaan ylioppilaskirjoituksiin. Kurssilla kerrataan oppisisältöjä ja hiotaan vastaustekniikkaa.


PS07 SOSIAALIPSYKOLOGIA

Kurssilla tarkastellaan sosiaalisen maailman ja yhteistoiminnan ehtoja, esimerkiksi prososiaalisuutta, rakkautta, aggressiivisuutta, vallankäyttöä, asenteita, ennakkoluuloja, konflikteja sekä konfliktien ehkäisemistä. Kurssilla perehdytään joihinkin valinnaisiin sosiaalipsykologian ilmiöihin, esimerkiksi vaikuttamiseen, ryhmädynamiikkaan, vuorovaikutustaitoihin, erilaisuuden sietämiseen, monikulttuurisuuteen ja sopeutumiseen.


PS08 PROJEKTIKURSSI

Itsenäisesti suoritettava kurssi, jossa opiskelija valitsee yhdessä opettajan kanssa jonkin psykologiaan liittyvän aiheen tai ilmiön ja erittelee ja arvioi sitä haluamallaan tavalla.

Terveystieto

Terveystieto on monitieteiseen tietoperustaan nojautuva oppiaine, jonka tarkoituksena on edistää terveyttä, hyvinvointia ja turvallisuutta tukevaa osaamista.

Suosittelemme terveystiedon opiskelua, jos sinua kiinnostavat esimerkiksi terveystiede, lääketiede, liikuntatiede, hoitoala, biologia, psykologia tai yleisemmin ihmisten hyvinvoinnin ja väestön terveyden huomioon ottaminen yhteiskunnallisessa päätöksenteossa.


Kurssien suoritusjärjestys:

1. vuosi: TE01

2. vuosi: TE02, (TE03)

3. vuosi: TE03, TE04

TE01-kurssi suoritetaan ennen muita kursseja.

Terveystiedon voi kirjoittaa syksyllä tai keväällä.


Terveystiedon arviointi kohdistuu kurssien tavoitteiden saavuttamiseen terveysosaaminen eri osa-alueilla. Arvioinnin osia ovat mm. terveystiedon analysoiminen, soveltaminen ja yhdistäminen.


Oppimateriaalit:

TE01: TERVE! 1 – Terveyden perusteet, Sanoma Pro

TE02: Studeo TE 2 Ihminen, ympäristö ja terveys

TE03: Studeo TE 3 Terveyttä tutkimassa (www.studeo.fi)

TE04: oppimateriaali ilmoitetaan kurssin alussa


PAKOLLISET

TE01 TERVEYDEN PERUSTEET

Pakollisella kurssilla syvennetään perusopetuksen aikana opittua terveysosaamista ja ymmärrystä terveyden ja hyvinvoinnin edistämisestä. Lisäksi opitaan tunnistamaan ja arvioimaan terveyden edellytysten toteutumista omassa elämässä, lähiyhteisöissä ja ympäristöissä sekä yhteiskunnallisessa päätöksenteossa. Keskeistä on myös itsehoitovalmiuksien ja arjen terveysosaamisen kehittäminen, mielenterveyden suojaaminen sekä ajankohtaisten ja opiskelijoiden esille nostamien asioiden käsittely.


SYVENTÄVÄT

TE02 IHMINEN, YMPÄRISTÖ JA TERVEYS

Kurssilla tarkastellaan terveyttä, hyvinvointia ja turvallisuutta voimavarana ja perehdytään sosiaaliseen kestävyyteen osana kestävän tulevaisuuden tavoitteita. Keskeistä on myös tarkastella perimän ja ympäristöön liittyvien tekijöiden yhteyksiä ja vaikutuksia terveyteen ja toimintakykyyn.


TE03 TERVEYTTÄ TUTKIMASSA

Kurssilla luodaan kokonaiskuvaa terveyden edistämisen ja sairauksien ehkäisyn historiallisista kehityslinjoista ja tulevaisuuden haasteista pääpiirteissään. Kurssilla arvioidaan terveyteen liittyvää tutkimus- ja arkitietoa ja sovelletaan terveysosaamista. Kurssilla perehdytään terveyteen vaikuttavien tekijöiden kriittiseen arviointiin ja pohditaan tutkimuksen ja päätöksenteon mahdollisuuksia terveyden edistämisessä lähiyhteisöissä, yhteiskunnassa ja globaalisti.


SOVELTAVAT

TE04 AINEREAALIIN VALMISTAVA KURSSI

Kurssilla luodaan yleiskuva terveystiedosta ja liitetään eri kursseilla käsitellyt aiheet osaksi laajaa kokonaisuutta. Kerrataan terveystiedon pakollisen ja valtakunnallisten syventävien kurssien keskeisiä sisältöjä sekä harjoitellaan terveystiedon reaalikokeeseen vastaamista.

Filosofia

Filosofinen ajattelu tarkastelee koko todellisuutta ja eri tapoja hahmottaa sitä. Filosofian kysymyksenasettelujen tunteminen on olennainen osa yleissivistystä. Filosofiassa ongelmia jäsennetään käsitteellisesti ja keskustellen. Filosofian opiskelu kehittää argumentaatio- ja arvostelukykyä sekä edistää kriittisen, luovan ja itsenäisen ajattelun kehitystä.

Suosittelemme filosofian opiskelua, jos sinua kiinnostavat: humanistiset alat, uskontotiede, teologia, yhteiskuntatieteet, valtio-oppi, viestintä, äidinkieli- ja kirjallisuus, suositellaan kaikille yliopistoon tähtääville.


Kurssien suoritusjärjestys:

1. vuosi: FI01, FI02

2. vuosi: (FI01), (FI02), FI03, FI06, FI07, FI08

3. vuosi: (FI03), FI04, FI05, (FI06), FI07

Filosofian kursseja voi suorittaa melko vapaasti. Toisena lukiovuotena moni filosofinen ongelma avautuu helpommin kuin ensimmäisen vuoden aikana.

Filosofian voi kirjoittaa kolmannen vuoden syksyllä tai keväällä.


Arviointiperusteet

Filosofiassa arviointi kohdistuu ajattelun taitojen ja keskeisten käsitteiden hallintaan sekä kykyyn ilmaista filosofista ajattelua. Tämä tarkoittaa kykyä kriittisesti eritellä uskomuksia, hahmottaa ja täsmentää erilaisten ongelmien käsitteellistä rakennetta sekä esittää asiasta kuin asiasta perusteltu arvostelma. Täsmälliset arviointiperusteet käydään yhdessä lävitse kurssin alussa.


Oppimateriaali

FI01: e-Opin sähköinen oppikirja eFilosofia 1: Ajattelun taitoa etsimässä

FI02: e-Opin sähköinen oppikirja eFilosofia 2: Eetosta etsimässä

Muiden kurssien materiaalin opettaja ilmoittaa kurssin alussa.


PAKOLLISET KURSSIT

FI01 JOHDATUS FILOSOFISEEN AJATTELUUN

FIlosofian ensimmäinen kurssi johdattaa filosofian menetelmiin ja ongelmiin. Osa itsestään selviltä tuntuvista uskomuksista ovat virheellisiä ja erilaiset ilmiöt ovat yllättävällä tavalla olemassa. Väitteiden perustelujen ja pätevyyden arvioinnin oppiminen on tärkeää.


FI02 ETIIKKA

Etiikka tutkii moraalikysymyksiä ja niiden ratkaisemisen perusteluja. Erilaisista lähtökohdista johdetaan erilaisia periaatteita, arvoja, normeja ja tapoja ratkaista moraalisia ongelmia. Kurssilla jäsennetään oman elämän merkityksellisyyttä, opitaan arvioimaan erilaisia moraalisia ratkaisuja ja harjoitellaan johdonmukaista moraalista argumentaatiota.


