Lukio-opiskelu

HUOMIO! Tämän opinto-oppaan sisällöt ovat vanhan opetussuunnitelman mukaisia ja koskevat opiskelijoita, jotka ovat aloittaneet lukion ennen vuotta 2021. Uuden opetussuunnitelman mukaiset opintojaksot ja muut sisällöt löytyvät uudesta opinto-oppaasta (julkaistaan pian).

Lukio-opiskelu vaatii omatoimisuutta, pitkäjänteisyyttä ja ahkeruutta, ja se on parhaimmillaan innostavaa, monipuolista ja tulevaisuuteen tähtäävää. Tältä sivulta löydät erilaisia käytännön vinkkejä siihen, miten saat hommat hoidettua ja opinnot sujumaan lukiovuosinasi.

Lukio-opiskelu voi joskus olla myös stressaavaa, kun uutta opittavaa ja tehtävää on paljon. Tästä tiedostosta löydät sekä vinkkejä stressinhallintaan koetilanteessa että hyviä videoita rentoutumiseen ja keskittymiseen.

Näin hoidan asiani Lumossa

Opintosuunnitelma

  • Tee opintosuunnitelmasi koko lukioajalle. Päivitä suunnitelmaa opintojen edetessä.

  • Seuraa opintojesi edistymistä Wilmassa. Neuvottele tarvittavista muutoksista ajoissa opettajien tai opinto-ohjaajasi kanssa.

  • Opintosuunnitelman keventämiseen tarvitset opinto-ohjaajan ja rehtorin luvan.


Kurssille osallistuminen

  • Ole aina oppitunneilla, jos et ole sairas. Läsnäolo tunneilla luo perustan hyville tuloksille. Tule ajoissa, ettet häiritse muita myöhästelylläsi.

  • Sairauspoissaolot on ilmoitettava etukäteen Wilmassa. Jos et ole vielä 18-vuotias, pyydä vanhempiasi ilmoittamaan poissaolostasi.

  • Pysy kurssin aikatauluissa: palauta tehtävät ajoissa ja opiskele koko jakson ajan.

  • Kysy apua kurssin opettajalta, jos et ymmärrä jotain.


Muista nämä:

  • Sovi opettajan kanssa poissaolon aikaiset korvaavat tehtävät heti kun pystyt.

  • Ano tiedossa oleva loma hyvissä ajoin etukäteen. Wilma→ Lomakkeet.

  • Sovi poissaolon aikaiset korvaavat tehtävät opettajasi kanssa. Jakson päätösviikolla tai jakson ensimmäisellä viikolla ei voi olla lomalla.

  • Tee kurssivalintojen muutokset ennen jakson alkua. Jakson alettua valintoja voi muuttaa vain rehtorin kautta.

  • Ilmoittaudu ajoissa uusintakuulusteluun. Peru osallistumisesi uusintaan vain sairastapauksessa.

  • Tutki työjärjestyksesi hyvissä ajoin ennen jakson alkamista. Hanki oppimateriaali etukäteen. Pidä kaikki opiskeluvälineet kunnossa ja aina mukana.

  • Tietokone on välttämätön opiskeluvälineesi. Pidä se kunnossa ja päivitettynä. Kysy apua IT-tukihenkilöiltä tai opettajaltasi.

  • Opettele säätelemään kännykän käyttöäsi. Käytä kännykkää oppitunnilla, jos tarvitset juuri kännykkää opiskeluun. Muutoin käytä omaa tietokonettasi.


Ole aktiivinen

  • Osallistu RO-tunneille, joita on kaksi kertaa jakson aikana.

  • Käy Wilmassa päivittäin. Lataa puhelimeesi Wilman mobiilisovellus. Wilman viestien ja tiedotteiden seuraaminen ja niihin reagoiminen on sinun vastuullasi.

  • Seuraa infotelevisiota ja koulun ilmoitustauluja!

