Inspiration

Skapa film tillsammans med bilder

Utmana barnen i att iscensätta och skapa en miljö som filmen ska utspelas i, varför inte i återbruksmaterial. Låt sedan barnen antingen välja ut färdiga objekt, eller skapa objekt själva som ska röra sig i filmen. Gärna utifrån en nyfikenhetsfråga eller ett projekt. Passa på att att utmana barnen i källkritik. Är dinosaurien så stor som på filmen? Hur blev den så stor? Hur stor är den egentligen?

Vad händer med snön inomhus?

Låt barnen samla snö i en genomskinlig behållare. Rigga en station med lärplatta, stativ (vi använde en hushållspappershållare) och starta appen Imotion.  Det är viktigt att lärplattan står helt still på exakt samma plats under hela processen.

Tips 1: bygg upp din station nära ett kontaktuttag och ha lärplattan kopplad till en laddare. Det tar ganska mycket batteri och om du vill filma en längre process kommer lärplattan annars att hinna laddas ur. 

Tips 2: använd gärna en enfärgad bakgrund i en annan färg för att tydliggöra det som händer på filmen.

Tips 3: om du vill skildra en långsam process kan ett intervall på 2-5 min mellan bilderna vara lagom.


Steg 1. Starta appen och välj new movie.

Steg 2. Välj inställningen time-lapse.

Steg 3. Flytta markören för att välja med vilket intervall bilderna ska tas.

Steg 4.  Tryck start för att börja ta bilder, du är nu igång med ditt filmskapande.

Steg 5. När du är färdig med din film trycker du på stop. Du får då uppmaningen "tap again to confirm".

Steg 6. Använd playikonen för att titta på filmen. Är du nöjd kan du nu välja att exportera filmen.

Untitled.MOV

Filmen med snön som smälter är färdig!

Låt barnen få se hur det frö de har grott förändras och växer. Låt filmen bli en inspiration och startpunkt för samtal om vad frön behöver för att växa, omsorg om naturen etc. Med iMotion blir processen mer övergriplig och konkret för barnen.

Vad händer med en isklump när den är inomhus? Låt en isklump stå inomhus i en låda, och låt iMotion fota i intervall. Vart försvann isen? Jämför med hur mycket vatten det blev i lådans botten. Det blir en startpunkt för utmanande samtal kring volym, densitet och vattnets egenskaper.