4. Identificarea indicilor de calitate pentru diferite categorii de semințe

Asolament

Repartizarea în timp şi spaţiu a culturilor, corelată cu sistemul de lucrări şi fertilizare a solului. Asolamentul constituie o măsură agrotehnică de mare importanţă pentru sporirea fertilităţii solului, reducerea atacului de boli şi dăunători, obţinerea de producţii ridicate şi a unei eficienţe economice ridicate.

Culturi succesive

Sistemul prin care pe aceeaşi suprafaţă de teren se cultivă una după alta două sau mai multe culturi într-un an.Culturile succesive reprezintă o necesitate deoarece permit folosirea intensivă a terenului, folosirea raţională a forţei de muncă şi a mijloacelor de producţie; o eşalonare mai bună a consumului de legume; obţinerea de venituri importante la unitatea de suprafaţă.

Culturi asociate

Sistemul în care pe aceeaşi suprafaţă de teren se cultivă două sau nai multe specii. Asocierea se poate extinde pe toată perioada de vegetaţie sau numai pe o etapă din aceasta. Prin asocierea a două sau mai multe culturi legumicole se asigură o folosire deosebit de intensivă a terenului şi a spaţiilor de cultură, obţinându-se o producţie superioară la unitatea de suprafaţă fără costuri suplimentare deosebite.

Determină cei mai buni premărgători pentru speciile legumicole din tabelul de mai jos:

Analizează informațiile de mai sus, documentează-te suplimentar și identifică 3 scheme de asolamente, succesiuni și asociații de culturi legumicole.

Documentează-te suplimentar la temă, și cu ajutorul unui poster, reprezintă regulile luate ca bază la stabilirea succesiunilor de culturi în cadrul asolamentelor legumicole.