Lär dig mer

Nätet är fullt av texter kring distansundervisning just nu och det är inte så lätt att sålla. Var ska man börja? Här har vi valt ut några sidor ur den stora djungeln för dig som vill lära dig mer.

Skolahemma.se

Skola hemma är ett stöd för skolor att hantera konsekvenser av Coronapandemin. Sidan upprätthålls av RISE på uppdrag av Skolverket och i samverkan med SKR, Swedish Edtech Industry och UR.

Där hittar du forskningsbaserat stöd för onlineundervisning, checklistor med saker att tänka på för både huvudman, IT-funktionen, rektor och lärare och länkar till samlingar med digitala lärresurser. En mycket omfattande sida som är värd att besöka.

Skola överallt

Lektionspaket från Internetsstiftelsens "Digitala lektioner" för åk 7-9

Lektionerna handlar om elevernas digitala arbetsplats utanför det fysiska klassrummet och om hur digitaliseringen har påverkat människors sätt att arbeta.

DIGIFRITIDS
en kul och trygg plats på nätet

Digifritids.se är en hemsida där barn från 6 till 12 år kan hänga för att leka, ha kul och lära sig nya saker – men också en plats där de kan mötas i sin oro och få lotsning till trygga vuxna. Syftet är att underlätta barns vardag, i synnerhet nu under pågående pandemi.

Informationsblad om Digifritids: INFORMATIONSBREV

UR Skola hemma

UR har skapat den nya sidan UR Skola hemma som uppdateras löpande. Där har de samlat tips på serier från förskoleklass till gymnasiet och vuxenutbildningen, som passar bra för att lära sig saker hemifrån. De flesta programmen har pedagogiskt stödmaterial. Tipsen gäller program i svenska, engelska, matematik, samhällskunskap och historia, men fler ämnen är på gång.

Lägg märke till den helt nya tv-podden Skola hemma - experterna om hur vi kan hjälpa elever hemma. Den riktar sig både till lärare och föräldrar.

Skolverket

Vad gäller för bedömning och betygsättning i rådande situation? Skolverket vägleder.

Bedömning när undervisning sker på distans

Sätta betyg när undervisningen sker på distans

SPSM

Specialpedagogiska skolmyndigheten skriver om sådant man bör tänka på vid distansundervisning.

Facebookgruppen Distansundervisning i Sverige

I facebookgruppen Distansundervisning i Sverige finns många lärare som står inför, eller som redan har börjat, undervisa på distans. Där kan du följa diskussioner, ställa frågor och inspireras.

Moderskeppet

Hos Moderskeppet har Mattias Karlsson Sjöberg skapat en videokurs om hur man lyckas med distansundervisning. I den här korta kursen får du med dig 5 metoder som funkar för att bli medveten om fällorna med distansundervisning och tips på hur du som lärare kan vända på det med ditt aktiva stöd.

Nationellt centrum för svenska som andraspråk

Distansundervisning för nyanlända och flerspråkiga elever är en utmaning för många pedagoger. Nationellt centrum för svenska som andraspråk har skrivit en artikel med tänkvärda tips som kan vara till hjälp i planeringsarbetet.

Edtechkartan

Många företag har öppnat upp sina digitala tjänster, lärresurser och läromedel för att skolor ska kunna klara av att gå över till distansundervisning. Edtechkartan innehåller bland annat en sammanställning av sådant material. En länksamling väl värd att besöka. Tänk bara på att lagom är bäst så att inte eleverna överöses med för mycket nytt.