Eskilstunas lärare tipsar

När diskussionen om eventuell övergång till distansundervisning påbörjades samlades Eskilstunalärare för olika stadier och skolor i ett digitalt forum. Goda tips samlas på den här sidan. Smått och gott i en salig blandning.

Uppgiftsbanken

I den här mappen kan alla lärare bidra med uppgifter.

Hur har ni förberett er hittills på er skola?

Vi har skapat läxpaket som vi skickar hem. (F-3)

Vi har börjat fila på hur ett överskådligt veckoschema skulle kunna se ut. (F-3)

Vi har påbörjat en undersökande förfrågan till alla vårdnadshavare kring tillgång i hemmet av digitala verktyg så vi vet vilka elever det är som behöver stöd i detta men även så vi vet vilka möjligheter vi har inför får planering. (F-3)

Jag har gjort kodkort till alla våra digitala läromedel appar etc för att underlätta för varje enskild elev och vårdnadshavare. (F-3)

Vi har tillverkat ett häfte i matte med övningar som eleverna känner igen, mycket är repetition. Likadant i svenska. Fredagar har vi lämnat ”öppna” för att kunna jobba med sådant man inte hunnit färdigt med under veckan. (F-3)

Vi kommer att använda oss av Vklass, Google Classroom, samt de lärportaler vi har licens på. Vi använder således det eleverna är vana vid. Uppgifter, filmer, föreläsningar och information finns på Vklass under varje klass. Varje årskurs samarbetar och har samma struktur. Lärare kommer att finnas tillgängliga på Skype vissa tider. Föräldrar kommer till skolan och hämtar böcker etc samt datorer. (4-6)

Många lärare arbetar med Google Classroom och delar arbetsuppgifter där. Vi har även haft en snabb visning av Google Meet, för att se om det är något vi kan arbeta med. Jag tyckte, av det lilla vi hann se, att Google Meet verkar vara ett bra alternativ för att i alla fall kunna erbjuda viss fjärrundervisning. (7-9)

Vi har börjat planera våra lektioner redan nu så att de går att utföra i klassrummet tillsammans med läraren, likväl som hemma ensam. Vi använder lektionsinformationen i Vklass för instruktioner och uppgifterna sker i Google Classroom och olika digitala läromedel. (7-9)

Jag skriver två planeringar på varje lektion i Vklass, en för de elever som är i klassrummet och en för de som är hemma. Det blir en del Studi-filmer och Clio-uppgifter men också uppgifter att göra i Google Classroom. (7-9)

Specilärarna har haft genomgång om Google Meet. Jag tror att det kommer vara något som fungerar att använda i mindre gruppJ ag kan tänka mig att nästa steg är att spela in genomgångar snarare än att ha en hel klass uppkopplad mot Meet/Hangout. (7-9)

Jag tror att vi kommer köra en del inspelade/flippade moment så man når ut till alla elever, framför allt de som behöver mer stöd. (7-9)

Under de närmaste dagarna kommer alla elever som är på plats att få en genomgång av Screencastify och Google Meet. (7-9)

Vi arbetar med att anpassa arbetsuppgifter och instruktioner ännu mer än vanligt för att de ska fungera för elever som är hemma och inför en eventuellt distansundervisning. (7-9)

Vi har gjort en lista för att identifiera vilka elever som vi behöver ha extra koll på, samt ansvarsfördelat oss i EHT på dessa elever så att vi ser till att alla har en daglig kontakt med någon på skolan så att de inte hamnar i fritt fall om en skolstängning sker. (7-9)

Vi har scannat in visst läromedel om det inte är alltför många sidor. (7-9)

Vi har också gått ut med information via mail, Vklass och brev vad som gäller för elever som hålls hemma. (7-9)

Mina elever använde Google Meet igår under en laboration (Fysik). Om någon saknades i lab-gruppen så startade gruppen en Meet-grupp och eleven hemifrån kunde hänga med - fungerade utmärkt. (7-9)

Vilka lärresurser vill ni rekommendera?

Analogt material

"I övrigt är det nog mest analoga arbetsmaterial som passar bäst för de yngre. Det är nog bra med uppgifter som har en arbetsgång man kan upprepa tänker jag."

"Vi har kopierat arbetshäften med ett försättsblad".

"Vi skickar hem läroböcker varje dag ifall någon skulle bli sjuk eller skolan skulle stängas".

"Jag är så glad att jag och mina elever har lärt oss att använda Classroom redan innan. Nu kan jag våga prova nya läromedel som är gratis just nu och dela genom Classroom som eleverna är trygga med. Det är så enkelt att kunna återkoppla på uppgifter."