SYVENTÄVÄT

FI03 YHTEISKUNTAFILOSOFIA

Kurssilla tarkastellaan erilaisten yhteiskuntajärjestysten ja instituutioiden oikeutusta. Pohdimme mm. valtaa, omistamista, oikeudenmukaisuutta ja erilaisia yhteiskunnallisia päätöksentekotapoja. Tutustumme poliittisiin ihanteisiin ja niiden toteuttamiseen. Yhteisölliseen elämään kuuluvat myös yhteiskunnalliset ristiriidat ja jännitteet.


FI04 TIETO, TIEDE JA TODELLISUUS

Kurssilla tutustutaan metafysiikan ja olemassaolon keskeisiin kysymyksiin. Pohdimme tiedon mahdollisuuksia, totuuden ja tieteellisen tutkimuksen sekä tutkimusmenetelmien luonnetta. Todellisuuden ilmeneminen, hahmottaminen ja luonne ovat aina olleet ajankohtaisia filosofisia ongelmia.


SOVELTAVAT

FI05 ABIKURSSI

Kurssi auttaa valmistautumaan ylioppilaskirjoituksiin. Kurssilla kerrataan oppisisältöjä ja hiotaan vastaustekniikkaa.


FI06 VÄITTELYKURSSI

Kurssin tavoitteena on väittely- ja kuuntelutaitojen kehittäminen. Kurssilla perehdytään opiskelijoita kiinnostaviin katsomuksellisiin ja filosofisiin teemoihin.


FI07 YMPÄRISTÖFILOSOFIA

Kurssilla pohditaan ihmisen, yhteiskunnan, muun luonnon ja ympäristön moninaisia suhteita ja näiden suhteiden ongelmia. Kurssilla tavoitteena on kasvattaa ympäristötietoisuutta ja sitouttaa kestävään kehitykseen.


FI08 PROJEKTIKURSSI

Itsenäisesti suoritettava kurssi, jossa opiskelija valitsee yhdessä opettajan kanssa jonkin filosofiaan liittyvän aiheen tai ilmiön ja erittelee ja arvioi sitä haluamallaan tavalla.

Uskonto, evankelis-luterilainen

Uskonnonopetuksen tehtävänä on tukea opiskelijan uskontoihin ja katsomuksiin liittyvän yleissivistyksen muodostumista. Uskonnon opetuksessa tutustutaan uskontoihin ja uskonnollisuuden ilmenemismuotoihin sekä uskonnottomuuteen. Opetuksessa uskontoja tarkastellaan osana kulttuuria, kulttuuriperintöä ja yhteiskuntaa sekä yksilön ja yhteisön elämää. Uskonnonopetus antaa valmiuksia oman maailmankatsomuksen rakentamiseen ja arvioimiseen.

Suosittelemme uskonnon opiskelua erityisesti, jos olet kiinnostunut humanististen aineiden, yhteiskuntatieteiden tai teologian yliopisto-opinnoista tai aloista, joissa työskentelet monikulttuurisessa ympäristössä. Uskonnon yo-kirjoituksiin voi hyvin osallistua kolmannen vuoden syksyllä tai keväällä.


Kurssien suoritusjärjestys

1.vuosi: UE01, UE02, (UE03)

2. vuosi: UE03, (UE04), UE05/UE06 (ovat tarjolla joka toinen vuosi)

3. vuosi: UE04, UE05/UE06 ja UE07


Yo-kirjoituksiin voi osallistua kolmannen vuoden syksyllä tai keväällä. Jos osallistut jo kolmannen vuoden syksyllä, valitse UE03 ensimmäiselle ja UE04 toiselle vuodelle.

Kurssien arviointiperusteista sovitaan yhdessä jokaisen kurssin alussa. Arviointia tehdään monipuolisesti erilaisten kurssitöiden, yhteisen työskentelyn ja kokeiden pohjalta ja käytännöt kirjataan sähköiselle alustalle. Itse- ja vertaisarviointia harjoitellaan eri yhteyksissä.

Oppimateriaali:

UE01-02: Valo I-II, Otava

UE03-06: Minkä tahansa kustantajan kirja kyseiselle kurssille.

UE7: Kurssilla ei ole käytössä oppikirjaa.


PAKOLLISET

UE01 USKONTO ILMIÖNÄ – KRISTINUSKON, JUUTALAISUUDEN JA ISLAMIN JÄLJILLÄ

Tutustutaan lukion uskonnonopetuksen erityispiirteisiin ja uskontoon ilmiönä ja tutkimuskohteena. Perehdytään Lähi-idässä syntyneisiin uskontoihin useista näkökulmista. Nostetaan esille juutalaisuuden, kristinuskon ja islamin syntyhistoriaa, keskeisiä kysymyksiä, pyhää kirjallisuutta ja vaikutusta yhteiskuntaan historian kuluessa ja nykyajassa. Tutustutaan myös uskonnottomuuteen, sekularisaatioon ja uskonnonvapauskeskusteluun. Kurssilla harjoitellaan monipuolisia opiskelun taitoja.


UE02 MAAILMANLAAJUINEN KRISTINUSKO

Kurssilla tutustutaan kristinuskon ja kristillisperäisten liikkeiden monimuotoisuuteen maailmassa ja paikallisesti. Perehdytään kristinuskon asemaan ja sen vaikutukseen ympäröivään yhteiskuntaan eri aikakausina ja alueilla. Tutustutaan ekumeniaan. Perehdytään kristinuskoon liittyvään ajankohtaiseen keskusteluun.


SYVENTÄVÄT

UE03 MAAILMAN USKONTOJA JA USKONNOLLISIA LIIKKEITÄ

Tutustutaan luonnonuskontoihin, Aasiassa syntyneisiin uskontoihin, sekä uusiin uskonnollisiin liikkeisiin. Käydään läpi näiden uskontojen ja liikkeiden syntyhistoriaa, kehitystä ja vuorovaikutusta ympäröivän yhteiskunnan kanssa. Perehdytään näiden uskontojen ja liikkeiden toimintaan lähialueella. Kurssin aikana vieraillaan eri yhteisöissä. Kurssilla painotetaan monilukutaitoa ja viestintäteknisiä taitoja.


UE04 USKONTO SUOMALAISESSA YHTEISKUNNASSA

Perehdytään uskontojen ja yhteiskunnan vuorovaikutukseen ja uskonnollisen tiedon merkitykseen eri konteksteissa. Tutustutaan uskonnonvapaudesta käytävään keskusteluun. Tutustutaan uskonnolliseen toimintaan ja aktiivisuuteen kansalaisuuteen esimerkkien kautta. Kurssilla vieraillaan paikallisessa yhteisössä.


UE05 USKONNOT TIETEESSÄ, TAITEESSA JA POPULAARIKULTTUURISSA

Perehdytään teologiaan ja uskontotieteeseen ja niiden käyttämiin menetelmiin. Tutustutaan ajankohtaiseen tutkimukseen. Tutustutaan uskonnon ja taiteen suhteeseen ja vuoropuheluun, uskonnolliseen symboliikkaan. Tutustutaan muinaissuomalaisen uskonnon ja kristinuskon vaikutukseen suomalaisessa kulttuurissa.


UE06 USKONNOT JA MEDIA

Tutustutaan uskontoihin liittyvään viestintään ja ajankohtaisiin teemoihin. Tutustuaan siihen, miten media vaikuttaa uskontoilmiöihin kuten uskontoihin liittyviin asenteisiin ja mielikuviin. Syvennetään ja sovelletaan aiemmilla kursseilla opittuja analyysitaitoja. Painotetaan lähdekriittistä lähestymistapaa. Opetellaan tuottamaan mediasisältöjä ja -analyyseja.


