Möjliggörande

Infrastruktur

- Vi har en infrastruktur som gör det enkelt att få tillgång till digitala verktyg och tjänster som erbjuder möjligheter till effektiviserat arbete och varierad undervisning.

Likvärdig tillgång till digital infrastruktur

Den digitala infrastrukturen ska ge personal, barn, elever och studerande likvärdiga förutsättningar att använda digitaliseringens möjligheter. Detta omfattar hårdvara, nätverk, källdatasystem, personuppgiftshantering, digitala tjänster och resurser - till exempel lärplattform, digitala läromedel, specialpedagogiska stöd, tjänster som stöttar undervisningen, tjänster för kollegial fortbildning, samt tjänster som effektiviserar administrativa uppgifter. Livscykelhanteringen av digital utrustning ska vara hållbar för miljön.

Verktyg, tjänster och lärmiljöer

Både förskola, skola och vuxenutbildning ska ha ändamålsenliga digitala verktyg som ger förutsättningar för en varierad undervisning som möter barn, elevers och studerandes olika behov, samt gör det möjligt att följa deras utveckling. De digitala verktygen ska underlätta samarbete så att vi kan arbeta effektivt och kreativt tillsammans, ta del av varandras erfarenheter och lära oss med och av varandra.

Vid val av verktyg, tjänster och lärmiljöer är det viktigt att utgå från verksamheten. För att skapa tjänster som gör största möjliga nytta behöver personer i och nära verksamheten delta i utvecklingsprocessen - från behovsanalys till färdig lösning. I det arbetet behöver olika roller och olika sorters användare representeras.

Förvaltningarna inom utbildningsområdet ska ha gemensamma, förvaltningsövergripande digitala tjänster och resurser som kan bidra till ökad likvärdighet, effektiviserat arbete och lärande, samt främja kollegial fortbildning. Den grundläggande infrastrukturen ska ge möjligheter till lokala tjänster där de gemensamma tjänsterna inte räcker till. Här krävs ett gemensamt arbete i förvaltningarna - och nationellt samarbete - för att säkra hanteringen av personuppgifter som används i de digitala tjänsterna.

Support

Tillgänglig teknisk och pedagogisk support, med verksamhetskunskap, är avgörande för att tekniken inte ska bli ett hinder i arbetet. Verksamhetens behov, i kombination med supportarbetets effektivitet, avgör vilken support som behöver finnas lokalt och vilken som kan finnas centralt. Det är viktigt att undervisning kan bedrivas utan teknikrelaterade störningar, men också att det finns stöd för användarfrågor i de gemensamma och lokala digitala tjänsterna.

Indikatorer för uppföljning

Likvärdig tillgång till infrastruktur och support

  • Barn, elever, studenter och personal har tillgång till likvärdig och ändamålsenlig infrastruktur, och verksamhetsnära teknisk och pedagogisk support i verksamheten.

Anpassade lärmiljöer

  • Förskolans, skolans och vuxenutbildningens digitala och fysiska lärmiljöer är anpassade så att digitala verktyg och resurser kan användas på ett flexibelt, kreativt och stödjande sätt i undervisningen.

Ändamålsenliga digitala tjänster och lärresurser

  • Barn, elever, studenter och personal har tillgång till utvecklande och ändamålsenliga digitala tjänster och lärresurser utifrån sina behov och förutsättningar.
  • Förvaltningarna inom utbildningsområdet samarbetar för att göra anskaffnings- och avtalsprocessen för digitala tjänster så effektiv, likvärdig och säker som möjligt.

Effektiv administration

  • Förvaltningar inom utbildningsområde använder digitala tjänster och användardata i våra system för att effektivisera administration och utöka och förbättra beslutsstöd för personal och ledning.

Adekvat beställarkompetens

  • Ledningen har tillräcklig beställarkompetens, och personalen har kompetens att välja rätt digitala verktyg och tjänster. Ledning och personal arbetar också aktivt med att förbättra våra gemensamma digitala tjänster och verktyg, samt användandet av dem.