Clio (4-9)

"Flera skolor i Eskilstuna har använt Clio och nu är det gratis för alla. Läromedel i många ämnen. Bra att man kan bygga egna arbetsområden med material från Clio och eget och att man kan återkoppla till eleven direkt i läromedlet".

Bingel (F-6)

"Bingel är väldigt bra vad gäller matematik, det använder vi oss mycket av. Likaså i engelska, där det finns uppgifter till läromedlet Champ. Svenskauppgifterna kräver att man använder sig av läroböckerna ZickZack, så dessa uppgifter kräver en viss förförståelse. "

Skolplus (F-6)

"Vi har Skolplus, som är mycket bra för de yngre eleverna och som de är bekanta med. "

"Vi har Skolplus på skolan med gemensam inlogg men några av oss har gjort egna inlogg för elevens och detta gör vi nu för alla. Där kan man anpassa uppdrag i ämnet matematik. Är väldigt smidigt att skapa inlogg och även få ut inloggningskort."

Ugglo (F-3)

En lathund till Ugglo Användning av Ugglo i hemundervisning

"Jättebra bibliotekssida med massor av fina böcker som man både kan läsa och lyssna på. Vi upptäckte dock när vi skulle testa det med klasserna att skolans IPads är för gamla. Eleverna kunde logga in och välja bok men de gick sedan inte att öppna och läsa. :slightly_frowning_face: På datorn, min egen privata platta och min mobil fungerar det toppen på. Tänker att många nog ändå kan få det att fungera hemma. "

"Håller med, Ugglo är super! Välja en faktabok och göra en tankekarta och skriva enkel faktatext om de arbetat med det i skolan."

"Har kopplat på MattePortal och SvenskaPortal nu när de öppnade det fritt. Smidigt att lägga upp inlogg och anpassa övningarna."

"Det var smidigt att ordna klasser och inlogg samt individuella uppdrag".

"Zcooly släppt alla sina appar (som är toppenbra) fria under en månad. Här tänker jag att jag skriver om detta till föräldrarna om/när det blir skarpt läge så får de ladda ner dessa hemma."

Polyglutt (F-6)

Polyglutt kommer från Inläsningstjänst. Så här skriver företaget själva: "Polyglutt skola är mycket mer än ljud. Klassen får hundratals riktigt bra böcker med ljud, bild och text anpassade för F-6 – dessutom på flera språk!"

"Håller just nu på att lägga upp Gleerups digitala material i sv och ma. Vet inte riktigt än hur det kommer funka. Verkar bra!"

"Vi använder Clio vanligtvis och de har inte idrott. Jag såg att Gleerups har idrott så nu tänker jag passa på att prova det när det är fritt".

"Färdiga arbetshäften i matte och svenska."

"Elevspel.se är en sida vi använder oss av som funkar utan inlogg!"

"Kunskapsstjarnan.se också en bra sida att spela på för elever."

"SLI använder vi ofta i klassrummet men alla kanske inte vet att det går att skapa konto till varje elev. Då kan man skicka film till eleverna och skapa frågor till".

"Jag kommer tipsa mina elever och vårdnadshavare om appen Biblio. Om de har lånekort från ett bibliotek i Eskilstuna kan de låna både ljudböcker och e-böcker helt gratis hemma. Om de inte har lånekort kanske den här situationen kan få dem att upptäcka biblioteket".


Har ni skapat något material som ni vill sprida till kollegor?

Så här gör vi ett veckoschema för årskurs 2.

Mall för att göra en arbetsordning i Google Dokument.

Kommunikationsplan inklusive guide till Google Meet för elever, lärare och vårdnadshavare.

Jag har gjort en mall för att hjälpa eleverna att komma ihåg sina lösenord.

Här är en lathund för att aktivera den digitala produkten för Favoritmatematik. På både svenska och arabiska.


Har ni hittat någon bra länk som ni vill sprida till kollegor?

Här finns bra mallar att inspireras av: https://www.lr.se/inspiration/lasa/bloggar/mia-kempe/2020-03-19-planering-infor-distansundervisning

Helena Wallberg, författaren till boken Lektionsdesign, har skrivit ett läsvärt blogginlägg om distansundervisning: https://specialpedagogen.blog/2020/03/18/lektionsdesign-pa-distans/

digital pedagogik kan du bland annat läsa om fjärrundervisning.

den här sidan kan man skapa egna scheman. Kanske särskilt för de som inte får ett styrt schema i Vklass eller som tips till föräldrar som önskar få hjälp att strukturera dagarna vid hemundervisning.


