Workshops

Keuzegedeeltes donderdagvoormiddag 9 maart

Voor de workshops maakt u 1 keuze uit een aanbod van 9. 

U volgt m.a.w. dezelfde sessie voor en na de pauze!

Meer info over de sprekers vindt u hier.

Keuze 1

Max. 40 deelnemers

Khalid Benhaddou

We leven in een wereld waar verandering en diversiteit de norm zijn: Wat zijn de gevolgen van diversiteit op ons dagelijks leven? Hoe kunnen we gedijen in een dynamische omgeving? 

Vaak lijken de behoeften en verlangens van mensen met verschillende culturele achtergronden te botsen. Of het nu gaat over voeding, gender, religie, taal of vrije meningsuiting, deze kwesties kunnen complex zijn en vragen oproepen. Wat is het wettelijk kader voor het beoordelen van deze verzoeken? Welke culturele en religieuze achtergronden liggen eraan ten grondslag? Is het raadzaam om deze verzoeken te verwelkomen en bruggen te slaan, of moeten we grenzen stellen?

Khalid gaat bovenstaande vragen niet uit de weg en deelt, vanuit zijn expertise, het inzicht dat hij dienaangaande verworven heeft.

Keuze 2

Max. 25 deelnemers

Kris Van den Branden

Taal op school is een hot item. In de media gonst het van de crisisberichten (want onze leerlingen lezen steeds minder goed), er zijn nieuwe minimumdoelen voor taal, en het aantal leerlingen met een niet-Nederlandstalige achtergrond neemt toe. In mijn referaat ga ik in op een aantal vragen waarmee veel schoolteams worstelen, zoals: kan je in alle vakken de taalontwikkeling van leerlingen stimuleren? Hoe kunnen we de lees- en schrijfvaardigheid van alle leerlingen bevorderen? Hoe gaan we best om met de thuistalen van leerlingen? Wat is taalbeleid anno 2023? Hoe ervoor zorgen dat veel leraren participeren in het taalbeleid? Welke rol speelt taal in vakoverstijgende projecten? Draagt moderne technologie bij tot de kwaliteit van taal(ontwikkelend) onderwijs? Wat werkt in effectief vreemdetalenonderwijs? Ik beantwoord deze - en andere - vragen op basis van het meest recente wetenschappelijke onderzoek en praktijkverhalen. 


Liesbeth De Bruyne, pedagogisch begeleider PBD taalbeleid secundair onderwijs en Bart De Velder, taalondersteuner vzw 'de Rand', in co-creatie met  Brenda Vandersteen, coördinator taalbeleid van Virgo Sapiens (Londerzeel), en Lien Platteau, directeur 1ste graad van Sint-Donatus (Merchtem) 

Na een motiverend inleidend referaat van Kris Van den Branden ‘Taal op school: een taak - en taal - voor iedereen?’ zullen er tijdens deze workshop 2 secundaire scholen aan het woord komen over hun taalbeleid in de praktijk. Samen met hun ondersteuners en/of begeleiders van vzw De Rand en van de Pedagogische Begeleiding van Katholiek Onderwijs Vlaanderen brengen de directies en de ‘taalankers’ van twee scholen verschillende voorbeelden van hoe zij tot een gedragen taalbeleid kwamen: zowel de de directeur 1ste graad van Sint-Donatus als de coördinator taalbeleid van Virgo Sapiens zullen sterktes en valkuilen en do’s en dont’s bespreken. Deze zullen gelinkt worden aan de belangrijkste pijlers van een sterk taalbeleid op school. De deelnemers krijgen hierbij duidelijke handvaten en tools om in hun eigen school van start te gaan of nieuwe inspiratie binnen te brengen. Want om het feit dat een sterk taalbeleid voeren van groot belang is om het leervermogen van alle leerlingen te verhogen, zal niemand meer heen kunnen.   

