Läs- och skrivsvårigheter

LÄS- OCH SKRIVSVÅRIGHETER 


Alla barn och elever vill lära sig att läsa och skriva om de finner det intressant enligt ”Att lämna skolan med rak rygg” en rapport från utbildningsdepartementet. De flesta barn och elever lär sig läsa och skriva utan några egentliga problem medan andra får vandra en betydligt mödosammare väg.

Läs och skrivsvårigheter är en övergripande term som omfattar alla svårigheter med att läsa och/eller skriva oavsett orsak. Se bilaga här . 

Olika lässvårigheter kräver olika pedagogiska insatser som ska sättas in så tidigt som möjligt. Mats Myrberg professor i specialpedagogik skriver att forskare är ense om att läs- och skrivsvårigheter handlar både om avkodnings-och läsförståelseproblem. Det kan röra sig om exempelvis brister i fonologiska och syntaktisk förmåga, dåligt fungerande lässtrategier, brister i automatisering och läsflyt, men ibland även som en följd av bristande läs- och skrivstimulans i hemmet och skolan. Det är viktigt att fortlöpande följa barnens och elevernas utveckling och dokumentera deras framsteg. Detta ger också en god grund att stå på när något barn/elev av någon anledning stannar i sin utveckling. 


UTREDNING 

Enligt skollagen ska alla barn och elever ges den ledning och stimulans som de behöver i sitt lärande och sin personliga utveckling för att de utifrån sina egna förutsättningar ska kunna utvecklas så långt som möjligt enligt utbildningens mål. Därför är det viktigt att fortlöpande följa elevernas utveckling och dokumentera deras framsteg. I de fall lärare eller annan personal uppmärksammar eller får vetskap om att en elev riskerar att inte utvecklas i riktning mot att nå de kunskapskrav i svenska som minst ska uppnås skall extra anpassningar omedelbart sättas in. De extra anpassningarna som sätts in skall utgå från de identifierade behoven. Om det vid utvärdering eller inom den löpande undervisningen visar sig att de extra anpassningarna ej är tillräckliga eller ej fungerar tillfredsställande ska de förändras eller intensifieras. Om de extra anpassningarna trots detta inte är tillräckliga och eleven fortfarande riskerar att inte nå kunskapskraven görs en anmälan om detta till rektor. Rektor skall skyndsamt se till att elevens eventuella behov av särskilt stöd utreds. (Skollagen 2010:800, 3kap, §8)