SOVELTAVA

UE07 YLIOPPILASKIRJOITUKSIIN VALMENTAVA KURSSI

Kurssilla kerrataan ja syvennetään aiemmin opittuja sisältöjä ja valmistaudutaan uskonnon ainereaaliin harjoittelemalla ylioppilaskokeeseen vastaamisen taitoja.

Elämänkatsomustieto

Elämänkatsomustiedon tavoitteena on vahvistaa opiskelijoiden katsomuksellista ja kulttuurista yleissivistystä, eettistä valveutuneisuutta sekä keskustelun, kuuntelun ja itseilmaisun taitoja. Oppiaine tukee opiskelijoiden elämänkatsomuksen ja identiteetin muotoutumista sekä hyvän elämän ihanteiden hahmottamista. Opiskelija voi valita elämänkatsomustiedon kursseja pakollisen uskonnon kurssien tilalle, jos hän ei kuulu evankelis-luterilaiseen tai ortodoksiseen kirkkoon.

Suosittelemme elämänkatsomustiedon opiskelua, jos sinua kiinnostavat: teologia, filosofia, yhteiskuntatieteet, humanistiset tieteet, uskontotiede, historia.


Kurssien suoritusjärjestys:

1. vuosi: ET01, (ET02)

2. vuosi: (ET01), ET02, ET03, (ET04), (ET05)

3. vuosi: (ET03), ET04, ET05

Elämänkatsomustiedon kursseja voi suorittaa melko vapaasti.

Elämänkatsomustiedon voi kirjoittaa syksyllä tai keväällä.


Arviointiperusteet

Elämänkatsomustiedossa arvioidaan sekä opiskelijan kykyä tarkastella ja ilmaista katsomuksellisia aiheita monipuolisesti että hänen laaja-alaista katsomuksellista ymmärrystään. Pelkkien mielipiteiden esittäminen ei riitä. Elämänkatsomustiedossa korostuvat erilaiset katsomukselliseen yleissivistykseen ja vuorovaikutukseen liittyvät taidot, ja kurssien arvioinnissa ne otetaan monipuolisesti huomioon.


Oppimateriaali

Kursseilla käytettävä oppimateriaali ilmoitetaan kurssien alussa.


PAKOLLISET

ET01 MAAILMANKATSOMUS JA KRIITTINEN AJATTELU

Kurssilla pohditaan erilaisten maailmankatsomuksien muodostumista ja niiden välisiä eroja. Ihmisten katsomukset voivat punoutua hyvin kirjavista uskomuksista, koska todellisuutta voidaan selittää, käsitteellistää ja luoda monin eri tavoin. Maailma kehkeytyy ymmärrettäväksi tieteen, journalismin ja median keinoin.


ET02 IHMINEN, IDENTITEETTI JA HYVÄ ELÄMÄ

Kurssilla pohditaan erilaisia ihmiskäsityksiä, katsomuksellisia vaihtoehtoja, identiteettiä ja hyvää elämää. Hahmotamme vastauksia siihen millaista on hyvä, onnellinen ja ihmisarvoinen elämä ja mitä se edellyttää niin yksilöiltä kuin yhteisöiltä.


SYVENTÄVÄT

ET03 YKSILÖ JA YHTEISÖ

Kurssilla pohditaan yksilöä, yksilöiden vuorovaikutusta ja yhteisöllisyyttä. Hyvään yhteiskuntaan on liitetty esimerkiksi oikeudenmukaisuuden, ihmisoikeuksien ja demokratian toteutuminen. Perehdymme myös länsimaisen yhteiskunnan erityispiirteisiin, taloudellisen ja poliittisen vallan kytköksiin sekä utopioiden ja dystopioiden rooleihin poliittisen toiminnan motiiveina.


ET04 KULTTUURI KATSOMUKSEN MUOVAAJANA

Kurssilla pohditaan kulttuureja ja kulttuuriperintöä. Perehdymme suomalaisuuden monimuotoisuuteen, kulttuurien ja sivilisaatioiden vuorovaikutukseen ja niiden erilaisiin katsomuksellisiin vaikutuksiin. Ihmisten väliset kulttuurierot ovat tuottaneet sekä rasismia ja etnosentrisyyttä että keskinäistä kunnioittamista ja yhdenvertaisuutta.


ET05 KATSOMUSTEN MAAILMA

Kurssilla perehdytään uskonnottomiin ja uskonnollisiin katsomuksiin ja erilaisiin katsomuksellisiin selittämisen tapoihin. Tutustumme maailmanuskontoihin ja uskontokritiikkiin, ateismiin sekä sekulaariin humanismiin. Kurssilla tarkastellaan myös erilaisten katsomusten syntyä, historiaa ja tutkimusta.


ET06 TEKNOLOGIA, MAAILMANKATSOMUKSET JA IHMISKUNNAN TULEVAISUUS

Kurssilla käsitellään evoluutiota ja kulttuurievoluutiota. Tarkastelemme ihmiskunnan katsomuksellisia ja teknologisia murroksia ja pohdimme tekoälyä ja transhumanismia. Voivatko teknologiset muutokset toimia keskeisessä roolissa kestävän tulevaisuuden rakentamisessa?

Uskonto, islam, katolinen ja ortodoksi

Uskonnonopetuksen tehtävänä on tukea opiskelijan uskontoihin ja katsomuksiin liittyvän yleissivistyksen muodostumista. Uskonnon opetuksessa tutustutaan uskontoihin ja uskonnollisuuden ilmenemismuotoihin sekä uskonnottomuuteen. Opetuksessa uskontoja tarkastellaan osana kulttuuria, kulttuuriperintöä ja yhteiskuntaa sekä yksilön ja yhteisön elämää. Uskonnonopetus antaa valmiuksia oman maailmankatsomuksen rakentamiseen ja arvioimiseen.


ISLAM

Toteutetaan etäopintoina Sotungin etälukiossa.


PAKOLLISET

UI01 USKONTO ILMIÖNÄ – ISLAMIN, JUUTALAISUUDEN JA KRISTINUSKON JÄLJILLÄ

Kurssilla tutustutaan uskonnon ja uskonnottomuuden käsitteisiin sekä nykyajan uskonnollisiin käsitteisiin, kuten sekularisaatio ja uususkonto. Perehdytään islamin, kristinuskon ja juutalaisuuden historiaan ja ajankohtaisiin kysymyksiin sekä uskontodialogiin.


UI02 MAAILMANLAAJUINEN ISLAM

Kurssilla tutustutaan islamin monimuotoisuuteen ja siihen johtaneisiin historiallisiin ja maantieteellisiin syihin. Opiskelijoita rohkaistaan moninaisuuden arvostamiseen ja samalla kannustetaan oman identiteetin tarkastelemiseen suomalaisesta ja globaalista näkökulmasta.


KATOLINEN

Toteutetaan etäopintoina Sotungin etälukiossa.


PAKOLLISET

UK01 USKONTO ILMIÖNÄ – KRISTINUSKON, JUUTALAISUUDEN JA ISLAMIN JÄLJILLÄ

Kurssin tavoitteena on, että opiskelija osaa jäsentää uskontoa ilmiönä ja tuntee uskontojen tutkimusta. Tutustutaan juutalaisuuden, kristinuskon ja islamin syntyyn, kehitykseen, luonteeseen, niiden välisiin suhteisiin historiassa sekä nykypäivänä. Käydään läpi katolisen kirkon Vatikaanin II kirkolliskokouksen jälkeen käymää dialogia juutalaisuuden ja islamin kanssa sekä osataan keskustella Lähi-idän ja Euroopan ajankohtaisista uskontoja koskevista kysymyksistä.