  • Ota rohkeasti yhteyttä koulun henkilökuntaan, jos tarvitset apua, neuvoja tai jos jokin asia askarruttaa sinua: ryhmänohjaajaan, aineenopettajaan, lukiopsykologiin, kuraattoriin, erityisopettajaan, opinto-ohjaajaan, lukiosihteeriin, rehtoriin.

Lumolaisen käytännön tietopankki

Kanslia

Kanslia on avoinna

ma-ke klo 8.30-11.45 ja 13.00-15.00

sekä to-pe 8.30-11.45 ja 13-14.

Lukiosihteeri Teija Bahlaouane hoitaa useita opiskelijoille tärkeitä asioita, kuten erilaisia hakemuksia, opiskelijatodistuksia ja ylioppilaskirjoituksiin ilmoittautumisia. Lomakkeita saat kansliasta ja kanslian edessä olevasta lokerikosta.

Tiedottaminen

Lue Wilman viestit päivittäin!

Wilmassa teet kurssivalintasi, näet lukujärjestyksesi ja seuraat opintojesi etenemistä. Wilman kautta ryhmänohjaajasi ja muut opettajat voivat lähettää henkilökohtaista tai tiettyä kurssia koskevaa infoa suoraan sinulle. Myös sinä voit lähettää viestejä opettajille. Wilmassa julkaistaan myös viikko- ja jaksotiedotteita.

Aloittaessasi lukion myös huoltajasi saavat oman Wilma-tunnuksen, joilla he voivat seurata opintojasi, viestittää opettajien kanssa sekä selvittää poissaolosi. Huoltajatunnusten voimassaolo lakkaa, kun täytät 18 vuotta. Kun täytät 18 vuotta, anna huoltajillesi oikeus jatkaa Wilman käyttöä. Lupa annetaan Wilman Lomakkeet-kohdassa. Huoltaja voi vaihtaa unohtuneen salasanan Wilman kirjautumissivulta.

Koulussa sijaitsee myös erillisiä näyttöjä tiedottamista varten. Lue info-TV:n viestit päivittäin.

Koulumaksut

Oppikirjat ja muut koulussa tarvittavat välineet ja materiaalit on ostettava itse. Päivittäinen ruokailu ja opetus sekä lukion terveys- ja hyvinvointipalvelut ovat opiskelijoille puolestaan maksuttomia. Ruokaa saa maksutta kerran päivässä. Muuna kuin määrättynä ruokailuaikana ravintola Villiankan palvelut ovat maksullisia.

Kuvaamataidossa kerätään kurssista riippuen 10 €:n tarvikemaksu, jolla opettaja hankkii tarvittavat materiaalit. Muihinkin erikoiskursseihin saattaa liittyä maksuja. Opintomatkat ovat suurelta osin opiskelijoiden itsensä kustantamia. Opiskelija kustantaa itse myös päivittäiset koulumatkansa.

Vantaan kaupunki lähettää laskun kotiin ylioppilaskokeisiin osallistuville. Ylioppilastutkintolautakunta määrää tutkinnon maksujen suuruuden.

Opitotuki ja koulumatkatuki

Kelan myöntämää opintotukea voi hakea 17 vuotta täyttänyt lukiolainen. Lisäksi opiskelija voi hakea myös oppimateriaalilisää, jota maksetaan kriteerien täyttyessä myös alle 17 vuotiaalle. Opintotuen myöntäminen edellyttää päätoimista opiskelua. Opinnot katsotaan päätoimisiksi, kun niiden oppimäärän mukainen laajuus on yhteensä vähintään 75 kurssia ja opiskelija osallistuu lukukauden aikana vähintään 10 kurssiin tai kahteen ylioppilastutkintoon kuuluvaan kokeeseen.

Opintotukihakemus täytetään netissä KELAn sivuilla. Paperilomakkeen voi tuoda koulun kansliaan Kelaan lähetettäväksi. Tarkempia tietoja opintotuesta, oppimateriaalilisästä ja koulumatkatuesta löydät osoitteesta http://www.kela.fi/opintotuki. Päätös tulee suoraan kotiisi.

