Kilpailut

Kenguru

Kenguru-matematiikkakilpailu on maailman suurin kansainvälinen matematiikkakilpailu ja Suomessa sitä organisoi Maunulan yhteiskoulu. Kilpailu käydään yleensä maalis-huhtikuun vaihteessa.

Kengurutehtävät eivät ole tavallista koulumatematiikkaa, mutta eivät myöskään ryppyotsaisia kilpamatematiikkatehtäviä. Kunkin ikäluokan tehtävät antavat iloisia oivalluksia ja suosivat perinteisestä “laskemisesta” poikkeavaa lähestymistapaa. Toisinaan kilpailun voittaja on ollut yllätys luokan opettajallekin!

Kilpailu pidetään vuosittain maaliskuussa. Sarjat ovat

  • Mini-Ecolier: 2. ja 3. luokka
  • Ecolier: 4. ja 5. luokka
  • Benjamin: 6. ja 7. luokka
  • Cadet: 8. ja 9. luokka

Kilpailuun on helppo osallistua. Yksi koulun opettaja ilmoittaa halukkaat luokat mukaan kilpailuun. Opettajat syöttävät oppilaiden vastaukset kengurukoneeseen ja ohjelma laskee oppilaiden pisteet. Kilpailun voi voittaa kahdella eri tavalla, joko keräämällä eniten pisteitä tai kenguruloikalla. Kengurunloikka tarkoittaa pisintä peräkkäisten oikeiden vastausten määrää.


Majava

Majava-kilpailu on peruskoulun 2.–9.-luokkalaisille ja toisen asteen oppilaitosten opiskelijoille suunnattu kansainvälinen tietotekniikka-aiheinen kilpailu. Kilpailu soveltuu hyvin esim. matematiikan tunneilla pidettäväksi, Kilpailun kysymykset liittyvät tietotekniikan käyttöön, tietotekniikan yhteiskunnallisiin vaikutuksiin, loogiseen päättelyyn ja ongelmanratkaisuun. Aikaisempien vuosien kilpailutehtäviä voi käydä harjoittelemassa milloin vain.

Majava-kilpailu on marraskuun lopulla ja siihen osallistutaan www-selaimella koulupäivän aikana. Sarjat ovat

  • Mini: 2. ja 3. luokka
  • Benjamin: 4. ja 5. luokka
  • Cadet: 6. ja 7. luokka
  • Junior: 8. ja 9. luokka

Peruskoulun matematiikkakilpailu

Peruskoulun matematiikka­kilpailu on suunnattu ensi sijassa peruskoulun 9. luokan oppilaille, mutta ei osallistumista nuoremmiltakaan ole kielletty. Kilpailussa on kaksi kierrosta. Alkukilpailu pidetään kouluissa lokakuussa. Loppukilpailuun kutsutaan noin 20 alkukilpailun parasta. Loppukilpailuun osallistuu yleensä kaksi virolaista vierailijaa, ja Peruskoulun kilpailun kaksi parasta on voinut osallistua Viron vastaavaan kilpailuun. Peruskoulun matematiikka­kilpailun tehtäviä ja ratkaisuja löytyy MAOL:n kilpailusivulta.