Selaa dioja kuvakarusellissa.

Formatiivinen arviointi

Pääosa oppimisen arvioinnista ja palautteen antamisesta toteutetaan osana päivittäistä opetusta ja työskentelyä. Tällaista palautteen antamista osana päivittäistä työskentelyä kutsutaan formatiiviseksi arvioinniksi. Formatiivinen arviointi ei edellytä dokumentointia. Formatiivisen arvioinnin tehtävä on ohjata ja kannustaa. Sen avulla oppilas saa tietoa omasta oppimisestaan ja osaamisestaan. Palautteen tulee tukea oppilaan minäkäsityksen muodostumista, osoittaa oppilaan vahvuuksia ja kehittämisen kohteita sekä olla motivoivaa. Oppilas voi saada palautetta omasta oppimisestaan tai työskentelytaidoistaan opettajalta, muilta oppilailta tai tarkastelemalla itse omaa oppimisprosessia. Itsearviointi ja vertaispalaute ovat osa formatiivista arviointia, mutta ne eivät vaikuta oppiaineen arviointiin.

Itsearviointi

Itsearviointi tarkoittaa sitä, että oppilas tai ryhmä tarkastelee ja pohdiskelee kriittisesti omaa toimintaansa ja käyttää arvioinnista saatavaa tietoa oppimiseen ja toimintansa kehittämiseen. Itsearviointi voi kohdistua esim. aikaisemmin opittuun ja saavutettuihin taitoihin, oppilaan tai ryhmän työskentelyyn, oppimisprosessiin (teinkö voitavani ja mitä voisin tehdä paremmin), opettajan ja/tai oppilaan asettamien tavoitteiden saavuttamiseen sekä käyttäytymiseen ja vuorovaikutustaitoihin. Tavoitteena on, että itsearviointi on osa päivittäisiä käytäntöjä, ja itsearvioinnin periaatteet ovat käytössä peruskoulun alusta alkaen. Itsearviointi ei vaikuta oppiaineen arviointiin.

Vertaispalaute

Vertaispalauteella tarkoitetaan, että oppilaat antavat palautetta toistensa opiskeluprosessista, yksittäisestä tehtävästä tai esimerkiksi työskentelyn aktiivisudesta. Oppilaat oppivat antamaan palautetta, mutta myös ottamaan sitä vastaan. Vertaisarvioinnissa opettajan tulee ohjata oppilaita toimimaan sovittujen arviointisääntöjen mukaisesti. Vertaisarviointi ei vaikuta oppiaineen arviointiin.

Summatiivinen arviointi

Summatiivinen arviointi kohdistuu opetuksen tavoitteen oppimisen lopputulokseen. Sen kautta pyritään selvittämään oppilaan tietojen ja taitojen taso sekä varmistamaan samalla, että oppilas on savuttanut riittävät tiedot ja taidot voidakseen edetä opinnoissaan. Opintojen aikainen arviointi sisältää myös oppimisprosessin jälkeen tehtävää, oppilaiden osaamisen summatiivista arviointia, jonka tulokset välitetään oppilaille todistuksissa tai arviointitiedotteissa. Opettajan tulee dokumentoida arvioinnit niistä näytöistä, jotka vaikuttavat oppilaan summatiiviseen arviointiin.

Lukuvuositodistus

Kunkin lukuvuoden päättyessä oppilas saa lukuvuositodistuksen, joka sisältää sanallisesti tai numeroin ilmaistut arviot siitä, miten oppilas on kyseisenä lukuvuonna saavuttanut tavoitteet opinto-ohjelmaansa kuuluvissa oppiaineissa tai opintokokonaisuuksissa ja/tai työskentelytaidoissa. Lukuvuositodistukseen sisältyy myös käyttäytymisen arviointi (peruskoulun päättötodistusta lukuun ottamatta). Väliarviointi on vuosiluokilla 6– 9 numeroarviointia. Vuosiluokilla 1 - 5 väliarviointi suoritetaan oppimiskeskusteluna. Vuosiluokalla 6 väliarvioinnin numeroarviointia täydennetään lisäksi oppimiskeskustelulla. Lukuvuoden päätteksi annettava lukuvuositodistus ja päättötodistus ovat yhteenveto lukuvuoden aikana tehdystä oppilaan osaamisen arvioinnista. Lukuvuositodistus ja päättötodistuksen arviointi sisältävät sekä osana opetusta tapahtuneen arvioinnin, että oppilaan osaamisen näytteistä (esim. kokeet, kuvataiteen työt, käsityöt, liikuntasuoritukset).