Keuze 3

Max. 25 deelnemers

Peter Crab (bemiddelaar)

Peter Crab is trainer bemiddelaar binnen de postacademische opleiding bemiddeling die binnen de faculteit rechten wordt ingericht door Nexus. Professioneel begeleidt hij ook als conflictbemiddelaar dagelijks vrije beroepers binnen de gezondheidszorg e.a. bij het constructief en zorgvuldig oplossen van hun conflicten in hun samenwerking en op de werkvloer. Hij geeft, naast de opleiding, ook workshops over verbindende communicatie, betere vormen van samenwerken, conflictcoaching en constructief vergaderen. Hij is ervan overtuigd, als gedreven en gepassioneerd bemiddelaar, dat een goede en open communicatie kan bijdragen tot een sterke verdieping van onze onderlinge relaties.

Op dit congres brengt hij een workshop rond conflictcoaching en geeft hij ons handvaten om via communicatie te komen tot sterkere samenwerking.

Keuze 4

Max. 25 deelnemers

Panayota Cotzaridis

In dit referaat met als titel ‘Meer Kleur voor de Klas’ heeft Panayota de ambitie om jullie te inspireren door zowel theoretische inzichten als authentieke verhalen te delen over de uitdagingen en kansen die diversiteit in de leraarskamer met zich meebrengt. 

Samen met het publiek zal ze dieper ingaan op de vraag hoe we een onderwijscultuur kunnen bevorderen die zowel diversiteit als inclusie omarmt en omzet in concrete acties.   



Joke Janssens

In deze sessie staat omgaan met diversiteit centraal. De diversiteit onder leerlingen neemt spectaculair toe en ook de studentenpopulatie binnen de lerarenopleiding volgt deze trend, weliswaar op een meer gematigd tempo. 

Hoe gaan wij als opleiding om met de aanwezige diversiteit onder studenten? Maar ook: hoe bereiden wij de leraren van morgen voor op het omgaan met diversiteit? En hoe kan na afstuderen, éénmaal in het werkveld, het professioneel leren van de leerkracht met het oog op inclusie blijvend ondersteund worden? 

O.a. de projecten Potential en Proud to teach all reiken enkele handvatten aan. 

Keuze 5

Max. 30 deelnemers

Veerle Scheirs

Vandaag geven we leiding aan scholen in super diverse contexten en volgen ook verschillende veranderingsprocessen elkaar in een sneltempo op gaande van onderwijshervorming(en), nieuwe leerdoelen, digitale transformatie tot complexe fusie- en integratiebewegingen.

Verschillende vragen werpen zich dan ook op:

Tijdens deze workshop brengt Veerle Scheirs een systemisch perspectief binnen op onderwijskundig beleid. Vervolgens gaan we deze inzichten vertalen naar jouw onderwijskundig leiderschap zodat jij stappen kan zetten in verbindend (school)leiderschap. ...

Keuze 6

Max. 25 deelnemers

Aaron Van Parys en Xavier Vankeirsbulk 

Iedereen aan boord neemt je mee in de wereld van armoede. Wat is armoede eigenlijk en welke impact heeft armoede op de ontwikkeling en leerkansen van kinderen? 

Armoede doet je bewegen. Hoe je ook kijkt naar armoede, het bepaalt je voelen en je handelen in de klas. Het heeft een impact op de relatie met je leerlingen en hun ouders, op de onderlinge klasrelaties en op het leervermogen van je leerlingen.

We staan stil bij enkele algemene begrippen en mechanismen over armoede. We leggen het fundament voor een denkkader waar we onze concrete handvaten op kunnen enten.

Keuze 7

Max. 25 deelnemers

Stéphanie Van Eyen en Alain Noëz

Stéphanie Van Eyen en Alain Noëz

Scholen staan voor grote uitdagingen: toenemende diversiteit, moeilijk te begrijpen gedrag, kritische ouders… In deze werkwinkel gaan we op zoek naar mogelijkheden die een preventief en positief antwoord bieden.

