Det digitala klassrummet i en pandemi 


Hem > Presentation > Agnéla Karlsson Junibackens skola F-6 > Det digitala klassrummet i en pandemi 

Det är premiär för mig att blogga, både som förstelärare och överhuvudtaget egentligen. Som novis tänker jag att jag gör en kort text här om tankar kring något som känns aktuellt för mig just nu, och som jag vet också är aktuellt för andra i mitt yrke.

Covid19. En pandemi. En förändring. Plötsligt ser inte världen ut som den gjort tidigare, vi kan inte resa som vi vill och det är inte längre självklart att kunna besöka vem som helst eller kunna ge någon man tycker om en kram. En oro som inte fanns tidigare smyger sig på och den gör så även i skolan. Hålla avstånd, anpassa och stanna hemma vid symptom. Det är regler som gäller både elever och oss som personal på en skola. 

Hur ska man som lärare tänka kring elevernas undervisning egentligen i en rådande pandemi? Vi har tidigare i kommunen läst om De fem stora, en bok av Jesper Ersgård, där han sammanställer tankarna från fem ledande forskare inom skolan. En av dessa forskare är Carol Dweck som skriver om mindset. Jag undrar vilket mindset har vi som pedagoger i skolan när något oväntat och omvälvande som en pandemi plötsligt drabbar världen både i och utanför skolan?

Dweck pratar om dynamiska och statiska mindset, mindset där man har lättare och svårare att ta sig an nya utmaningar skulle man kunna förenkla det som i mitt resonemang som följer nu. Verkligheten ser ut som den gör och man kan välja att se möjligheterna som det ger eller att fastna på allt som nu är mer eller mindre svårt att genomföra. Jag tänker främst på digitaliseringen, en förändring som vi varit i länge och som fortfarande utvecklas och ställer nya krav på oss som pedagoger. En del av oss tycker att det är jättespännande och växer av alla utmaningar det ger och framförallt alla möjligheter. Andra, med mindre digitalt intresse, känner kanske inte att utmaningen alltid är så inspirerande utan mer krävande. Därmed inte sagt att de inte vill att skolan ska digitaliseras men ointresset och okunskapen gör det till en lite krokigare resa. 

Jag har ett intresse för teknik och har hela tiden tyckt att digitaliseringen i skolan är otroligt spännande därför har jag har försökt att ligga steget före det som händer i skolan, helt enkelt för att jag har ett eget intresse i det, men det  har också gjort det enklare att anpassa mitt arbete till den pandemi som vi befinner oss i. Jag skapade tidigare läsår ett Classroom som vi i min klass valde att kalla Sjukstugan. I Sjukstugan lägger jag dagligen upp vad vi gör i skolan varje skoldag. Varje lektion har en planering som elever som inte är i skolan kan följa till största del hemifrån. Där ligger till exempel arbeten i Gleerups Portalen, Sli, Studi, Bingel eller hänvisningar till andra Classroom med uppgifter. Ibland är elever hemma då de visar symptom men känner sig egentligen inte sjuka, dessa elever vill hänga med i undervisningen hemifrån och har möjlighet att göra det via Sjukstugan. Även om man inte är pigg nog att ägna sig åt skolarbete när man är hemma sjuk så vet man vad det är som har hänt i skolan när man var borta och har möjlighet att jobba ikapp det när man mår bättre. Elever har själva uttryckt att de känner att detta har lärt dem att ta ansvar för sitt skolarbete, en förberedelse för den digitala framtiden som det är vårt uppdrag att hjälpa dem med. 

När jag själv har varit hemma med symptom så har jag lagt ut planeringar i Sjukstugan och kunnat se vilka som tagit del av informationen då de skriver sina namn i kommentarerna när de läst. Mina kollegor har också tillgång till Sjukstugan så det har underlättat även för dem när jag varit hemma. Vi befinner oss i en situation som vi inte har erfarenhet av tidigare i skolan och har fått lära oss att bättre använda och utnyttja de digitala medel vi har tillgång till. Sjukstugan är bara ett exempel som säkert flera använder varianter av. Med ett dynamiskt mindset kan vi tillsammans hitta lösningar och arbetssätt som löser problem i en tid av pandemi men också driver den digitala utvecklingen i skolan framåt.

Frågor

Vilka digitala anpassningar har ni gjort på er skola i pandemin? Har du egna tekniska eller digitala arbetssätt som du kan dela med dig till andra för att underlätta för dem? Har pandemin drivit den digitala utvecklingen i skolan framåt i en snabbare takt än vad som skulle skett annars?


Agnéla Karlsson

Junibackens skola