UK02 MAAILMANLAAJUINEN KATOLISUUS

Kurssin tavoitteena on, että opiskelija tuntee katolisen kirkon kehityksen ja historian päälinjat apostolisesta ajasta nykypäivään asti. Perehdytään katolisen kirkon toimintaan osana ympäröivää yhteiskuntaa eri maanosissa. Yhteiskunnan ilmiöitä lähestytään huomioiden kirkon opetus ihmisestä. Tutustutaan Raamatun, traditon ja opetusviran suhteeseen sekä dogmaattisten ja moraalisten totuuksien hierarkiaan.


ORTODOKSINEN

Toteutetaan etäopintoina Sotungin etälukiossa.


PAKOLLISET

UO01 USKONTO ILMIÖNÄ – ORTODOKSISUUS, JUUTALAISUUS JA ISLAM

Kurssin tavoitteena on, että opiskelija osaa jäsentää uskontoa ilmiönä ja tuntee uskontojen tutkimusta. Tutustutaan juutalaisuuden, kristinuskon ja islamin syntyyn, kehitykseen, luonteeseen, niiden välisiin suhteisiin historiassa sekä nykypäivänä. Käydään läpi kristillisen kirkon jakaantumiseen ja vapaiden suuntien syntyyn vaikuttaneet syyt sekä niiden tunnuspiirteitä. Keskustellaan Lähi-idän ja Euroopan ajankohtaisista asioista uskontojen näkökulmasta ja eri katsomusten merkityksestä yksilön tämän päivän arjessa ja työelämässä.


UO02 ORTODOKSISUUS MAAILMASSA

Kurssin tavoitteena on, että opiskelija tuntee ortodoksisen kirkon apostolisen perinteen, historian ja kirkon opettajien merkityksen. Perehdytään ortodoksisuuden keskeisiin opillisiin painotuksiin ja eettisen ajattelun perustaan. Tarkastellaan kirkon ja sen toiminnan merkitystä yksilölle ja yhteisölle. Tutustutaan paikalliskirkkoihin ja idän kirkonsuuntauksiin, sekä kirkkojen välisiin yhteyksiin.

Liikunta ja luovat opinnot

Liikunta

Liikunnalliset taidot ja/tai hyvä kunto korostuvat hakiessasi seuraaville aloille: liikunta-ala, sotilasala, palo- ja pelastusala, poliisiala, fysioterapia, ensihoito.


Kurssien suoritusjärjestys:

1. vuosi: LI01

2. vuosi: LI02

Muita liikuntakursseja voi suorittaa melko vapaassa järjestyksessä.

Liikuntadiplomikurssin (LILD4) suoritus on joko toisena tai kolmantena vuonna.


Liikuntakurssien arviointi kohdistuu kurssien tavoitteiden saavuttamiseen, liikuntataitoihin, ja -tietoihin sekä työskentelytaitoihin. Arviointiperusteet täsmennetään jokaisen kurssin alussa.


PAKOLLISET

LI01 ENERGIAA LIIKUNNASTA

Kurssin keskeisiä sisältöjä ovat liikunnallisten perustaitojen soveltaminen ja fyysisten ominaisuuksien harjoittaminen eri liikuntatehtävissä, -muodoissa ja -lajeissa opiskeluympäristön mahdollisuuksia monipuolisesti käyttäen.


LI02 AKTIIVINEN ELÄMÄNTAPA

Kurssin keskeisiä sisältöjä ovat fyysisten ominaisuuksien arviointi, hengitys- ja verenkiertoelimistöä kuormittava liikunta, lihaskuntoharjoittelu ja kehonhuolto. Opiskelijat ohjataan havainnoimaan arkisia toimintatapojaan ja valintojaan fyysisen aktiivisuuden ja terveyden näkökulmista. Opiskelijat saavat ohjausta ja palautetta liikunnallisen elämäntavan ja fyysisesti aktiivisen arjen toteuttamiseen.


SYVENTÄVÄT

LI03 TERVEYTTÄ LIIKKUEN

Kurssilla syvennetään erityisesti fyysiseen toimintakykyyn liittyviä taitoja ja tietoja. Kurssin tavoitteena on oman säännöllisen liikunnan edistäminen sekä fyysisten ominaisuuksien seuraaminen ja kehittäminen.

Kurssilla tehdään mahdollisuuksien mukaan vierailuja ryhmäliikuntatunneille, jotka ovat omakustanteisia.


LI04 YHDESSÄ LIIKKUEN

Kurssilla syvennetään erityisesti sosiaalisen toimintakyvyn osa-alueen taitoja ja tietoja. Kurssin tavoitteena on edistää opiskelijoiden sosiaalista yhteenkuuluvuutta. Työtavoissa painottuu opiskelijaryhmän aktiivinen osallisuus, toiminnallisuus ja yhteistoiminta. Kurssin sisältönä voi olla jokin yhdessä toteutettava liikunta, kuten vanhojenpäivän tanssit tai muu projektiluonteinen kokonaisuus.


LI05 HYVINVOINTIA LIIKKUEN

Kurssilla syvennetään erityisesti psyykkisen toimintakyvyn osa-alueen taitoja ja tietoja. Kurssin tavoitteena on tukea opiskelijan jaksamista ja lisätä opiskeluvireyttä rentouttavien ja elämyksellisten liikuntakokemusten kautta.


SOVELTAVAT

LI06 RENTOUTUS- JA STRESSINHALLINTAKURSSI

Kurssi on tarkoitettu kaikille, jotka haluavat rentoutua ja rauhoittua kesken koulupäivän sekä oppia stressinhallintaa. Kurssi sisältää rauhallista virkistysliikuntaa, stressinhallintataitojen lisäämistä sekä runsaasti rentoutusharjoituksia. Kurssi on suositeltava ottaa esimerkiksi abivuonna. Kurssi arvioidaan suoritusmerkinnällä S.


LI07 KEHONHUOLTOKURSSI

Kurssilla kehitetään tuki- ja liikuntaelimistön hyvinvointia ja tietoisuutta omasta kehosta, sekä vähennetään lihasten jännitystiloja. Erilaisten kehonhuoltotekniikoiden avulla pyritään kohti jäntevää, oikein linjattua ja rentoa olemusta. Kurssi on tarkoitettu kaikille kehon hyvinvoinnista kiinnostuneille ja soveltuu hyvin myös aktiivisesti urheileville. Kurssi arvioidaan suoritusmerkinnällä S.


LI08 LAJIVALMENNUSKURSSI

Kurssi on tarkoitettu aktiivisesti liikuntaa harrastaville. Kurssi sisältää kehonhallintaa, lihaskuntoharjoittelua, ketteryyttä sekä eri lajien harjoittelua ryhmässä sekä itsenäisesti. Kurssi suoritetaan 2 kertaa viikossa lukion liikuntatunnilla ja 1 kerta viikossa voidaan hyväksi lukea seuran harjoituksilla.


LI09 KUNTOSALIKURSSI

Opetellaan oikeat suoritustekniikat ja tutustutaan erilaisiin harjoitusmetodeihin. Laaditaan oma harjoitusohjelma.


LI10 PAINIKURSSI (ei tarjota lv 2019-20)

Turvallista kamppailua, kehonhallintaa, lihaskuntoharjoittelua, ketteryyttä sekä voimistelua. Kurssi sopii kaikille, kehittää motorisia valmiuksia joukkuelajeihin.


LI11 PALLOILUKURSSI 1

Kurssin tavoitteena on syventää jo tuttuja pallopelejä ja niiden sovellutuksia, viitepelejä ja pelitaktiikoita sekä tutustua uusiin palloilulajeihin. Palloilukurssi 1 toteutetaan pääosin ulkona. Kurssin pallopelejä ovat mm. jalkapallo, koripallo, beach volley, käsipallo, lacrosse, tennis, maahockey sekä pesäpallo.


