Malin Gärds

Solviksskolan F-6

Profilbild på förstelärare

Hej!

Jag heter Malin Gärds och arbetar på Solviksskolan. Jag är helt ny som förstelärare och ser fram emot detta spännande uppdrag.  Jag har för det mesta arbetat på mellanstadiet, men detta år har jag tagit klivet ner till lågstadiet och arbetar nu i år 1.

Jag påbörjade min lärarutbildning -04 och blev klar -07. Jag läste på distans mot Högskolan Dalarna med inriktning f-6. Jag har behörighet i sv, sva (f-3), ma, och samtliga So/No ämnen.

I mitt klassrum vill jag att alla ska känna sig sedda. Jag vill att klassrummet ska genomsyras av trygghet där vi ser varandra som resurser och där vi hjälper varandra och ger stöttning. Att arbeta tillsammans för att stärka vi-känslan men även att det ska ge en ökad kunskapsutveckling för eleven. Eleverna ska veta vad de ska göra genom att det finns en bra rutin på lektionsupplägget. Under lektionsupplägget är det viktigt att eleverna känner sig delaktiga och att de känner att de kan inhämta kunskaper på olika sätt som känns trygga för dem.  

På skolan har vi tidigare fått en fantastisk möjlighet att fördjupa våra kunskaper inom språkutvecklande arbetssätt samt kooperativt lärande. Arbetssättet passar verkligen in på vår skola och gynnar eleven på så många sätt då språket är en viktig del i elevens utveckling, både kunskapsmässigt och socialt. Jag vill fortsätta driva detta arbete på vår skola och på så sätt skapa en trygg miljö för våra elever där de lär sig att dela med sig av sina tankar, dels för att lära sig själva men även för att lära andra. 

Mina inlägg

2021-10-01 Malin Gärds

I samband med vår terminsutvärdering kom det fram i arbetslagen att vi behövde arbeta mer med värdegrundsarbetet på vår skola. Ett stort ämne i skolan som genomsyrar hela vår verksamhet. Vi var alla överens om att det är ett viktigt arbete, men att det innehåller många pusselbitar som går in i varandra. Var ska man börja? Vilka delar är mest betydelsefulla för just vår skola? Vi var nog alla överens om att det görs mycket på skolan men att vi behövde en gemensam plattform att stå på och bygga upp något hållbart.  

Fortsätt att läsa ➡️

2021-02-01 Malin Gärds

Eftersom jag har jobbat några år på mellanstadiet kan jag känna mig ganska så trygg på vilka krav som ställs i de olika områdena i ämnet matematik för att eleverna t.ex ska kunna nå ett godkänt betyg i år 6. Till stöd har man ju även de nationella proven att luta sig emot. Det svåra för mig har alltid varit att hitta en progression i de övriga skolåren. Till exempel när man tar över en klass i år 4 och ska göra en bedömning.  Vad ska eleven kunna i slutet av år 4 för att vara på en ”godtagbar” nivå och när ska det ev. vara ”insats krävs”? 

Fortsätt att läsa ➡️

2020-09-14 Malin Gärds 

Väldigt tidigt fick vi på vår skolan en bra insikt av våra förstelärare som förespråkade och delade med sig av sina tankar kring Språk- och Kunskapsutvecklande arbetssätt utifrån bl.a annat boken “Stärk språket - Stärk lärandet”. Det framkom då att det är väldigt lätt som lärare att göra om och förenkla texter m.m. för att anpassa så att alla ska förstå de texter som de möter. För mig blev det ett uppvaknande att det gör det bara lättare för eleven just för stunden, men inte för ett livslångt lärande. Idag använder jag alltid de begrepp som dyker upp och jobbar kring dem istället, och det är här som jag ser det kooperativa lärandet som ett toppenbra verktyg. 

Fortsätt att läsa ➡️