Ylioppilastutkinto ja lukiodiplomit

HUOMIO! Tämän opinto-oppaan sisällöt ovat vanhan opetussuunnitelman mukaisia ja koskevat opiskelijoita, jotka ovat aloittaneet lukion ennen vuotta 2021. Uuden opetussuunnitelman mukaiset opintojaksot ja muut sisällöt löytyvät uudesta opinto-oppaasta.

YLIOPPILASTUTKINTO

Ylioppilastutkinto vaikuttaa keskeisesti siihen, millaisia suunnitelmia teet kurssivalintojesi ja opintojesi etenemisen suhteen. Ainevalinnoilla on myös suuri merkitys jatko-opintojesi kannalta. Mieti jo ensimmäisen lukiovuoden aikana, missä aineissa ja missä järjestyksessä aiot osallistua ylioppilaskirjoituksiin. Samalla suunnittelet, miten saat tutkintoon vaadittavat kurssit mahtumaan opinto-ohjelmaasi. Keskustele valinnoistasi opon kanssa.


Voit osallistua ylioppilaskirjoituksiin, kun olet suorittanut vähintään kirjoitusaineen pakolliset kurssit ja sinulla on kokonaissuunnitelma lukio-opintojen suorittamisesta. Myös kirjoitettavan aineen syventävät kurssit on syytä suorittaa, koska koe laaditaan pakollisten ja syventävien kurssien sisällöistä. Valitse myös kaikki kirjoituksiin valmentavat abikurssit juuri ennen kirjoituksia.

Tutkinnon rakenne ja ilmoittautuminen

Ylioppilastutkinto on lukion päättötutkinto. Valitse tutkintoosi neljä pakollista koetta ja lisäksi ylimääräisiä kokeita. Keväästä 2022 päättötutkinto muuttuu siten, että pakollisia aineita on viisi.

Ainoa kaikille pakollinen koe on äidinkieli ja kirjallisuus- tai Suomi toisena kielenä -koe. Kolme muuta pakollista on valittava toisen kotimaisen (eli ruotsin), vieraan kielen, matematiikan tai ainereaalin kokeesta. Ainakin yhden pakollisen kokeen täytyy olla laajan oppimäärän eli A-tasoinen koe (esimerkiksi A-englanti, A-ruotsi tai pitkä matematiikka).


Voit hajauttaa tutkinnon aineet kolmeen perättäiseen kertaan.

Hylätyn pakollisen kokeen saa uusia kolme kertaa tutkintokertaa välittömästi seuraavien kolmen tutkintokerran aikana. Jollei tutkinto ole sen jälkeen hyväksytysti suoritettu, koko tutkinto täytyy aloittaa alusta. Hyväksytyn kokeen saa uusia rajattomasti 1.8.2019 lähtien.

Ylioppilastutkintoa voi valmistumisen jälkeen täydentää uusilla aineilla ilman aikarajaa.


Ilmoittautuminen

Syksyn ylioppilaskirjoituksiin ilmoittaudutaan ennen lukuvuoden loppua toukokuussa. Kevään ylioppilaskirjoituksiin ilmoittaudutaan marraskuun puolivälissä. Katso tarkemmat päivämäärät koulun kalenterista. Tee ilmoittautuminen ensin sähköisesti Wilmaan ja palauta paperiversio allekirjoitettuna kansliaan kalenterissa ilmoitettuina aikoina.


Vantaan kaupunki lähettää laskun kotiin ylioppilaskokeisiin osallistuville. Ylioppilastutkintolautakunta määrää tutkinnon maksujen suuruuden.

Ylioppilaskirjoitusten koetehtävät ja arviointi

Ylioppilaskokeiden koetehtävät laaditaan lukion oppiaineiden pakollisten ja syventävien kurssien pohjalta. Lukion opettaja arvioi alustavasti kokeen, mutta ylioppilastutkintolautakunta määrää lopullisen pistemäärän ja arvosanan. Arvioinnista voi pyytää maksullisen tarkistusarvioinnin.


