Päättöarvioinnin tehtävä

Päättöarvioinnin tehtävänä on määrittää, kuinka hyvin oppilas on saavuttanut opetussuunnitelmassa oppiaineittain oppimiselle ja työskentelylle asetetut tavoitteet perusopetuksen päättyessä. Arvioinnin tuloksena annettava numeroarvosana tai sanallinen arvio kuvaa oppilaan osaamisen tasoa suhteessa valtakunnallisessa opetussuunnitelmassa määriteltyihin oppiaineen oppimäärän tavoitteisiin ja päättöarvioinnin kriteereihin.

Arvioitavat oppiaineet

Perusopetuksen päättöarvioinnissa numeroin arvioitavat yhteiset oppiaineet ovat äidinkieli ja kirjallisuus, toinen kotimainen kieli, vieraat kielet, matematiikka, fysiikka, kemia, biologia, maantieto, terveystieto, uskonto tai elämänkatsomustieto, historia, yhteiskuntaoppi, musiikki, kuvataide, käsityö, liikunta sekä kotitalous. Lisäksi oppilaan valitsemat valinnaiset aineet, jotka muodostavat yhtenäisen, vähintään kahden vuosiviikkotunnin oppimäärän, arvioidaan numeroin. Päättötodistus annetaan perusopetuksen päättyessä oppilaalle, joka on jokaisessa oppiaineessa saavuttanut osaamiselle asetetut tavoitteet vähintään arvosanan 5 edellyttämän osaamisen mukaisesti.

Arvosanojen muodostuminen

Päättöarvosanan muodostamisessa otetaan huomioon kaikki valtakunnallisesti määritellyt oppiaineen oppimäärän tavoitteet ja niihin liittyvät päättöarvioinnin kriteerit. Jonkin kriteerin kuvaaman osaamisen tason ylittäminen voi kompensoida tasoa heikomman suoriutumisen joidenkin muiden kriteerien osalta. Päättöarvioinnissa työskentelyn arviointi sisältyy oppiaineen arvosanaan.

Päättöarvioinnin ajankohta

Päättöarviointi ajoittuu oppiaineesta riippuen vuosiluokille 7, 8 tai 9, kun oppiaineen opinnot peruskoulussa loppuvat. Mikäli esim. oppilaan kotitalouden tai kuvataiteen opiskelu loppuu 7. luokalla, hän saa näistä oppiaineista päättötodistukseen tulevan arvosanan 7. luokan lopulla.