Koulukohtainen yhteisöllinen opiskeluhuoltosuunnitelma

MUUT SUUNNITELMAT JA ASIAKIRJAT, JOTKA LIITTYVÄT OPISKELUHUOLLON TOTEUTTAMISEEN:

 

Kaupunkitason asiakirjat:

Opiskeluhuollon -käsikirja (sis. poissaoloihin puuttumisen mallin) -> tämä korvautuu uusilla opetussuunnitelmateksteillä ja OPS-lukujen 5 ja 8 uudistuksilla syksyn aikana.

Nuorten hyvinvointisuunnitelma

Oppimisen ja koulukäynnin tuki Nokialla -käsikirja

Tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnitelma

Toimintamalli nuorten päihteettömyyden tukemiseen Nokialla

Kiusaamisenvastainen suunnitelma

 

 

Koulukohtaiset asiakirjat:

Turvallisuuskansio

Kriisitoimintamallli

Toimintamalli kiusaamistilanteissa

  

KOULUN ROOLI YHTEISÖLLISESSÄ OPISKELUHUOLLOSSA

 

Koulu on oppilaita varten ja heidän hyvinvointinsa on oppimisen edellytys. Suunnitelmallisella toiminnalla voidaan rakentaa kouluyhteisön kokonaisvaltaista hyvinvointia. Tässä kuvataan kaikkia niitä toimintoja ja rakenteita, joilla opettajat, oppilashuollon ja kouluyhteisön työntekijät siihen pyrkivät.

 

Läsnä oleminen ja kohtaaminen, ilmapiiri 

Koulussamme pyritään huomaamaan hyvä ja vahvistamaan jokaisen vahvuuksia. Esimerkiksi oppilaille annetaan paljon positiivista palautetta niin suoraan kuin välillisesti Wilman käytösmerkintöjen avulla

 

Oppilaiden osallistaminen

Oppilaiden osallistaminen toteutetaan oppilaskunnan kautta ja järjestämällä erilaisia kyselyjä

 

Hyvinvointi/kiusaamiskyselyn toteuttaminen

Kyselyt toteutetaan yhteisten sovittujen aikataulujen mukaisesti vähintään kerran lukuvuodessa.

 

Kouluterveyskysely/nuorisokysely/muut toteutettavat kyselyt

Kouluterveyskysely valtakunnallisen aikataulun mukaisesti

 

Oppilaan itsestä huolehtimisen ja sosiaalisten taitojen vahvistaminen

Luokanopettajat ja -ohjaajat sekä aineenopettajat harjoittelevat sosiaalisia- ja tunnetaitoja vuorovaikutustaitojen ohella ryhmiensä kanssa. Tämä painottuu pääasiassa alaluokille, mutta erilaisia harjoitteita tehdään myös yläluokilla. Erillisten harjoitusten lisäksi näitä taitoja opitaan erityisesti vapaissa tilanteissa ja kohtaamisissa, erilaisten konfliktien yhteydessä ja aikuisten esimerkin myötä.

 

Ryhmäytykset ja luokanvalvojan tunnit

Jokaisen uuden aloittavan luokan kanssa tehdään ryhmäyttäviä toimia. Esimerkiksi 7. luokilla on syksyisin ryhmäytyspäivät ja kaikki 7. luokan oppilaat osallistuvat ns. starttikurssiin, jonka aikana tutustutaan sekä ryhmään että koulun toimintaan laajemmin. Lv-tuokiot pidetään säännöllisesti joka viikko.

 

Nivelvaiheyhteistyö

Nokian kaupunki on laatinut nivelvaiheista prosessikuvauksia, joissa vastuut ja työnjako määritellään. Kaikissa nivelvaiheissa tietoa pyritään siirtämään siten, että lapsen ja nuoren oppimispolku säilyy yhtenäisenä ja tukitoimet ja hoito jatkuvat lapsen ja nuoren tarpeiden mukaisena.


