TVT


HUOMIO! Tämän opinto-oppaan sisällöt ovat vanhan opetussuunnitelman mukaisia ja koskevat opiskelijoita, jotka ovat aloittaneet lukion ennen vuotta 2021. Uuden opetussuunnitelman mukaiset opintojaksot ja muut sisällöt löytyvät uudesta opinto-oppaasta.

Opiskelijalla on oltava oma kannettava tietokone opintoja varten. Oma kone tulee olla mukana kaikkina koulupäivinä akku täyteen ladattuna!

TVT on lyhenne sanoista tieto- ja viestintäteknologia, ja lukiossa sillä tarkoitetaan käytännössä kaikkea digitaalista ja tietokoneisiin liittyvää asiaa. Tältä sivulta löydät lukio-opiskelun kannalta keskeisiä tvt-asioita. Opiskeluarjessa sinua auttavat tvt-asioissa opettajat, tvt-Jarkko ja tvt-puhelin sekä digitutorit.

Tietokoneet ja tietoverkot lukiossa

Opiskelijalla on oltava oma kannettava tietokone opintoja varten. Oma kone tulee olla mukana kaikkina koulupäivinä akku täyteen ladattuna.


Digitaalisissa ylioppilaskirjoituksissa jokaisella opiskelijalla täytyy olla oma kannettava tietokone, jonka voi käynnistää USB-tikulta Abitti-järjestelmään. Kone täytyy saada liitettyä langalliseen verkkoon Ethernet-verkkokaapelilla. Lisätietoja ylioppilaskirjoituksiin soveltuvista tietokoneista löytyy YTL:n nettisivuilta. Hanki siis sellainen kannettava tietokone, jota opit käyttämään koko lukioajan ja joka kelpaa myös yo-kirjoituksissa. Myös kurssikokeita tehdään Abitti-koejärjestelmässä.


Lukion alueella toimii langaton verkko ”Vantaa avoin”, jota opiskelija voi käyttää omalla kannettavallaan tai mobiililaitteellaan. Koulussa on jonkin verran luokissa sekä kannettavia että pöytätietokoneita. Koneet on tarkoitettu tiedonhankintaan ja koulutöiden työstämiseen. Ohjelmien asennus ja pelaaminen ovat ehdottomasti kielletty. Koneiden käyttäjien on huolehdittava siitä, että laitteet pidetään hyvässä kunnossa ja mahdollisista toimintahäiriöistä ilmoitetaan välittömästi opettajalle tai lukion tvt-assistentille.

Sähköiset oppimisympäristöt

ItsLearning, O365 (OneNote), G Suite (Google Classroom) ja muut oppimisalustat


Eri oppiaineissa ja kursseilla käytetään erilaisia digitaalisia oppimisalustoja. Kurssia varten opettaja luo usein työtilan, josta löytyy kurssin arviointiperusteet ja muuta kurssin suorittamiseen liittyvää materiaalia. Oppimisalustoille voidaan myös palauttaa kurssitöitä.


Jokainen opiskelija saa henkilökohtaisen käyttäjätunnuksen seuraaviin palveluihin:

  • Office365, mm. OneDrive-pilvipalvelu, sähköposti, kalenteri (ilmainen)

  • Google Classroom

  • Vantaan opetusverkko

  • Wilma, ViLLE ja ItsLearning. Tunnukset annetaan käyttäjäsitoumusta vastaan.


Ryhmänohjauksessa jaetaan tunnukset uusille opiskelijoille. Tunnus ja siihen liittyvä salasana ovat henkilökohtaisia eikä niitä saa luovuttaa muiden käyttöön. Tunnuksia käyttäessäsi sitoudut noudattamaan Käyttäjäsitoumuksessa olevia ehtoja. Mikäli ehtoja rikotaan, voi seurauksena olla koulun tietokoneiden käyttöoikeuden menetys määräajaksi.

TVT-tuki

Teknisempää tieto- ja viestintäteknistä tukea lukiossa antaa Tvt-assistentti Jarkko. Tvt-assistentti auttaa ohjelmien käyttöön, Abitti-koejärjestelmään ja tietokoneella opiskeluun liittyvissä ongelmissa ja kysymyksissä. Tvt-assistentti myös pitää viikoittain Abitti- ja tvt-tukipajaa Henkilökunnan-kahviossa tiistaisin klo 11:00-12:30. Tule kysymään ja tuo koneesi mukanasi! Tvt-tukea esimerkiksi ohjelmien käyttöön voi lisäksi kysyä opettajilta.