Arvioinnit ja niitä vastaavat puoltoäänet:

Laudatur (L) = 7 pistettä

Eximia cum laude approbatur (E) = 6 p

Magna cum laude approbatur (M) = 5 p

Cum laude approbatur (C) = 4 p

Lubenter approbatur (B) = 3 p

Approbatur (A) = 2 p

Improbatur (I) = 0 p


Hylätyt suoritukset jaetaan tason mukaan neljään luokkaan: I +, I, I- ja I=. Ylimääräisestä kokeesta saatua hylättyä arviointia ei merkitä ylioppilastodistukseen.


Jos jostain pakollisesta kokeesta arvostelu on hylätty, voi sen kompensoida hyväksytyillä kokeilla ja saada ylioppilastodistuksen. Kompensaatioäänet saadaan laskemalla kaikkien kokeiden äänien summa. Äänien summa 12 kompensoi I+:n, 14 I:n, 16 I-:n ja 18 I=:n. Kompensaatio tehdään automaattisesti. Kirjallisella pyynnöllä voi sen estää.


Lisätietoja ylioppilaskirjoituksista löydät: www.ylioppilastutkinto.fi

Erityisjärjestelyt ja lukilausunto ylioppilaskirjoituksia varten

Ylioppilastutkintolautakunta luokittelee lukihäiriön vaikeusasteen neliportaisella asteikolla: ei häiriötä, lievä häiriö, keskivaikea häiriö ja vaikea häiriö. Jos lukihäiriö on keskivaikea tai vaikea, kokelas saa hakea koetilanteen erityisjärjestelyjä. Jos kokelaan lukihäiriö on lievä, hän osallistuu ylioppilastutkinnon kokeisiin ilman erityisjärjestelyjä.


Erityisjärjestelyjen tulisi ylioppilastutkinnossa perustua lukioaikana tai aikaisemmin havaittuun erityisen tuen tarpeeseen. Jos kokelas on selvinnyt lukio-opinnoistaan ilman erityistä tukea eikä ole saanut koetilanteissa erityisjärjestelyjä, niiden tarve ylioppilastutkinnon kokeissa tulee ehdottomasti perustella.


Jos sinulla on todettu tai todetaan lukihäiriö, sinulle tehdään erityisopettajan johdolla lukio-opiskelun ajaksi erityisen tuen suunnitelma (ETS). ETS:n laatimisessa ovat mukana opiskelijan lisäksi mahdollisuuksien ja tarpeen mukaan opinto-ohjaaja, ryhmänohjaaja sekä huoltaja. Aineenopettajia tiedotetaan ETS:n sisällöstä sekä opiskelijan tarvitsemasta tuesta.


Lukilausunto ylioppilaskirjoituksiin

Lukilausunto ja erityisjärjestelyhakemus syksyn kirjoituksiin: ota yhteyttä erityisopettajaan viimeistään tammikuun loppuun mennessä.

Lukilausunto ja erityisjärjestelyhakemus kevään kirjoituksiin: ota yhteyttä erityisopettajaan viimeistään syyskuun loppuun mennessä.


Lukivaikeuden perusteella voi saada erityisjärjestelyjä ylioppilaskokeeseen. Erityisjärjestelyjä ovat

  • oikeus suurentaa kirjasinkokoa ja oikeus suurempaan näyttöön

  • lisäaika kokeen suorittamiseen

  • oikeus erilliseen pienryhmätilaan

Erityisjärjestelyt määräytyvät sen mukaan, kuinka paljon lukemisen ja kirjoittamisen erityisvaikeus vaikuttaa kokeiden suorittamiseen. Erityisjärjestelyt haetaan aina ylioppilastutukintolautakunnalta,


Lausunto tehdään vain kerran (ennen ensimmäistä kirjoituskertaa), ja se on sen jälkeen voimassa myös myöhemmät kirjoituskerrat., Muista kuitenkin mainita siitä ilmoittautumislomakkeessa jokaisen yo-ilmoittautumisen yhteydessä. Tutkintotodistukseen ei tule merkintää lukitodistuksesta tai erityisjärjestelyistä.


