GSUITE

Google Classrom

Google Classroom är Googles digitala klassrum som du når via knappen GSuite i Vklass eller via direktlänken classroom.google.com.

I Google Classroom skapar du ett klassrum per klass, ämne eller undervisningsgrupp. Om du är klasslärare och är helt nybörjare på Classroom rekommenderar vi att du skapar ett enda Classroom för din klass och att du döper det till din klass namn. Väl inne i ditt Classroom kan du skapa ämnen och på så sätt sortera uppgifterna. Vklass hjälper dig att skapa ett Classroom och att fylla det med dina elever. Följ instruktionerna i den här filmen.

Google Meet

Google Meet är Googles tjänst för videomöten. Du kan antingen:

  • Starta ett möte direkt i tjänsten

  • Boka ett planerat möte genom din kalender och dela länken

  • Boka möten och lägg i ditt Classroom så eleverna enkelt hittar in

    Läs mer här hur du kan använda google meet i din undervisning: TIPS OCH TRIX

Google Drive

Google Drive är en lagringsplats för olika slags filer som du sparar i molnet. I Drive kan du skapa mappar och sortera dina dokument precis som i Utforskaren i din dator. Du når Google Drive via knappen GSuite i Vklass eller via direktlänken drive.google.com.

Det är också till Google Drive du söker dig när du vill skapa olika former av dokument.

Här hittar du Komma igång med Google Drive.

Google Dokument

Google Dokument är Googles motsvarighet till Word. Det är ett ordbehandlingsprogram som man skriver text i. För att skapa ett Google Dokument söker du dig till Google Drive. Fördelarna med att låta eleverna skriva i Google Dokument är:

  • Du kan dela ut uppgifter från Classroom. Tänk dig att du delar ut pappersstenciler (härligt gammalt ord!) i klassrummet i vanliga fall. Digitalt delar du istället ut kopior av ett Dokument genom Classroom.

  • Du ser vad eleven skriver hela tiden och kan ge respons under tiden.

  • Det går att dela dokument med flera elever så att de kan samarbeta med texten.

  • Allt sparas automatiskt.

Här kan du lära dig mer om Google Dokument.

Google Kalkyl

Google Kalkylark är Googles motsvarighet till Excel. Det är ett kalkylprogram som man använder för att skapa tabeller, register, diagram m.m. Du skapar ett kalkylark via Google Drive. Fördelarna med att låta eleverna skriva i Google Kalkylark är:

  • Du kan dela ut ett kalkylark till hela klassen och ni kan redigera i samma dokument. Då kan ni exempelvis skapa en lista över vilka engelska glosor ni kan tänkas behöva när ni ska lära er om ett nytt tema.

Här kan du lära dig mer om Google Kalkylark.


Google Presentationer

Google Presentationer är Googles motsvarighet till Powerpoint. Det är ett presentationsprogram som man använder när man vill skapa en presentation. Du skapar en ny presentation i Google Drive. Du kan exempelvis använda Google Presentationer så här:

  • Låt eleverna samarbeta i grupp för att göra en presentation tillsammans.

  • Du kan skapa en presentation med flera olika bilder som du delar ut till eleverna via Classroom. Alla elever får en kopia av samma presentation. Din presentation blir då som en stödstruktur som hjälper eleverna att veta vad de ska skriva.

  • Ändra sidstorleken så att presentationen blir till en "väggplansch". Infoga bilder, filmer från Youtube etc.

Här kan du lära dig mer om Google Presentationer.


Google Formulär

Google Formulär är ett verktyg för att skapa digitala enkäter. Du skapar ditt formulär från Google Drive. Använd formuläret för att samla in information från din klass. Alla svar sammanställs automatiskt i form av diagram och tydlig översikt. Du kan välja att öppna alla svar i ett kalkylark för att sen kunna sortera bland svaren.

I Google Formulär kan du också använda en quiz-funktion och ange rätta svar. På så sätt kan du skapa självrättande förhör.

Här kan du lära dig mer om Google Formulär.


Google Jamboard

Google Jamboard är ett program som du når via Google Drive. Jamboard kan användas för att brainstorma kring ett ämne eller göra enkla former av tankekartor. Du kan förbereda en Jamboard som du delar ut till eleverna via Classroom.

Här kan du se ett exempel.