5. Epoca de semănat, suprafața de nutriție și regimul de temperatură

REZOLVĂ TESTUL!

Semănatul în răsadniţe încălzite cu biocombustibil se poate efectua la 4-5 zile de la introducerea substratului nutritiv, timp în care are loc şi încolţirea majorităţii seminţelor de buruieni. La acest moment, temperatura din substrat trebuie să fie cuprinsă între 22 şi 24 C (se verifică cu un termometru obişnuit). Înainte de semănat, amestecul nutritiv se afânează, apoi se tasează uşor la suprafaţă cu o scândură de 30-40 cm lungime şi 15-20 cm lăţime, prevăzută cu mâner numită bătător. Planificarea producerii răsadurilor se va efectua în funcţie de data înfiinţării culturilor, necesarul de răsaduri, vârsta optimă a răsadului, specie şi modalitatea de creştere. Vezi tabelul cu epocile de însămânțare și vârsta răsadurilor de legume AICI ...

Semănatul se poate face prin împrăştiere sau în rânduri, în ultimul caz fiind necesară marcarea rândurilor cu o riglă cu muchie ascuţită sau cu un marcator confecţionat din mai multe asemenea rigle. Distanţele între rânduri se stabilesc în funcţie şi modul de creştere a răsadurilor. Astfel, în cazul când acestea urmează să fie repicate se seamănă la 5 cm între rânduri şi 1-2 cm între seminţe pe rând, iar fără repicare semănatul se face la 8-12 cm între rânduri şi la 2-3 cm între seminţe pe rând. După semănat seminţele se acoperă uniform cu un strat de amestec nutritiv, de 0,5-1,0 cm grosime. În scopul asigurării contactului seminţelor cu substratul semănătura se tasează uşor. Suprafaţa semănată se udă cu apă caldă, se acoperă cu o folie de polietilenă.


REZOLVĂ PROBLEMA!

Fermierul A preconizează să cultive răsad de tomate pentru câmp deschis, dispunând de 200 m2 de seră de primăvară. De ce cantitate de semințe va avea nevoie fermierul, dacă schema de cultivare a răsadului va fi de 7x6, iar masa 1000 de semințe de 2,2 gr.?