Oppilashuoltokertomuksia ei automaattisesti siirretä nivelvaiheissa eikä kukaan työntekijä voi automaattisesti lukea siirtyvien oppilaiden oppilashuoltokertomuksia huoltajien tietämättä.


Nivelvaiheiden tiedonsiirtopalavereissa käsitellään oppilashuollollisia asioita aina huoltajan erikseen antamalla kirjallisella luvalla. Opetuksen järjestämisen kannalta välttämättömät tiedot voidaan kuitenkin siirtää ilman huoltajan lupaakin.


Jos huoltajan kanssa nivelvaiheessa sovitaan, että asian hoitaminen jatkuu uudessa koulussa ja jatkossa asian hoidossa ovat mukana tulevan koulun työntekijät, heille voi oppilashuollollista tietoa välittää ja he voivat lukea oppilashuoltokertomuksia. Kun asian hoito on kesken, mutta työntekijä vaihtuu, sovitaan huoltajien kanssa työn jatkumisesta. Samoin aina uuden asiakkuusjakson alkaessa tulee sopia asioista erikseen.

Nokian kaupungin päättöluokkien oppilaille järjestetään jatko-opintopäivät Nokian lukiolla sekä erillisiä jatko-opintoiltoja. Yhteishaun jälkeen järjestetään jatko-ohjaus niille oppilaille, jotka ovat jääneet ilman opiskelupaikkaa. Yläkoulut ja Tredu pitävät yhteisen tiedonsiirtopalaverin kesällä. Tarvittaessa yksittäisten oppilaiden kohdalla oppilaanohjaajat ja erityisopettajat huolehtivat opetuksen järjestämisen kannalta välttämättömän tiedon siirtymisestä toiselle asteelle.


Tiedonsiirtolomake toista astetta varten täytetään, kun oppilas on saanut tehostettua tai erityistä tukea perusopetuksessa. Lomaketta käytetään toisen asteen opintojen järjestämisen kannalta välttämättömien tai erityisen tärkeiden tietojen siirtämiseen perusopetuksen toisen asteen oppilaitokseen. Lomake täytetään erityisluokanopettajan/erityisopettajan/opettajan/huoltajan/ huoltajien/oppilaan kanssa yhteistyössä. Ensisijaisesti lomakkeen toimittamisesta toiselle asteelle huolehtivat oppilas ja/tai huoltaja(t). Lomake täytetään peruskoulun päättöluokan aikana. Mikäli tiedonsiirtolomaketta ei toimiteta toiselle asteelle oppilaan/huoltajan toimesta, toisen asteen opinto-ohjaaja tai erityisopettaja ottaa yhteyttä perusopetuksen yhteyshenkilöön. Yhteyshenkilö toimittaa lomakkeen toiselle asteelle, mikäli huoltajat ovat antaneet luvan tiedonsiirtoon.

 

 Välitunnit ja muut vapaat tilanteet (sis.valvonnat)

Alaluokilla välitunnit pidetään ulkona ja yläkoululuokilla suositellaan ulkoilua, mutta se ei ole pakollista. Jokaisella välitunnilla niin sisällä kuin ulkona on riittävä valvonta. Ulkovalvojilla on huomioliivit, jotta heidät havaitaan paremmin.

 

Poissaolojen ja huoliasioiden seuraaminen

Poissaoloja seurataan Wilmasta säännöllisesti ja niihin puututaan kaupungin yhteisen ohjeistuksen mukaisesti

 

Yhteistyö kotien kanssa, vanhempainillat, kodin ja koulun päivä

Yhteydenpito huoltajiin tapahtuu pääasiassa Wilmalla ja puhelimitse. Lisäksi Harjuniityn koulussa on vanhempainyhdistys. Kodin ja koulun päivää vietetään syyskuun lopussa.

 

Kouluruokailu ja terveellisten ruokailutottumusten edistäminen

Kouluruokailuun kiinnitetään huomiota ja kannustetaan oppilaita syömään. Erilaisia kehittämistoimia on tehty ja tehdään yhdessä ruokahuollon kanssa.

