Lanternefest

-kun for børnehavebørn og forældre

9. november 2018

I november inviteres børnehavebørne og deres forældre til Lanternefest. Døren til børnehaven åbnes igen - efter at børnene er blevet hentet - kl. 17.00 og det er vigtigt at komme til tiden. Alle beholder sko og overtøj på og går stille og roligt ind i børnehaven og sætter sig. Børnene forrest på gulvet, de voksne bagerst. Så skal vi se dukkespil!

Derefter går vi alle ud i garderoben, hvor vores lanterner hænger klar. Nu skal vi ud at gå i mørket alt imens vi synger lanternesange. Hvis vi er heldige kommer Morten forbi og hilser på os og måske har han oven i købet småkager med til os.

Festen varer en lille time. Det er en meget stemningsfuld oplevelse. Børnene glæder sig længe til denne aften.

Vi beder forældre og evt. ældre søskende, om at hjælpe til med at bevare magien. Lad børnene leve i deres børnetro og vær med til at skabe en ganske særlig stemning og oplevelse. Store søskende må gerne deltage, men skal vide at de ikke må afsløre noget for de små!

Det er bedst for alle, at små søskende ikke deltager.

Lanternefest - lys i mørket.

Mens vi i forårs- og sommertiden sprang ud i naturen og glædede os midt i løvspring, solskin og skumsprøjt, så kommer vi i en helt anden stemning, når efteråret nærmer sig.

Vi går mere indad, samler os om studier og tanker, bliver - som voksne - mere selvbevidste. Det tiltagende mørke derude i naturen, får os til at vågne op - vækker os til modstand.

Vi vil ikke lade os overmande af mørket. Solen og lyset er ved at forlade os. Hvad kan vi gøre for ikke at blive overvældet af mørket? Vi må tænde vort eget lille lys, så det kan skinne for os og for andre. Vort bevidsthedslys i tænkningen - og det lille, ydre, fysiske lys i lanternen.

”Lanterne, lanterne,

sol og måne og stjerne,

skinne højt mit lys ...”

... synger børnene. Det er det vi gerne vil: Have lyset til at skinne højt ude i mørket. Endnu er det ganske vist ikke midtvinter tid. Men vi må ruste os, at den ikke skal komme bag på os.

Børnehavebørnene har i tiden op til festen lavet lanterner. Hvert barn har været med til at fremstille sin egen lanterne. Hver dag synger vi lanternesange til sangleg.

Sange vi synger:

”Lanterne, lanterne, sol og måne og stjerne ...”

”Her går jeg med min lanterne ...”

”Morten, Morten, Morten var så from en mand ...”

"Eja, eja, efteråret er her ..."

Forældreopgaver:

To-tre forældre hjælper Morten med bagningen af sol, måne og stjernekagerne. Opskriften er blot alm småkager med kanelsukker på. Formene findes i børnehavens Julebasarkasse.