Digitaliseringsstrategi

för utbildningsområdet - Göteborgs Stad

Här presenteras utkastet till digitaliseringsstrategi för utbildningsområdet Göteborgs Stad. Handlingsplaner för respektive förvaltning inom utbildningsområdet håller på att tas fram utifrån denna strategi för att både strategi och handlingsplan ska kunna antas under hösten 2020 för att gälla från och med januari 2021.

Syfte:

Syftet med denna strategi är att ange färdriktning för Göteborgs Stads arbete med digitalisering i skola och förskola, samt utgöra ett underlag för arbetet med förvaltningarnas handlingsplaner.

Utkast:

Så här ser utkastet till digitaliseringsstrategi ut. Under våren 2020 arbetas handlingsplaner fram i respektive förvaltning inom utbildningsområdet - utifrån strategin. Handlingsplanerna ska vara färdiga sommaren 2020 för beslut i respektive nämnd tidig höst 2020.

Strategin utgår från den nationella digitaliseringsstrategin för utbildningsväsendet.

Digitaliseringsprogrammets fyra prioriteringsområden
Bild: Programmets prioriterade områden med en styrkedja som leder utvecklingen av förskolan och skolans digitalisering.

Övergripande mål:

Barn och elever har likvärdiga och goda förutsättningar att använda digitaliseringens möjligheter för att nå målen, växa som individer och bli delaktiga och medskapande samhällsmedborgare.

Prioriteringsområden

Syfte - Bakgrund - Nuläge - koppling till andra dokument

Syfte

“Syftet med detta program är att ange färdriktning för Göteborgs Stads arbete med digitalisering i skola och förskola, samt utgöra ett underlag för arbetet med förvaltningarnas handlingsplaner.”

Digitaliseringsstrategin för utbildningsområdet i Göteborgs Stad beskriver vilka områden förskolor och skolor behöver prioritera för att skapa förutsättningar för att barn och elever ska använda digitaliseringens möjligheter, och även ges kunskap om dess utmaningar och risker. När förändringstakten och digitaliseringen av samhället ökar krävs att digital kompetens, infrastruktur, samarbete och kvalitetsarbete är "adekvat", det vill säga möter förändrade behov, för att skapa förutsättningar för en likvärdig och framgångsrik utbildning för barn, elever och studerande.