Downloads en inspiratie

E-learning intercultureel vakmanschap

Veel sociaal professionals worstelen met de grote diversiteit van hun cliënten. Hoe om te gaan met al die verschillen? Om professionals te ondersteunen heeft KIS een nieuwe e-learningmodule over intercultureel vakmanschap ontwikkeld voor professionals in het sociaal domein. ‘Dit valt echt te leren, het gaat om een combinatie van houding, vaardigheden, en kennis’, stelt projectleider Jamila Achahchah.

De nieuwe e-learningmodule komt voort uit het project ‘Wijkteams en de burger met een migratieachtergrond’, licht Achahchah toe. ‘We hebben gekeken hoe toegankelijk en hoe inclusief wijkteams zijn. Veel professionals bleken met allerlei vragen te zitten. Ook uit andere projecten kregen we soortgelijke signalen. Heb ik een handboek nodig voor elke cultuur? Moet ik al die religies, tradities en gewoontes kennen? Veel vragen die bij KIS binnenkomen zijn ook gericht op de aanpak, op het hoe. Hoe bereik ik specifieke doelgroepen zoals ouderen of vluchtelingen? Hoe kan ik samenwerken met migrantenorganisaties?’


Reflectietool Bouwen aan cultuursensitieve zorg voor zorg- en welzijnsorganisaties

Bouwen aan cultuursensitieve zorg is gewoon werk maken van kwaliteitsvolle zorg.

Met deze relfectietool kan je daarvoor praktisch aan de slag, je kan:

• in kaart brengen hoe ver je organisatie staat op het vlak van cultuursensitieve zorg

• bepalen wat de volgende stap is voor jouw organisatie

• ontdekken welke ondersteuning en instrumenten er al bestaan rond dit thema

Doel: Deze tool voedt de dialoog rond cultuursensitieve zorg in zorg- en welzijnsorganisaties

Voor wie: Leidinggevenden van zorg- en welzijnsorganisaties die samen met hun medewerkers aan de slag willen

Opbouw tool:

1) Scan je organisatie

- Quick scan: Op basis van stellingen schat je in hoe ver jouw organisatie staat in de verschillende dimensies.

- Full scan: Dit is een reflectiekader voor de organisatie om zichzelf in te plaatsen. Aan de hand van verdiepende vragen ga je aan de slag met de verschillende dimensies van cultuursensitieve zorg. Je maakt eensterkte-/ zwakteanalyse op en schat in waar de grootste noden liggen voor jouw organisatie.

Je kan nu gemakkelijk een actieplan opmaken voor jouw organisatie op basis van de prioriteiten die je bepaalde aan de hand van de Full Scan.

Neem tijdens de opmaak van zo’n plan zeker ook de bijgevoegde inspiratielijst erbij. Daarin vind je interessante methodieken en leesmateriaal.

Uiteindelijk kan je ons sjabloon van een engagementsverklaring gebruiken.

2) Focus op 4 dimensies

• Identiteit van je organisatie

• Medewerkers

• Aanbod

• Doelgroep

Wie heeft deze tool gemaakt: VIVO vzw in samenwerking met het Agentschap Integratie en Inburgering.

Geïnteresseerd: Download hier de tool.

Meer inlichtingen: Contacteer Steffie Jalhay, projectbeheerder VIVO



Sociale kaart vluchtelingen

Deze "Sociale Kaart Vluchtelingen" helpt je wegwijs in de hulpverlening voor vluchtelingen in Oost-Vlaanderen.

Dit info- en verwijsinstrument richt zich in de eerste plaats tot hulpverleners, verwijzers, onthaalpersoneel, vrijwilligers,... die vluchtelingen willen helpen en/of wegwijs maken.


Sociale kaart voor gezinnen in precaire verblijfssituatie

Deze website wil een hulpmiddel zijn om de begeleiding van gezinnen in precaire verblijfssituatie binnen de stad Gent over organisaties heen vlotter te laten verlopen. Zowel professionele en vrijwillige hulpverleners kunnen er terecht voor ondersteuning in het werken met deze doelgroep. Vaak worden ze immers geconfronteerd met meerdere problemen waarvoor ze als individuele hulp- of dienstverlener niet meteen een pasklaar antwoord weten.


Steekkaarten

De factsheets zijn het resultaat van een samenwerking tussen Solentra en Geertrui Serneels, Koen Van Praet, Birsin Taspinar, Winny Ang en Stéphanie De Maesschalck. Ze werden gerealiseerd met de financiële steun van de Koning Boudewijn Stichting.


