Google Meet

Google Meet rekommenderas för onlinemöten.

Vad är Google Meet?

Google Meet kan beskrivas som Googles motsvarighet till Skype. Google Meet ingår vanligtvis inte i Eskilstuna kommuns avtal men är nu släppt fritt. Tre fördelar med Google Meet:

  • Eleverna kan använda sitt vanliga Googlekonto och därmed följer vi avtal och kan särskilja skola/arbete och privatliv.

  • Google Meet är begränsat med funktioner vilket gör det enklare att använda för både lärare och elever.

  • Google Classroom har en koppling till Meet.

Så här gör du

Skapa ett direktmöte och se grundfunktionerna

1. Gå in på google.se.

2. Se till att du är inloggad med ditt Googlekonto. Det ser du genom att klicka på profilbilden uppe till höger. Ditt Googlekonto är för det mesta fornamn.efternamn@edu.eskilstuna.se


3. Klicka nu på fyrkanterna till vänster om profilbilden. Där hittar du genvägar till Googles olika program. Bland ikonerna hittar du Google Meet. Öppna det.


4. Du kommer då till denna startbild. Välj Gå med i eller starta ett möte. Om du nu ska gå med i ett möte anger du koden som du har fått av mötesorganisatören. Om det är du som ska starta mötet, gå vidare till nästa punkt.

5. Nu kan du ange ett smeknamn för lektionen. Smeknamnet används istället för att dela koden och är det enklaste sättet. Alla som är inloggade på domänen Barn- och utbildning Eskilstuna kommun kan använda sig av smeknamnet. Välj därför ett unikt smeknamn, exempelvis Fristadsskolansvenska9A. (å, ä, ö går inte)



6. Första gången behöver du godkänna att Google Meet får använda din mikrofon och din videokamera. Tryck sedan på Anslut till möte.


7. Nu ser du både smeknamnet och hela anslutningsinformationen. Du kan alltså be eleverna skriva in fristadsskolansvenska9a eller kopiera anslutningsinformationen och lägga in hela den texten till eleverna.

8. Sista steget är att informera eleverna om när mötet ska äga rum och vilken koden är. Skolan behöver besluta om detta så att alla lärare gör likadant. Kanske är lektionsinformationen i schemat i Vklass det bästa sättet?


9. Så här ser det ut när mötet väl är igång. De röda siffrorna betyder:

  1. Här ser du vilka elever som är med i mötet.

  2. Här finns en chat. Här kan man skriva instruktioner om någon inte verkar höra eller förstå hur de ska koppla på sin högtalare etc. Använd också chatten för att elever ska kunna ställa frågor till dig.

  3. Här kan du välja vilken bild du ska fästa med en pin. Den ”pinnade” bilden är den bild som du ser under mötet.

  4. Här hittar du anslutningsinformationen.

  5. Här sätter du på och stänger av din mikrofon.

  6. Här avslutar du din del i samtalet.

  7. Här sätter du på och stänger av din webbkamera.

  8. Här kan du presentera din skärm. Se den undre bilden. Användbar funktion! Välj om du vill presentera hela skärmen eller bara ett fönster. Du kan till exempel visa eleverna en powerpoint eller öppna Classroom och visa dem uppgiften som du har lagt ut där.

    Längst till höger finns tre prickar. Där finns möjlighet för läraren att :
    - spela in mötet som film, i syfte att kunna dela med elever som varit frånvarande
    - öppna en jam, en digital whiteboard
    - välja vilken vy du vill använda så att du kan se alla dina elever samtidigt

    Hälsa eleverna välkomna först och välj sedan att du vill presentera din skärm. Då kan du visa eleverna uppgiften samtidigt som du med din röst beskriver vad de ska göra. När du har presenterat klart väljer du Sluta dela. Då kommer du tillbaka till videoläget och kan avsluta lektionen.




Finns det behov att av stänga av chatten, att tillåta eleverna att dela sin skärm eller att spela in samtalet? Dessa inställningar hittar du under hänglåset längst ned till vänster.


Skapa ett Meet via Google Kalender

När man ska ha många lektioner är det bra att schemalägga lektionerna i Meet så att du kan dela länken i förväg med eleverna. Hur du gör det ser du i den här lathunden.

Skapa ett Meet via Google Classroom

I Google Classroom kan du aktivera Meet så att du kan använda samma länk till samma digitala konferensrum i Meet varje gång. Det aktiverar du så här:

  1. Gå in i ditt Google Classroom.

  2. I högra hörnet finns hjulet för inställningar.

  3. Aktivera Meet och välj att det ska vara synligt för alla elever.

  4. I sidhuvudet under ditt Classrooms namn och kurskod finns nu en klickbar länk till ditt Google Meet.

Denna lösning är smidig eftersom eleverna lätt hittar länken. Lärare som använt tillvägagångssättet har dock upplevt att det kan uppstå problem. De rekommenderar därför att skapa sitt Meet via Google Kalender istället som ovan.

Lär dig mer om Google Meet

I Googles eget utbildningscentrum kan du lära dig mer om Google Meet.