LI12 PALLOILUKURSSI 2

Kurssin tavoitteena on syventää jo tuttuja pallopelejä ja niiden sovellutuksia, viitepelejä ja pelitaktiikoita sekä tutustua uusiin palloilulajeihin. Palloilukurssi 2 toteutetaan pääosin sisällä. Kurssin pallopelejä ovat futsal, koripallo, lentopallo, käsipallo, lacrosse, kin ball, sulkapallo sekä salibandy.


LILD4 LIIKUNNAN LUKIODIPLOMI

Kurssin tavoitteena on, että opiskelija antaa erityisen näytön lukioaikaisesta osaamisestaan ja harrastuneisuudestaan liikunnassa.

Kuvataide

Oppiaine antaa välineitä kuvalliseen ilmaisuun sekä kehittää esteettisiä valmiuksia ja kuvallista ajattelua. Kuvataiteen opinnot antavat edellytykset monipuolisiin kuvien tuottamis- ja tulkintaprosesseihin. Laaja kurssitarjonta mahdollistaa kuvataiteen opinnot vahvana osana yleissivistävää lukiokoulutusta.


Kurssien suoritusjärjestys:

Pakolliset kuvataidekurssit, KU01 ja KU02, suositellaan suoritettaviksi lukio-opintojen alkuvaiheessa, minkä jälkeen kurssien suoritusjärjestys on vapaavalintainen.

Kuvataiteen lukiodiplomi suoritetaan viimeisenä opiskeluvuotena. Ennen diplomin suoritusta tulee olla suoritettuna neljä kuvataidekurssia.


Arvioinnissa korostuu jatkuva arviointi luokkatilanteissa sekä pitkäaikaiseen näyttöön perustuva opettajan tekemä arviointi ja opiskelijan itsearviointi. Kuvataiteessa käytetään myös portfolioarviointia.


Materiaalimaksu 10 € maksetaan seuraavilla kursseilla:

KU01, KU02, KU04, KU05, KU07, KU08, KU09, KU13, KU14, KU15, KU16 ja KU17.


PAKOLLISET

KU01 KUVAT JA KULTTUURIT

Kuvataiteen peruskurssi, jolla syvennetään omaa kuvailmaisua, opitaan käyttämään taiteen peruskäsitteistöä ja tutustutaan visuaaliseen kulttuuriin. Kurssilla käytetään monipuolisesti taiteen tekemisen eri tekniikoita ja materiaaleja.


KU02 MUOTOILLUT JA RAKENNETUT YMPÄRISTÖT

Kurssilla tutkitaan luonnonvaraista, rakennettua ja kulttuurista ympäristöä. Tutustutaan muotoilun ja arkkitehtuurin perusteisiin.


SYVENTÄVÄT

KU03 OSALLISENA MEDIASSA

Kurssilla tutustutaan mm. median sisältöihin ja tuotteisiin, median käsitteistöön ja kuvatyyppeihin sekä median ajankohtaisiin ilmiöihin ja kysymyksiin.


KU04 TAITEEN MONET MAAILMAT

Tutkitaan mm. taiteen sisältöjen ja ilmiöiden yhteyksiä omiin kuviin. Tarkastellaan eri aikoina ja eri ympäristöissä tuotettua kuvataidetta sekä kuvataiteen merkityksiä yksilölle, yhteisölle ja yhteiskunnalle.


SOVELTAVAT

KU05 NYKYTAITEEN TYÖPAJA

Kurssilla tutustutaan eri keinoin nykytaiteen ilmiöihin.

KU06 PUVUSTUS JA LAVASTUS

Kurssilla suunnitellaan ja toteutetaan syksyn teatteriesityksen puvustus, lavastus ja muut visuaaliset ratkaisut

KU07 AIHEENA IHMINEN

Kurssilla keskitytään ihmisen kuvaamiseen eri välineitä hyödyntäen.


KU08 MAALAUS

Kurssilla kehitetään omaa ilmaisua tutustumalla eri maalaustekniikoihin.


KU09 SAVIPAJA JA KUVANVEISTO

Kurssilla perehdytään kolmiulotteiseen muotokieleen mm. keramiikan keinoin.


KU10 VALOKUVA

Kurssilla tutustutaan valokuvaan ilmaisumuotona.


KU11 ELOKUVA

Kurssilla tutustutaan elokuvaan ilmaisumuotona.


KU12 ELOKUVAN JATKOKURSSI

Kurssilla syvennetään jo opittuja elokuvan tekemisen taitoja itsenäisesti toteutettavan projektin muodossa.


KU13 KOKEILEVA KUVAILMAISU

Kurssilla toteutetaan erilaisia projekteja taiteen ilmaisukeinoja ja ilmiöitä yhdistäen.


KU14 TAVOITTEENA KUVATAITEEN LUKIODIPLOMI

Kurssilla harjoitellaan lukiodiplomin suorittamisessa tarvittavia taitoja.


KU15 SARJAKUVA

Kurssilla tutustutaan sarjakuvaan ilmaisumuotona.


KU16 TAIDEGRAFIIKKA

Kurssilla tutustutaan taidegrafiikkaan ilmaisumuotona..


KU17 MAALAUKSEN JATKOKURSSI

Kurssilla vahvistetaan jo opittuja taitoja ja keskitytään oman ilmaisun syventämiseen.


KU18 VALOKUVAN JATKOKURSSI

Kurssilla syvennetään jo opittuja valokuvan tekemisen taitoja.


KU20 KUVATAITEEN PROJEKTIKURSSI

Osaksi kuvataiteen opintoja voidaan myös räätälöidä opiskelijan erityisosaamisen pohjalta yksilöllinen projektikurssi.


KULD2 KUVATAITEEN LUKIODIPLOMI

Kuvataidediplomi suoritetaan valtakunnallisten ohjeiden mukaan abiturienttivuoden toisessa jaksossa lukiodiplomikurssilla. Ennen kuvataidediplomia pitää olla suoritettuna vähintään neljä kuvataidekurssia.



Musiikki

Musiikin tunneilla opiskellaan monipuolisesti erilaisia musiikkiin liittyviä tietoja ja taitoja. Oppiaineena musiikki tukee sosiaalisia vuorovaikutustaitoja ja kehittää opiskelutaitoja myös muissa lukion oppiaineissa.


Kurssien suoritusjärjestys:

Kursseista pakolliset kurssit, MU01 ja MU02, suositellaan suoritettaviksi ensin, minkä jälkeen muut kurssit voi suorittaa vapaavalintaisessa järjestyksessä.

Lukion viimeisen lukuvuoden aikana voi suorittaa musiikin lukiodiplomin (MULD6), jota ennen tulee olla suoritettuna neljä musiikin kurssia.


Arvioinnissa korostuu jatkuva arviointi luokkatilanteissa sekä pitkäaikaiseen näyttöön perustuva opettajan tekemä arviointi ja opiskelijan itsearviointi.


PAKOLLISET

MU01 MUSIIKKI JA MINÄ

Kurssin tavoitteena on että opiskelija löytää omat tapansa toimia musiikin alueella. Käytännön musisoinnin kautta opiskelija syventää musiikillisia tietojaan ja taitojaan sekä oppii hahmottamaan omaa musiikkisuhdettaan. Opiskelija oppii tarkkailemaan ääniympäristöään ja perehtyy kuulonhuoltoon.


MU02 MONIÄÄNINEN SUOMI

Kurssin tavoitteena on, että opiskelija oppii tuntemaan suomalaista musiikkia ja että hänen kulttuurinen identiteettinsä vahvistuu. Kurssilla tutustutaan Suomessa esiintyviin musiikkikulttuureihin osana eurooppalaista ja globaalia musiikkimaailmaa. Opiskelussa käytetään monipuolisia työtapoja ja kiinnitetään huomiota taiteellisen ilmaisun sekä kuuntelu- ja vuorovaikutustaitojen kehittämiseen.


