C4- Spjald, Danemarca

Cea de-a patra mobilitate din cadrul proiectului ERASMUS FOR FUTURE - Young Europeans facing climate change as common challenge” s-a desfășurat în perioada 24 – 30 aprilie 2023 în Spjald, Danemarca, gazda fiind  Spjald Skole. La această parte a programului au participat câte 2 profesori (profesorul coordonator și un profesor din echipa de proiect) și câte 5 elevi din fiecare țară implicată: Germania, Spania, România, Turcia. Din cadrul țării gazdă, a fost implicată toată echipa de proiect (toți elevii care găzduiesc,dar și cei care nu găzduiesc însă sunt membri ai proiectului).

Din partea Colegiului Național Pedagogic “Andrei Șaguna” au participat prof. Opriș Ioana, coordonator al proiectului și prof. Robu Cristina, membru în echipa de proiect/ profesor istorie și elevii: Csiki Daria (clasa a XI-a A),  Povoroznic Alexia (clasa a XI-a A), Popa Cristiana (clasa a XI-a B), Hașegan Ioana (clasa a XII-a B) și Vergu Karla (clasa a XII-a B).

Pe durata șederii în Spjald, echipa de proiect a vizitat școla gazdă, în prima zi având ocazia să o asculte pe Marie Kamp, politician în cadrul primăriei, aceasta prezentându-le elevilor diferite aspecte legate de schimbările de climă din Danemarca, politici adoptate pentru a ține situația sub control și dificultăți întâmpinate. Participanții au vizitat, de asemenea, Parcul Naturkraft – wind energy unde au avut loc demonstrații pe tema felului în care se produce vântul și felul în care acesta  poate fi folosit ca sursă de energie regenerabilă și nepoluantă. Împărțiți pe grupe, elevii au desfășurat diferite jocuri și concursuri, au învățat să măsoare intensitatea vântului și să îl încadreze în diferite categorii. Au fost, de asemenea, vizitate fabrica Plastix, care se ocupă cu reciclarea plasticului din mări și oceane și centrul danez Klimatorium, care își propune ca, în colaborare cu societatea civilă, institute științifice, companii publice și private, să găsească soluții pentru actualele și viitoarele probleme cu care se confruntă mediul, iar soluțiile găsite să poată fi aplicate la nivel local, regional, național și internațional. Șederea în Danemarca a mai vizat și: aspecte ale culturii daneze ( The Old City Aarhus- muzeu în aer liber și Muzeul de Artă AroS); vizitarea unei ferme din apropierea localității Spjald, care produce biogaz și alimentează toată regiunea Spjald; plaja Sondervig de pe țărmul Mării Nordului, unde se pot vedea adăposturi datând din perioada celui de-al doilea război mondial; concurs de orientare în natură, într-o pădure din apropierea localității Spjald.

Esența mobilității a constat în prezentările de tip powerpoint sau video a tuturor acțiunilor de conștientizare a populației privind tema schimbărilor climatice, la nivel școlar/local/comunitar din fiecare țară parteneră a proiectului. Până acum, Colegiul Național Pedagogic „Andrei Șaguna” din Sibiu a desfășurat următoarele activități pe tema proiectului: proiecte de cercetare realizate în echipe privind cauzele și consecințele schimbărilor climatice; participare online la o conferință internațională, avându-l ca invitat pe Udo Engelhardt- expert în probleme de mediu; acțiuni de ecologizare în orașul Sibiu ( de exemplu: Trash out event); organizarea unei expoziții ( timp de o săptămână) de postere la Biblioteca Astra Sibiu; participare la evenimentul „Erasmus Days” și organizarea lui la nivel de școală; organizarea și coordonarea activităților de realizare de mijloace didactice și obiecte decorative din materiale reutilizabile; vizualizare de documentare și participare la dezbateri; realizare de interviuri cu specialiști, persoane politice, elevi, profesori, cetățeni; vizite tematice în județul Sibiu; participare la concursul național „Made for Europe” (obținând locurile I și II la etapa județeană a concursului).