Je bekijkt onder leiding van Alain Noëz (regiocoördinator PBD) en Stéphanie Van Eyen (PBD) hoe je als schoolteam kan inzetten op herstelgericht werken in een verbindend schoolklimaat en welke ingrediënten daarvoor belangrijk zijn. Hoe sluiten herstel en verbinding aan bij zorgbreed en kansenrijk onderwijs? Welke tools en vaardigheden gebruiken we om zorgzaam en professioneel om te gaan met leerlingen, ouders en het schoolteam?

Wie kiest voor herstel en verbinding doet dit tot op het niveau van leerlingengesprekken, klassenraden, teamoverleg, oudercontacten, functioneringsgesprekken, aanpak van conflicten… Kortom: herstelgericht werken in een verbindend schoolklimaat, is een voedingsbodem om samen een positieve schoolcultuur te realiseren.

Wim Danschutter

Wim Danschutter

Steeds meer scholen (ASO-TSO-BSO) worden geconfronteerd met steeds mondiger wordende leerlingen. Klasmanagement en het professioneel omgaan met normoverschrijdend gedrag zijn uitdagingen voor elke leerkracht in het hedendaagse onderwijs.

'Herstelgericht gericht omgaan met normoverschrijdend gedrag' heeft als doel een leidraad en tips aan te reiken voor directies, leerkrachten, opvoeders en de school in het professioneel en herstelgericht omgaan met normoverschrijdend gedrag op school. 

Keuze 8

Max. 25 deelnemers

Wim Danschutter

Wim Danschutter 

Vlaanderen is multicultureel en divers en dus zijn ook de Vlaamse scholen steeds diverser samengesteld. Klasmanagement en het professioneel omgaan met diversiteit zijn dan ook uitdagingen voor elke leraar in het hedendaagse onderwijs. 

'Omgaan met diversiteit, diversiteit in het omgaan’ zoomt in op de eigen culturele bril van de leraar en plaatst die in perspectief met die van de jongeren van vandaag.  Het biedt een leidraad en tips voor leraren en begeleiders in het intercultureel communiceren op school. 

Kelly Deburchgraeve en Tine Struyve

Kelly Deburchgraeve en Tine Struyve

Verdiep je tijdens de workshop 'Levensbeschouwelijke kentekens op school' in de dialoognota 'Kapstokken voor een vernieuwd gesprek over levensbeschouwelijke symbolen en kentekens'. 

Ontdek het standpunt ten aanzien van levensbeschouwelijke symbolen in het leerplichtonderwijs en ontvang praktische 'kapstokken' om met je bestuur, directieteam en collega's in gesprek te gaan over identiteit, diversiteit, en (vermeende) neutraliteit in jouw school. Leer hoe deze inzichten je kunnen leiden in het vormgeven van een inclusieve schoolcultuur.

Naast de theoretische insteek, is het verhaal van Kelly en Tine ook doorweven met praktijkverhalen vanuit scholen waarmee ze een proces gelopen hebben.

Keuze 9

Max. 25 deelnemers

Bleshi LLeri 

Workshop over interculturele communicatie. Lleshi reikt een theoretisch kader aan, maar ook cases uit het onderwijs. Verder via staircase model test hij de kennis van interculturele competenties van de deelnemers om over te gaan naar een aantal cases die samen uitgewerkt worden en die ook een aantal tips en tricks bevatten waarmee de deelnemers aan de slag kunnen gaan.

Bleshi LLeri 

Workshop over etnische diversiteit binnen het onderwijs. Bleri maakt een analyse en biedt mogelijke oplossingen gebaseerd op het meest recente wetenschappelijk onderzoek. Hij deelt er ook zijn ervaringen als jongerenwerker in scholen gebaseerd op intussen meer dan honderd vormingen en lezingen aan leerkrachten, directies en leerlingen.