Tool bouwen aan cultuursensitieve zorg

  • Hoe ga je als zorg- en welzijnsorganisatie om met superdiversiteit bij je cliënten?
  • Hoe speel je met je aanbod in op etnisch-culturele diversiteit?
  • Hoe zorg je er vanuit het management voor dat een cultuursensitief beleid deel uitmaakt van het kwaliteitsbeleid van je organisatie?

Herkenbare vragen, beste management van zorg- en welzijnsorganisaties?

Jullie hebben de grootste invloed op het uitwerken van een beleid rond cultuursensitieve zorg. En daarbij willen we je helpen met deze nieuwe handige tool.

website


Vreemde Vragen

De diversiteit in onze bedrijven neemt toe. Steeds meer vacatures worden ingevuld door Vlamingen met een migratieachtergrond. Werkgevers stellen zich allerlei vragen. Vreemde vragen, waarop deze site een antwoord proberen te bieden.


Ontspanningsoefeningen in andere talen

Het betreft een website met ademhalings-en ontspanningsoefeningen in 10 verschillende talen (Pashtu, Arabisch,…) die zowel kunnen gelezen als beluisterd worden. Asielzoekers en vluchtelingen kunnen er zelf mee aan de slag maar ook hulpverleners en vrijwilligers kunnen ze gebruiken in hun begeleidingen. Bovenal, de website is gebruiksvriendelijk en gratis.

Website

Folder NL

Folder FR

Folder ENG


Cluster-ring cultuursensitieve zorg

Cluster-ringen zijn infonamiddagen met telkens een andere thematiek als onderwerp. Het is de bedoeling om mits een standenmarkt en presentaties het volledige GGZ-aanbod in regio Gent - Eeklo - Vlaamse Ardennen voor te stellen. Er wordt eveneens ruimte voorzien voor informele ontmoeting. Deze werd gepland in 2016 in kader van cultuursensitieve zorg maar werd helaas geannuleerd.


Interessante links en organisaties inzake werken met ECM gezinnen


Infogids voor hulpverleners en begeleiders van mensen zonder wettig verblijf


Spelmateriaal in het werken met ECM gezinnen


Studio Sesam

Studio Sesam wil die diversiteit zichtbaar maken, mensen en organisaties met elkaar verbinden en bruggen bouwen tussen verschillende gemeenschappen. Wie cultureel en sociaal diverse doelgroepen wil aanspreken, moet ook intercultureel communiceren. En laat nu net diversiteitsbewuste communicatie en marketing de specialiteit van Studio Sesam zijn. Samen met creatieve talenten geven we kleurrijke prentenboeken uit, organiseren het Sesam-festival en bieden onze diensten aan rond welzijnscommunicatie en etnomarketing.

Studio Sesam organiseert vormingen, maar geeft ook superdiverse kinderboeken uit!



Welkom, onthaaltaal voor peuters en kleuters

Welkom is een aantrekkelijk pakket met diverse leermiddelen dat focust op basiswoordenschat voor peuters en kleuters die weinig of geen Nederlands kennen. Op een visuele, auditieve én digitale manier kunt u actief aan de slag met thema’s die aansluiten bij de leefwereld van de kinderen. Dankzij een basis- en uitbreidingsniveau is differentiatie mogelijk. Welkom helpt hen bij het verwerven van de basistaal, zodat ze iedere dag vlot kunnen functioneren zowel op school als thuis. Met extra auditieve ondersteuning via de Kid'i-app!


De communicatiewaaier

Heb je als hulp- of dienstverlener anderstalige en cultureel diverse klanten? Ervaar je uitdagingen op vlak van communicatie? Taaldrempels verlagen de kwaliteit van de communicatie omdat je elkaar niet voldoende begrijpt of omdat de nuance verdwijnt. Ze kunnen dan ook een toegankelijke dienstverlening verhinderen.

Om taaldrempels te verkleinen is er een waaier aan mogelijkheden. Je kan bijvoorbeeld sociaal tolken, pictogrammen of apps inschakelen tijdens het gesprek. Het inzetten van deze taaloverbruggende instrumenten betekent trouwens niet dat je geen oefenkansen Nederlands meer kan aanbieden. Integendeel, ze zijn aanvullend.

Download hier onze Communicatiewaaier voor een overzicht van deze hulpmiddelen. Je krijgt onder meer tips over communiceren in duidelijke taal en een beslissingsmodel om het juiste instrument te kiezen.