Unohtuneen Wilma-salasanan saa ensisijaisesti itse uudistettua Wilman Unohditko salasanasi? -toiminnon kautta. Toissijaisesti Wilma-salasanan saa uudistettua Juhani Nousiaisen (fysiikan opettaja) kautta.


Viherhuoneessa on jatkuvasti päällä non-stop:ina “Testi-Niilo” -abittipalvelin ja “Abittitesti” -testikoe pyörimässä sekä Abitti-usb-muistitikkuja, joilla voi testata oman tietokoneensa Abittiyhteensopivuuden. Abittitikkuja päivitetään lukuvuoden aikana noin kerran jaksossa. Abitti-tikkupäivityksistä tiedotetaan erikseen Wilmaviestillä lukuvuoden aikana. Abittipäivityksen jälkeen oman koneen Abittiyhteensopivuus kannattaa varmistaa Viherhuoneen non-stop testi-Abittipalvelimella ennen seuraavaa Abittikoetta.

Opiskelussa tarvittavat ohjelmat

Opiskelijan kannattaa asentaa omalle koneelleen seuraavat ohjelmat:


Abitti-koejärjestelmästä löytyviä ohjelmia suositellaan asennettavaksi omalle koneelle, jolloin niiden käytöstä tulee tuttua.

Syventävillä kursseilla tarvittaevien ohjelmien asennus ohjeistetaan erikseen kyseisten aineiden kursseilla.


Opas 1. vsk opiskelijalle lukiossa tarvittavien perusohjelmien asennukseen

Opas 1. vsk opiskelijalle oman koneen asetusten asettamisesta Abitti-yhteensopiviksi

Abitti

Abitti on suljettu käyttöjärjestelmä ympäristö jossa kaikki jaksojen päättöviikolla tehtävät kokeet tehdään. (tarvitset: läppäri tai tietokone)

Pääset kirjautumaan Abittiin näin:

  1. Laita abitin sisältävä muistitikku koneeseesi usb porttiin.

  2. Kytke virta päälle ja heti koneesi käynnistyessä paina toistuvasti 'Boot menu' näppäintä (Hp = 'Esc' ja valikosta 'F9' / Asus = 'Esc' / Lenovo = 'Fn + F12' / Mac = 'Optio (⌥)' )

  3. Valitse käynnistyskohteeksi Usb tikku. Eteesi pitäisi ilmestyä lista eri alkuaineista (onnistuit!) valitse ylin ja paina enter (uusin versio).

  4. Koneesi lataa hetken ja käynnistyy abittiin.


Säädä koneesi käynnistymään automaattisesti abittiin kun usb tikku on kiinnitetty.

  1. Laita abitin sisältävä muistitikku koneeseesi usb porttiin.

  2. Kytke virta päälle ja heti koneesi käynnistyessä paina toistuvasti 'Bios menu' näppäintä (Hp = 'F10' / Asus = 'F2' / Lenovo = 'F1' tai 'F2' / Mac = ei ole )

  3. Eteesi avautuu Bios, Suuntaa 'Boot tai Advanced' nimiseen välilehteen (huom: yleensä vain nuolinäpäimet toimivat tässä ympärstössä) ja navigoi itsesi 'Boot options' nimiseen osioon, etsi 'UEFI Boot order'.

  4. Muunna boot orderia niin että 'USB Hard Drive' on ensimmäisenä. Vahemmilla koneilla F5/F6 vaihtaa järjestystä, uudemmilla toimii nuolinäppäimet ja enter.

  5. Kun järjestys on muutettu oikeaksi. Poistu Bios näkymästä tallentaen muutokset. Koneesi käynnistyy nyt automaattsesti abittiin, kun tikku on käynistäessä koneessa kiinni.


Ps. Abitti päivitetään usein, joten käy kokeilemassa jokaisen jakson alussa toimiiko uusin abitti versiokoneellasi.