Progression

SPRÅK-, LÄS- OCH SKRIVUTVECKLINGENS PROGRESSION


FÖRSKOLAN 

Språk, lärande och identitetsutveckling hänger nära samman. Förskolan ska därför lägga stor vikt vid att stimulera barnens språkutveckling i svenska, genom att uppmuntra och ta tillvara deras nyfikenhet och intresse för att kommunicera på olika sätt. Barnen ska erbjudas en stimulerande miljö där de får förutsättningar att utveckla sitt språk genom att lyssna till högläsning och samtala om litteratur och andra texter. Utbildningen ska ge barnen förutsättningar att kunna tänka, lära och kommunicera i olika sammanhang och för skilda syften. Därigenom läggs grunden till att barnen på sikt tillägnar sig de kunskaper som alla i samhället behöver. Förmåga att kommunicera, söka ny kunskap och samarbeta är nödvändig i ett samhälle som präglas av stort informationsflöde och kontinuerlig förändring (Lpfö-18, sid 8).

Det viktiga är förståelsen för att man i förskolan bygger språk genom att få igång dialog och samtal, leka med sammansatta ord, rimma, stanna upp i sagan och reflektera. Där finns möjligheter att ge barn tid att lära sig i sin egen takt. 

FRITIDS

I Läroplanen ( Lgr 22)  anger att undervisningen i fritidshemmet kompletterar förskoleklassen och skolan genom att lärandet i högre grad ska vara situationsstyrt, upplevelsebaserat och grupporienterat samt utgå från elevernas behov, intressen och initiativ.

Undervisningen ska ta tillvara elevernas nyfikenhet och ge dem möjlighet att utveckla sitt intresse för och sin förmåga att kommunicera med olika språkliga uttrycksformer. Dessutom ska undervisningen sträva efter att på olika sätt skapa möjligheter för elever med annat modersmål än svenska att använda både svenska och sitt modersmål. Undervisningen ska också ge eleverna möjlighet att skapa och uttrycka sig genom olika estetiska uttrycksformer. På så sätt ska undervisningen ge eleverna förutsättningar att kunna tänka, lära och kommunicera i olika sammanhang och för skilda syften.

FÖRSKOLEKLASS 

I förskoleklassen bygger man vidare på förskolans medvetna arbete med olika språklekar, bland annat rim och ramsor. Lekbetonade övningar som stimulerar barnet/eleven att stegvis upptäcka hur språket är uppbyggt samt språkets formsida. Som bas har man ”Bornholmsmodellen” som är ett systematiskt uppbyggt och vetenskapligt utprovat program, vilket stimulerar och stärker barnets/elevens språkmedvetenhet utvecklar barnets/elevens språkliga och meningsskapande förmåga. Kartläggningen “Hitta språket” ska ge pedagoger som undervisar i förskoleklass, kunskap kring de barn/elever som visar en indikation på att inte nå de kunskapskrav som sen ska uppnås i årskurs 1 och 3. 

GRUNDSKOLAN 

I grundskolan bygger man vidare på förskoleklassens strukturerade arbete. En god språk-, läs- och skrivförmåga är en förutsättning för att elever ska kunna tillgodogöra sig alla ämnen i skolan. Bristande förmåga inom dessa områden kan vara en orsak till misslyckanden i skolan. Därför är det viktigt att språk-, läs- och skrivutvecklingsfrågor uppmärksammas. Läsa och skriva är förmågor som hör ihop och förutsätter varandra. Läsning är en komplicerad färdighet som kräver omfattande övning för att kunna utvecklas. I läsning finns två moment, avkodning och förståelse: För att uppnå en god läsfärdighet krävs att båda momenten ska fungera väl. En annan faktor som har stor betydelse för läsningen är motivationen. Läskunnighet är nyckeln som skall ge tillträde till all annan kunskap. Läs- och skrivkunnighet utvecklas inte spontant som talet gör utan det behövs vägledning och undervisning för att lyckas. 

GYMNASIET 

Gymnasiet bygger vidare på de kunskaper som eleven inhämtat från grundskolan, den nya skolformen betonar en tydligare progression av elevernas kunskaper. Alla ämnen på gymnasiet arbetar aktivt för att bidra till elevers språk-, läs- och skrivutveckling. I ämnet svenska är kärnan, språk och litteratur, där språket ses som människans främsta redskap för kunskapsutveckling, kommunikation och reflektion. Med hjälp av olika typer av medier och texter samt skönlitteratur får eleverna möjlighet att lära känna sin omvärld, medmänniskor och sig själv. All undervisning ska stimulera elevernas personliga utveckling genom att öka deras lust att tala, skriva, läsa och lyssna som även ger dem sådana kunskaper som behövs i arbetslivet och för kommande studier (läroplan, examensmål och gymnasiegemensamma ämnen för gymnasieskola 2011, skolverket, s. 160).