Kelan myöntämää koulumatkatukea voi saada opiskelija, jonka yhdensuuntainen koulumatka on vähintään 10 km ja koulumatkan kustannukset ylittävät 54 € kuukaudessa. Hakemus palautetaan kansliaan.

Loman anominen

Kaikki lomat anotaan hyvissä ajoin etukäteen Wilman lomakkeella (--> Hakemukset ja päätökset). Vähintään kolmen koulupäivän pituiset lomat tai matkat hyväksyy tai hylkää rehtori. 1-2 päivän lomat käsittelee ryhmänohjaaja. Jaksojen päätösviikkojen tai jakson ensimmäisen viikon aikana ei ole syytä olla lomalla. Ajoita lomasi koulun varsinaisten lomien aikoihin.

Ruokailu

1. vuoro klo 11.15-11.45 (3. oppitunti klo 11.45)

2. vuoro klo 12.00-12.30 (3. oppitunti klo 11.20-12.00 sekä 12.30-13.05)

Liikuntaryhmien ruokailu sovitaan kurssikohtaisesti.

Kurssit, jotka on suunnattu 1. vuoden opiskelijoille, syövät pääosin 1. vuoron ruokailussa. Vanhemmille opiskelijoille suunnatut kurssit syövät 2. ruokailussa.

Erityisruokavaliot

Erityisruokavaliot pitää ilmoittaa kirjallisesti aina syyskauden alussa. Vegaaniruokavalio sekä eettisiin ja vakaumuksellisiin syihin liittyvät rajoitukset ilmoitetaan suoraan keittiöön. Ruokalassa on joka päivä tarjolla kasvisvaihtoehto.

Ilmoita terveydellisiin syihin perustuvat ruokavaliot suoraan terveydenhoitajalle. Tarvitset tähän myös lääkärintodistuksen. Ilmoitukseen on oma lomake.

Kysy lisää ryhmänohjaajaltasi tai kansliasta. Viikon ruokalista on nähtävillä ruokalinjaston alkupäässä ja Vantin nettisivuilla.

Kuntosali

Koulumme kuntosali 1. kerroksessa on avoinna lukiolaisille koulupäivän aikana. Jos haluat käyttää kuntosalia, täytä kansliassa käyttäjäsitoumus.

Lumon vartijat ja käyttömestarit

Vantaan tilapalvelut Vantti Oy huolehtii vartiointi- ja huoltopalveluista. Vantin vartijat huolehtivat yleisten tilojen käytöstä ja irtaimiston huollosta. Kiinteistön ja pihan kunnosta huolehtivat Vantin huoltomiehet. Jos havaitset kiinteistössä rikkoutumisia, vikoja tai muita puutteita, ilmoita asiasta välittömästi talon vartijoille. Vartijoiden toimisto on Lumon pääsisäänkäynnin vieressä 1. kerroksessa. Löytötavaroita toimitetaan sekä kansliaan että vartijoille.

Lumossa on kaksi käyttömestaria, jotka vastaavat Lumo-salin tekniikasta ja sen toimivuudesta. Lisäksi he osallistuvat erilaisten esitysten toteutuksiin.

Lukiosta eronneeksi toteaminen

Rehtori voi todeta eronneeksi opiskelijan, joka ei lukuvuoden koulutyön alkaessa ole kohtuullisessa ajassa aloittanut opintojaan eikä ole ilmoittanut pätevää syytä poissaoloonsa. Eronneeksi voidaan katsoa myös opiskelija, joka lyö opintojaan jatkuvasti laimin eikä ole huomautuksista huolimatta opiskellut päätoimisuuden edellyttämällä tavalla. Eronneiksi katsotaan myös opiskelijat, jotka eivät ole suorittaneet lukion oppimäärää neljässä vuodessa.