Maria Södergren

Lorensbergaskolan F-6

Hem > Presentation > Maria Södergren Lorensbergaskolan F-6

Jag heter Maria Södergren och arbetar på Lorensbergaskolan år 4-6. Undervisar i So och svenska. Tar denna termin emot en ny fyra.

Jag gick min utbildning på Högskolan Dalarna, Falun och tog examen för F-6 år 2004. Jag har i min lärarlegitimation ämnena; svenska, SVA, matematik, geografi, samhällskunskap, historia, religion och bild.


 För mig är det viktigt att alla elever känner sig sedda och trygga. Det är viktigt att försöka skapa goda relationer med eleverna och jag brinner lite extra för elever som inte har det så lätt i skolans värld. Kanske har de en NPF-diagnos, kanske har de dyslexi. Hur vi kan göra för att underlätta för dem som spretar ur vår fyrkantiga mall. Jag önskar ge dessa elever en så bra skoltid och start i livet som möjligt utifrån de förutsättningar som finns. Försöker komma ihåg att det är jag som måste förändra mig, försöker sätta mig in hur deras tankebanor går och vilka deras upplevelser kan vara. Inte alltid så enkelt dock. Styrkan i mitt närteam är att vi är flera undervisande lärare, så att eleverna får möjligheten att välja mer vem de känner att de kan anförtro sig åt. 


Vi är alla olika och även om vi jobbar hårt med relationsskapande spelar såklart våra personligheter också in. Kör man fast hos oss finns det alltid ngn annan som kan ta vid.

 Något mer som engagerar mig är läs- och skrivutvecklingen bland elever på mellanstadiet. När de kommer upp på mellanstadiet väntar mer utmanande texter att ta sig igenom, inte minst i So- och No-ämnena och större krav på de egna texterna ställs. Det är viktigt att de får möjlighet att lära sig använda sig av de kompensatoriska hjälpmedel som finns tillgängliga.


Mina inlägg

2023-01-13 Maria Södergren

Alla går vi igenom olika kriser i livet och kriser sker även på jobbet/i skolan. Kriser kan vara av väldigt olika slag, när de väl händer behöver vi kanske hjälp att ta oss igenom dem på bästa möjliga sätt. Att vara väl förberedd skapar trygghet och möjlighet att stötta inblandade på rätt sätt. 

Hur gör vi då i skolan? Kriser kan handla om exempelvis saker som hänt enskilda elever, flera elever eller personal samt även händelser där både personal och elever är inblandade. Kriser kan ha hänt på fritiden/i hemmet, som rör även tillvaron i skolan/på arbetet, men kriser kan också hända direkt på plats i skolan/arbetsplatsen. 

Fortsätt att läsa ➡️

2022-05-03 Maria Södergren

Hur gör vi egentligen för att ALLA elever i skolan ska må bra, nå så långt som möjligt, både kunskapsmässigt och socialt? Det är vårt uppdrag men skolans organisation passar inte alla elever. Hur stärker vi de elever som är i behov av särskilt stöd på olika sätt, på rätt sätt? De är många, de är olika personligheter med olika behov. Hur ska vi lyckas bemöta alla dem på bästa tänkbara sätt? Få dem alla att må bra? Hur lång tid får vi på oss att lyckas? Handlar det om att de ska ske omedelbart, om en vecka, om en månad eller om flera år? När det gäller måendet skulle jag vilja påstå att det är omedelbart.

Fortsätt att läsa ➡️

2021-12-16 Maria Södergren

Redan i början av terminen hade jag tankar om att skriva om hur Corona-pandemin påverkat oss inom skolan på ett positivt sätt. Att det varit annorlunda och stundtals ganska tungt behöver vi kanske inte orda så mycket om ännu en gång.

Fortsätt att läsa ➡️