Syfte

bakgrund, nuläge, styrande dokument

Syfte

“Syftet med detta program är att ange färdriktning för Göteborgs Stads arbete med digitalisering i skola och förskola, samt utgöra ett underlag för arbetet med förvaltningarnas handlingsplaner.”

Digitaliseringsstrategin (fortsättningsvis kallat “strategin”) för utbildningsområdet i Göteborgs Stad beskriver vilka områden förskolor och skolor behöver prioritera för att skapa förutsättningar för att barn och elever ska använda digitaliseringens möjligheter, och även ges kunskap om dess utmaningar och risker. När förändringstakten och digitaliseringen av samhället ökar krävs att digital kompetens, infrastruktur, samarbete och kvalitetsarbete är "adekvat", det vill säga möter förändrade behov, för att skapa förutsättningar för en likvärdig och framgångsrik utbildning för barn, elever och studerande.

I den nationella digitaliseringsstrategin ”För ett hållbart digitaliserat Sverige” och i ”Nationell digitaliseringsstrategi för skolväsendet”[1] (fortsättningsvis kallad ”den nationella strategin”) är det övergripande målet att Sverige ska bli bäst i världen på att ta tillvara digitaliseringens möjligheter. Göteborgs Stads förskolor, skolor och vuxenutbildning behöver en tydlig strategi för att bidra till denna höga målsättning. Syftet med denna strategi är därför att ange en färdriktning för stadens utbildningssystem och utgöra ett underlag för förvaltningarna inom utbildningsområdet att gå vidare med egna handlingsplaner, och ge stöd för att fatta beslut i det fortsatta arbetet.

Programmet utgår från förändringar i styrdokument för förskola, skola och vuxenutbildning och ”Nationell handlingsplan för digitalisering av skolväsendet” [3]. Den utgår också från betydelsen av ett främjande av yttrandefrihet, lagar om informationsfrihet och om allas rättigheter och skyldigheter som samhällsmedborgare. De nationella politiska beslut som fattats ska, tillsammans med Göteborgs digitala strategier[2], garantera en gradvis och systematisk integrering av adekvat digital kompetens på alla nivåer av Göteborgs utbildningssystem.

Digitalisering är både en ledningsfråga och en fråga om verksamhetsutveckling. För att vi ska lyckas med att genomföra bestående förändringar i våra verksamheter krävs att strategin och handlingsplanerna är tydligt förankrade i alla led. Samtliga verksamheter har därmed ett eget ansvar för att avsätta tillräckligt med resurser för att driva en verksamhetsutveckling.

Programmets fyra prioriterade områden beskriver vad som ska prägla det fortsatta arbetet. Områdena är utgångspunkten för mer konkreta åtgärder. För varje prioriterat område krävs att åtgärder tas fram i handlingsplaner som stärker förutsättningar och förmåga till framgångsrik digitalisering av samtliga skolformer i Göteborgs Stad.

Vem omfattas av programmet?

Detta program berör huvudmän, förvaltningsorganisationer, stödfunktioner, rektorer, lärare, övrig pedagogisk personal, barn, elever och studerande inom alla skolformer i Göteborgs Stad.

Bakgrund

Regeringens beslut om en "Nationell digitaliseringsstrategi för skolväsendet" (2017), har som övergripande mål att

“det svenska skolväsendet ska vara ledande i att använda digitaliseringens möjligheter på bästa sätt för att uppnå en hög digital kompetens hos barn, elever och studerande för att främja kunskapsutvecklingen och likvärdigheten.”

Med detta som bakgrund beslutades i Budget 2019 för Göteborgs Stad att ansvariga nämnder skulle “ta fram en stadsgemensam digitaliseringsstrategi för skolväsendet”. En sådan strategi ska förtydliga och lokalt förankra målen i den nationella strategin och ge stöd till förvaltningarna för utbildningsområdet i Göteborgs Stad att ta fram tydliga och ändamålsenliga handlingsplaner.

Digitaliseringen berör alla i samhället och därmed också hela utbildningssystemet. För personal, elever och barn inom förskola, skola och vuxenutbildning är det viktigt att ha kunskap om, och förståelse för utmaningar och möjligheter som förändras i takt med utvecklingen.

För att kunna ta tillvara på och möta såväl möjligheter som utmaningar måste skolans hela organisation ha adekvat digital kompetens, ändamålsenlig infrastruktur, organisation för samarbete och utveckling, och ett kvalitetsarbete som driver utvecklingen av skolans digitalisering.

Digitaliseringen förändrar hur det formella lärandet sker genom en förändrad syn på kommunikation, informationsinhämtning, kontaktskapande och i förlängningen även på hur skolan ska organiseras. Barn, elever och studerande behöver vara förberedda för ett arbetsliv som efterfrågar digital kompetens, och för att kunna utveckla nya idéer och innovationer. Digitaliseringen påverkar även elevers och lärares uppfattning om, och syn på, kunskap och på hur och när digitala verktyg ska användas i både undervisning och i informella miljöer.

Nuläge

Den lokala kartläggning av skolornas digitala kompetens och infrastruktur som genomfördes av Center för skolutveckling 2017 visar liknande resultat som i övriga landet [4] [5]. Exempelvis har Göteborgs kommunala förskolor och skolor inte likvärdig tillgång till digitala verktyg, tillgången till teknisk och pedagogisk support varierar, och den digitala kompetensen hos personal, barn och elever är ojämnt fördelad[6]. Kartläggningen visar också att det finns ett behov av långsiktig fortbildning, både kring hur de digitala verktygen kan användas i undervisningen, och hur digitaliseringen påverkar skolan och det omgivande samhället. Den visar också att rektorer efterfrågar fortbildning om hur de ska bedriva ett systematiskt kvalitetsarbete kring digitaliseringen av skolan.

Forskning och uppföljning

Internationell och nationell forskning om hur digitaliseringen påverkar skolan ökar i omfattning. Forskningen visar att Sveriges lärare i en internationell jämförelse har en hög digital kompetens, men att användningen av digitala verktyg i undervisningen fortfarande släpar efter. De senaste tio årens forskning har i regel fokuserat på de kompetenser som lärare behöver, och har därför missat betydelsen av organisationens infrastruktur och värdet av ett strategiskt ledarskap[7]. Forskning och uppföljning är ett prioriterat mål i den nationella digitaliseringsstrategin, och är viktig för att digitaliseringens möjligheter ska bidra till ökad måluppfyllelse, likvärdighet och jämställdhet i Göteborgs Stads förskolor och skolor. För att dra nytta av de didaktiska möjligheterna krävs både fortbildning av lärare och en uthållig strategi från skolledningen.

digitaliseringsprogrammets koppling till andra styrande dokument

Beskrivning av programmets plats i förhållande till andra styrdokument - samt styrdokument och rapporter som huvudsakligen legat till grund för programmet.

Koppling till andra styrande dokument

Digitaliseringsstrategin utgår från statens styrdokument för förskola, skola och vuxenutbildning och den nationella strategin. Programmets innehåll är också anpassat till tidigare "IKT-program i Göteborg" samt samt till "Programmet för e-samhälle". Programmet utgår även från innehållet i förskole- och grundskoleutredningarna.

Stödjande dokument

  • IKT-kartläggning/LIKA-rapport
  • IKT-11 överlämning
  • Uppföljningsrapport av den nationella strategin
  • Kommande handlingsplaner
  • Checklistor för handlingsplanerna (se bilaga 1)