Koulun mahdolliset painotukset

LUMA-painotusluokka on luonnontieteellis-matemaattinen painotusluokka. LUMA-luokalla opiskellaan luonnontieteitä 1-2 vuosiviikkotuntia enemmän kuin tavallisella luokalla. Opettettavina aineina ovat matematiikka, fysiikka, kemia, biologia, maantiede ja tietotekniikka. Myös näitä sivuavia aiheita, esim. lääketiedettä, mikrobiologiaa, tähtitiedettä ja ohjelmointia, opiskellaan osana LUMA-opetusta.

Seitsemännellä luokalla LUMA-ainetta opiskellaan osana seitsemännen luokan orientaatiokurssia kahdessa jaksossa 60 minuuttia viikossa. Opeteltavina aiheina ovat esim. mikrobiologia ja matemaattinen ongelmanratkaisu. Kahdeksannella ja yhdeksännellä luokalla LUMA-aine korvaa yhden valinnaisen aineen ja sitä opiskellaan koko vuosi 90 min viikossa. Kahdeksannella luokalla opiskeltavina aineina ovat esim. riskien maantiede, tähtitiede, ohjelmointi, robotiikka, mekaniikka ja kemia. Yhdeksännellä luokalla opiskellaan esim. ihmisen biologiaa, kestävän kehityksen teemoja ja kaupunkimaantiedettä sekä kurkistetaan lukion matematiikkaan.

LUMA-luokalla eri LUMA-aineita opettavat kyseisten alojen asiantuntijat eli esimerkiksi maantiedettä opettaa henkilö, jolla se on ollut pääaineena yliopistossa. LUMA-aineessa käydään myös vierailuilla ja tehdään kokeellisia töitä sekä monialaisia oppimiskokonaisuuksia erilaisina projekteina.

LUMA-aine arvioidaan kahdeksannella ja yhdeksännellä luokalla sekä jouluna että keväällä sitä opettavien opettajien yhteistyönä arvosanalla 4-10. Seitsemännellä luokalla LUMA-aine arvioidaan ainoastaan asteikolla hylätty/hyväksytty. Arviointi perustuu tuntityöskentelyyn, tuntiaktiivisuuteen, projektien tekemiseen ja portfoliotyöskentelyyn.

LUMA-OPS

7. luokka

Biologia: mikrobiologia, teoria ja bakteeriviljelmä

MaFyKe: päättelyä ja ajattelua kehittävä ongelmanratkaisukurssi

RETKET: Retki Heurekaan heti syksyllä koulun alettua (LV) ja keväällä yritysvierailu, esim. Solita, Nokian renkaat, Colossal Order (MAFYKE)

8. luokka

Maantiede: Riskien maantiede ja hasardiesitelmä

Matematiikka: logiikkapelit, ohjelmointi ja robotiikka

Fysiikka: mekaniikka/tähtitiede

RETKET: syksyllä vierailu Tampereen yliopiston Hervannan Kampuksella (Outi/LV) ja keväällä Tiedekahvila-vierailu Tampereelle (BI/GE), URSAn tähtitornivierailu (MAFYKE)

9. luokka

BiGe: Ihmisen biologia / Kaupunkimaantiede

Kemia: Orgaaninen kemia ja kestävä kehitys, kuvataide yhteistyössä

Matematiikka: Valtakunnalliseen kokeeseen kertausta, lukujonot, logaritmi, kurkistus lukion matematiikkaan

RETKET: Vierailu paperitehtaalla tai muulla tehtaalla (MAFYKE), Tampereen tiedepäivät tammikuussa (LV), Kliinisten taitojen laboratorio TAYSilla (BI/GE)


Tuntijaot

Oppilailla on kussakin neljässä jaksossa 1,5h LUMAa, joka jakautuu kolmelle opettajalle:

1. jakso: Ohjelmointi 1,5h (8lk) sekä MaFyKe 1,5h (9lk)

2. jakso: Ohjelmointi 0,5h (8.lk) ja Syventävä luonnontieteiden kurssi 1,0h (8lk) sekä MaFyKe 0,5h ja Kestävä kehitys/orgaaninen kemia 1,0h (9lk)

3. jakso: Syventävä luonnontieteiden kurssi 1,0h (8.lk) ja Hasardimaantiede 0,5h (8lk) sekä Kestävä kehitys/orgaaninen kemia 1,0h (9.lk) ja Ihmisen biologia ja lääketiede 0,5h (9lk)

4. jakso: Hasardimaantiede 1,5h (8lk) sekä Ihmisen biologia ja lääketiede 1,5h (9lk)

Seitsemännen luokan luokanvalvoja opettajaa luokalleen starttikurssilla LUMAa kahdessa jaksossa kerran viikossa 60 min. Seitsemännen luokan LUMA-kurssi on ollut usein mikrobiologiaa, mutta se voi olla muutakin luonnontiedettä opettajan alan ja kiinnostuksen mukaan.


Arviointi:

7. luokalla LUMA-oppiaine arvioidaan osana starttikurssia arvosanalla Hylätty/Hyväksytty. 8. ja 9. luokalla LUMA-oppiaine arvioidaan arvosanoilla 4-10. Päättötodistuksen arvosanassa huomioidaan oppilaan suoritukset kaikilla arvioiduilla LUMA-kursseilla. LUMA-kurssien arviointi perustuu pääosin projektitöiden suorituksiin sekä monipuoliseen työskentelyn arviointiin.