Vastuu erityisjärjestelyjen hakemisesta ylioppilaskirjoituksia varten on opiskelijalla ja hänen huoltajallaan. Erityisopettaja ohjaa prosessia alusta loppuun ja erityisopettajaan voi olla yhteydessä kaikissa oppimiseen liittyvissä asioissa.


Erityisjärjestelyt muista syistä

Myös sairauden, vamman tai vaikean elämäntilanteen perusteella voi anoa erityisjärjestelyjä tai ne voidaan ottaa huomioon arvostelussa. Hakemus erityisjärjestelyistä tehdään kirjallisesti YTL:n laatimalle lomakkeelle myös silloin, kun ilmoittaudut ensimmäistä kertaa kirjoituksiin. Hakemukseen liitetään erikoislääkärin lausunto. Jos et ole hakenut erityisjärjestelyjä, YTL voi ottaa sairauden huomioon arvostelussa.

Tutkintotodistukseen ei tule merkintää lukitodistuksesta eikä erityisjärjestelyistä.

Lisätietoa saat erityisopettajalta ja osoitteesta www.ylioppilastutkinto.fi.

Vieraskielisyystodistus ylioppilaskirjoituksia varten

"Jos ylioppilaskokelaan äidinkieli on muu kuin se kieli, jolla hän suorittaa ylioppilastutkinnon tai erillisen kokeen, tai äidinkieli on muu kuin se kieli, jolla hän suorittaa äidinkielen kokeen, voi lautakunta ottaa tämän arvostelussa huomioon" (L 672/2005, 8 §).

”Lisäksi kokelaan koesuoritusta voi heikentää jokin muu erityisen painava peruste, kuten pitkäaikainen koulunkäynti ulkomailla, jonka lautakunta voi ottaa arvostelussa huomioon” (L 672/2005, 8 §).


Ota yhteyttä S2-opettajaan (pekka.immonen@eduvantaa.fi) muutamaa kuukautta ennen kuin ilmoittaudut ensimmäisen kerran ylioppilaskirjoituksiin (yleensä siis toisen vuoden keväällä, maaliskuun alussa) Ei ole väliä, minkä aineen aiot ensimmäisenä kirjoittaa: todistus tehdään joka tapauksessa ja sama todistus koskee koko yo-tutkintoa.


Vieraskielisyystodistukseen tulee lausunto äidinkielen tai S2:n opettajalta sekä yhdeltä reaaliaineen opettajalta. Vieraskielisyystodistuksen saa vain, jos äidinkieli on väestörekisterikeskuksessa jokin muu kuin suomi. Äidinkielen vaihtaminen väestö- rekisterikeskuksen nettisivuilla: www.vaestorekisterikeskus.fi (henkilöllisyyden todentaminen toimii pankkitunnuksilla).


Vieraskielinen opiskelija voi anoa yo-kirjoituksiin erityisjärjestelyjä (käytännössä lisäaikaa), jos lisäaikaan vaadittavat kriteerit täyttyvät. Lisäaikaa voi saada kaikkiin muihin paitsi vieraan kielen yo-kokeisiin. Syksystä 2019 alkaen vieraskielisyystodistus ei voi enää nostaa yo-kokeen arvosanaa korkeammaksi.

LUKIODIPLOMIT

Taito- ja taideaineissa on mahdollista suorittaa lukiodiplomi kolmantena opiskeluvuonna. Lukiodiplomi on valtakunnallinen, ylioppilaskirjoituksiin rinnastettavissa oleva näyttö osaamisesta. Lukiodiplomin suorituksessa ja arvioinnissa noudatetaan valtakunnallisia ohjeita. Lukiodiplomin suorituksen arvioi aineen opettaja sekä toinen arvioitsija, jonka tulee myös olla kyseisen alan asiantuntija. Lukiodiplomitodistus on lukion päättötodistuksen liite. Tarkemmat tiedot lukiodiplomien suorittamisesta aineen opettajalta tai opetushallituksen verkkosivuilta.


Lumon lukiossa voi suorittaa lukiodiplomit seuraavissa aineissa:

Kuvataide

Musiikki

Teatteri

Tanssi

Liikunta