C3- Sibiu, România

afis_conferinta_RO.pdf
PROGRAM.docx

Colegiul Național Pedagogic „Andrei Șaguna” Sibiu a fost, în perioada 19-25 septembrie, gazda celei de-a treia mobilități a proiectului Erasmus+ „Erasmus for future- Young Europeans facing climate change as common challenge” (respectiv a doua mobilitate cu elevi), la care au participat delegații de profesori și elevi de la școlile partenere: Spjald School, Danemarca, Sevim Cuhadaroglu Secondary School, Turcia, IES Inca, Spania și Hannah-Arendt-Gesamtschule Soest, Germania (instituția coordonatoare a proiectului).

Proiectul se derulează în perioada 2020-2023, coordonarea locală a acestuia fiind asigurată de către profesor coordonator Ioana Opriș alături de echipa de proiect, compusă din : Mihaela Filip- directorul unității, Cristina Robu- profesor istorie, Liliana Vulcu- profesor științe, Daniela Sacarelis- profesor științe, Cristina Ivan- profesor -consilier școlar, Cătălin Lazăr- profesor istorie și Silvia Muntean- contabilul unității. Grupul de elevi sibieni Erasmus for Future ai Colegiului Național Pedagogic „Andrei Șaguna” este complex, participanții provenind din clase de a IX-a, a X-a, a XI-a și a XII-a, atât secția română cât și secția germană.

Înaintea întâlnirii derulate la Sibiu, fiecare țară participantă la proiect a avut sarcina de a intra în contact cu politicieni de pe diferite niveluri, investigând strategiile și interesele existente privind schimbările climatice. În acest sens, echipa de elevi a Colegiului Național Pedagogic „Andrei Șaguna” Sibiu, sub atenta îndrumare a profesorului de istorie, Cristina Robu, a realizat un videoclip, intervievând următoarele personalități politice: Alexandru Dumbravă- viceprimar al Sibiului, Brian Cristian- deputat în Parlamentul României și Nicu Ștefănuță- europarlamentar.

Tematica întâlnirii de proiect de la Sibiu s-a referit la jocul de simulare „Conferința internațională – Schimbările Climatice”. Timp de o săptămână, am intrat în pielea politicienilor, încercând să găsim soluții diferitelor situații legate de schimbările climatice.

Activitățile cuprinse în programul mobilității au fost diversificate și au condus la atingerea obiectivelor proiectului. A fost vizitată școala-gazdă a întâlnirii, unde elevii au prezentat instituția, specificul acesteia, a fost prezentat programul de activitate, invitați membri ai Inspectoratului Județean Sibiu și ai Casei Corpului Didactic Sibiu și prezentat un documentar despre orașul Sibiu.

Grupul Erasmus For Future a vizitat Consiliul Județean Sibiu, unde s-au prezentat interviurile cu politicienii din toate țările proiectului. Ulterior, elevii sibieni au realizat un ghidaj al orașului Sibiu.

În același context, elevii s-au pregătit pentru conferință cu ajutorul unui grup de studenți de la Facultatea de Științe Politice. Grupuri mixte de elevi din toate țările participante au colaborat, reprezentând cinci națiuni afectate de schimbările climative la diferite nivele (SUA, China, Olanda, Bangladesh și Brazilia).

„Conferința internațională- Schimbările climatice” a avut loc în sala de conferințe a Muzeului În Aer Liber din Dumbrava Sibiului, elevii interpretând roluri diversificate: politicieni, echipă de presă- reporteri, fotografi, moderator, etc. Participanții au beneficiat de un tur ghidat al Muzeului în Aer Liber din Dumbrava Sibiului cu accent pe vizita „Bisericii din Vința” restaurată după inundații și de două categorii de ateliere culturale: olărit și recondiționarea textilelor de inspirație rurală și urbană. 

S-a realizat, de asemenea, și o excursie educațională în orașul Brașov, cu vizitarea principalelor sale obiective culturale. Mobilitatea a mai inclus și o drumeție tematică în stațiunea montană Păltiniș- cu observarea fenomenului defrișării.

La finalul activităţilor, s-a organizat o ceremonie, în cadrul căreia s-au înmânat certificatele de participare. Materialele realizate în cadrul activităţilor desfăşurate și rezultatele lor vor fi postate pe website-ul instituției și pe spațiul eTwinning al proiectului.