Links naar andere organisaties

Sociale kaart vluchtelingen

Deze "Sociale Kaart Vluchtelingen" helpt je wegwijs in de hulpverlening voor vluchtelingen in Oost-Vlaanderen.

Dit info- en verwijsinstrument richt zich in de eerste plaats tot hulpverleners, verwijzers, onthaalpersoneel, vrijwilligers,... die vluchtelingen willen helpen en/of wegwijs maken.


Sociale kaart voor gezinnen in precaire verblijfssituatie

Deze website wil een hulpmiddel zijn om de begeleiding van gezinnen in precaire verblijfssituatie binnen de stad Gent over organisaties heen vlotter te laten verlopen. Zowel professionele en vrijwillige hulpverleners kunnen er terecht voor ondersteuning in het werken met deze doelgroep. Vaak worden ze immers geconfronteerd met meerdere problemen waarvoor ze als individuele hulp- of dienstverlener niet meteen een pasklaar antwoord weten.


Infogids voor hulpverleners en begeleiders van mensen zonder wettig verblijf


Pozah: Psychiatrische Ondersteuning en Zorg voor Asielzoekers aan Huis

Pozah is een multidisciplinair team, samengesteld uit een psychiater, psycholoog, maatschappelijk assistent, casemanager/tolk, verpleegkundige en ervaringsdeskundige. Het doelpubliek waarop dit project zich richt, zijn volwassen asielzoekers, met een hoge kans op erkenning, die een ernstige psychiatrische problematiek hebben en daarom nood hebben aan specifieke en gespecialiseerde behandeling en zorg. Dit met het oog op een maximale integratie in de maatschappij.

POZAH is werkzaam in Vlaanderen en Brussel.

POZAH organiseert ook vormingen.


Interessante links en organisaties inzake werken met ECM gezinnen


Kennisplatform integratie en samenleving


Aanbod Vluchtelingen CGG Eclips

Sinds 1 april 2017 kunnen erkende vluchtelingen en subsidiair beschermden, woonachtig in Groot-Gent (Gent, Mariakerke, Drongen, Wondelgem, Sint-Amandsberg, Oostakker, Desteldonk, Mendonk, Sint-Kruis-Winkel, Gentbrugge, Ledeberg, Afsnee, Sint-Denijs-Westrem, Zwijnaarde), versneld instromen in CGG Eclips. Dit kadert binnen een project, gesubsidieerd door Stad Gent, dat loopt tot september 2018.

De doelgroep bestaat uit zowel kinderen, jongeren als volwassenen. Extra aandacht wordt gegeven aan niet- begeleide minderjarigen.

Het aanbod omvat consult, individuele therapie, gezinstherapie en een groepsaanbod. De bijdrage is gratis.

Deze hulpverlening gebeurt in een netwerk met CAW, OCMW, In-Gent, CLB en privétherapeuten, waardoor een snelle doorverwijzing naar de juiste hulpverlening mogelijk is. Hierbij gaan we de minst ingrijpende hulpverlening eerst inzetten.


Aanmelding

Men kan zich aanmelden bij het CGG via de normale aanmeldprocedure

op nummer : 09/235 22 41.

Erkende vluchtelingen buiten Gent kunnen ook bij CGG Eclips terecht maar volgen de de reguliere instroomprocedure.


Meer informatie

Voor meer info in verband met dit project kunt u terecht bij Karen De Waele (coördinator),

tel. 09/ 235 22 41, e-mail: k.dewaele@cggeclips.be

powerpoint aanbod CGG Eclips Vluchtelingen

Kick-off uitnodiging 10/5/2017

instroomprocedure vluchtelingen


Groepstherapie voor vluchtelingen: 16-25 jaar - initiatief van CGG Eclips

    • Vervolgaanbod op Mindspring
    • Voor vluchtelingen woonachtig in Groot-Gent
    • folder


Expertisecel Cultuursensitieve Zorg CGG Eclips en RCGG Gent: visietekst


Aanbod Vluchtelingen werking CAW



Tolkendiensten

Sociaal tolken en vertalen Oost-Vlaanderen

Vlaamse tolkentelefoon Babel: tel 02 2080611


Pigmentzorg

www.pigmentzorg.be is een digitaal platform voor (toekomstige) hulpverleners uit de sociale sector. Thema is cultuursensitieve zorg.