 

Päihteettömyyden tukeminen

Harjuniityn koulussa pidetään erilaisia päihteettömyysluentoja ylempien luokkien oppilaille. Lisäksi aihetta käsitellään esimerkiksi terveystiedon yhteydessä. Mikäli oppilas jää koulussa kiinni minkä tahansa päihteen hallussapidosta tai käytöstä, ilmoitetaan asiasta vähintään kouluterveydenhuoltoon ja kuraattorille sekä vähintään harkitaan lastensuojeluilmoituksen tekemistä.

 

Kouluterveydenhoitajan toiminta

Terveydenhoitajat Enni Järviö ja Nina Rantanen ovat koululla kokoaikaisesti ja hoitavat pääasiassa lakisääteisiä tarkastuksia ja muuta vastaanottoa ajanvaraukseen perustuen.

 

Koulukuraattorin toiminta

Koulukuraattorit Kaisa Juuti ja Amanda Kiviranta työskentelevät Harjuniityssä neljänä päivänä viikossa

 

Koulupsykologin toiminta

Koulupsykologi Rosa Frantsi työskentelee Harjuniityssä neljänä päivänä viikossa

 

Muun henkilökunnan toiminta (keittäjät, siistijät, kiinteistönhoitaja)

Kiinteistönhoitaja toimii koululla kokoaikaisesti. Ruoka tehdään Harjuniityn koululla.

 

 

OPPILAIDEN ROOLI YHTEISÖLLISEN OPISKELUHUOLLON EDISTÄJINÄ:

 

Oppilaiden on tärkeää oppia yhdessä tekemistä ja yhteisössä vaikuttamisen keinoja myös niissä yhteyksissä, joissa he työskentelevät suoraan oman yhteisönsä hyvinvoinnin eteen. Koulun velvollisuus on mahdollistaa oppilaiden yhdessä tekeminen ja kannustaa heitä vaikuttamaan koulun toimintaan sekä tukemaan toisiaan. Tässä kuvataan oppilaiden järjestäytynyttä toimintaa koulun arjessa.

 

Oppilaskunta

Harjuniityn koulussa oppilaskunta koskee kaikkia ikäryhmiä ja kaikilla on edustus hallituksessa

 

Muut oppilaiden ryhmät (esim. tukioppilaat, välkkärit, oppilasagentit)

Koulussamme on tukioppilas- ja kummioppilastoiminta. Lisäksi koulutamme vuosittain oppilasagentteja erilaisiin tehtäviin (tvt, liikunta ym.)

 

HUOLTAJIEN ROOLI YHTEISÖLLISEN OPISKELUHUOLLON EDISTÄJINÄ

 

Huoltajilla on tärkeä rooli lapsensa ensisijaisina kasvattajina ja lapsesta huolehtijoina. Koulu tukee vanhempien kasvatustyötä ja toimii näin huoltajien kasvatuskumppanina. Koulun ja kodin välinen viestintä on tärkeää sekä koulun ja luokan yleisiin asioihin sekä yksittäiseen lapseen liittyen. Koulu rakentaa yhteistyötä aktiivisesti mahdollistaen vuoropuhelua ja kohtaamisia. Tässä kuvataan lyhyesti vanhempien järjestäytynyttä toimintaa oppilaiden tukemiseksi, sekä se miten koulu sitä tukee.

 

Vanhempainyhdistystoiminta

Harjuniityn koulussa on vanhempainyhdistys

 

Luokkatoimikunnat

Luokkatoimikunnat valitaan lukuvuosittain

  

NUORISOPALVELUIDEN ROOLI YHTEISÖLLISEN OPISKELUHUOLLON EDISTÄJÄNÄ

 

Nuoriso-ohjaajat toimivat lisäaikuisina koulun arjessa sekä nuorten vapaa-ajantoiminnan järjestäjinä. Tässä kuvataan nuorisopalveluiden kanssa tehtävän yhteistyön muotoja.

