Varför IKT

Vad säger vår arbetsgivare Lomma kommun?

  • Adekvat digital kompetens innebär i vår tolkning att barnen ges möjlighet att arbeta med, prova och utvecklas med digitala verktyg samt att, kanske viktigast, erhålla ett kritiskt förhållningssätt för att i framtiden kunna avgöra och värdera digital information och användande.


Vad säger Läroplanen?


  • Förskolan ska ge varje barn förutsättningar att utveckla intresse för berättelser, bilder och texter i olika medier, såväl digitala som andra, samt sin förmåga att använda sig av, tolka, ifrågasätta och samtala om dessa (lpfö, s 14).


  • Utbildningen ska ge barnen möjlighet att uppleva, gestalta och kommunicera genom olika estetiska uttrycksformer. Detta inbegriper att barnen ska få möjlighet att konstruera, forma och skapa genom att använda olika material och tekniker, såväl digitala som andra (lpfö, s 9).


  • Arbetslaget ska skapa förutsättningar för barnen att utveckla sin förmåga att kommunicera, dokumentera och förmedla upplevelser, erfarenheter, idéer och tankar med hjälp av olika uttrycksformer, såväl med som utan digitala verktyg (lpfö, s 15).


  • Utbildningen ska ge barnen förutsättningar att utveckla adekvat (dvs användbar och rimlig) digital kompetens genom att ge dem möjlighet att utveckla en förståelse för den digitalisering de möter i vardagen. Barnen ska ges möjlighet att grundlägga ett kritiskt och ansvarsfullt förhållningssätt till digital teknik, för att de på sikt ska kunna se möjligheter och förstå risker samt kunna värdera information (lpfö, s 9)