De pigmentzorg-site ambieert een plaats te zijn waar kennis over en ervaringen met het werken met mensen uit de etnisch-culturele minderheden worden gedeeld. En dit óver de grenzen van deelsectoren, beroepen en doelgroepen van de sociale sector heen.

Naast een toolbox met praktijkvoorbeelden, instrumenten en studies vindt de bezoeker hier een overzicht van interessante sprekers, een vragenforum, een agenda, een blog en een videozone.


In-Gent

IN-Gent voert het Vlaamse inburgerings- en integratiebeleid uit. Onze dienstverlening richt zich zowel op burgers, diensten als het beleid.

In Gent is iedereen gelijkwaardig en heeft iedereen gelijke kansen. Diversiteit en respect zijn vanzelfsprekend en worden als meerwaarde benut.

  • We ondersteunen en versterken de Gentenaren met een migratieachtergrond zodat zij vanuit hun identiteit en competenties een plaats in de Gentse samenleving kunnen verwerven en eraan kunnen participeren.
  • We ondersteunen en versterken de Gentse diensten en organisaties om diversiteit tot een meerwaarde voor de stad en al haar inwoners te maken.
  • We beïnvloeden de verschillende beleidsniveaus tot onze visie is bereikt. We reflecteren kritisch, signaleren opportuniteiten en knelpunten, formuleren standpunten.
  • We organiseren (mee) acties die het samenleven in Gent positief beïnvloeden en/of de diversiteit in Gent positief in beeld brengen. We reageren op en bestrijden onverdraagzaamheid, racisme en discriminatie.
  • IN-Gent belichaamt de waarden en principes die in de visie en missie vervat zitten en draagt deze uit.

Afdelingen:

  • onthaal en intake
  • individuele begeleiding
  • groepsleren
  • toegankelijkheid
  • samenleven

Voor de nieuwkomer:

  • Nederlands leren
  • inburgeren
  • onderwijs
  • vrije tijd
  • vertalingen

Voor de organisatie:

  • sociaal tolken en vertalen
  • omgaan met diversiteit en taal
  • vorming

Voor verenigingen


Agentschap Integratie en Inburgering

Het Agentschap Integratie en Inburgering is een Vlaams overheidsagentschap. We zetten ons in voor een samenleving waarin herkomst geen beslissende rol speelt. We voeren het Vlaamse inburgerings- en integratiebeleid uit. Onze dienstverlening vertrekt vanuit de noden en vragen van zowel burgers, diensten als het beleid.


DocAtlas

Bij docAtlas kun je tijdens de openingsuren zonder afspraak het aanbod aan boeken, leermiddelen en spelmateriaal verkennen en uitlenen. Je krijgt daarbij hulp en advies van de medewerkers.


VZW Ella

Ella vzw ontwikkelt allerlei gedrukte publicaties over haar thema's, zoals methodieken, informatieve boekjes en brochures, artikels in tijdschriften en boeken en documentaires op DVD en ander educatief materiaal op DVD en websites. Deze zijn gratis of aan schappelijke prijzen te bestellen door een mail te sturen naar ella.info@amazone.be

Bovendien organiseren zij verschillende vormingen, studiedagen en panels.


Ondersteuningsteam Allochtonen (OTA) Oost- en West-Vlaanderen

OTA organiseert ondersteuning via advies, bemiddeling, coaching en vorming voor hulpverleners uit de integrale jeugdhulp die jongeren met een migratieachtergrond begeleiden.

We werken vanuit meerzijdige partijdigheid waarbij we de communicatie tussen de jongere, zijn context en de betrokken hulpverlening willen optimaliseren opdat de jeugdhulp maximaal toegankelijk en doeltreffend is voor deze maatschappelijk kwetsbare cliëntgroep.

• Het OTA biedt ondersteuning in dossiers:

  • Via een adviserend consult: advies en informatie.
  • Via een participatief consult: verkennende en herkaderende gesprekken, bemiddeling of actieve participatie in het volledige hulpverleningsproces.

• Het OTA werkt aan deskundigheidsbevordering door het organiseren van vorming en coaching over ‘hulpverlening aan jongeren en gezinnen met een migratieachtergrond’.


Sociaal tolken en vertalen