Från en tråd i facebookgruppen Distansundervisning i Sverige har en Eskilstunalärare delat dessa resurser

Svenska

https://litteraturbanken.se/skolan/

Grammatik: https://urplay.se/serie/170820-grammatikbolaget

Grammatikövningar: https://www.ur.se/…/17…/174392-1_102581_Grammatikbolaget.pdf

www.larare.at

http://hejsvenska.se/

Svensk ordbok - https://svenska.se/

https://8sidor.se/

http://kreativpedagogik.se/8sidor/8sidor.htm - hörförståelse

https://www.lexiaprovia.se/#/

https://sverigesradio.se/sida/gruppsida.aspx… (Drama för barn och ungdomar)


Matematik

www.nomp.se

www.eddler.se

www.mattecentrum.se

www.matteboken.se

https://www.khanacademy.org/

https://matteappen.se/

www.hejaalbert.se

http://www.majalin.se/

http://www.webbmatte.se/

http://www.matteva.fi/

https://www.kikora.se/fjarrundervisning/

www.mattespel.nu

www.elevspel.se

edqu.se


Engelska

https://klassklur.weebly.com/engelska.html (åk 1-6)

https://www.duolingo.com/

www.lyrics.com

https://sites.google.com/…/the-english-smorgasbord/startsida (The English Smorgardsbord)

https://learnenglishkids.britishcouncil.org/

https://class.ef.com/

http://esl-bits.net/

https://urplay.se/program/215146-newsreel-2020-01-25


Språk

Moderna språk

www.quizlet.se

Kampus - https://www.sanomautbildning.se/…/laromedel-for-grundskola…/

Spanska - www.hablablamos.se

Tyska - https://urplay.se/serie/210196-nachrichten-auf-deutsch-leicht


SO

www.sorummet.se

www.religionsfroknarna.se

www.seterra.com

www.globalis.se

Demokrativerkstaden - https://www.riksdagen.se/…/demokrativerkstaden-for-arskurs…/

www.stockholmskallan.se


NO

https://no-portalen.weebly.com/# (åk 1-6)

www.hanper.se https://glosor.eu/f…/ogat-och-ljus-no-5-kap-3.9538032-2.html (åk 1-6)


Praktiskt-estetiska ämnen

Slöjd

https://www.youtube.com/channel/UCuH50RJmELLrUeXPIG_je1g

https://www.svtplay.se/masterskaparna


Idrott

https://www.facebook.com/groups/342845539990214/permalink/343995689875199/


Bild

https://artsandculture.google.com/

www.upphovsrattskolan.se https://www.ne.se/temapaket/konstbilder-och-bildanalys/


Musik

https://musikrumrickard.blogspot.com/

https://www.svtplay.se/sok?q=musik

www.bandlab.com

www.soundtrap.com

www.spotify.com

www.youtube.com

http://musikkung.blogspot.com/p/mmm.html

https://www.operanplay.se/

http://www.musikoteket.se/

https://www.khanacademy.org/humanities/music

www.lyrics.com

https://stormstjarna.wixsite.com/musik/start/


Övrigt

Sajter som täcker ett stort antal skolämnen

www.studi.se

www.ungafakta.se

www.ne.se

www.liber.se

www.gleerups.se

https://www.liber.se/tips-undervisning-distans/7-9?utm_source=SIM&utm_medium=email&utm_campaign=GR+7-9+Tips+Distansundervisning&utm_content=&utm_term=_24

https://www.clio.me/se/amnesportaler/

https://www.kunskapsmatrisen.se/

Bingel - https://www.sanomautbildning.se/…/digi…/bingel/bingel-friex/

Kampus - https://www.sanomautbildning.se/…/digi…/bingel/bingel-friex/

https://digilar.se/laromedel/hogstadiet/

https://klassklur.weebly.com/ (åk 1-6)

https://edpuzzle.com/home

http://mikaelsskola.se/

https://malmodelar.malmo.se/

https://loops.education/#login


Färdiga lektionsupplägg/planeringar

www.digitalalektioner.se

www.lektion.se

Unikum – Skolbanken

www.lektionsbanken.se

www.quizlet.se


Play-tjänster

www.youtube.com

www.svtplay.se

www.sliplay.se

www.netflix.com

www.cineasterna.se

www.urplay.se

www.ne.se/play/

www.ted.com


Podcasts & e-böcker

https://www.radioplay.se/podcast

www.sr.se

www.poddtoppen.se

https://sverigesradio.se/klartext

Biblio - Biblioteketets digitala böcker samlade på ett ställe

https://www.axiellmedia.com/bibliotekstjanster/biblio/