Kasvatuskeskustelujen ja kurinpidollisten keinojen käytön suunnitelmat

Harjuniityn koulussa kasvatuskeskustelut ovat ensisijainen puuttumisen keino kaikissa järjestyksensääntöjen rikkomuksissa ja myöhästelyissä.
Näissä keskusteluissa käydään oppilaan kanssa läpi käyttäytymiseen, koulunkäyntiin, opiskeluun, myöhästelyihin jne. liittyviä asioita. Kasvatuskeskusteluja voi pitää luokanopettaja, -valvoja, rehtori tai joku muu opettaja. Kotiin ollaan tarvittaessa yhteydessä. 

Harjuniityn koululla toimitaan paikallisessa opetussuunnitelmassa luvussa 5 kuvatuin tavoin.


Perusopetuslaki 35 a § (30.12.2013/1267) 

Oppilas, joka häiritsee opetusta tai muutoin rikkoo koulun järjestystä, menettelee vilpillisesti tai kohtelee muita oppilaita tai koulun henkilökuntaa epäkunnioittavasti tai heidän ihmisarvoaan loukkaavasti, voidaan ensisijaisena toimenpiteenä määrätä osallistumaan yhteensä enintään kaksi tuntia kestävään kasvatuskeskusteluun. Kasvatuskeskustelu voidaan järjestää kerralla tai useammassa osassa koulupäivän aikana tai sen ulkopuolella. 

Kasvatuskeskustelussa yksilöidään toimenpiteeseen johtanut teko tai laiminlyönti yhdessä oppilaan kanssa ja tarvittaessa selvitetään laajemmin käyttäytymisen syyt ja seuraukset sekä keinot koulussa käyttäytymisen ja oppilaan hyvinvoinnin parantamiseksi. 

Kasvatuskeskusteluun määrää koulun opettaja tai rehtori. Kasvatuskeskustelu tulee kirjata ja siitä tulee ilmoittaa oppilaan huoltajille. Huoltajalle tulee varata mahdollisuus osallistua kasvatuskeskusteluun tai osaan siitä, jos se 2 momentissa esitetty huomioon ottaen katsotaan tarpeelliseksi.  

Opetussuunnitelman luvussa 5 on määritelty kurinpidollisia keinoja.

Harjuniityn koulussa on käytössä seutukunnallisen turvallisuuskansion lomakkeet ja ohjeistukset, joiden mukaisesti toimimalla varmistetaan hallinnon  yleisten oikeusturvaperiaatteiden noudattaminen kurinpidollisia keinoja käytettäessä.

Opettajakunnalla on käytössään Harjuniityn abc, jossa opastetaan ja perehdytetään henkilökuntaa kurinpidollisten toimivaltuuksien käyttämisessä.

Tämä lukuvuosisuunnitelma toimii samalla tiedotusmuotona näistä aiheista kotien suuntaan.