Kulmakivet

Oli marraskuu 2021 kun aikuislukio sai tarjouksen, josta se ei halunnut kieltäytyä. Toimialamme johto ehdotti meille, että perustaisimme aikuislukion yhteyteen nuorten lukiokoulutuksen linjan. Uusi lukio tarvittiin Helsinkiin vastaamaan koko ajan kasvaviin opiskelijamääriin. Olimme aikuislukiossa suoraan sanottuna ällikällä lyötyjä, mikä mahtava mahdollisuus meille annettiinkaan, tästä piti ottaa kaikki irti. Emme halunneet tyytyä tavalliseen, vaan lähdimme rakentamaan jotain rohkeasti erilaista.


Konepajan lukio on rakennettu neljän kulmakiven varaan. Nämä kulmakivet muodostavat ainutlaatuiselle lukiollemme kestävän perustan. Mistä saimme nämä kulmakivet, mistä kaikki alkoi? Kerron tässä oman versioni koulumme tarinasta ja tiedän jo nyt, että meistä tullaan vielä kertomaan monenlaisia tarinoita eri painotuksilla.

Ensimmäinen kulmakivemme työelämäkumppanit, on koko lukiomme painotuksen ydin. Työelämässä oppiminen on aikuislukiossa toimivan ammattilukion toiminnan tärkeä osa, mutta miksei työelämässä voisi oppia myös lukion opetussuunnitelman sisältöjä ja ylipäätään laaja-alaisia taitoja? Tätä aloimme miettiä keväällä 2022 yhdessä kumppanimme Haaga-Helian kanssa. Ammattilukiossa teemaopintojakso oli juuri ohi ja mietimme tälle oppiainerajat ylittävälle ilmiöpohjaiselle oppimiselle jatkoa. Ammattilukion kokeilun jälkeen meillä rehtoreilla ja opinto-ohjaajalla oli vahva tunne siitä, että tätä hyvää pitää saada kaikkien opiskelijoiden ulottuville.


Työelämäkumppanuuksien kautta halusimme mahdollistaa oppimisen koulun ulkopuolella tosielämässä. Toinen kulmakivemme verkoistoissa oppiminen, lähteekin siitä ajatuksesta, että autenttisissa ympäristöissä oppiminen on mielekkäämpää ja projektien kautta toteutuvat tutkivan oppimisen periaatteet. Oppimiseen tulee vahvempi motivaatio ja oppiminen on syvällisempää. Verkostoissa oppimiselle piti siis ehdottomasti saada lisää tilaa koulun rakenteissa. Rohkeasti päätimme räjäyttää pois lukiomaailman jo perinteeksi muodostuneet koeviikot sekä viikoittaiseen lukujärjestykseen raivasimme kokonaisen päivän verkostoissa oppimiselle. Tällä tavoin saimme painotuksen näkyväksi ja arkiseksi osaksi koko koulun toimintakulttuuria.


Kulmakivistä kolmas eli tiimityö tuli kuin itsestään mukaan suunnitteluun heti alusta alkaen. Oli selvää, että projekteja kumppaneiden kanssa ei kukaan yksin pysty tekemään, ei opiskelija eikä opettaja. Tarvitaan mukaan tiimi, tiimin jäsenten erilaiset vahvuudet ja yhdessä jakaminen sekä kannustus. Vaikka tiimeistä olimme toki puhuneet aikuislukiossakin iät ja ajat, todellinen ymmärrys tiimioppimisesta sai silmämme avautumaan. Tiimityön kautta olemme alkaneet kyseenalaistaa vuosia itsestään selvyytenä pitämämme yksin pärjäämisen kulttuurin.


Opiskelijan ja opettajat roolit muuttuvat, kun töitä tehdään uudella tavalla verkostoissa oppimalla. Opettaja saa edelleen opettaa, mutta myös valmentajan rooli korostuu. Kun rekrytoimme uudet opettajat lukioomme keväällä 2024, yksi kriteereistä olikin, että opettajan tulee antaa tilaa opiskelijan omalle oppimisen prosessille. Tätä korostamme myös neljännessä kulmakivessämme portfoliopedagogiikassa. Oppiminen verkostoissa tuodaan näkyväksi portfolion kautta. Opiskelija rakentaa omaa oppimistaan ja näyttää osaamistaan hänelle ominaisin tavoin ja hänen ehdoillaan. “Minun portfolio, minä teen” - ajatus ohjaa ottamaan vastuuta omasta oppimisesta ja lisää osallisuuden kokemusta. Konepajan lukiossa ei opita koulua varten vaan itseä ja elämää varten.


Konepajan lukion perustana ovat sen neljä kulmakiveä. Niiden varaan rakennetaan koulun toiminta ja koulun oma ainutlaatuinen henki. Perusta on nyt valmis, mutta varsinaisen koulun rakentavat nuoret itse ja koulun koko henkilökunta. Meidän hetki on nyt koittanut, joten kääritäänpä hihat ja ruvetaan hommiin!

Kuvan lähde: https://pixabay.com/fi/photos/ihmiset-ryhm%C3%A4-yst%C3%A4v%C3%A4t-2569234/