SYVENTÄVÄT

MU03 OVET AUKI MUSIIKILLE

Kurssin tavoitteena on, että opiskelija oppii tuntemaan itselleen vieraita musiikinlajeja ja musiikkikulttuureja sekä ymmärtää musiikin kulttuurisidonnaisuutta. Opiskelija kehittää musisointi- ja tiedonhankintataitojaan.


MU04 MUSIIKKI VIESTII JA VAIKUTTAA

Kurssin tavoitteena on, että opiskelija tutustuu musiikin käyttöön ja vaikutusmahdollisuuksiin eri taidemuodoissa ja mediassa. Sisältöjen tarkastelussa ja työskentelytavoissa painottuu monipuolisuus.


SOVELTAVAT

MU05 MUSIIKKIPRODUKTIO 1

Kurssin tavoitteena on, että opiskelija oppii suunnittelemaan ja toteuttamaan ryhmässä tai itsenäisesti musiikillisen kokonaisuuden, jossa hän käyttää aiemmin hankkimiaan tietoja ja taitoja.


MU06 SOITTOKURSSI

Kurssilla syvennetään eri instrumenttien soittotaitoja monipuolisen ohjelmiston avulla. Kurssilla tutustutaan lisäksi musiikin sovittamiseen sekä tuottamiseen.


MU07 YHTYESOITTOKURSSI

Kurssin aikana kootaan ja harjoitellaan monipuolista ohjelmistoa lukion tilaisuuksissa esitettäväksi. Kurssilla valmistetaan esityksiä ja harjoitellaan musiikillista ilmaisua.


MU08 ÄÄNITYSKURSSI

Kurssilla tutustutaan musiikin tuottamiseen ja musiikkiteknologiaan. Kurssilla opetellaan käyttämään muutamaa musiikin tuottamis- ja äänitysohjelmaa, ja opiskelijat suunnittelevat ja toteuttavat oman pienimuotoisen äänitysprojektin.


MU09 TEKNIIKKAKURSSI

Kurssi on jatkokurssi MU08-kurssille. Kurssilaiset perehtyvät syvemmin liveäänentoistoon ja ovat mukana lukion tilaisuuksien äänitekniikan toteuttamisessa.


MU10 KUORO I

MU11 KUORO II

Kuoro kokoontuu lukuvuoden aikana ja esiintyy lukion juhlatilaisuuksissa. Kuoroon voi osallistua usean lukuvuoden aikana ja siitä voi saada yhteensä kaksi kurssia.


MU12, 13, 14 OMA PRODUKTIO 1, 2, 3

Soveltavia oma produktio -kursseja voi suorittaa joko lukion ulkopuolella tapahtuvan musiikkiharrastuksen kautta tai osallistumalla esim. lukion musiikkiproduktioon useana eri lukuvuotena.


MU15 MUSIIKKIPRODUKTIO 2

Kurssilla työstetään valmiiksi MU05-kurssilla aloitettu produktio.


MULD6 MUSIIKIN LUKIODIPLOMI

Musiikkidiplomi suoritetaan valtakunnallisten ohjeiden mukaan kolmantena opiskeluvuonna musiikin lukiodiplomikurssilla. Ennen musiikkidiplomia pitää olla suoritettuna vähintään neljä musiikinkurssia.



Tanssi

Tanssin tavoitteena on kulttuurisen sivistyksen lisääminen (tanssi esittävänä taiteena) sekä opiskelijoiden tanssitaidollisen, luovan ja ilmaisullisen osaamisen kehittäminen itsenäisessä ja ryhmätyöskentelyssä.

Tanssin opintojaksojen tavoitteena on lisäksi syventää opiskelijoiden taiteellista ja tanssillista osaamistaan niin että se voi johtaa tanssin lukiodiplomin suorittamiseen ja mahdollisesti tähdätä tanssin alan ammattiopintoihin lukio-opintojen jälkeen.


TAN01 Askelista tanssiksi - tanssin peruskurssi

Tanssin perusteet-opintojaksolla pääset tutustumaan monipuolisesti tanssimiseen ja tanssiin esittävänä taiteenlajina! Kurssilla tutustutaan eri tanssilajeihin, kuten nykytanssi, jazz- ja showtanssi, hip hop, liikeimprovisaatio ja etniset tanssit. Opintojaksolla voidaan käydä katsomassa tanssiesitys tai järjestää esiintymistilaisuus. Opintojakso arvioidaan suoritusmerkinnällä (S).


TAN02 Liikeilmaisu ja kehonhallinta

Opintojakso on tutkimusmatka tanssimisen luoviin mahdollisuuksin ja kehon hallinnan perusteisiin. Opit liikeilmaisuun liittyvistä tekijöistä, kuten keho, tila, aika, voima ja rytmi monipuolisten yksilö- ja ryhmäharjoitusten avulla. Kehität tanssillisen kehonhallinnan taitoja esimerkiksi Pilates- tekniikan avulla. Opintojakso arvioidaan suoritusmerkinnällä S (hyväksytty).


TAN03 Esityskoreografia

Opintojaksolla valmistetaan tanssikoreografiat isoon musiikkiteatteri-produktioon ja esiinnytään Lumon teatteriviikolla marraskuussa. Tutustutaan tanssijan- ja koreografintyöhön esiintymisen kautta. Opitaan koreografian teon perusteita. Aiempi tanssi- tai esiintymiskokemus on hyödyksi. Opintojakso arvioidaan suoritusmerkinnällä S (hyväksytty).


TAN04 Taitoa, tekniikkaa ja koreografiaa

Opintojaksolla syvennät tanssin taidollista, teknistä ja luovaa osaamistasi. Opit ymmärtämään tanssin vaatiman teknisen harjoittelun ja kehonhallinnan merkityksestä. Voidaan valmistaa tanssiesitys kevään ylioppilasjuhliin ja esiintyä siellä. Aiempi tanssikokemus tai lukion tanssikursseilla opiskelu on eduksi. Opintojaksolla arvioidaan suoritusmerkinnällä S (hyväksytty).


TAN05 Matka omaan tanssiin

Matka omaan tanssiin- opintojaksolla kehität taiteellista osaamistasi tanssijana ja koreografina. Kehität aiemmin opittua teknistä ja ilmaisullista osaamista sekä opit työskentelemään itsenäisemmin. Opintojaksolla tehdään erilaisia luovia tehtäviä. Aiempi tanssin harrastuneisuus tai lukion tanssikursseilla opiskelu on eduksi. Opintojakso on suositeltava myös tanssin lukiodiplomia suunnitteleville opiskelijoille. Opintojakso arvioidaan suoritusmerkinnällä S (hyväksytty).


TAN06 Tanssin projektikurssi

Tanssiopinnoissa suoritettava erillinen projekti, esimerkiksi Lumon teatteriviikon produktiossa esiintyminen toista kertaa. Arvioidaan suoritusmerkinnällä S (hyväksytty).


TALD07 Tanssin lukiodiplomikurssi

Opintojaksolla suoritetaan tanssin lukiodiplomi valtakunnallisten ohjeiden, tavoitteiden ja kriteerien mukaan. Lukiodiplomi arvioidaan numeroarvosanalla 4-10.



Teatteritaide

Teatteriopetuksessa opitaan teatteritaiteesta, itseilmaisusta ja vuorovaikutuksesta. Opinnoissa improvisoidaan, tehdään teatteriharjoitteita, valmistetaan pieniä esityksiä sekä yksi suurempi produktio. Lisäksi tehdään esitysvierailuita. Teatterin opetuskokonaisuuden tavoitteena on kehittää opiskelijan kykyä olla läsnä, heittäytyä vuorovaikutukseen, kuunnella muita, ilmaista itseään, sitoutua yhteisiin projekteihin sekä eläytyä ja siirtää ajatteluaan näyttämölle. kurssit on suositeltavaa suorittaa järjestyksessä, mutta se ei ole pakollista. Kaikki kurssit arvioidaan suoritusmerkinnällä (S). Teatterin lukiodiplomista opiskelija saa arvosanan 4-10.