 

Yhteistyö nivelvaiheissa ja ryhmäytyksissä.

Nuorisotoimi on mukana 7. luokkien ryhmäytyksissä syksyisin ja järjestää jatkoryhmäytyksiä myös 8-9.luokkalaisille.

 

Teematunnit ja muut oppitunnit

Teematunnit pidetään 6. luokille ja muille luokille tunteja pidetään tarvittaessa

 

 Pienluokkayhteistyö

Nuorisotoimi tekee läheistä yhteistyötä varsinkin yläkoulun pienluokan kanssa.

 

Välituntitoiminta

Nuorisotilat ovat aktiivisesti välituntikäytössä

 

Yhteistyö vanhempainyhdistyksen kanssa

Harjuniityn koulun vanhempainyhdistyksen kanssa teemme monipuolista yhteistyötä. Yhdistys tukee eri vuosiluokkien toimintaa vuosittain toistuvilla retki- tms. avustuksilla, lahjoittaa stipendejä ja osallistuu yhteisölliseen opiskeluhuoltoon. Yhdistys tarjoaa myös luokille varainkeruumahdollisuuksia järjestämällä tapahtumia esim. joulumyyjäiset ja talvitapahtuman.

 

Erityisnuorisotyö

Erityisnuorisotyötä käytetään tarvittaessa

 

Iltatoiminta

Harjuniitynkoulun yhteydessä on nuorisotilat, jotka ovat aktiivisessa käytössä. Lisäksi tiloja käyttää partio, eri liikuntaseurat sekä Pirkan opisto.

 

Muu toiminta

---

 

MUIDEN YHTEISTYÖTAHOJEN ROOLIT YHTEISÖLLISEN OPISKELUHUOLLON EDISTÄJINÄ

 

Koulu voi tehdä yhteistyötä esimerkiksi poliisin, seurakunnan, kyläyhdistysten, urheiluseurojen tai muiden toimijoiden kanssa. Tässä kuvataan tällaisen yhteistyön muodot koulun arjessa.

Koulun iltapäiväkerho on järjestetty yksityisen toimijan, BC Nokian toimesta. BC Nokian edususjoukkue myös harjoittelee ja pelaa kauden pelinsä Harjuniityn liikuntahallissa, Nokian uuden palloiluhallin rakentamisen aikana. Koululla käy eri teemoihin liittyen luennoitsijoita tai työpajojen vetäjiä mm. päihdeaiheisiin liittyen ja koulu on tarpeen mukaan  yhteydessä poliisiin tai lastensuojeluun.

 

OPISKELUHUOLTOTOIMINNAN KEHITTÄMINEN

 

Opiskeluhuoltotoiminnan kehittäminen on sekä pitkäjänteistä että akuuteista tilanteista syntyvää toiminnan muokkaamista. Kehittämiskohteet voivat tulla joko kaupungin yhteisistä linjauksista tai oman koulun tarpeista. Tähän kirjataan sekä vuotuiset kehittämisen painopisteet, että lukuvuoden aikana nousseet kehittämistarpeet muistiin tulevaa lukuvuotta varten.

Tänä lukuvuonna yhteisöllisessä opiskeluhuollossa perustetun hyvinvointitiimin yhtenä pohdinnan kohteena ja kehittämistä vaativana alueena nähtiin lisääntynyt älylaitteiden käyttö. Tälle lukuvuodelle tehdään tarkennuksia käytänteisiin, joilla oppilaiden älylaitteet saadaan pysymään poissa silmistä oppituntien aikana.

Myös mediataidot, tunne- ja vuorovaikutustunnit ja päihdeluennot sekä mm. vapetukseen puuttumisen keinot ovat jatkuvasti esillä.

 

Kehittämistoimia arvioidaan ja suunnitellaan yhteisöllisessä opiskeluhuollossa.