Digitala lärresurser

Eskilstuna kommun erbjuder flera digitala lärresurser som alla pedagoger och elever har tillgång till kostnadsfritt. Skoldatateket erbjuder utbildning och stöd i dessa verktyg: skoldatateket@eskilstuna.se.

Vklass

Vklass är lärportalen som används på alla kommunala grundskolor. Vid behov av distansundervisning har Vklass samlat sina bästa tips på funktioner att använda sig av:

https://support.vklass.se/tips-for-skolor-med-behov-att-bedriva-undervisning-pa-distans/

Förutom det finns det en mängd lathundar, intruktionsfilmer och hjälp att få på Vklass supportsida: https://support.vklass.se/

GSuite

GSuite är en samling av Googles verktyg, vilka beskrivs ett i taget nedan. All personal och alla elever i grundskolan har tillgång till GSuite. Du når programmen via Vklass och knappen GSuite längst upp till vänster i menyn. (Om GSuite-knappen saknas i din meny ska du be din skoladministratör koppla på ett konto till dig.)

I GSUITE ingår Classroom, Meet, Drive, Dokument och mycket mer! Här hittar du en beskrivning och lathundar till de flesta av apparna som ingår: GSUITE

Inläsningstjänst ILT

Inläsningstjänst är en tjänst med inlästa läromedel, skönlitteratur och lättlästa böcker. Alla elever i Eskilstuna kommun har ett konto på Inläsningstjänst. Man loggar in med sin kommunmailadress. Har man glömt sitt lösenord kan man trycka på Glömt lösenord. Lärare kan även ändra. För att ge elever talböcker eller talbokstillstånd krävs Säkrare inloggning med sms eller BankID. Lärare skickar mail till skoldatateket@eskilstuna.se med antingen mobilnummer eller personnummer.
Till tjänsten hör också Polylino skola, Begreppa och Fonologia.

Skoldatatekets guider finns här.

ClaroRead Plus

och tillägget ClaroRead Chrome samt appen ClaroSpeak Plus.

ClaroRead Plus är ett program som alla elever och all personal har i sin skoldator. Talsyntes används för att kunna lyssna på texter. Det kan alla elever vara hjälpta av, inte bara de med någon form av läsnedsättning. Låt eleverna skriva egna texter på olika språk och få sin egen text uppläst med bra uttal. Språk ändrar du under inställningar. Nu finns även svenska barnrösterna Filip och Freja. Talsynteserna kan även eleverna få till hemmen.

Skoldatatekets guider finns här.

SLI

SLI Play är vår tjänst för strömmande media, både ljud och film. En del skolor betalar extra för att kunna läsa digitala böcker via Läshörnan.

Alla elever kan skapa ett konto på SLI Play och då kan du som lärare dela ut filmer till eleverna. Se också om det finns arbetsmaterial till filmen som du kan använda. Något värt att notera är att elevkonton som inte använts på sex månader försvinner och då behöver man skapa dem igen.

NE

NE är ett uppslagsverk men inte bara det. Idag innehåller NE många olika tjänster. Lär dig något nytt med hjälp av Sveriges främsta uppslagsverk, utforska världens länder eller religioner, se en film i NE Play, fördjupa dig i ett temapaket eller slå upp ett ord i någon av våra många ordböcker. Allt samlat på ett ställe.

I skolans lokaler når vi alla tjänster. För att komma till NEs tjänster loggar du som är pedagog in med ditt microsoftkonto, elever med sitt googlekonto.

Creaza

Creaza är ett kreativt och modernt program som gör det enkelt för elever och lärare att skapa fantastiska tecknade serier, filmer, digitala historier, tankekartor och presentationer. Elever loggar in med Google och personal med Microsoft.

Se lathundar här.

Word med diktering

Och Avancerad läsare/Utbildningsverktyg. Få text uppläst direkt i Word.
Se Skoldatatekets guider här.

Rättstavningskontroller

För att stava rätt på svenska och engelska. Startas genom fliken Oribi i Word, Powerpoint, Excel och Outlook.
Se Skoldatatekets guider här.
Finns också som tillägg i Google dokument. I dokumentet klickar man på Tillägg i menyraden.

Lärverktyg på iPad/iPhone

Se Skoldatatekets guider här.

Starboard

Lise-Lott Larsson, tidigare utvecklare i kommunen, har gjort en samlad sida med instruktionsfilmer för Starboard.

Se videoguider här.

Övriga resurser som är godkända

Förutom de digitala lärresurser som vi tillhandahåller för alla elever och personal i grundskolans verksamheter finns det en rad godkända och kostnadsfria digitala verktyg att använda i undervisning, såväl som godkända resurser ni själva kan köpa licenser på till din skola.

En lista över alla godkända resurser för grundskolan hittar du HÄR. Lycka till!