TTA 01 Ilmaisu ja vuorovaikutus 1 - Improvisaatio 1


Kurssilla tehdään improvisaatioharjoituksia ja -leikkejä, joiden tavoitteena on kehittää opiskelijan taitoa heittäytyä vuorovaikutukseen, kuunnella toisia ja ilmaista itseään. Työilmapiiri on salliva ja leikillinen, jotta vuorovaikutukseen on turvallista heittäytyä. Kurssille osallistuminen ei edellytä aiempia ilmaisutaidon opintoja.

TTA02 ILMAISU JA VUOROVAIKUTUS 2 - Improvisaatio 2

Kurssilla tehdään harjoitteita ja leikkejä, joiden tavoitteena on syventää opiskelijan rohkeutta heittäytyä, ilmaista itseään ja kuunnella toisia. Kurssilla tutustutaan lisäksi käytännön työskentelyn kautta improvisaation, vuorovaikutuksen ja ryhmätyön peruskäsitteisiin.

TTA03 NÄYTTELEMISEN PERUSTEET 1 - Kohtausharjoittelu

Kurssilla improvisoidaan yhdessä kohtauksia, harjoitellaan valmiiksi kirjoitettuja kohtauksia sekä tutustutaan näyttelemisen peruskäsitteisiin, kuten Konstantin Stanislavskin näkemyksiin realistisesta näyttelijäntyöstä. Tavoitteena on, että opiskelija tutustuu teatteri-ilmaisuun, draamallisen kohtauksen näyttelemiseen sekä draamanäyttelemisen keskeisiin käsitteisiin käytännön harjoittelun kautta. Kurssin käytyään opiskelija tuntee draamanäyttelemisen peruskäsitteet kuten draamallisen tilanteen, henkilöiden tahdonsuunnat ja ristiriidan.

TTA04 NÄYTTELEMISEN PERUSTEET 2 – Fyysinen ilmaisu

Kurssilla kokeillaan erilaisia helppoja liikkeellisiä harjoituksia ja tutustutaan fyysisen ilmaisun työtapoihin. Tavoitteena on tutustua fyysisen teatteriin ja oppia kuuntelemaan omaa kehoa.

TTA05 TEATTERIPRODUKTIO 1 – Produktion suunnitteleminen ja roolityö

Opiskelija osallistuu produktiokursseilla tekstilähtöisen esityksen valmistamiseen. Ensimmäisellä produktiokurssilla tutustutaan valmistettavaan näytelmään ja sen roolihahmoihin. Materiaalia tutkitaan leikkien ja kokeillen. Tavoitteena on oppia oman roolihenkilön tahdonsuunnat, toiminta, ristiriidat ja suurin käänne. Löytöjä testataan näyttämöllä. Opiskelijan tulee olla käynyt joku kursseista TTA01, TTA02, TTA03 tai TTA04 ennen produktioon osallistumista. Kurssille osallistuminen edellyttää sitoutumista koko produktioon.

TTA06 TEATTERIPRODUKTIO 2 – Produktion harjoitukset

Opiskelija osallistuu produktiokursseilla tekstilähtöisen esityksen valmistamiseen. Toisella produktiokurssilla harjoitellaan näytelmän kohtauksia omasta työroolista käsin. Tavoitteena on tutustua esityksen valmistamiseen. Osallistuminen edellyttää, että on käynyt ainakin kurssin TTA05 Produktiokurssi 1.

TTA07 TEATTERIPRODUKTIO 3 – Produktion valmistaminen ja esitykset

Opiskelija osallistuu produktiokursseilla tekstilähtöisen esityksen valmistamiseen. Kolmannella produktiokurssilla opiskelijat saattavat produktion ensi-iltaan ja esiintyvät julkiselle yleisölle. Tavoitteena on tutustua esityksen valmistamisen sekä esityskaudella toimimiseen omasta työroolista käsin. Osallistuminen edellyttää, että on osallistunut kursseille TTA05 ja TTA06.

TTA08 KAAMOSIMPRO – Hyvinvointia ja jaksamista lempeän teatteri-ilmaisun keinoin

Kurssilla etsitään energiaa, rentoutta ja hyvinvointia leikillisillä harjoitteilla. Sisällöt tarkentuvat ryhmän tarpeiden mukaan. Tavoitteena on syventää taitoa olla läsnä, kuunnella itseä ja toista sekä tunnistaa ja käsitellä omia tunteita.

TTA09 PUHEILMAISU – Puheen, monologin tai esitelmän harjoitteleminen

Kurssilla tehdään puheilmaisuun liittyviä kokeiluita. Kurssilla tutkitaan harjoitusten avulla puheilmaisua ja artikulaatiota, yleisökontaktia, jännitystilojen rentouttamista. Tavoitteena on perehtyä yksin esiintymiseen ja sen vaatimaan yleisökontaktiin, vahvistaa selkeää puheilmaisua sekä auttaa hillitsemään yksin esiintymiseen liittyvää jännitystä. Halutessaan opiskelijat voivat valmistaa pienet esitykset.

TTA10 OHJAAMISEN PERUSTEET – kohti omaa työtä

Kurssilla etsitään itselle tärkeitä aiheita, ohjataan omasta materiaalista pieniä kohtauksia ja näytellään kurssikavereiden ohjauksissa. Tavoitteena on etsiä omaa näyttämökieltä sekä tutustua näyttelijän ohjaamiseen. Kurssi lisää opiskelijan itsetuntemusta ja valmistaa teatteridiplomin tekemiseen.

TTA12 TEATTERIPROJEKTI 1 – oma projekti

Kurssi suoritetaan useimmiten ohjaajan assistenttia kakkosvuoden opiskelijoiden teatteriproduktiossa, mutta opintojakson kokonaisuus räätälöidään jokaiselle opiskelijalle hänen kiinnostuksen kohteidensa mukaan. Opiskelijan oma projekti voi sisältää näyttelijäntyötä, ohjaajan assisteeraamista, visuaalista suunnittelua, äänisuunnittelua tai esimerkiksi tuotannollista työtä.

TTA13 TEATTERIPROJEKTI 2 – oma projekti

Kurssi suoritetaan useimmiten ohjaajan assistenttia kakkosvuoden opiskelijoiden teatteriproduktiossa, mutta opintojakson kokonaisuus räätälöidään jokaiselle opiskelijalle hänen kiinnostuksen kohteidensa mukaan. Opiskelijan oma projekti voi sisältää näyttelijäntyötä, ohjaajan assisteeraamista, visuaalista suunnittelua, äänisuunnittelua tai esimerkiksi tuotannollista työtä.

TTA14 TEATTERIPROJEKTI 3 – oma projekti

Kurssi suoritetaan useimmiten ohjaajan assistenttia kakkosvuoden opiskelijoiden teatteriproduktiossa, mutta opintojakson kokonaisuus räätälöidään jokaiselle opiskelijalle hänen kiinnostuksen kohteidensa mukaan. Opiskelijan oma projekti voi sisältää näyttelijäntyötä, ohjaajan assisteeraamista, visuaalista suunnittelua, äänisuunnittelua tai esimerkiksi tuotannollista työtä.

TELD8 TEATTERIN LUKIODIPLOMI – oma arvioitava diplomityö

Kurssilla valmistetaan esitys ryhmässä tai yksin. Opiskelija valitsee työnsä aiheen, näkökulman ja toteuttamistavan itse. Esitys arvioidaan. Diplomin voi suorittaa joko yhdellä tai useammalla teatterityön osa-alueella, esimerkiksi näyttelijänä, ohjaajana tai käsikirjoittajana. Esityksen lisäksi teatterin lukiodiplomin muut osat ovat suullinen reflektio, portfolio ja kirjallinen reflektio. Ennen osallistumista lukiodiplomiopintojaksolle, opiskelijan täytyy suorittaa vähintään kolme teatterikurssia.



Muut opinnot

Tietotekniikka

Tietotekniikan opiskelu tapahtuu pääasiassa muiden oppiaineiden kursseilla. Jokaiseen oppiaineeseen liittyy omia ohjelmia ja taitoja, joita parhaiten osaa opettaa kyseisen aineen opettaja.

Tietotekniikan kursseista ATK01 ja ATK02 perustuvat Tietoyhteiskunnan kehittämiskeskuksen (TIEKE, www.tieke.fi) suunnittelemiin sisältöihin. Kursseilla opiskellaan tietokoneen peruskäyttöä.

Lumon lukiossa voi opiskella ns. Tietokoneen käyttäjän A-korttia, joka koostuu seitsemästä osiosta (1. Laitteen ja tiedon hallinta, 2. Internet ja sähköposti, 3. Tekstinkäsittely, 4. Esitysgrafiikka, 5. Taulukkolaskenta, 6. Kuvankäsittely sekä 7. Verkkotyöskentely). Suppeamman Kansalaisen @-kortin voi suorittaa käymällä vain ATK01 kurssin. @-korttiin vaaditaan neljän osion suorittamista (yllä olevan listan osiot 1-4).

Jokaiseen osioon liittyy pieni testi, jolla testataan opiskelijan osaaminen. Kun kaikki testit on suoritettu hyväksytysti, opiskelijalle annetaan virallinen TIEKE:n Tietokoneen ajokortti (A- tai @-kortti). Todistuksesta voi olla hyötyä jatko-opinnoissa ja työnhaussa.


Kurssien suorittaminen

Kurssien sisällöt eivät liity suoranaisesti toisiinsa, joten ne voi suorittaa missä tahansa järjestyksessä ja niitä ei ole pakko käydä kaikkia. Kursseja voi käydä missä vaiheessa opintoja tahansa. ATK01-kurssin suorittaminen on suotavaa ja hyödyllistä muita lukio-opintoja ajatellen. Kursseilla opiskellaan sähköisten oppimateriaalien avulla ja oppikirjoja ei tarvita.


Kurssit arvostellaan suoritusmerkinnällä. Kursseilla vaaditaan kykyä omatoimiseen ja itsenäiseen opiskeluun ja työskentelyyn.


SOVELTAVAT KURSSIT

ATK01 TIETOTEKNIIKAN PERUSKURSSI A

Opiskellaan Tietokoneen ajokorttitutkinnon materiaalia (Laitteen ja tiedon hallinta, Internet ja sähköposti, Tekstinkäsittely sekä Esitysgrafiikka). Opitaan tietokoneen peruskäyttötaitoja ja käyttämään konetta opiskelun apuvälineenä.


ATK02 TIETOKONEEN PERUSKURSSI B

Opiskellaan Tietokoneen ajokorttitutkinnon materiaalia (Taulukkolaskenta, Kuvankäsittely sekä Verkkotyöskentely). Opitaan tietokoneen peruskäyttötaitoja ja käyttämään konetta opiskelun apuvälineenä.


ATK03 OHJELMOINTI

Tutustutaan ohjelmointiin. Tarkoituksena on perehtyä ohjelmoinnin perusrakenteisiin, algoritmiseen ajatteluun ja sovellusten tuottamiseen graafisesti sekä python-ohjelmointikielellä. Keskeisinä käsitteinä mm. silmukka, if-lause ja aliohjelma.


ATK04 ja ATK05 MUUALLA SUORITETTU TIETOTEKNIIKAN KURSSI

Kurssin voi hyväksilukea muualla suoritetuilla tietotekniikan opinnoilla, esimerkiksi osallistumalla MOOC-kurssille, kansalaisopiston kurssille, tai muulla tapaa osoittaen perehtyneisyytensä tietotekniseen aiheeseen. Kurssisuorituksesta on sovittava opettajan kanssa etukäteen.


ATK06 TIETOTEKNIIKAN PROJEKTI

Opiskelija toteuttaa itsenäisesti laajahkon tietoteknistä osaamista vaativan projektityön. Projekti voi olla liittyä esimerkiksi ohjelmointiin, robotiikkaan, Micro:bit- tai Arduino-laitteella toteutettuun peliin, laajan ohjelmiston käyttöön, tietoturvaan tai tietoliikenteeseen. Kurssin tavoitteet, suoritus ja osaamisen näyttö sovitaan tarkemmin opettajan kanssa.


ATK9 DIGITUTOROINTI

Opiskelija toimii lukuvuoden aikana opiskelijadigitutorina toisille opiskelijoille esimerkiksi lukuvuoden alussa 1. vsk. Abittiperehdyttämisessä, Abittitukipajoissa, kursseilla. Kurssin aikana opiskelija perehtyy Abitiin ja Abittikoejärjestelmään syvällisemmin. Opiskelija pitää kurssin ajan oppimispäiväkirjaa tutoroinnistaan ja oppimistaan asioista. Kurssi ei sijaitse missään palkissa ja kestää koko lukuvuoden ajan.

Teemaopinnot

Teemaopinnot ovat eri tiedonaloja yhdistäviä opintoja. Ne eheyttävät opetusta ja kehittävät opiskelijoiden taitoja hahmottaa ja ymmärtää yksittäistä oppiainetta laajempia kokonaisuuksia. Teemaopintojen keskeisenä tehtävänä on tarjota mahdollisuuksia usean eri oppiaineen tietojen ja taitojen yhdistämiseen ja soveltamiseen.


SYVENTÄVÄT

TO01 MONITIETEINEN AJATTELU

Tarjotaan tilaisuuksia ajattelun taitojen kehittämiseen laaja-alaisesti ja oppiainerajat ylittävästi. Opiskelijat oppivat hahmottamaan eri tieteen- ja taiteenalojen välisiä yhteyksiä sekä niiden keskeisten periaatteiden ja käsitteiden vuorovaikutusta yhtä tiedonalaa laajemmissa kokonaisuuksissa. Kurssin aikana opiskelijat kehittävät kriittistä ja luovaa ajatteluaan itsenäisesti ja yhteistoiminnassa muiden kanssa. He analysoivat ja arvioivat erilaisia käsitejärjestelmiä ja näkökulmia ja käyttävät niitä johtopäätösten ja ratkaisujen tekemiseen.

Kurssi toteutetaan biologian ja kuvataiteen yhteistyönä. Kurssilla tutkitaan pääkaupunkiseudun luontoa valokuvan, elokuvan ja audiovisuaalisten keinojen avulla.


TO02 TUTKIVA TYÖSKENTELY TEKNOLOGIALLA

Tieto- ja viestintäteknologian kurssin tavoitteena on, että opiskelija suunnittelee, toteuttaa ja esittää yksin tai yhteistyössä muiden opiskelijoiden kanssa johonkin ilmiöön tai aihepiiriin liittyvän dokumentoidun projektin, tutkielman, keksinnön tai muun tuotoksen. Samalla hän kehittää osaamistaan tieto- ja viestintäteknologiassa. Lisäksi tavoitteena on, että opiskelija saa tilaisuuksia oppiainerajat ylittävään työskentelyyn ja yhteistyöhön. Kurssin keskeisillä sisällöillä on yhteys kahden tai useamman eri oppiaineen tietoihin ja taitoihin sekä aihekokonaisuuksiin. Kurssilla opiskelijat pääsevät kehittämään muun muassa ohjelmoinnin, ongelmanratkaisun, luovan ajattelun ja yhteistyön taitojaan.